- Член од
- 24 ноември 2005
- Мислења
- 3.233
- Поени од реакции
- 391
Zatoa sega koga si povozrasen imas pravo da izberes dali ke bides religiozen ili ne, aktiven, pasiven vernik ili nevernik. Nikoj ne te prisiluva da i p-ripagjas na odredena religija, svati go krstevanjeto samo kako cin so koj roditelite i popot te napravile "cristian religion ready", nisto poveke...kako televizorite, HDTV ready, iako nikogas kaj nas nema da doziveeme vo MK da se emituva HDBlo0dY напиша:И јас нажалост сум крстен во црква без моја дозвола и одобрување. (мислам сум се побунил мочајки го попот али ни тоа не ги спречило).
Не ја сваќам религијава која насилно ги крштева децата без они да имаат право да одберат дали ќе бидат крстени или не. Од кај знаеле они дека јас сакам да ја прифатам религијава. Правото на прифаќање на некоја религија или верување е право на секој човек кој има избор да прифати во што ќе верува.
Крштавањето на деца треба да се забрани и тие да се крштеваат после полнолетство коа ќе бидат доволно свесни за да одлучат дали ќе ја прифатат таа религија или не.
Дури и еврејската религија го остава правото на избор на 13 години коа децата одлучуваат дали ќе бидат обрежани (бармицвах) и дали ќе го прифатат еврејството.
-Jas sum inaku krsten vo crkva, iako na mnogum ina ne im se veruva pa me prasuvaat "Ti be krsten si?":pos2: