Дали религијата е идеологија во изумирање..?

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
Добро е што на темава се наметнуваат неколку различни мислења ,кои морам да признам содржат многу вистина но и многу фикција!
Најпрво одговор за Ankica:тотално се согласувам со твоето размислување околу изгубениот курс на црквата-за нивната ,можам слободно да речам-ЛОША ФУНКЦИЈА -нема потреба да се зборува..мислам дека на сите име јасно,додека во минатото мораме да признаеме дека (како што Princ спомна) одигрувала важна улога во некои општествени случувања -сега е тотално маргинизирана и аут от секакво добро дејствување.
Потоа...го подржувам атеистичкиот поглед,а тоа значи дека јас не верувам во господ-бидејки едноставно мислам дека религијата го затупува (оглупнува) човекот , и не го остава да размислува за себеси и своите постапки од хуманистички аспект,односно го тера човекот на подреденост на црквата заради си некое добро на “оној“ свет ---НЕ НЕ ФАЛА...ЈАС сакам добро на ОВОЈ свет !! .
Тоа што сум Атеист секако не значи дека не живеам по свои морални и етички кодкси и принципи што им го одзема правото на сите они кои ги навредуваат атеистите дека не се луѓи итн итн...
Еден паметен рекол: Не фрлајте пари по црквите-подобро дајте им на оние што просат пред црквите!

С

Сатори

Гостин
~*~

Религија За или против??
Што мислите?
Дали таа е плус или минус за човештвото...?

Дали верувате во ГОСПОД??

Еден паметен рекол: Не фрлајте пари по црквите-подобро дајте им на оние што просат пред црквите!
Значи ... морам вака сликовито.
Да веруваш во Бог (Господ, Алах, Буда и итн.) не значи да бидеш религиозен.

Ако треба да нацртам, кажете, може ќе се направи разлика помеѓу поимите.

Инаку, религија, против!

Член од
4 јануари 2008
Мислења
17
Поени од реакции
0
Коментариве кои до сега ги прочитав не ме изненадија, напротив ми го потврдија она што одамна го имам заклучено. Тоа е дека религијата сеуште не е сватена во целост. Вербата во БОГ, натчовечкото суштество, големиот креатор или што и да е сеуште не е дефиниран од самиот човек. Самите наши недвоумења и двоумења се еден природен процес кон бесконечното знаење. Ние никогаш, се додека постоиме како раса нема да стигнеме тотално знаење за се околу нас. Затоа е тука религијата да ги стимулира некои работи. Библијата е многу добар почеток за продлабочувањето на мислите, како и секои други книги во другите религии ширум светот. Работата е како ние ке ги сватиме работите. Лимитот или границата на нашето знаење е желбата, или надежта просто кажано и ништо друго.
Лично не верувам во господ како материјално битие кое кога ќе стигнеш во рајот ќе ти даде клуч од облакот на кој ке дремеш до бескрај. Или Св. Петар ќе те чекира на рецепција. Но никогаш на правоверник не сум му рекол дека Бог не постои или дека не треба да верува во него. Многу ми се допаѓа концешптот на источните култури и религии воопшто. Бидејќи тие уште од памтивек религијата ја поврзувале со филозофија или начин на размислување и однос кон животот. Това би било све.

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Не фрлајте пари по црквите-подобро дајте им на оние што просат пред црквите!
Ниту на едните ниту на другите. А за религијата се надевам дека е идеологија во изумирање.

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
Ниту на едните ниту на другите. А за религијата се надевам дека е идеологија во изумирање.
За црквата сум сигурен дека не треба да се фрлаат повеќе пари....а со тоа што ќе им помогнеме на тие што немаат правиме добри дела и ја покажуваме својата етичност и хуманизам..
Религијата е сепак....идеологија во изумирање....

“““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““
Не фрлајте пари во црквите-подобро дај те им на оние што просат пред црквите!!

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Идеологија: сеопфатен и непротивречен систем на идеи и верувања со кои една општествена група го осмислува светот.

(дефиниција според Oxford University Press Political Dictionary)

Кон крајот на 19. и во текот на 20.век, идеологијата на материјализмот се повеќе ја потиснува дотогаш доминантната идеологија на монотеизмот.

Но, уште во 1922 година Ганди, кога бил запрашан што мисли за комунизмот, го изрекол ова пророштво: “Не верувам во иднината на комунизмот како систем,зашто ова учење не ја признава врховната премоќ на духот врз материјата“.

Крајот на 20.век и почетокот на 21. век се на некој вид повторна ренесанса на мислата од Ганди - ако се суди според огромниот бран на популарна литература (self development). Напоредно со огромниот напредок на науката, кој секојдневно открива колку нешта за кои порано се мислело дека се факт, се во суштина непознати, идејата за постоење на совршена енергија, космичка интелигенција која го води развојот на материјалниот универзум не е воопшто во изумирање.

Па, ако под “религија“ некој тука го смета системот на суеверие и држење на масите во покорност преку застрашување и уцени, веројатно е точно дека тоа нешто е во изумирање. Но, од друга страна, погледот на свет базиран врз етичкиот систем на Исус (подеднакво прифатен како исправан и од христијаните и од муслиманите), не е, и тешко е веројатно дека било кога ќе биде во фаза на изумирање.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
„На ова се одговара со антитеза
Верници се поради својата затупеност, заостанатост и неможност да го сфатат модерниот свет.
п.с. ова беше само реплика кон Мики1, не е наменето за другите.„
Коментар:
Верниците не се затупени, туку напрoтив: имаат богато познавање и на световните минливи „вистини„ и на својата религиозна трајна вистина. Значи, вернците се со двојна писменост, за разлика од оние кои не веруваат и кои своето „знаење„ го засноваат за дневни информации и „Кодот на Да Винчи„.
Моденрниот свет нема потреба од сваќање. Да беше модерниот свет толку добар, немаше ни да се случи првото Христово доаѓање. Едноставно, овој свет би бил Рајот а не Царството Христово. Поединци стануваат верници токму поради својата разочараност од скапаниците и гнилежот кои ни ги нуди овој свет и во нивната лична потрага по трајна вредност на која ќе може да и се верува во потполнист и на која ќе може да се „потпре„ во текот од целиот овоземен живот.

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
Цитат:
Верниците не се затупени, туку напрoтив: имаат богато познавање и на световните минливи „вистини„ и на својата религиозна трајна вистина. Значи, вернците се со двојна писменост, за разлика од оние кои не веруваат и кои своето „знаење„ го засноваат за дневни информации и „Кодот на Да Винчи„.
Моденрниот свет нема потреба од сваќање. Да беше модерниот свет толку добар, немаше ни да се случи првото Христово доаѓање. Едноставно, овој свет би бил Рајот а не Царството Христово. Поединци стануваат верници токму поради својата разочараност од скапаниците и гнилежот кои ни ги нуди овој свет и во нивната лична потрага по трајна вредност на која ќе може да и се верува во потполнист и на која ќе може да се „потпре„ во текот од целиот овоземен живот.
Ти брату....виситина вервиш во господ а?!
А ,јас мислев имат уште надеж за тебе.......

А мислиш дека со тоа што тие стануваат верници тие се здобиваат со трајни вредности а?? - и дури мислиш и дека во религијата може да се верува во потполност......

мора да се приеспиташ.....ако некогаш играте карти со господ -те молам викни ме да го прашам нешто лично.....

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
ЗА.Секој има право да верува во што сака,било тоа да е господ или нешто друго.Но,дефинитивно денес религијата не е она што некогаш била(барем не Христијанската религија и не тука во Македонија).Причина за тоа не знам,но сепак мораме да признаеме дека се поголем е бројот на оние кои не веруваат во Господ.
А ако ме прашувате лично мене тогаш ДА во Господ верувам во религија не верувам бидејќи сметам дека е измислена.Но,сепак сум ЗА зошто како што кажав секој има право да верува во што сака.

oBi_VaN

Is the man!
Член од
11 ноември 2007
Мислења
756
Поени од реакции
21
Jas iskreno se nadevam deka religijata e ideologija vo izumiranje..... ama iskreno! aj valjda ke im doe pamet na lugevo si vikam, da prestanat da se krstat vo gospod tuku vo samite sebe, da prestanat da baraat spas vo "sevishniot" tuku spasot da go najdat vo racionalnosta na svoite postapki, a religijata..... neka se raskazuva kako prikazna, vsushnost i toa e!

N

n/a

Гостин
A be jas otkoga se rodiv cekam Gospod Bog da gi podbere so gromovi ona reketarite sto reketiraat u negovo ime...:toe:
Ama go nema,izgleda ne postoi.

Nemam takva mok.:toe:
Inace uste utre bi naredil da se srusat site `verski` objekti na celata zemjina topka,i toa `verskite sluzbenici` prvo dobro da se nagmecat i natepaat pa da se pustat da baraat kulturna,korisna rabota.

N

n/a

Гостин
Fuck off !
So nisto religijata do sega,vo tekot na celokupniot poznat covecki razvoj, ne go opravdala svoeto postoenje.

Porano bile sostavna komponenta na drzavnosta.
Pa se borele protiv napredokot na covestvoto,samo i samo za da gi odbranat dogmite koi sto gi zastapuvaat.
Vo denesno vreme se primer za najnedostojni reketari i prosjaci.
Koi sto megju drugoto so nivnite glupi ceremonii go grozat sekoj srekjen moment na eden covek (brak,ragjanje na dete)
i pravat da bidat mnoogu pozalni i pobolni ceremoniite na isprakjanje na lugje od ovoj svet.

Religijata treba da ostane vo minatoto.
Nazadna e.

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
За црквата сум сигурен дека не треба да се фрлаат повеќе пари....а со тоа што ќе им помогнеме на тие што немаат правиме добри дела и ја покажуваме својата етичност и хуманизам..
Религијата е сепак....идеологија во изумирање....

“““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““
Не фрлајте пари во црквите-подобро дај те им на оние што просат пред црквите!!
Какво фрлање на пари бе брат, па јас да оставам пари по црквите а попчињата да возат мрцедес и БМВ, но тенклу веќе претенкју!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
„Ти брату....виситина вервиш во господ а?!
А ,јас мислев имат уште надеж за тебе.......„
Коментар:
Да, верувам. Да, има надеж за мене-Бог е мојата надеж.
Цитат:
„А мислиш дека со тоа што тие стануваат верници тие се здобиваат со трајни вредности а?? - и дури мислиш и дека во религијата може да се верува во потполност......„
Коментар:
Да, се здобиваат со трајни вредности. Да,мислам дека на Бога треба да му се верува во потполност.
Цитат:
„мора да се приеспиташ.....ако некогаш играте карти со господ -те молам викни ме да го прашам нешто лично.....„
Коментар:
Веќе се преиспитав и дојдов до заклучок дека сум на вистинскиот пат. Патем кажано, со Бога нема играње, понајмалку карти.
Нормално, кога ќе ми дојде денот да го видам Бога, не би сакал тоа да ми биде и предоцна.

Kajgana Shop

На врв Bottom