Дали се променивте?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
JASMIN напиша:
Jas se promeniv mnogu- vnatresno, psihicki. A ne mozam da si poveruvam deka se sluci toa. Znaev tocno sto, zosto i kako pravam.
Si otidov od mk so polna svest za toa sto me ocekuva, ama izgleda rabotite se uzasno razlicni koga si stvaras pretstavi, i koga gi zivees.

Ne velam deka promenite se vo negativna nasoka, naprotiv- pomudar stanuva covek. Mn lekcii nauciv, vazni, zivotni.
I mn raboti mi nedostigaat, za sto ne ni si pomisluvav deka ke e taka.
Sega vo momentov si placam oti cekam eden paket od doma sto mi go pratija po eden prevoznik, i vsusnost go cekam eden mesec!!! Iako covekot e veke stignat tuka, eden mesec go nema da mi go donese!:nerv:
Mi se cini, ke eksplodiram! Ne razbiraat lugevo, sum dosla na 2500km od familijata, i koga ke dobijam nesto od niv, toa mi e ko niv da gi gledam. Baska, mi pratile cedevita i milki so lesnici ( sto m ise mn skapi tuka) i ne mozam da izdrzam veke:):):)
Ete, malku izbegav od prvata misla so mi bese koga ja otvoriv temava, ama ova mi e epten taze. Se promeniv i vo taa smisla, stanav placka:)
Кажи жити се кое е тоа место 2500 км оддалечено од МК а да нема милка чоколадо.
Јас сум во германија на 2000 км од дома и тука милка има да се удавиш, и тоа се поевтини него кај нас околу 70 центи кај нас се евро.

Инаку дали сум променет, па не знам баш, пошто сум доста приспосолив и можам да се прилагодувам, не верувам дека сум нешто посебно лично сменет, ама битно е тоа што ми се прошируваат погледите и станав многу посвесен за обврските што ги носи самосталниот живот, ама ова ако си останев во МК подоцна ќе го искусев.

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Bacillus gagous напиша:
Кажи жити се кое е тоа место 2500 км оддалечено од МК а да нема милка чоколадо.
Јас сум во германија на 2000 км од дома и тука милка има да се удавиш, и тоа се поевтини него кај нас околу 70 центи кај нас се евро.
Јас сум во Белгија и дури после 4 години донесоа Милка...тврдам. И точно дека е поевтино.

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Epa komsi ( jas sum vo Francija) , ima milki, ne da nema, ama edna milka so celi lesnici e 3 eur!!! A jas milka si jadam za uzinka:wub: Pa ke bankrotiram samo za jadenje. A koga veke pravime muabet za menuvanje, edna doza blakce dnevno e neohodna za da ostanes so smesak

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
JASMIN напиша:
Epa komsi ( jas sum vo Francija) , ima milki, ne da nema, ama edna milka so celi lesnici e 3 eur!!! A jas milka si jadam za uzinka:wub: Pa ke bankrotiram samo za jadenje. A koga veke pravime muabet za menuvanje, edna doza blakce dnevno e neohodna za da ostanes so smesak
Па добро знам дека Французите имаат ептен заштитнички однос кон своите производи, консултирај се со ацедалиен тој е позапознает со практичните проблеми во франција.

Н апример во германија несле не наоѓаш, има милка, ритер спорт и линдт(најскапите во свет)

A

Antigona

Гостин
Japp,duri i premnogu...
Исто и јас.

Еве веке година дена во Македонија и не можам да се навикнам на нашиот живот тука и на менталитетот. Скроз сум одвикната од кафичи, ноќен живот, ладно се понашам.

Иако излегувам на денско кафе, зависи од расположение може и да се смувам со некој за една вечер и такви ствари, сепак се осеќа дека не можам да се вратам во нормала.

Член од
10 јануари 2010
Мислења
113
Поени од реакции
56
Од ко се преселив Швајцарија, се сменав. Мн нервозен сум. За мали ситници што не можам да успеам да ги напрам, се нервирам, и пцујам, посебно нашкола, само македонски вулгарни зборови, кој разбрал разбрал, кој не, нек научит:wink:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Se promeniv na podobro, sto vozrasta, sto samostalnosta. Svativ kolku e Makedonija bogata, kolku malku i treba za da bide nekade na vrvot na Evropa, ama seto toa ni e tolku daleku, sto zaradi kulturata i znaenjeto koe gi nemame, sto zaradi mrzelivosta , sto zaradi stravot i inferiornosta koi ni se vsadeni vo poslednive stotina godini. Nauciv i vidov kolku luge od drugata strana na svetot slusnale i znaat za nas, koi ni se voshituvaat, ne falat za hrabrosta, go velicat naseto golemo drugarstvo, nasata humanost i tn... Mozebi trebase da im kazam deka toa e samo stara slava ili denesnata maska pod koja se krieme!?
Sega sum ovde vo Makedonija i gledam kakvi kanibali sme stanale, se jademe eden so drug, nikoj za nikogo ne se sekira, ne uzivame nikakvi prava, ziveeme , a i umirame vo edna mnogu surova realnost vo koja "utre" ne znaes dali voopsto ke zalici na denes ili sleduva nekoja katastrofa koja ke te vrati nekolku godini na nazad ili pak prosto ke ti go unisti zivotot. Gledam sega kolku nasite politicari (za zal) ziveat vo nekoja druga realnost i patoloski veruvaat i ubeduvaat deka se odi na poarno. Mozebi odi, ama pobavno odkolku sto e potrebno, prakticno eden zivoten vek ne e dovolen za da se sluci toa "podobroto utre". Toa znaci deka vsusnost ne odi, usten eden zivot nemame, a ovoj edinstveniot go minuvame koj ovde koj onde, so nadez deka i "nie sme deca na Majkata Zemja i nie imame pravo da ziveeme" - normalno!

S

Shellshock nam67

Гостин
Jas se promeniv mnogu- vnatresno, psihicki. A ne mozam da si poveruvam deka se sluci toa. Znaev tocno sto, zosto i kako pravam.
Si otidov od mk so polna svest za toa sto me ocekuva, ama izgleda rabotite se uzasno razlicni koga si stvaras pretstavi, i koga gi zivees.

Ne velam deka promenite se vo negativna nasoka, naprotiv- pomudar stanuva covek. Mn lekcii nauciv, vazni, zivotni.
I mn raboti mi nedostigaat, za sto ne ni si pomisluvav deka ke e taka.
Sega vo momentov si placam oti cekam eden paket od doma sto mi go pratija po eden prevoznik, i vsusnost go cekam eden mesec!!! Iako covekot e veke stignat tuka, eden mesec go nema da mi go donese!:nerv:
Mi se cini, ke eksplodiram! Ne razbiraat lugevo, sum dosla na 2500km od familijata, i koga ke dobijam nesto od niv, toa mi e ko niv da gi gledam. Baska, mi pratile cedevita i milki so lesnici ( sto m ise mn skapi tuka) i ne mozam da izdrzam veke:):):)
Ete, malku izbegav od prvata misla so mi bese koga ja otvoriv temava, ama ova mi e epten taze. Se promeniv i vo taa smisla, stanav placka:)
влијае и те како одалеченоста потполно те сваќам сепак сме балканци и сме многу врзани со домашните...

Lucio

титула по желба
Член од
26 јуни 2006
Мислења
871
Поени од реакции
42
Се заебав луѓе, ако види некој од дома ќе му се скрши срцето... почнав да лажам многу.. измислувам... испуштен од синџири, мама тато дома, ја на страна као студент, не правам некои работи како што треба, и не само што дома ги лажам, и сам се залажувам... пред да дојдам имав некои амбиции, но сега се е сменето. Нема кој да стои зад мене, нема кој да ме величи... :( Што да правам, што да чинам?

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Се променив, и тоа многу. И физички и психички, не можам да се препознаам. Ама промената мислам дека е повеќе позитивна отколку негативна. Станав понезависен, научив дека можам да успеам кај и да сум и дека не треба да чекам се на гаге од луѓето околу мене туку треба сам да вложам напор во нешто што сакам да го направам. Пред некој ден гледав домашни снимки кога имав 14 години, значи од пред 4 години. После првата минута од видеото останав со отворена уста. Просто не ми се веруваше дека тој на телевизорот и јас сегашниот сме истата личност. Бев шокиран и изненаден од себеси. Не е секогаш лесно да си во странство, треба да стекнеш нови навики, да запознаеш нови луѓе и да почнеш се од почеток. Ама тоа што сум во странство мислам дека ме научи дека не треба да цмиздрам за најмали глупости, да не сум разгален и да научам да истрпувам во тешки моменти. Носталгија не смее да те фати, ако и се предадеш си ја ебал утката. Подобро врати си се назад во Македонија ако плачеш заради тоа. Осаменоста понекогаш знае да убива, иако не си баш осамен. Има луѓе околу тебе што ги знаеш, има се ама ти пак се чувствуваш изолиран. Ако успееш да најдеш смисла во сиот тој метеж и извлечеш жива глава мислам дека треба да се сметаш дека си успеал.

А да, кога почнавте да зборувате за македонски производи веќе, јас бев најсреќен кога после 1 година нејадење, ми купија Стоби Флипс од големите пакувања, оние од 20 денари. За 2 минути остана празно пакетчето. Се осеќав ко некој изгубен во пустина да видел вода првпат после година дена :)

Kajgana Shop

На врв Bottom