Дали постои патување низ времето?

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Браво (y) Ама изгледа најомилени предмети ти се математика и физика, а? :)
да ти кажам математичкi смер сум, али не ја обожавам многу. Физиката и хемијата исто не ги сакам нешто посебно но астрономија да. И онака често си размислувам и си читам за таа тематика :)

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.874
Поени од реакции
6.928
да ти кажам математичкi смер сум, али не ја обожавам многу. Физиката и хемијата исто не ги сакам нешто посебно но астрологијта да. И онака често си размислувам и си читам за таа тематика :)
Мислиш астрономија? ;)

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Не може да сакаш астрономија а да не сакаш физика.
Тоа е исто како да сакаш гинекологија а да не сакаш биологија.
Добро може лошо се изразив. Не во глобала физика, туку делот околу електричната енергија. Тука не ја можам физиката. :)

Член од
21 март 2013
Мислења
104
Поени од реакции
156
патување во времето, стопирање на времето..
Еве моја теорија и замисла, која мислам дека е реална но е невозможна да се изведе. Целиот универзум е составен од материја, енергија, разни лестички, антиматериии и што ли уште не. Сите тие нон стоп вршат некое дејство. Пример честичките се во постојано движење, на земјата на пример органските супстаниции без престан се реактанти и вршат реакции. Се се движи, дури и да мирува нешто, па друго нешто не мирува. Не знам дали ме сваќате до овде што сакам да кажа. Мислам со секое поместување на честичка, предавање или претварање на енергија нешто се менува и така тече времето. Време то според мене не е четврта димензија туку е само резултат на работењето на универзумот и неговите атоми. Е сега за сопирање на времето мислам дека би било можно само еден начин. Да се сопре секое дејство во целиот универзум односно да настане тотален СТОП на се. Тоа е невозможно да се изведе и направи според мене но размислете доколку ништо не се случува и не се променува односно останува исто времето нема да тече.
За враќање е истата работа само да се вратат истите едјства по истите патеки и истите случувања да се врат назат со тоа што се ќе се врати исто како што било. Еве пример. Некое цвеќе нели зема вода и минерали од земјата и собира сончева енергија, со тоа расте се развива и старее. Замислете да може да се направи цвеќе кое тоа го вршело 2 недели да се поврати односно водата и минералите да се вратат во земјата по редоследот по кој дошле, реакцииите што се случувале со растењето и развивањето на цвеќето да се повртат, да ја врати сончевата енергија што ја примало, да се врати ветерот што го дувал и честичките во воздухот што дејствувале на него. Ако сето тоа успее да се врати по точно истиот редослед по кој се случило според мојата теорија мислам дека цвеќето ќе се подмлади и ќе биде како што било точно како пред две недели.
Сето ова е според моите знаења од физиката и хемијата, а дека е некоја друга димензија или со некои телепорти да се вратиме во времето ми е некако премногу сајнс фикшн.
Ако сака некој да продискутираме за мојата теорија, дали некаде грешам итн.
Хипотезата од старт ти е погрешна бидејќи дефиницијата што сам си ја даваш за времето е погрешна.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Хипотезата од старт ти е погрешна бидејќи дефиницијата што сам си ја даваш за времето е погрешна.
Можно е, не сум ниту научник ниту нешто слично. Само моја теорија дадов, далеку од хипотеза. Може да ми кажеш што е погрешно ? :)

Член од
21 март 2013
Мислења
104
Поени од реакции
156
Можно е, не сум ниту научник ниту нешто слично. Само моја теорија дадов, далеку од хипотеза. Може да ми кажеш што е погрешно ? :)

Погрешно ти е дефинирано времето. Во физиката, времето претставува фундаментална величина, димензија од координатниот систем на простор-време континуумот. Бидејќи времето е фундаментална единица, од него се изведуваат останатите величини. Самото време не е резултат.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
^^ Дали тоа значи дека заради времето се случуваат сите процеси ? Ако е така, тогаш и времето има своја енергија и го придвижува целиот универзум. Тоа значи дека има цела наука за времето која луѓето допрва ќе имаат шанса да ја истражат. Но сепак додека не видам пологичен и цврст доказ останувам на моето дека времето е резултат на случувањата во просторот.

Член од
21 март 2013
Мислења
104
Поени од реакции
156
^^ Дали тоа значи дека заради времето се случуваат сите процеси ? Ако е така, тогаш и времето има своја енергија и го придвижува целиот универзум. Тоа значи дека има цела наука за времето која луѓето допрва ќе имаат шанса да ја истражат. Но сепак додека не видам пологичен и цврст доказ останувам на моето дека времето е резултат на случувањата во просторот.
Не значи. Значи тоа што пишува, дека времето е димензија и дека е дел од координатен систем во кој се набљудуваат промени.

Член од
27 март 2013
Мислења
42
Поени од реакции
58
Патување низ времето моментално ни изгледа неверојатно но, за стотици години тоа би било поинаку. Вратете се малце назад низ историјата луѓето не ни можеле да замислат дека еден ден ке можат да летаат со авион, да гледаат настани што се случуваат на некое место на својот телевизор, а камоли да одат на месечината. Штом таа теорија е веќе поставена прашање на време кога ќе стане реалност..

Член од
21 март 2013
Мислења
104
Поени од реакции
156
Патување низ времето моментално ни изгледа неверојатно но, за стотици години тоа би било поинаку. Вратете се малце назад низ историјата луѓето не ни можеле да замислат дека еден ден ке можат да летаат со авион, да гледаат настани што се случуваат на некое место на својот телевизор, а камоли да одат на месечината. Штом таа теорија е веќе поставена прашање на време кога ќе стане реалност..
И фри шоп ќе отвориме.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Физиката и физичките закони дозволуваат патување низ времето. Поради начинот на кој тие функционираат неможе да се патува поназад од моментот на креирање на „времеплов машината“.

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Физиката и физичките закони дозволуваат патување низ времето. Поради начинот на кој тие функционираат неможе да се патува поназад од моментот на креирање на „времеплов машината“.
Не може да се патува барем не во минатото. За да се вратиш во минатото сите молекули, атоми, кваркови... треба да се вратат во таа претходна состојба ?! а тој феномен не е ограничен на некој локален простор во кој ќе се манифестира тоа минато време туку е глобално на целиот мултиверзум. Единствено ако не функционира како ,,филмска лента,, па во секој кадар е снимана моменталната состојба на целиот мултиверзум, па може да се патува од еден во друг кадар. Но настанува еден друг проблем кога веќе ке се премине во минатото се изменува иднината т.е. сегашноста нема да е иста како што ја знаеме бидејќи е веќе дефинирана, но додека иднината не е, па во игра се сите променливи.

P.S. Сепак можеби и јас грешам.

Kajgana Shop

На врв Bottom