Да и помогнеме на Ева!

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
Не сум сигурен, ама мислам дека на сите потешки случаи со тешки компликации и големи финансиски средства (или сите случаи со лекување во странски болници) од Фондот за здравство им се исплатени 80% од средствата.Да не е само дека кукаме по нив.
За случајов немам никаков коментар, ама ни доверба веќе ни во родителите ниту во институциите, а најмалку во медиумите.Само да е малата ок, друго е небитно.
Па тоа кажувам. Ако фондот им исплатил дури 80% тогаш зошто толку паника дека се нема пари за Ева да иде на операција... Зошто молби луѓето да донираат?!

Би сакала да се открие се за случајов, да видиме кој е во право и дали навистина ова е некоја превара на родителите.

M

Moon Child

Гостин
Ова таткото на Ева го пишал на Фемина форумот пред 5 дена. Незнам дали го има и овде постирано, но за секој случај...

deko2009 напиша:Неописливо депримирачки е и нашата помисла дека ја губиме малата Ева...ни умира пред очите...А само што собравме пари за операцијата од 13 800 евра,ја однесовме во Бугарија.Поради предолгото чекање за операција(неможност да се соберат тие 13 800),организмот на Ева претрпел промени(на полошо).Потребни се додатни интервенции на белите дробови,бронхии,дијафрагмата....севкупно 25 000 евра за операциите.Бројките(ако мислите на финансиските средства)постојано се менуваат благодарение на Вас,спасители и помагатели на Ева.За секоја настаната промена известуваме на ФБ профилот http://www.facebook.com/pomoszamalata.eva Ви благодариме за подршката.

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
И плус некаде прочитав дека фондот им исплатил дури 80% од трошоците...
Немаше потреба од наслови дека на Ева и преостануваат уште 10 дена живот, кога операцијата (следна или која и да е) требала да се изврши наредна година.
Абе за на телевизија пред една недела слушам дека ЕДНО ОД МИНИСТЕРСТВАТА навремено ги покрива сите трошоци за ДНЕВНИЦИ и слично -а у реалност каснат по 6 месеци. Заеби ти тоа...
--- надополнето: 28 август 2012 во 23:37 ---
Како што пишува погоре, лекувањето било веќе завршено и немало потреба девојчето да оди веќе во Бугарија кога таткото постираше дека мора да оди.
Дополнително, се испостави дека е фалсификуван потписот на докторката и печатот на институцијата. Од Фондот изјавија дека ги покриле трошоците, од болницата од Софија дека воопшто не барале толку пари. Знае тоа некој да го објасни или ќе се фрлиме сега на тоа дека Фондот е крив за се'?
Не велам дека не им е потребна помош, но не треба да се манипулираат луѓето на овој начин. Заради оваа нивна манипулација од сега, за жал, сигурна сум дека луѓето многу поскептично ќе гледаат на сите вакви акции, што е многу лошо за оние на кои навистина ќе им треба итна помош.
Па ако лекувањето е завршено зошто детето уште се наоѓа на детска клиника? А за тие БУГАРИ мафијаши ич не правам муабет...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Вака- Лично се знам со родителите на Ева и знам низ какви маки поминаа со детето борејки се како вистински родител за свое чедо. Како и да е и да се собрале повеќе пари и што и да е Дејан ја нема злоупотребено својата керкичка за било какви финансиски измами. Знам дека првин откако беше однесено девојчето во Бугарија отаму веднаш беше транспортирано во Германија за што самите платија 4000 евра (само за транспорт) и плус интервенција во Германија. Мислам дека целава приказна е само ЕКСКЛУЗИВИТЕТ за некоја ТОП ВЕСТ на некои ИДИОТИ новинари. Многу добро знаеме како се исплаќаат пари од нашиве фондови (додека да легнат пари отиде човекот ако чекаш на нив), така да сите размислете убаво што зборувате и дали треба предвреме да се осуди некој. Детево е во тешка состојба и се бори за живот од своето раѓање и како мислите да го поднесе тоа финансиски семејство со еден вработен? Знам дека Дејан има уште едно дете и лично знам колку грижливи и добри луѓе се..Ако била државата толку грижлива зошто имало потреба тој самиот да го носи детето у Бугарија и да бара потврди од доктори и тракатанци -зошто тоа нашето здравство не го организирало?????? Знае некој да објасни?
Океј ти веруваме на збор, тогаш преостанува на родителите да ја демантираат шпекулацијата дека фалсификувале документ.
Некако објаснувањето од типот дека страницата е хакирана и некој друг поставил таму документ, додека парите се одлеваат на нивниот акаунт мене не ми држи вода.

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Океј ти веруваме на збор, тогаш преостанува на родителите да ја демантираат шпекулацијата дека фалсификувале документ.
Некако објаснувањето од типот дека страницата е хакирана и некој друг поставил таму документ, додека парите се одлеваат на нивниот акаунт мене не ми држи вода.
Гледај тој документ го имам и ја лично видено и јас имам донирано пари... Јас не велам дека можеби се собрани повеќе пари ама сум сигурен дека родителите ништо не фалсификувале ниту имале намера да злоупотребат болно дете. Греота е да осудуваме некој предвреме затоа што навистина многу штета и болка имаат претрпено за детето и сега уште ова. Лично ми имаше кажувано за тоа дека во Македонија го прогласиле за безнадежен случај и дека морал да бара спас во Бугарија и Германија - и сето тоа беше уште пред да се појават сите овие акции за собирање на средства..

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Абе за на телевизија пред една недела слушам дека ЕДНО ОД МИНИСТЕРСТВАТА навремено ги покрива сите трошоци за ДНЕВНИЦИ и слично -а у реалност каснат по 6 месеци. Заеби ти тоа...

Па ако лекувањето е завршено зошто детето уште се наоѓа на детска клиника? А за тие БУГАРИ мафијаши ич не правам муабет...
Лекувањето на клиниката во Бугарија, нели и докторката од Детската Клиника во Скопје изјави дека можеби би била потребна операција за една година.
Никој никого не осудува, напротив, само бараме таткото да се појави и да даде разумно објаснување бидејќи вака не изгледа воопшто добро се' ова.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Гледај тој документ го имам и ја лично видено и јас имам донирано пари... Јас не велам дека можеби се собрани повеќе пари ама сум сигурен дека родителите ништо не фалсификувале ниту имале намера да злоупотребат болно дете. Греота е да осудуваме некој предвреме затоа што навистина многу штета и болка имаат претрпено за детето и сега уште ова. Лично ми имаше кажувано за тоа дека во Македонија го прогласиле за безнадежен случај и дека морал да бара спас во Бугарија и Германија - и сето тоа беше уште пред да се појават сите овие акции за собирање на средства..
Ај сега ...
Одговори ми на овие прашања.
Дали Ева е оперирана на 10 Август (успешно според тврдењето на лекарите во Македонија и Бугарија)?
Дали на 23 Август излегоа родителите со тврдење дека Ева сеуште не е оперирана и требаат уште пари (користејќи притоа документ од софиската болница)?
И трето прашање.. Како е моментално Ева? Добра, жива здрава, пост-операција, пред-операција? Немаме никаква информација за бебето, само дека требаат уште пари..

п.с. и те молам да не се правиме глупави..

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Лекувањето на клиниката во Бугарија, нели и докторката од Детската Клиника во Скопје изјави дека можеби би била потребна операција за една година.
Никој никого не осудува, напротив, само бараме таткото да се појави и да даде разумно објаснување бидејќи вака не изгледа воопшто добро се' ова.
Добро сега немам намера да се убедувам со некој - ја знам состојбата малку подобро и пишав што знам. Си има МВР нека си истражи, ама ако се покаже дека не е виновен замислете која болка ја има во моментот и за детето и за овој притисок и на работа и дома и од средината...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Гледај тој документ го имам и ја лично видено и јас имам донирано пари... Јас не велам дека можеби се собрани повеќе пари ама сум сигурен дека родителите ништо не фалсификувале ниту имале намера да злоупотребат болно дете. Греота е да осудуваме некој предвреме затоа што навистина многу штета и болка имаат претрпено за детето и сега уште ова.
Нема врска тоа што собрале повеќе пари, секако им се потребни за понатамошното лекување и пост-оперативна фаза и да собрале.
Што мене ме иритира ако е вистина фалсификатот, тогаш кој и да го направил тоа нема обзири кон останатите болни на кои им треба помош, и е со амин на родителите (кој друг има пристап до нивниот акаунт?).
Голем дел од тие што донираат имаат одредена сума што можат да ја одделат месечно за таа работа, и на основ токму на документот луѓето донираа за Ева како приоритет, наместо за некој друг на кој исто така му е потребна помош.
Уште пострашно е, ако е вистина дека фалсификувале голем дел од донаторите ќе се откажат од причина што нема да знаеш дали утре можеби некој ќе ја исценира некоја болест за да собере нешто кеш или навистина е болен.
Како што и самиот рече да почекаме да се разреши целата ситуација, и да се надеваме дека родителите се доблесни како што и ги опиша.

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Нема врска тоа што собрале повеќе пари, секако им се потребни за понатамошното лекување и пост-оперативна фаза и да собрале.
Што мене ме иритира ако е вистина фалсификатот, тогаш кој и да го направил тоа нема обзири кон останатите болни на кои им треба помош, и е со амин на родителите (кој друг има пристап до нивниот акаунт?).
Голем дел од тие што донираат имаат одредена сума што можат да ја одделат месечно за таа работа, и на основ токму на документот луѓето донираа за Ева како приоритет, наместо за некој друг на кој исто така му е потребна помош.
Уште пострашно е, ако е вистина дека фалсификувале голем дел од донаторите ќе се откажат од причина што нема да знаеш дали утре можеби некој ќе ја исценира некоја болест за да собере нешто кеш или навистина е болен.
Како што и самиот рече да почекаме да се разреши целата ситуација, и да се надеваме дека родителите се доблесни како што и ги опиша.
Пак ке кажам - си има МВР нека ја истражи работата на дискретен начин а ние да почекаме! Нели ако е фалсификат ке има кривично дело..

N

Nessa Alcarin

Гостин
Пак ке кажам - си има МВР нека ја истражи работата на дискретен начин а ние да почекаме! Нели ако е фалсификат ке има кривично дело..
Да и наместо таткото да си го гледа болното бебе, ќе треба или пари да враќа или да лежи затвор.

M

Moon Child

Гостин
Ман че стер, чим напиша дека ги познаваш луѓево и гарантираш за нив, очекував да образложиш, без тоа се е млатење празна слама и сите докази укажуваат на тоа дека родителите на болното дете мамеле. Еве чим ги знаеш, веројатно знаеш и кога било и кога се вратило детето од болница, напиши, и разјасни ни да не нагаѓаме, кога веќе почна.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ај сега ...
Одговори ми на овие прашања.
Дали Ева е оперирана на 10 Август (успешно според тврдењето на лекарите во Македонија и Бугарија)?
Дали на 23 Август излегоа родителите со тврдење дека Ева сеуште не е оперирана и требаат уште пари (користејќи притоа документ од софиската болница)?
И трето прашање.. Како е моментално Ева? Добра, жива здрава, пост-операција, пред-операција? Немаме никаква информација за бебето, само дека требаат уште пари..

п.с. и те молам да не се правиме глупави..
Man-ce-ster deko123456 кој е одговорот на овие прашања? Да, МВР ќе ја истражи работата и ќе го заврши својот дел во однос на законот, но каде е моралниот аспект на ова? Не е само дали е фалсификат документот, туку и притисокот кој се наметна со тоа дека девојчето имало 10 дена живот. И посакувам се најдобро, но родителите мора да одговараат за тоа што го направија затоа што со својата постапка навлекоа многу недоверба кон сите хуманитарни акции.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203

После извршената операција детето е вратено дома и префрлено на детската клиника во Скопје, на понатамошна рехабилитација! И тоа под договор на родителите и докторите во Бугарија!

Токму во тој временски интервал, таткото бара пари за наводна операција на детето во Бугарија.....што всушност значи изнудување на пари на сметка на емоциите на луѓето што донирале.... а операцијата треба да се изврши после една година!
А таткото сега се вади со изговорот дека всушност парите се за понатамошно лекување! А сведоци сме не само по Кајгана и Фемина, туку и на Фејсбук дека човеков моли за пари за операција, и тоа го има пред 5-6 дена...
Цитираното од Anne Boleyn :
Ова таткото на Ева го пишал на Фемина форумот пред 5 дена. Незнам дали го има и овде постирано, но за секој случај...

deko2009 напиша:Неописливо депримирачки е и нашата помисла дека ја губиме малата Ева...ни умира пред очите...А само што собравме пари за операцијата од 13 800 евра,ја однесовме во Бугарија.Поради предолгото чекање за операција(неможност да се соберат тие 13 800),организмот на Ева претрпел промени(на полошо).Потребни се додатни интервенции на белите дробови,бронхии,дијафрагмата....севкупно 25 000 евра за операциите.Бројките(ако мислите на финансиските средства)постојано се менуваат благодарение на Вас,спасители и помагатели на Ева.За секоја настаната промена известуваме на ФБ профилот http://www.facebook.com/pomoszamalata.eva Ви благодариме за подршката.

Kajgana Shop

На врв Bottom