Дали префрлувањето на Xenforo беше правилен избор, или требаше форумот да остане на vBulletin

Дали префрлувањето на Xenforo беше правилен избор, или требаше форумот да остане на vBulletin

• Вкупно гласачи
    115

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.178
Поени од реакции
5.977
Бидејќи поминаа 3 месеци и мислам дека секој подетално се запозна со новиот форум, мислам дека е време за ваква анкета.

Мое мислење е дека требаше форумот да остане на vBulletin. Xenforo е некако премлад и иако има доста интересни опции, повеќето од нив не се корисни. Има премногу багови кои за жал админите не можат да ги исправат, а чекаат веќе подолго време за да бидат поправени. Исто така има и бајаги багови со Опера, што е прилично лошо за вакво форум.

Од многуте работи што не ми се допаѓаат, би ги издвоил следниве:
- ужасниот прегледувач на постови
- самото пишување на постови е доста потешко затоа што вметнувањето на хиперлинкови, слики и видеа е кошмар (на пример за да вметнеш хиперлинк, треба прво да напишеш како да го напишеш текстот, да го селектираш напишаното, да стиснеш вметни линк, да го ископираш линкот, да идеш внеси и дури тогаш да го внесе - наместо да кликнеш внеси хиперлинк, да ти се појави прозорец за внесување на линкот и да те даде одма во пост едиторот каде што ти тогаш го пишуваш текстот; сликите се вметнуваат директно во постот, така да ако е некоја голема слика е прилично заебано; видеата не може да се наместат да почнуваат од конкретно време)
- usernames-от се скратени и ги префрлува во втор ред
- неможноста за блокирање на корисник
- неможноста за мултицитат од различни страни
- неможноста да се види историја на имиња на корисник (не знаеш кој бил човеков претходно)
- неможноста да видиш кој се грижи за форумот (сеуште немам сретнато ваква ствар на новиов форум)
- неможноста за анимирани аватари
- неможноста за dislike
- кога од главната страна кликаш на некое ново мислење во делот "Нови Мислења", не те носи на последното пишано мислење, туку на првото непрочитано
- новите смајлиња се тапа, а старите ги нема
- за да видиш некој колку години е мора да кликнеш кај него на профил (претходно тоа го пишуваше директно во информациите за корисникот)

Како посебен недостаток заслужува да се спомне ова. Откако форумов се префрли на Xenforo, имаше наезда на тролови заради кои мораа да се поставуваат посебни правила. Не знам која е причината, ама ова сите го приметија.

Од друга страна, има и неколку позитивни работи. Најдобрата секако е брзината, ама и неа ја нема веќе заради тој банерот од групер. Позитивно е и тоа што на главната страна има линкови до новите содржини од kajgana.com. Тука е секако и интеграцијата со facebook & twitter, ама тоа е добро за тие што ги користат овие 2 работи. Јас бидејќи не ги користам - немам корист од нив. За други работи стварно не ми текнува :toe: (ах што ми фалат старите смајлиња...)

Се' на се', борбава некако ми личи на Firefox vs. Chrome. Точно дека vBulletin беше малку спор и можеби небезбеден (не знам точно за ова, админите нека кажат), али беше многу функционален и полн со корисни работи. Xenforo освен што е брз баш и нема некои други позитивни работи.

Во случај да не ја префрлите темава во канта заради мешање во бизнисот, предлагам анкетава да се стави и на главната страна за што повеќе луѓе да ја видат и да гласаат.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Сеедно ми е, не се замарам,важно да го има.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.067
Поени од реакции
15.038
ма ич не се замарам.......започнав активно на форумов еден месец пред да се префрлиме на Ксенчи...и задоволен сум

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
со оглед на тоа дека ксенинфо е понова платворма за разлика од вбулетин ја сум за ксенинфо.. а тоа со баговите верувам дека ке се среди - и вбулетин на почетокот не бил толку совршен туку со тек на време како се наоѓаа багови така и се поправаа

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.491
Поени од реакции
6.284
Па не ми смета што има некои мали багови , но преголемата мешавина од форум,твитер и фејсбук не ми е по ќејф. Исто ми фалат некои опции како таа со која ќе можеше да видиш колку мислења има одреден член на некоја тема( што ми беше исклучително корисна во подфорум како филм и тв). А и тоа со менувањето на корисничкото име од старт ми беше глупава идеа затоа што членовите кои го сменаа името ради причините кои беше ставена опцијата ,можат на прсти да се избројат , а на ксенфоро не ни може да се виде историјата на корисничкото име...

M

Mr.InF3ction

Гостин
Тоа за блокирање за членови ќе го има во наредната верзија на XF. Другите проблеми..и не се баш некои проблеми или недостатоци на XF.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ќе почекам да го апдејтираат па ќе искажам став подоцна :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.232
Поени од реакции
34.533
Ти си гарант еден од оние типови на кои Голф 2 ќе им биде најдобра кола цел живот.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ти си гарант еден од оние типови на кои Голф 2 ќе им биде најдобра кола цел живот.
Глеј, XP си владееше (note the past tense) и си го љубев. Искочи Vista, не се префрлив пошо иако нов - не беше исполиран. Искочи 7, не се префрлив пошо имаше багови. Го исполираа седмица, стана подобар од икспе, сеа сум на него со windows classic тема.

Наравоучение:
Не значи дека ако е ново одма е добро. Можеше барем малце да се почека во однос на пеглање на xenforo (од страна на developerite).Уште една заграда (а лиценцата можеше да се купи однапред ако се имало страв од кревање на цената право пропорцнионално со успехот на xenforo)

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Јас сум прилично нов член и немам многу кредибилитет да зборувам на темава, ама Xenforo ми делува солидно, единствено не ми се допаѓа тоа што не постои опција да се игнорираат одредени членови, а тоа што не може да се видат поранешните никови знае да збуни на моменти.
За баговите ќе кажам само трпение - спасение.:D.

П.С. Гледам многу луѓе се жалат дека не знаат кои се модератори, па би можело да се отвори тема во Кајгана или во Известувања само за таа намена, таму би имало листа на модератори и би се известувало за секоја промена.

С

сашенко

Гостин
^^^ Може да се отвори тема за старите никови и кој сака нека си го пише таму стариот ник таму и ке си се најдат тие што се изгубиле :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Глеј, XP си владееше (note the past tense) и си го љубев. Искочи Vista, не се префрлив пошо иако нов - не беше исполиран. Искочи 7, не се префрлив пошо имаше багови. Го исполираа седмица, стана подобар од икспе, сеа сум на него со windows classic тема.

Наравоучение:
Не значи дека ако е ново одма е добро. Можеше барем малце да се почека во однос на пеглање на xenforo (од страна на developerite).Уште една заграда (а лиценцата можеше да се купи однапред ако се имало страв од кревање на цената право пропорцнионално со успехот на xenforo)
Ма дај, Win7 имал багови? Пола година без апдејти го возев на почетокот, ниту еден баг не видов, а беше видно побрз и постабилен од XP (со SP3 и сите могучи апдејти) кај мене. Зборам за 64 битна верзија. Со апдејтите само се подобрува Win7 со тек на времето, на пр. времето за бут ап итн.
Он топик, да мислам дека префрлувањето на XenForo беше исправна одлука, е сега да некои од тие недостатци што ги наведе олд скул мк не треба да се остават на страна, но сметам дека со апдејтите и новите верзии ќе се поправат тие недостатоци :) BTW скиновите се топ, сега го користам синиот (дефолтот) и стварно е и лесен за очи и добро изгледа, па сега Кајгана и без портокаловиот скин ми изгледа топ, иако порано ептен се држев до портокаловиот скин.

Kajgana Shop

На врв Bottom