....има една прастара поговарка...кај сите народи....со различна содржина но исто значење
....ако сакаш да нахраниш човек за еден ден дај му леб, а ако сакаш да го нахраниш за цел живот научи го да меси леб
....ако сакаш да нахраниш човек за еден ден дај му риба, а ако сакаш да го нахраниш за цел живот научи го лови риба
варијанти има многу, но значењето е исто
со донации, поклони и слично само привремено го решаваме проблемот....она што им треба вистински на луѓето е помош да застанат на свој нозе и да почнат да размислуваат за иднината, а не само да го преживеат денешниот ден
имаше една многу инспиративна документарна програма на ХРТ1....многу, многу сиромашно семејство....трошна куќа....запуштен двор....гладни деца....новинариве прават интервју со човеков и го прашуваат што им треба....човеков не бараше пари, не бараше храна, не бараше милостина....бараше многу малку...."Доколку има добри луѓе кои имаат кози, а не ги сакаат или не можат да ги чуваат, нека ми подарат барем една коза....да можам да обезбедам храна за децава....а во иднина доколку бидам во можност ќе им се оддолжам на сите добри луѓе кои ќе ми помогнат"
по емитување на емисијата...неколку луѓе му подаруваат кози...муслам дека беше околу 8 или 10...
по 2 години новинариве повторно се враќаат кај човеков и повторно прават интервју.....но сега дворот е посреден....а низ дворов шетаат околу 40 кози и јариња....човеков е задоволен и има надеж за иднината...обезбедува млеко и месо за своето семејство....а вишокот го продава....човекот им се заблагодари на сите добри луѓе кои му помогнале....и кажа..."Знам што значи сиромаштија.....јас почнав да живеам благодарејќи им на добрите луѓе кои ми донираа кози....доколку има некој кој сака да чува кози....нека ме контактира...ќе му поклонам....да почне да живее"
понекогаш и насмевката може повеќе да помогне отколку 100 денари или сендвичот даден со презир