Дали постои апсолутна вистина?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
vidi sega, apsolutnata vistinaja zemavme za reper,za alfa iomega za nestokoe nitu moze da se postigne(NE E LOGICNO 2 VISTINI DA SE APSOLUTNI) nitu pak da se unisti,E SEGA OTTUKA SLEDUVA DEKA DURII EKSPANZIJATA NA VSELENATA NE E APSOLUTNA BIDEJKI SOGLASNO RAVENKATA NAAJNSTAJN KOGA CELAMASA KE SE TRANSFORMIRA VO ENERGIJA AKCELERACIJATA E NEVOZMOZNA.:helou:
колку и да е паметно ова шо го кажа, ја пошо глуп чоек, не те сфатив...
способен си да упростиш?
башка...што Сатори рече, е дека кога ке успееш апсолутно да дефинираш вистина, и апсолутно да го дефинираш зборот апсолутно...тогаш можеш да размислиш што е “апсолутна вистина“...тогоаш твоето знаење не е доволно компетентно за точен одговор....

S

smart ass

Гостин
Сè е релативно. Апсолутно. И само тоа е апсолутната вистина.
KE MOZEDA OBRAZLOZIS KAKOI ZOSTOIPOKOJOSNOV RELATIVNOSTA E APSOLUTNA(KOGA APSOLUTNOTONE SMEE DA BIDEFRELATIVNO NITU PROMENLIVI ITN)

колку и да е паметно ова шо го кажа, ја пошо глуп чоек, не те сфатив...
способен си да упростиш?
башка...што Сатори рече, е дека кога ке успееш апсолутно да дефинираш вистина, и апсолутно да го дефинираш зборот апсолутно...тогаш можеш да размислиш што е “апсолутна вистина“...тогоаш твоето знаење не е доволно компетентно за точен одговор....
APSOLUTNO(moi zborovi)...a ine si glup tuku glupi se onie koi ne se interesiraat:salut:
pijatele sakam da ukazam deka za nesto da bide apsolutno togas toa treba da bide STATICNOi nepromenlivo isto taka i da bideedinstvenoza da ne moze da se relativizira...znaci nesto sto e apsolutno e edinstvenoi ottuka relativiziranje ne e izvodlivo.

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
KE MOZEDA OBRAZLOZIS KAKOI ZOSTOIPOKOJOSNOV RELATIVNOSTA E APSOLUTNA(KOGA APSOLUTNOTONE SMEE DA BIDEFRELATIVNO NITU PROMENLIVI ITN)

APSOLUTNO(moi zborovi)...a ine si glup tuku glupi se onie koi ne se interesiraat:salut:
pijatele sakam da ukazam deka za nesto da bide apsolutno togas toa treba da bide STATICNOi nepromenlivo isto taka i da bideedinstvenoza da ne moze da se relativizira...znaci nesto sto e apsolutno e edinstvenoi ottuka relativiziranje ne e izvodlivo.
Има еден проблем а тоа е релативизирањето е претпоставка кој нашиот ум ја врши барајќи познат одговор тоа не значи дека тоа е уникатно во простор времето како такво.
Можат да постојат многу апсолутни вистина бидејќи постојат многу прашања на кои треба да се даде одговор.

S

smart ass

Гостин
of leleizvini vaka 10 godini sipotencirav apsolutna vistina,unikat zasebe saticna

Има еден проблем а тоа е релативизирањето е претпоставка кој нашиот ум ја врши барајќи познат одговор тоа не значи дека тоа е уникатно во простор времето како такво.
Можат да постојат многу апсолутни вистина бидејќи постојат многу прашања на кои треба да се даде одговор.

steta:vozbud:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Или стоиш премногу блиску пред сликата и гледаш pointless имплементирани бои но уживаш во вивидноста, или стоиш предалеку, ја гледаш цела слика (pun intended) но испушташ на детаљи и вистинската убавина. Различен point of view. Секој со своја перцепција, како што има пишано поназад. Не постои апсолутно дефинирана вистина.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Има само една апсолутна работа (гледано од твоја гледна точка) , а тоа е набљудувачот.
That who you can see, you are not; that which you can observe, you are not; that which you
can become aware of, you are not.
Останува само огледалото , тоа е апсолутно или барем приближно до апсолутно.
Апсолутно е кога станува збор за ефектот.
Не е апсолутно затоа што има интелект , и фала богу е така.
Затоа што нештата се совршени у нивната несовршеност , односно живи додека се променливи.
Мртви кога се статични (апсолутни , непроменливи).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Слободно може да се каже дека сите конфликти и несогласувања се последица на различните перспективи и ставови, но дали постојат апсолутни перспективи?
Да замислиме хипотетички дека сме во шума во која секое дрво преставува гледна точка - перспектива, на одредено место се наоѓа правоаголен столб во хоризонтална положба. Столбот од одредена перспектива се гледа како квадрат а од друга како правоаголник, повторно хипотетички замислуваме дека дрвјата можат да комуницираат меѓу себе и тоа што гледа квадрат води полемика со тоа што гледа правоаголник. Од перспектива на првото дрво, второто лаже бидејќи му кажува дека чудниот објект во шумата е правоаголник, а од перспектива на второто дрво, првото лаже бидејќи кажува дека гледа квадрат! Кое од дрвјата е во право? Дали ќе погрешиме ако кажеме дека двете не се во право или дека и двете се во право?
Дури и реалноста е само перспектива, тоа што секојдневно го земаме како солидно, материјално, вечно....е само перспектива, ако на пример патувате со огромна брзина (околу 70% од брзината на светлината), времето за вас и за оние кои мируваат нема да тече исто. Ако тоа патување за вас трае 24 часа, за сите што мирувале траело околу 70 години, па така кога за вас ќе поминат тие 24 часа и ќе посакате да се видите со пријателите, ако сте заминале во 2010 за вас ќе биде сеуште 2010 но за вашите пријатели (ако сеуште се живи) ќе биде 2080! Тогаш дали на пример годината 2030 -та е минато или иднина?
Доколку мислите па добро тоа се објективни перспективи, сетете се дека објективноста е производ на субјективноста!
Самата дефиниција за тоа што е живо суштество воопшто не е едноставна ако не ја земеме свеста во таа дефиниција, на пример во биологијата се смета дека суштествата кој можат да се размножуваат се живи, но со денешната технологија е можно да се направат комплексни направи способни да се копираат, што е тогаш тоа што повлекува црта помеѓу живите и неживите нешта ако не свеста!
Тоа што може да се заклучи од овие факти е дека на апсолутно ниво на постоење перспективите не постојат, тие се само концепти или ниво на реалноста а реалноста е само едно ниво од постоењето!

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Флеш.
Апсолутната вистина се коси со перцепцијата.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не се работи the other way around.
Не те сфатив.
Просветли ме.
Перцепцијата како таква, можеби е единствен причинител зашто нема апсолутна вистина. Затоа велам дека перцепцијата на човекот се коси со апсолутната вистина.
Аголот од кој ги гледаме работите ја креира нашата вистина. А агол кој ја креира апсолутната вистина, според мене нема. Посебно кога е во прашање човекот.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Перцепицијата како таква, можеби е единствен причинител зашто нема апсолутна вистина. Затоа велам дека перцепцијата на човекот се коси со апсолутната вистина.
Аголот од кој ги гледаме работите ја креира нашата вистина. А агол кој ја креира апсолутната вистина, според мене нема. Посебно кога е во прашање човекот.
Thats what I meant.
Затоа асполутната вистина и се меша на перцепцијата, for as, апсолутната вистина се коси со перцепцијата. Не обратно. :)
Ако кажеш дека перцепцијата се коси со апсолутната вистина, викаш дека апсолутната вистина ја ставаш на прво место како фиксна вистина, а перцепцијата е нешто што произлегува.

Грешка у падежи, мање битно.
На исто целиме.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не би се согласила, затоа што сепак перцепцијата ја ништи сама по себе апсолутната вистина, што значи дека перцепцијата ја коси, сече, ништи... како сакаш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не би се согласила, затоа што сепак перцепцијата ја ништи сама по себе апсолутната вистина, што значи дека перцепцијата ја коси, сече, ништи... како сакаш.
Според мене перспективата, по дефиниција е само гледна точка и неможе да поништи ништо, таа е ограничена, затоа што не е апсолутна...затоа што постојат и други перспективи!
Да замислиме хипотетички дека сме во шума во која секое дрво преставува гледна точка - перспектива, на одредено место се наоѓа правоаголен столб во хоризонтална положба. Столбот од одредена перспектива се гледа како квадрат а од друга како правоаголник, повторно хипотетички замислуваме дека дрвјата можат да комуницираат меѓу себе и тоа што гледа квадрат води полемика со тоа што гледа правоаголник. Од перспектива на првото дрво, второто лаже бидејќи му кажува дека чудниот објект во шумата е правоаголник, а од перспектива на второто дрво, првото лаже бидејќи кажува дека гледа квадрат! Кое од дрвјата е во право? Дали ќе погрешиме ако кажеме дека двете не се во право или дека и двете се во право?
Тоа што може да се заклучи од овие факти е дека на апсолутно ниво на постоење перспективите не постојат, тие се само концепти или ниво на реалноста а реалноста е само едно ниво од постоењето!

Kajgana Shop

На врв Bottom