Дали човек се раѓа со душа или треба да ја "заслужи" во текот на животот.

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Многу интересно...:) Само ако е стварно точно она со топењето на мразот и за крајбрежјето... ондак тешко мене во наредните неколку месеци...:D
Фаќај магла додека е време :)

Фаќај магла додека е време :)
Иронијата е што баш сега и ќе идам на крајбрежје... и ќе бидам повеќе месеци... ако де ќе биде интересно и напето...:D

Малку човечки суштества имаат душа. Никој нема душа при раѓањето.
Душата требе да се стекне во текот на животот.. Оние кои не можат тоа да го напарват...умираат, некои делумно стекнуваат душа ... и конечно мал број се во можност да имаат бесмртна душа.
- Gurdjieff

Малку човечки суштества имаат душа. Никој нема душа при раѓањето.
Душата требе да се стекне во текот на животот.. Оние кои не можат тоа да го напарват...умираат, некои делумно стекнуваат душа ... и конечно мал број се во можност да имаат бесмртна душа.
- Gurdjieff
Душа може да се дефинира како се она што може да го земеме кога ќе не снема овде на земјава :)
Аурата е добар показател на се она што го имаме, а тоа што ја создава аурата е bliss(екстаза, блаженство) кое пак се појавува во состојба на compassion...што би рекол Ошо:
Compassion the ultimate flowering of love.
Mислам дека нема адекватен превод на compassion во мак. јазик....може и не ми текнуе у моментов.

Душа може да се дефинира како се она што може да го земеме кога ќе не снема овде на земјава :)
Аурата е добар показател на се она што го имаме, а тоа што ја создава аурата е bliss(екстаза, блаженство) кое пак се појавува во состојба на compassion...што би рекол Ошо:
Compassion the ultimate flowering of love.
Mислам дека нема адекватен превод на compassion во мак. јазик....може и не ми текнуе у моментов.
Passion is the ultimate flowering of sex... Love is transformation of sex... and compassion the ultimate flowering of love... from Passion to Compassion awareness is the traveler and love is the bridge...
Туку compassion би било сочувствителен или така нешто, ама пак мислам дека не е адекватен преводот...:)

Не сакам да кршам ничив филм но дај да бидеме малку разумни.
Фактот што имате свест, и сте свесни(здокручен збор) за сами себе не значи дека постои нешто како душа. Голем дел од луѓето се лаѓат дека токму тоа е тоа. Свеста не е душа, повторувам свеста не е душа....донт дринк енд драјв.

Фактот што имате свест, и сте свесни(здокручен збор) за сами себе не значи дека постои нешто како душа. Голем дел од луѓето се лаѓат дека токму тоа е тоа. Свеста не е душа, повторувам свеста не е душа....донт дринк енд драјв.
Ај едно прашање ако сакаш одговори ми... Дали ти мислиш дека си свесен...?

Ај едно прашање ако сакаш одговори ми... Дали ти мислиш дека си свесен...?
Глупо прашање, луѓето се единствени живи битија што се свесни сами за себе...

Глупо прашање, луѓето се единствени живи битија што се свесни сами за себе...
Значи не си(т.е. ти мислиш дека со самото постоење како човек си ја добил привилегијата да бидеш свесен...) Ок нема гајле... Ај вака... што подразбираш под тоа дека ти си едино битие кое е свесно за себе... што преставува за тебе да се биде свесен за себе си...?

Значи не си(т.е. ти мислиш дека со самото постоење како човек си ја добил привилегијата да бидеш свесен...) Ок нема гајле... Ај вака... што подразбираш под тоа дека ти си едино битие кое е свесно за себе... што преставува за тебе да се биде свесен за себе си...?
Да се биде свесен сам за себе значи со убоо да ти објаснам дека не одговорам на несериозни прашања.
Чао пријатно.

Да се биде свесен сам за себе значи со убоо да ти објаснам дека не одговорам на несериозни прашања.
Чао пријатно.
Знаеш како, тешко е човек да признае дека нешто не знае, ако треба и сам себе ќе си се лаже дека знае, ама да каже нешто како “не знам“ скраја да е... Ама си ја подвитка опашката, ко демек наводно не сум бил сериозен... под ниво сум ти бил...:facepalm::pos:

Ти имаш свест така?
Тогаш кој си ти?

Ти имаш свест така?
Тогаш кој си ти?
Ај малце посериозно ти се молам... што е ова се несериозни сме станале...:D

Немој со вакви прашања за десетка... го збуни сега и онака доволно збунет беше...:pos:

Ти имаш свест така?
Тогаш кој си ти?
Абе Боди :pos:...ме изнасмеа.. ...па немој толку тешки прашања,мајката....;)
--- надополнето: 16 декември 2012 во 08:53 ---
Знаеш како, тешко е човек да признае дека нешто не знае, ако треба и сам себе ќе си се лаже дека знае, ама да каже нешто како “не знам“ скраја да е... Ама си ја подвитка опашката, ко демек наводно не сум бил сериозен... под ниво сум ти бил...:facepalm::pos:
Ај пробај да прашаш некој дали е свесен?
Улав ќе те направи......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom