Да помогнеме за изградба

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Сега не е времето на инквизацијата!

Сега не е ни време кога научниците спалуваат свештеници.

Сега е времето кога никој никого треба не осудува за неговата вера!
Не е фер оваа тема да се носи во еден спротивен правец.

Тој што може, сака, нека донира... тој што не сака, не мора...

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Се прашувам:
Дали црквата ќе донирала барем еден денар за изградба на научна лабораторија во времето кога таа ги палела научниците....
аман бе па ти. знаеме дека си алфа атеист. само, немораш да ги труеш овие теми.

OFcp&&&

МИСЛИТЕЛ
Член од
18 ноември 2007
Мислења
239
Поени од реакции
0
Сега не е времето на инквизацијата!

Сега е времето кога никој никого треба не осудува за неговата вера!
Не е фер оваа тема да се носи во еден спротивен правец.

Тој што може, сака, нека донира... тој што не сака, не мора...
jas ne rekov deka sega e toa vreme...
Mozebi sega ne e vreme koga treba da se osuduva,no ne e ni vreme koga slobodnoto izrazuvanje bilo zabraneto....

Toa sto ne treba da osuduvame neznaci deka treba da go zaboravime toa sto go napravila crkvata ( inkvizicijata,ktstonosnite vojni... )...

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Да треба да помогнеме Јас сега донирав поз:smir:

Член од
14 февруари 2008
Мислења
41
Поени од реакции
3
Па никогаш не екасно да се почне... :pos2: И аман, се шалам, немојте се да сфаќате озбилно.

Иначе, не сум знаел дека постои ваква иницијатива, ми се свиѓа предвидениов објект иако сум атеист.

И до кај е работава сега? Пошто Демир Хисар ми се чини е единствениот град во Македонија кај што не сум бил, така да не знам како се уклапа у "шема" објектот, а живо сум заинтересиран.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
И до кај е работава сега? Пошто Демир Хисар ми се чини е единствениот град во Македонија кај што не сум бил, така да не знам како се уклапа у "шема" објектот, а живо сум заинтересиран.
Мислам дека пролетва ќе се почне со изградбата (барем од она што го слушнав).

Дел од средствата се собрани, дел се обезбедуваат пополека.

Инаку, повели во Демир Хисар. Знаеш дека има луѓе каде можеш да наминеш секогаш :)

Единствена слика што можев да ја најдам е оваа: од страната кај црвениот круг, и да, прилично би се вклопило во тој дел.

Локацијата е тука:

Член од
14 февруари 2008
Мислења
41
Поени од реакции
3
Фина локација, барем ќе биде во зеленило, ко што можам да забележам од сликата, штета само што е блиску до автопат.
А за донации ич не му ја мислите, битно е да се почне со градба, после тоа веќе се јавуваат инвеститори, се собираат постепено пари од верници и сл. па кога тогаш ќе се изгради. Бачка имате доста иселеници од тој крај, коа ќе дојдат летово ќе одврзат кесе.
И знам дека имам кај да наминам во Демир Хисар, не се секирај :)

P.S.
Иначе чиј е проектот на црквава?

Член од
5 март 2008
Мислења
34
Поени од реакции
1
Се прашувам:
Дали црквата ќе донирала барем еден денар за изградба на научна лабораторија во времето кога таа ги палела научниците....
Ти пак прашувајсе ама барем донирај:D

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Христијанската етика не учи да помагаме на послабиот, на оној што нема, на гладниот, на сиромашниот, а не на појакиот, на оној што има во изобилие, на дебелите, на богатите итн.
Како би било јас да отворам тема: "Донирајте средства за Бил Гејтс"? :)

МПЦ има околу 2000 храмови во Македонија.
Сите 2000 храмови и се подарок од државата.
МПЦ поседува огромни имоти, хотели, службени возила, џипови, еден куп злато и неброени евра во трезорите на архиепископијата.
Од сите 22 регистрирани верски заедници во РМ, МПЦ и Исламската заедница се единствените кои добиваат приходи од буџетот на државата и бесплатно земјиште.
Католичката црква, Еврејската заедница и Методистичката црква можат само под притисок добиваат една стотинка од она што го добива МПЦ.
Другите 18 верски заедници ни со пари, ни под притисок не можат да добијат верски објект во земјава, иако верскиот закон за нив е еднаков како и за МПЦ.
Владата непрестајно ја крши секуларноста на државата со тоа што се меша во верските заедници и пристрасно ја промовира МПЦ, заборавајќи дека нејзините свештеници не се политичари и бизнисмени, туку црковни водачи.

Епа тоа е вистината драги мои. А сега вие слободно донирајте му на "Бил Гејтс" колку ви душа сака :)

Член од
18 март 2008
Мислења
153
Поени од реакции
0
ne sum vo makedonija bi doniral dobrovolno od srce.
samo edno nesto bi sakal da prasam.sekoj koga odi vo crkva ostava nekoja para neli.kade se ovie pari,nemam protiv crkvata nisto veruvam vo gospod i odam vo crkava palam sveka i ostavam pari-ama kade se parite i ne sum samo jas toj sto go pravi toa cela makedonija e
KADE SE PARIVE

DONIRAJTE SITE pozdrav

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Парите кои верниците ги оставаат во храмот Божји, се собираат и се распоредуваат по одреден основ и по одреден процент.
Дел од тие пари, се користат за тековните трошоци од храмот(струја, вода, одржување, персонал...).
Дел од парите, одат за финансирање на средното богословско училиште а дел за богословскиот факултет.
Дел од парите одат за плати за црковните високодостојници, кои не практикуваат ТРЕБИ помеѓу народот.
Дел од парите се користат за изградба на нови храмови.
Онака, чисто информативно...за да биде барем малку појасно КАДЕ се парите од храмовите...
А вкупно собраните пари во текот од еден месец не се токлу многу како што на прв поглед изгледа.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
20% од парите одат во местата каде што Мики наведе, а за другите 80% свештениците очи ќе си извадат кој да земе поголем дел од нив :)
Исто така МПЦ добива и пари од државната каса (во која оди данокот и на атеистите, и на муслиманите), а добива и бесплатни земјишта за изградба на храмови.
Епа Санто, колку повеќе пари им давате на "великодостојниците", толку поголеми се шансите они очите да си ги истераат грабајќи се за тие пари. Ако не ти е жал за нивните очи, продужи да им даваш :)

Член од
30 април 2008
Мислења
71
Поени од реакции
2
gresis crkvata nema paricna potkrepa od drzavata ne e ova Rusija pa da bidat i dvete isto

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
donirajte za izgradba na Crkvata Sv.Ilija vo Dojrad, stara gradba, vo ruinirana sostojba, mislam deka vakvite dela se od golemo znacanje za Makedonija kulturnoto i duhovnoto bogatstvo mozat i treba da se zapazat.

Kajgana Shop

На врв Bottom