Дали постои апсолутна вистина?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Лоша изјава...ако навистина си професор по физика...

Не си сложен...друга состојба е во прашање...

Не знам англиски,неписмен сум,не разбирам ништо...е сега i`ll give you benefit of a doubt...
Од кај да знам дали сонцето има или нема чуства? Сакаш да кажеш дека гравитацијата делува на него без тоа да перцепира?
Тоа ТИ го перцепираш така со петте/шесте сетила и тоа ти е...

Еве ти малку за почеток...батали читањето...почни со ова...па одиме понатаму...

Ти како љубител на магични тревки би требало да знаеш за Ајахуаска...
Сум љубител на магични тревки, и знам шо е Ајахаска, и каква врска има тоа со апсолутната вистина?
Апсолутна вистина постои, релативно е нашето видување за неа.
Под дејство на ЛСД боите ти се мењаат, океј, ја не викам дека црвеното е апсолутно црвено, ствар на перцепција е, и тоа е факт, со оглед дека може тебе да ти се сјебани рецепторите за вид..
Али гравитацијата?
И, како можеш да знаеш дали сонцето ја перцепира?
Дали сонцето има Ум и Чуства?
Нема.
Дали може тело без Ум и Чуства нешо да перцепира?
Неможе.
Дали гравитацијата за сонцето и за земјата не постои пошо они не ја перцепираат?
Неточно.
Постои, факт е дека сонцето ја привлекува земјата бидејќи има поголема маса, а со тоа и поголема гравитација.
Дали ти знаеш за тоа?
Да кажеме незнаеш.
Па шо ако незнаеш, коа сонцето сеуште ја привлекува земјата.
Каква врска има твојата перцепција за реалноста со апсолутната вистина?
Никаква.
Доколку ти нешто не си видел, незначи дека не постои. <=-- И запази, реченицава доаѓа од окорели атеист.

Доказ за непостоење на некаква си вистина...уште апсолутна хехехе
An illusion is a distortion of the senses, revealing how the brain normally organizes and interprets sensory stimulation. While illusions distort reality, they are generally shared by most people.[1] Illusions may occur with more of the human senses than vision, but visual illusions, optical illusions, are the most well known and understood. The emphasis on visual illusions occurs because vision often dominates the other senses. For example, individuals watching a ventriloquist will perceive the voice is coming from the dummy since they are able to see the dummy mouth the words.[2] Some illusions are based on general assumptions the brain makes during perception. These assumptions are made using organizational principles, like Gestalt, an individual's ability of depth perception and motion perception, and perceptual constancy. Other illusions occur because of biological sensory structures within the human body or conditions outside of the body within one’s physical environment.
The term illusion refers to a specific form of sensory distortion. Unlike a hallucination, which is a distortion in the absence of a stimulus, an illusion describes a misinterpretation of a true sensation. For example, hearing voices regardless of the environment would be a hallucination, whereas hearing voices in the sound of running water (or other auditory source) would be an illusion.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Сум љубител на магични тревки, и знам шо е Ајахаска, и каква врска има тоа со апсолутната вистина?
Под дејство на ЛСД боите ти се мењаат, океј, ја не викам дека црвеното е апсолутно црвено, ствар на перцепција е, и тоа е факт, со оглед дека може тебе да ти се сјебани рецепторите за вид..
Али гравитацијата?
И, како можеш да знаеш дали сонцето ја перцепира?
Дали сонцето има Ум и Чуства?
Нема.
Дали може тело без Ум и Чуства нешо да перцепира?
Неможе.
Дали гравитацијата за сонцето и за земјата не постои пошо они не ја перцепираат?
Неточно.
Постои, факт е дека сонцето ја привлекува земјата бидејќи има поголема маса, а со тоа и поголема гравитација.
Дали ти знаеш за тоа?
Да кажеме незнаеш.
Па шо ако незнаеш, коа сонцето сеуште ја привлекува земјата.
Никаква.
Доколку ти нешто не си видел, незначи дека не постои. <=-- И запази, реченицава доаѓа од окорели атеист.

An illusion is a distortion of the senses, revealing how the brain normally organizes and interprets sensory stimulation. While illusions distort reality, they are generally shared by most people.[1] Illusions may occur with more of the human senses than vision, but visual illusions, optical illusions, are the most well known and understood. The emphasis on visual illusions occurs because vision often dominates the other senses. For example, individuals watching a ventriloquist will perceive the voice is coming from the dummy since they are able to see the dummy mouth the words.[2] Some illusions are based on general assumptions the brain makes during perception. These assumptions are made using organizational principles, like Gestalt, an individual's ability of depth perception and motion perception, and perceptual constancy. Other illusions occur because of biological sensory structures within the human body or conditions outside of the body within one’s physical environment.
The term illusion refers to a specific form of sensory distortion. Unlike a hallucination, which is a distortion in the absence of a stimulus, an illusion describes a misinterpretation of a true sensation. For example, hearing voices regardless of the environment would be a hallucination, whereas hearing voices in the sound of running water (or other auditory source) would be an illusion.
Еве нешто од еден познат љубител на ајахуаска.Океј?

This matrix the world we think is real is merely an illusion generated by our own minds
and doesn`t actually exist it is a hollographic illusion and by manipulating our sence
of reality conditioning our sence of reality that reality that belief in what is real
manifests itself as a threedimensional hollographic illusion and that if we start to realize
that we are creating that reality we dont like we can take control of our consciousness back from
the conditioning disconnect the condition from the reality we are conditioned to believe in and
create a completely different illusion.

Нашето видување е баш она што ти го подразбираш под апсолутна вистина.

океј, ја не викам дека црвеното е апсолутно црвено, ствар на перцепција е, и тоа е факт, со оглед дека може тебе да ти се сјебани рецепторите за вид..
Исто е и со све друго.Со сите појави и ентитети.

Знам само како ние сето тоа го перцепираме.

Никаква.
Она што ти го перцепираш е за тебе реалност.Јас и ти делиме голем дел од перцепциите.И со сите други луѓе.Тоа се вика Consensus Reality. Тоа е клучот.
Незнам дали си баш атеист.Веруваш во научните догми.Во новата религија.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Еве нешто од еден познат љубител на ајахуаска.Океј?

This matrix the world we think is real is merely an illusion generated by our own minds
and doesn`t actually exist it is a hollographic illusion and by manipulating our sence
of reality conditioning our sence of reality that reality that belief in what is real
manifests itself as a threedimensional hollographic illusion and that if we start to realize
that we are creating that reality we dont like we can take control of our consciousness back from
the conditioning disconnect the condition from the reality we are conditioned to believe in and
create a completely different illusion.

Нашето видување е баш она што ти го подразбираш под апсолутна вистина.

Исто е и со све друго.Со сите појави и ентитети.

Знам само како ние сето тоа го перцепираме.

Она што ти го перцепираш е за тебе реалност.Јас и ти делиме голем дел од перцепциите.И со сите други луѓе.Тоа се вика Consensus Reality. Тоа е клучот.
Незнам дали си баш атеист.Веруваш во научните догми.Во новата религија.
Незнам како не капираш дека мислењето на истрипан момак под дејство на ајахаска не ја менува вистината?
Без разлика на нашата перцепција. Ти го капирам ставот, навистина..
Пример, ако ја го неам видено сонцето, тоа за мене не постои, тоа за мене не е апсолутна вистина..
Али, who gives a fuk bout me? Сонцето постои, без разлика дали сме го виделе или не, дали за НАС е вистина или не..

Еве ти видео, на Џој Роган му прават интервју, зборува за магичното дејство на ДМТ [верувам знаеш шо е тоа..]
Момакот кажува многу вистини, зборува за други димензии и за неговата перцепција на светот..
Ислушај го убаво, мене ми го смени животот...

Али според твојата логика, ти велиш дека не постои апсолутна вистина, не постои ни вистина, туку само наша перцепција..
Значи, пример, за сите една иста ствар е различна?
За сите сонцето е различно, за сите земјата е различна, за некој гравитација постои, за некој не постои, кој како си ја глеа?
Ја тука не се слагам :) А ти си убеден у тоа, а неможеш да го докажеш, па ми даваш цитати на истрипани фаци шо мислат дека го виделе Бог у пижами..

И, атеист сум, верувам дека не постои Бог..
А дали верувам во науката или не, нема, исто, никаква врска со мојата религиска ориентација..

Ти си, толку цврсто уверен, и изјавата на истрипаниов ја зимаш како догма, аксиома, као сакаш..Без притоа да создадеш твој став..
Затоа и ти е толку тешко да го одбраниш..

Член од
21 јули 2009
Мислења
77
Поени од реакции
11
Postoi fakticka sostojba na univerzumot - se sto postoi, vklucuvajki ne i nas lugeto, no postoi i pretpostavka na lugeto za toa koja e faktickata sostojba na univerzumot, odtuka sledi deka kolku e poblisku pretpostvakata na lugeto do faktickata sostojba na univerzumot tie ke bidata poprilagodeni, t.e ke bidat poblizu do apsolutnata vistina, no nikogas ne mozat da ja osoznaat apsolutnata vistina zatoa sto spoznanieto na lugeto e ograniceno.Znaci mozeme da ja osoznaeme delumno apsolutnata vistina,koja postoi nadvor od naseto spoznanie no ne i nejzinata celovitost.

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Сè е релативно. Апсолутно. И само тоа е апсолутната вистина.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Сè е релативно. Апсолутно. И само тоа е апсолутната вистина.
Е неможеш вака да ја формулираш реченицата...Се е релативно, освен што е апсолутно дека се е релативно...Сам се побиваш, едноставно неможе вака :)

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
@ God.HateUsAll & Toecutter

Cold Shot, ако не сте упознати е убиство на далечина поголема од 3 километри, куршумот стига неколку секунди пред звукот.
Значи куршумот ти го истура мозокот, ама ти не си го видел, значи според муабетот на Toecutter тоа не е апсолутна вистина, не си го видел куршумот, истот не постои. Тогаш зошто си мртов? И зошто ке биде мртов секој човек што ке пројде низ истото?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.377
Апсолутна вистина? Постои. И тоа е една и единствена вистина. Се` друго е илузија.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238

Cold Shot, ако не сте упознати е убиство на далечина поголема од 3 километри, куршумот стига неколку секунди пред звукот.
Значи куршумот ти го истура мозокот, ама ти не си го видел, значи според муабетот на Toecutter тоа не е апсолутна вистина, не си го видел куршумот, истот не постои. Тогаш зошто си мртов? И зошто ке биде мртов секој човек што ке пројде низ истото?
Токму така де. Апсолутна вистина е дека куршумот постои и дека те убива. Без разлика што ти го перцепираш како непостоечки бидејќи не си го видел или чул..
Значи, ја сум у право а секачот не е XD

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Токму така де. Апсолутна вистина е дека куршумот постои и дека те убива. Без разлика што ти го перцепираш како непостоечки бидејќи не си го видел или чул..
Офкорс дуд. :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

За тоа да е апсолутна вистина треба да ви го истури мозокот во сите услови на секое место и во секое време и димензија во универзумот. За вас вистина е дека ќе носите еден ден тегли на очите поради висење пред компјутер. Но тоа не е така секаде и секогаш. Освен за вас. За вас освен апсолутна вистина може и религија да ви стане па и да се клањате на тоа.Кантерот.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
За тоа да е апсолутна вистина треба да ви го истури мозокот во сите услови на секое место и во секое време и димензија во универзумот. За вас вистина е дека ќе носите еден ден тегли на очите поради висење пред компјутер. Но тоа не е така секаде и секогаш. Освен за вас. За вас освен апсолутна вистина може и религија да ви стане па и да се клањате на тоа.Кантерот.
Ти го читам постот до пола, и уше одма глеам дека грешиш, и уше одма те цитирам.
Значи, ја не велам дека тоа е апсолутна вистина во секоја димензија.
Али, ТВРДАМ, дека е апсолутна вистина во нашава димензија на тоа место и тоа време.
Апсолутно ќе те отвори ко јетрена.

Сигурно, за да го кажеш ова си го прочитал воведниот пост на темата, односно, она, 2+2=5 - ова можеби е точно во друга димензија..
Ја не спорам дека можеби е точно некаде. Али апсолутна вистина е дека баш тука 2+2=4 :) [примеров е глуп и релативен, али не се фаќај ко слеп за стап, ете, држи се за тој горе со колдшатот]

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
отвори ко јетрена.
Say no to the pc games!

Види Орвел шо вика по тоа прашање...

Примерот ви е исти како и со гравитацијата...следната ваша апсолутна вистина ќе е `ако фрлиш камен ќе паѓа долу`...значи расчистивме со тоа...
Следен пример?

Чак Норис...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Say no to the pc games!

Орвел може да вика шо сака на прашањето, точен одговор на темава нема, а у дебатава сеуште сум ја у право :)

Say no to the pc games!

Примерот ви е исти како и со гравитацијата...следната ваша апсолутна вистина ќе е `ако фрлиш камен ќе паѓа долу`...значи расчистивме со тоа...
Следен пример?

Чак Норис...
Незнам шо сме расчистиле со гравитацијата..
Ти спориш дека на тебе влијае гравитацијата без разлика дали ја перцепираш или не?

Kajgana Shop

На врв Bottom