Истото двајцата го зборат, буквално истото, а се расправаат меѓу себе
Ти Фаранг некаде збореше дека нема арапи и црнци во Аус, се така ми се чини дека беше на една од темите за муслимани. Затоа Пунтер го цитирав јас малу да се нашалиме
И во Скопје е преполно со исти фаци. Значи не идеме ние од некоја чиста средина, кај нас пример да нема такви фаци, па да налетаме на нив. Напротив ние идеме од мешани средини и идеме во мултикулти *100.
Иначе ние ако не се цениме, незнам кој народ се цени како нас. Ние сме преценети и пребендисани и препаметни и се со пре. Тоа е вооедно најголемиот проблем во нашиот менталитет, зошто сме преценети и мислиме дека Светот се врти околу нас. И затоа пунтер ќе констатира дека избегал од Македонија неможејќи да го поднесе менталитетот, каде Македонецот знае се за секаде. Еве примери милион на форумов, бил во Америка, збори како е во Германија. А Германија само на картата ја видел. Или прошетал 15 дена и сета ја разбира, од систем од плати, администрација, буквално од се.
Како вие овде пишувате, така јас ја замислувам Аус, вие сте ми извор на информација плус оние што ги има во голем број на фб, џубокс и во Охрид на лето. Од сите информации комплетираш една слика, али тоа е само слика.
Или едно искуство наспроти други искуства. И сега треба да се темелиш на 1:15. Не бива. Нема ни средина. Да е пола пола во ред, али 99,9% ти велат едно, а 0,1% сосем друго треба да си луд да го есапиш тоа мислење. И вергла до лудило, оправајќи некоја виша теорија, која само во неговите очи е таква.
А дека сме исти со племињана од Африка не сме. Исто и со Арапите. Ние сме луѓе за нив. Ние сме Европјани, нација, класа за нив.
Али сменив мислење за азијатите од Кина и Јужна Кореја. Мислам дека се многу напредни и имаат многу убава култура, традиции, понашање, погледи. И баш е убаво што се толку различни и позитивни како народи.