Дали сте за влез на Македонија во ЕУ?

Дали сте за влез на Македонија во ЕУ?

• Да

Гласови: 55 57,9%
  • Не

Гласови: 32 33,7%
  • Воздржан(а) сум

Гласови: 8 8,4%

• Вкупно гласачи
    95
Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Kako mozes da mu se ugnetuvas na nekogo koj ne te saka?
Zasto gi ignorirate site istrazuvanja na Evrobarometarot koj jasno kazuva deka Makedonija e nepozelna vo mnozinstvoto EU-zemji?
Zosto zaboravate deka Francija ke ne stavi na referendum za vlez,edinstveno Hrvatska ke pomine taka vo medjuseben dogovor Germanija-Francija. Malkupati li bese kazano deka po Hrvatska ke ima golema pauza od prosiruvanje. I da nema kako ke projdeme na francuskiot referendum na koj najmalku 2/3 ke glasaat protiv?
Sakate li da go smenime imeto? Drug nacin nema so koj bi pominalo toa vo grckiot parlament? Zar mislite deka Bugarija nema da gi stavi svoite baranja na masa? Kako ?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па според гласањево,некако како да паднала поддршката од граѓаниве за влез во ЕУ.Или не треба да им се верува на анкети?:)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ќе видиш кога ќе ни се начукаат неколку милиона холандези...
Ах, човече.... Ако влеземе во Е.У. ке видиме кој кого ке асимилира. Само потсетисе дека Турците беа тука 5.000 години, па на крај тие научија Македонски, а не ние турски :) За тоа добри сме, сите ги фаќаме на кондиција што би рекле к-15

А во контекст она на АБЦ напишаното погоре... 70% од анкетите не се точни!!!

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
ќе ги пукнеме, ќе мора и устав да сменат поради нас...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ах, човече.... Ако влеземе во Е.У. ке видиме кој кого ке асимилира. Само потсетисе дека Турците беа тука 5.000 години, па на крај тие научија Македонски, а не ние турски :)
500 години :)

Сети се и дека на татариве им дадовме јазик :wink:

Башка, со холандезиве алудирам на тоа што како рате моркото ниво, холандија ќе ја снема во наредниве 10 години...Кај ќе одат луѓето ако не онаму каде што биле најтопло пречекани? :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ах, човече.... Ако влеземе во Е.У. ке видиме кој кого ке асимилира. Само потсетисе дека Турците беа тука 5.000 години, па на крај тие научија Македонски, а не ние турски :) За тоа добри сме, сите ги фаќаме на кондиција што би рекле к-15

А во контекст она на АБЦ напишаното погоре... 70% од анкетите не се точни!!!

Mожеби оваа е во тие 30% анкети,што се точни.:)

A што се однесува до асимилацијата,можеби тоа е и еден од факторите за кој не не примаат,впрочем сите ќе ги "помакедончиме".)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Сакам да влеземе само поради визниот режим .
исто и јас.
Не треба да сте во ЕУ за да ви го укинат визниот режим.

Па според гласањево,некако како да паднала поддршката од граѓаниве за влез во ЕУ.Или не треба да им се верува на анкети?:)
АВС граѓаните во ЕУ како и секогаш се доста конзервативни па така да нивната подршка за понатамошно интегрирање на членките во федерација сега е уште толку намалена, и на целата таа нивна мака уште ти им збориш за проширување што и директно уште толку ќе им ја усложни ситуацијата. Сите од западна европа гледаат на секоја потенцијална членка која има слаба економија како на дупка во која ќе им идат парите, како на уште една грција и една португалија. Мене сеуште не ми е јасно како им го преќутеа влегувањето на бугарија и романија.
Сано се мислам дека со бугарија и романија политичариве им го пикнаа немиен набрзинка со што го пикнаа најголемиот број на сиромашно население, па сега ќе им мачкаат очи со нас, албанија, србија и хрватска, во стѕилот гледате.. тренираме строгост, за да не ни се прават повеќе дупки, а де факто веќе сите најголеми дупки си ги примија во унијата.

N

n/a

Гостин
Znaci momci i devojki...
da si go doiskazam mnenieto od preeska:
Makedonija ne e planirana za vlez vo kurvata od Vavilon vo narednite 15 god.Do togas ke ima golemi promeni na politikata i procesite voopsto vo svetski ramki.Ona sto e vazno e nie nasata srekja da ja barame bez da si gi poistovetuvame nasite planovi so onie na unijata.Toa e pogubna varijanta.
Isto bi napomnal deka edna Svajcarija i Norveska...ziveeja i toa tek kako dobro bez da bidat clenovi na unijata so decenii.
Dali (kolku i skepticno da izgleda ova razgledano od denesna gledna tocka) ke imame interes i ke sakame da vlezeme vo EU posle tie 15god e prasanjeto koe sto nekoi mnogu podobri i popametni od mene ke treba da go apsolviraat i razresat.
Moeto mislenje e NE!
EU nema da postoi uste dolgo.I nie,ako vekje treba da vleguvame vo EU posle 15god bi trebalo da bideme mandraci koi sto em ne ucestvuvale vo denovite na benefit,em da ucestvuvame vo razpredeluvanjeto na stetata pri nejziniot raspad...koj sto kako sto vekje kazav e neminoven.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Zasto, be? Ne veruvas? Pa nasata zemja ne e tolku usrana kolku sto mislite,ke treba da se organizira masovno cistenje na divite deponii, da prorabotat kaznenite merki,da se izgradat katni garazi po gradovite so toa ke se trgnat vozilata od trotoarite, i toa e toa. Sto mislite vie kako izgleda edna evropska drzava? Pa po site evropski glavni gradovi uste ima ulici so kaldrma.

A za vizniot rezim se pregovara, vlezot vo EU ne znaci ukinuvanje avtomatski.
Hrvatite ne znaat sto se toa vizi, a ne se vo EU.

p.s. Prosanje do site:
Ima li promena vo cenata na nedviznini i kvadraten metar zemja sporedena 2000 i 2007?
bube, јас живеам во европска држава - не сонувај дека цути! :star:

Zosto zaboravate deka Francija ke ne stavi na referendum za vlez,edinstveno Hrvatska ke pomine taka vo medjuseben dogovor Germanija-Francija.
Предлог закон : сеуште не е поминат во Долниот дом а додека да стигне до горниот ќе протече многу вода под мостовите на Сена. :wink:

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Zevzus kaza edna mnogu vazna i jaka rabota sme gi ispustile denovite na benefit od evropskite pari. Fakt e deka sme 13 prase za koe nema dojka!

Macedonialen,ti mi se cini zivees vo Paris, pa daj kazi nesto za Pariskata Topaana, Sutka, Cair. Kolku ludje vo Paris mozat da si dozvolat da ispijat edno kapucino?

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не душо : јас не живеам во Париз. Си згрешил(а). :wink: А ако сакаш да знаеш нешто за нивниот Чаир, Шутка и Топаана - појди и види си : никој не ти брани! :star:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Kako moze da ZAPRIMETAM ( ama zborce ...a??!!) nekako poleka, poleka legnuvate na brasno .....Evropa....ebave Evropata......
Ako ne vi simnat vizi vo rok od tri meseci...pocnete so PRETEPUVANJE na sekoj evropeec ili proevropeec koj ke go sretnete........KOGA VE SMETAAT ZA GUBRE, TREBA DA SE BIDE GUBRE DO KRAJ....:)
Ama od FYR-ovca ...ni gubre ne biduva :)

N

n/a

Гостин
Samo uste eden opisen prikaz na evropskite opredelbi i zalaganja na diplomatite od EU:
УШТЕ ЕДНА УЦЕНУВАЧКА ПОРАКА ОД БРИСЕЛ
Европа бара до април да го смениме името
На маргините на Самитот на европските народни партии, на кој учествуваше премиерот Никола Груевски, европски политичари лицитирале дека новото име на нашата земја може да биде Нова Македонија

Македонија треба да го смени името ако сака да добие покана за зачленување во НАТО и ако сака да преговара за во ЕУ, изјави за „Дневник“ висок европски дипломат. Тој тврди дека ова му било отворено кажано на нашиот премиер Никола Груевски во четвртокот вечерта во Брисел. Дипломатот, кој инсистираше на анонимност, присуствувал на вечерата на претседатели и премиери на земјите-членки и кандидати на ЕУ чии партии се дел од Европската народна партија, на која било споменато дека новото име на нашата земја би можело да биде Нова Македонија.

На оваа средба, која редовно се одржува пред секој самит на ЕУ во Брисел, присуствуваа и Никола Груевски и неговиот грчки колега Костас Караманлис, но помеѓу нив немало директен контакт.

Официјална потврда дека спорот со името бил отворен синоќа дојде прво од хрватскиот премиер Иво Санадер. Излегувајќи од вечерата со своите европски колеги, која траеше до еден часот по полноќ, Санадер изјави дека претседателот на Европската народна партија, поранешниот белгиски премиер Вилфрид Мартенс, го споменал спорот за името. Според Иво Санадер, македонскиот премиер Груевски во разговорот рекол дека Македонија ќе направи дополнителни напори за решавање на спорот.

- Би било штета Македонија да не ја искористи можноста да стане членка на НАТО - изјави Санадер.

Македонско-грчкиот спор за името стасал на неофицијалниот дневен ред во рамките на пошироката и жестока дискусија за Косово и за стабилноста на регионот. Никола Груевски рекол дека Македонија ќе продолжи активно и конструктивно да придонесува за успешна завршница на овој процес. Во контекст на идните покани за зачленување што НАТО се подготвува да им ги испрати на Албанија, Хрватска и на Македонија, бил споменат и спорот за името. На Македонија и' било укажано дека со актуелната референца ПЈРМ нема да може да добие покана за членство во НАТО и дека тоа подоцна ќе оневозможи и отворање преговори за влез во ЕУ.

Меѓутоа, спорот за името не стаса на дневниот ред на самитот на шефовите на европските држави и влади, кој последен пат се одржува под португалско претседателство. Главна тема беше Косово.

- За ЕУ, спорот за името останува билатерален грчко-македонски проблем и лидерите на ЕУ тема не разговараат на таа - вели портпарол на Советот на министрите.

Но, тој потврди дека во заклучоците на самитот ќе биде вметнат и заклучокот за Македонија усвоен во понеделникот на средбата на министрите за надворешни работи на ЕУ. Во заклучокот ЕУ забележува „дека се' уште нема решение за спорот за името и ја повикува владата на обновени напори, со конструктивен приод, за да се најде заедничко решение за спорот за името со Грција, со посредство на ОН, со што ќе се придонесе за регионална соработка и за добри соседски односи“.

Ова е прв пат по повеќе години лидерите на ЕУ од највисоко ниво да го споменуваат спорот за името и да ни испраќаат порака дека тој мора да биде решен.

Според дипломатите во Брисел, Грција нема да се откаже од притисокот што го врши врз нашата земја, ниту од поддршката што ја бара и ја добива од земјите-членки на ЕУ.

- Се' додека може, Грција ќе ве притиска да го смените името. За во НАТО тоа можеби и нема да и' успее и многу зависи од развојот на настаните во регионот. Но, за во ЕУ и при евентуални преговори за зачленување Атина нема да се откаже од своето барање - тврди еден дипломат.

На прексиноќешниот самит на европските народни партии учествуваа и премиерите на Холандија - Јан Петер Белкененде, на Луксембург - Жан Клод Јункер, на Шведска - Фредрик Реинфелт, на Летонија - Аигарс Калвитис, на Данска - Бендт Бендтстен, на Полска - Доналд Туск, романскиот претседател Трајан Басеску, шефот на албанската влада Сали Бериша, како и претседателите на Европската комисија и на Европскиот парламент, Жозе Мануел Баросо и Ханс Герт Потеринг.
Владата под жесток притисок од ЕУ
Владини извори потврдуваат неофицијално дека последниве три-четири месеци врвни европски политичари вршат силен притисок врз македонската влада и бараат таа да се согласи за промена на уставното име на земјава. Притоа, укажувале дека ако не го направи тоа, ќе се соочи со силна блокада од Грција не само за покана за зачленување во НАТО, туку за каков било понатамошен напредок на патот на евро-атлантските интеграции. Досега Владата ги отфрлила сите барања за промена на уставното име.
Aferim be...:drk:
EU...za mene e zavrsena prikazna.NATO ni treba za drugi vnatresni prasanja da ne eskaliraat.
Samo sto proekt-planovite za razvoj na edna drzava se pravat so 10 god. napred.I kako sto kazav vekje,vo dadenava situacija nekoi mnogu popametni i povlastni od mene vo Makedonija ke mora da napravat esap kakvi ni se interesite i kako ke napreduvame ekonomski vo slednive godini...za da ne se izgubime vo dupkata pomegju stisokot na golemite(USA,EU,Rusija).
Prioritetite na masa!:vozbud:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Не треба да сте во ЕУ за да ви го укинат визниот режим.
АВС граѓаните во ЕУ како и секогаш се доста конзервативни па така да нивната подршка за понатамошно интегрирање на членките во федерација сега е уште толку намалена, и на целата таа нивна мака уште ти им збориш за проширување што и директно уште толку ќе им ја усложни ситуацијата. Сите од западна европа гледаат на секоја потенцијална членка која има слаба економија како на дупка во која ќе им идат парите, како на уште една грција и една португалија. Мене сеуште не ми е јасно како им го преќутеа влегувањето на бугарија и романија.
Сано се мислам дека со бугарија и романија политичариве им го пикнаа немиен набрзинка со што го пикнаа најголемиот број на сиромашно население, па сега ќе им мачкаат очи со нас, албанија, србија и хрватска, во стѕилот гледате.. тренираме строгост, за да не ни се прават повеќе дупки, а де факто веќе сите најголеми дупки си ги примија во унијата.
Де бе,па ајде малку оптимизам,дај малку да се радуваме на оваа радосна вест од ЕУ или НАТО(како што изгледа).Убаво би било да ни биде сеедно дали ќе не примат или не,еве јас веќе почнав да се радувам и да ја користам "џупската"(да извинат ромите).Сега уште поубаво и порадосно би било доколку ЕУ ги стопира сите фондови наменети за Македонија со услов за промена на уставното име,треба да се радуваме на ваквата отворена и кристално јасна политика која да ти кажам право многу ме изненади затоа што досега беше некако замрсена и дволична односно не лажеа на секој чекор.Вака е многу поедноставно па паѓаат во вода сите С-РАМКОВНИ договори и практично веќе од сега секој Македонец треба да биде радосен и среќен,не ни требаат никакви совети од ЕУ која ни упати директни закани дека не сака да не види како Македонци во својот состав и веќе треба културно да им го откажеме нашето гостопримство во оваа држава или пак да им ветуваме некакви логистички поддршки за Косово кое не мора ни да го признаваме дури ни ако Србија го направи тоа.Се разбира дека сега ќе имаме право на секаква одлука која се коси со ЕУ и НАТО стандардите,па така можеме да станеме Европска Колумбија без страв од некакви санкции,секако си живееме практично во ГЕТО,отфрлени и заборавени од сите.
Ете тоа би било сублимирање на скоро сите позитивни страни од отвореното барање до нас да го смениме името за кое се разбира дека нема согласност кај оние кој навистина се чувствуваат Македонци,а пак оние кој не мислат дека се Македонци можат слободно да си ги соберат парталите и нека си ги бараат правата во своите етнички држави.
Мое мислење е дека денот кога ЕУ ни упати отворени закани за промена на нашето име да го прогласиме за Ден на Републиката,затоа што практично од тој ден ја стекнавме нашата вистинска независност.

Kajgana Shop

На врв Bottom