Дали човек се раѓа со душа или треба да ја "заслужи" во текот на животот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Многу интересно...:) Само ако е стварно точно она со топењето на мразот и за крајбрежјето... ондак тешко мене во наредните неколку месеци...:D
Фаќај магла додека е време :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Малку човечки суштества имаат душа. Никој нема душа при раѓањето.
Душата требе да се стекне во текот на животот.. Оние кои не можат тоа да го напарват...умираат, некои делумно стекнуваат душа ... и конечно мал број се во можност да имаат бесмртна душа.
- Gurdjieff

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Малку човечки суштества имаат душа. Никој нема душа при раѓањето.
Душата требе да се стекне во текот на животот.. Оние кои не можат тоа да го напарват...умираат, некои делумно стекнуваат душа ... и конечно мал број се во можност да имаат бесмртна душа.
- Gurdjieff
Душа може да се дефинира како се она што може да го земеме кога ќе не снема овде на земјава :)
Аурата е добар показател на се она што го имаме, а тоа што ја создава аурата е bliss(екстаза, блаженство) кое пак се појавува во состојба на compassion...што би рекол Ошо:
Compassion the ultimate flowering of love.
Mислам дека нема адекватен превод на compassion во мак. јазик....може и не ми текнуе у моментов.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Душа може да се дефинира како се она што може да го земеме кога ќе не снема овде на земјава :)
Аурата е добар показател на се она што го имаме, а тоа што ја создава аурата е bliss(екстаза, блаженство) кое пак се појавува во состојба на compassion...што би рекол Ошо:
Compassion the ultimate flowering of love.
Mислам дека нема адекватен превод на compassion во мак. јазик....може и не ми текнуе у моментов.
Passion is the ultimate flowering of sex... Love is transformation of sex... and compassion the ultimate flowering of love... from Passion to Compassion awareness is the traveler and love is the bridge...
Туку compassion би било сочувствителен или така нешто, ама пак мислам дека не е адекватен преводот...:)

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Не сакам да кршам ничив филм но дај да бидеме малку разумни.
Фактот што имате свест, и сте свесни(здокручен збор) за сами себе не значи дека постои нешто како душа. Голем дел од луѓето се лаѓат дека токму тоа е тоа. Свеста не е душа, повторувам свеста не е душа....донт дринк енд драјв.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Фактот што имате свест, и сте свесни(здокручен збор) за сами себе не значи дека постои нешто како душа. Голем дел од луѓето се лаѓат дека токму тоа е тоа. Свеста не е душа, повторувам свеста не е душа....донт дринк енд драјв.
Ај едно прашање ако сакаш одговори ми... Дали ти мислиш дека си свесен...?

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ај едно прашање ако сакаш одговори ми... Дали ти мислиш дека си свесен...?
Глупо прашање, луѓето се единствени живи битија што се свесни сами за себе...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Глупо прашање, луѓето се единствени живи битија што се свесни сами за себе...
Значи не си(т.е. ти мислиш дека со самото постоење како човек си ја добил привилегијата да бидеш свесен...) Ок нема гајле... Ај вака... што подразбираш под тоа дека ти си едино битие кое е свесно за себе... што преставува за тебе да се биде свесен за себе си...?

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Значи не си(т.е. ти мислиш дека со самото постоење како човек си ја добил привилегијата да бидеш свесен...) Ок нема гајле... Ај вака... што подразбираш под тоа дека ти си едино битие кое е свесно за себе... што преставува за тебе да се биде свесен за себе си...?
Да се биде свесен сам за себе значи со убоо да ти објаснам дека не одговорам на несериозни прашања.
Чао пријатно.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Да се биде свесен сам за себе значи со убоо да ти објаснам дека не одговорам на несериозни прашања.
Чао пријатно.
Знаеш како, тешко е човек да признае дека нешто не знае, ако треба и сам себе ќе си се лаже дека знае, ама да каже нешто како “не знам“ скраја да е... Ама си ја подвитка опашката, ко демек наводно не сум бил сериозен... под ниво сум ти бил...:facepalm::pos:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ти имаш свест така?
Тогаш кој си ти?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ти имаш свест така?
Тогаш кој си ти?
Ај малце посериозно ти се молам... што е ова се несериозни сме станале...:D

Немој со вакви прашања за десетка... го збуни сега и онака доволно збунет беше...:pos:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ти имаш свест така?
Тогаш кој си ти?
Абе Боди :pos:...ме изнасмеа.. ...па немој толку тешки прашања,мајката....;)
--- надополнето: 16 декември 2012 во 08:53 ---
Знаеш како, тешко е човек да признае дека нешто не знае, ако треба и сам себе ќе си се лаже дека знае, ама да каже нешто како “не знам“ скраја да е... Ама си ја подвитка опашката, ко демек наводно не сум бил сериозен... под ниво сум ти бил...:facepalm::pos:
Ај пробај да прашаш некој дали е свесен?
Улав ќе те направи......

Kajgana Shop

На врв Bottom