Дали некој од СДСМ зеде мито да не' прекрсти во ФИРОМ 1993 г.?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Па, ако се точни муабетите дека Панама, Мексико и Конго ги смениле ставовите во однос на нас поради парите што Грција им ги дала (па затоа сега немаат пари во Грција и сè им штрајкува), воопшто не би ме чудело истото тоа да се случило и со нашиве политичари, т.е. да им биле понудени пари.

Во тој случај, ако вистински Глигоров одбил, па му исценирале атентат, тоа може да се земе како херојство на Глигоров. Но за сега сум со огромна резерва по тоа прашање.

Како и да е, сосема е за очекување дека оние што биле на власт во тоа време добиле солидни пари за да потпишат за FYROM.

За тоа, според мене, заслужуваат :violent1: но тоа е друга тема.
Atentatot ne mu e isceniran zatoa sto odbil da zeme mito za imeto tuku od sosema druga pomalku prozaicna pricina.

Za referencata vo OON. Mnogu jasno deka nekoj (nekoi) zele debeli pari za toa, ne se ludi da odbijat koga im se nudi (ironija). Mitoto i korupcijata bile i se rak rana na site opstestva od pamtivek pa do denes samo sto kaj nas imaat za zal gigantski dimenzii.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Atentatot ne mu e isceniran zatoa sto odbil da zeme mito za imeto tuku od sosema druga pomalku prozaicna pricina.

Za referencata vo OON. Mnogu jasno deka nekoj (nekoi) zele debeli pari za toa, ne se ludi da odbijat koga im se nudi (ironija). Mitoto i korupcijata bile i se rak rana na site opstestva od pamtivek pa do denes samo sto kaj nas imaat za zal gigantski dimenzii.
Значи филмот е:

Киро со неговите од СДСМ си порачуваат атентат оти зеле пари за името,па сега за да се дефокусира јавноста мора нешто порадикално,потрогателно да биде и ај ќе се организира атентат.Се бараат експерти,се прави сценарио,се усогласува термин,ама како што секој есап на пазар не излегува така и овој,се промашува во вреќите со шалитра оти беа ефтини во тоа време и наместо една се ставаат малку повеќе па силата на експлозијата е малку поголема и носи малку посилни последици.:smir:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Значи филмот е:

Киро со неговите од СДСМ си порачуваат атентат оти зеле пари за името,па сега за да се дефокусира јавноста мора нешто порадикално,потрогателно да биде и ај ќе се организира атентат.Се бараат експерти,се прави сценарио,се усогласува термин,ама како што секој есап на пазар не излегува така и овој,се промашува во вреќите со шалитра оти беа ефтини во тоа време и наместо една се ставаат малку повеќе па силата на експлозијата е малку поголема и носи малку посилни последици.:smir:
Ne znam be ABC, zatoa i ne spekuliram premnogu. Ama toa sto znam e deka ako im se zameris na nekoi od bosovite ke te jade meckata i nikoj ne te spasuva.

Gledaj So Hajder sto bidna pa vo Hrvatska sto se slucuva a za MK i da ne pravime muabet. Visoki interesi se vo prasanje.

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
Мене само ме интересира шо мислат Македонците. Дали името се смени под притисок како што велеше СДСМ или поради подмитување на некои од СДСМ од страна на Грција.
Па и самиот Глигоров напиша во Мемоарите му, дека му нуделе мито грците преку Фрчку да не' прекрсти во ФИРОМ т.е. БЈРМ.
Каде спаѓаше тоа време Глигоров ?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Киро го одби потпукот, предавството го стори беспари.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Од каде толкава паника во СДСМ да се смени името по секоја цена?
Дали тоа Грција потплаќа некого од СДСМ врзано за името или пак го уценува некого кој го подмитувала од порано, па СДСМ толку е загреан да се најде “решение“ за името по терк на Грција?
1.Ako ti ne razbiras deka ime mora da se smeni,a se deklariras kako Vmro tesko na NG so vakvi.
2.A ako nekoj zel,da pazime,oti istite lugje i denes se vo Sds,a kako mirisa pa se vracaat na vlast.

To e tragedijata.
Ni go tepaat predsedniko ko kuce a nikoj ne znae zosto.
Inaku pricinata e poraka do SM.Znaci friendly fire.Mada i mala usluga za GR,oti GR uste od Fyrom 03`93 znaeja deka gubat.

Член од
9 април 2007
Мислења
1.277
Поени од реакции
977
Ti si go slushnal Branko ama ne si go razbral...izglea prevod ti treba.Ajde najdi eden zbor od bilo koj pratenik na SDSM ili Zoran Zaev ili Branko Crvenkovski deka se za promena na ustavnoto ime.Bash me interesira so shto glupost ke se proiznesesh
пер извини што се убацувам вака но ова е најпростиот пост што сум го прочитал,ти тоа озбилно го мислиш што го пиша или???СДСМ се за промена на името и ти треба само да завршиш трето оделение за да го разбереш тоа.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Imas dokazi za boldiranoto?

Taka de, ustavnoto ime ke si ostane za vnatresna upotreba kako za Fincite Suomi a ime so geografska odrednica ke bide novo megjunarodno ime po koe ke bideme poznati.

Toa e vo globala vitkanjeto kicma na Bane i Zaev.
Sosem tocno Branko e arvanit pravoslaven shipo so bise reklo, doselen vo debarca .A za nikloce nas nesum siguren megjutoa kaj nego e vlashkoto poteklo taka se zboruva .Komprmis sam po sebe znaci dogovor ili bez razlika nie morame da go smenime imeto sto ovie SDSM otvoreno go kazuvaa. Dodeka grujo vo zaviena forma, koj ke izleze po mangup poerbap ke vidime , i edniot i drugiot kemu go nacukaaa na narodov.A od kompromis za ime pa sega i identitet:) gospod neka nie napomos na nim pa i na nas.:uvo:

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
На почетокот на 2007 година вестникот Фокус ги објави податоците за потеклото на семејството Црвенковци од с. Слатино. Според монографијата на Злате Ѓоршоски за Дебарца и податоците од МАНУ фонд д-р Бранислав Ристиќ, Црвенковци се доселеници од Албанија. Потеклото им било од с. Закамен, Малесија (Албанија), а избегале оттаму под притисокот за исламизација од крајот на 18 век или почетокот од 19 век. Тогаш доаѓаат покрај Македонци и големи порции влашки и православни албански семејства во Македонија, пред се во струшко, битолско, охридско, крушевско, прилепско, штипско.

Според податоците од МАНУ и Ристиќ, најстариот познат предок на Црвенковци бил Нич, кој ја предводел фамилијата во преселбата од Албанија во Македонија. Прво се преселиле во с. Црвена Вода, па од таму надимакот Црвенковци.

Нич имал син Јон. Тој Јон ја преселил фамилијата во Слатино. Јон пак имал 3 сина, најверојатно родени во Македонија и тоа Јон Помладиот, Марко и Цветан (Фокус, стр. 37, 23/02/2007, број. 608). .

Имињата Јон, Нич се тоскински или влашки. Но, како дошле во Македонија се забележува кај семејството и македонското име Цветко (Цветан).

Претседателот потекнува од Цветко Јон. Неговите деца се Петре и Поте.

За ова, демант од БЦ немаше.

A чисто онака да те прашам информативно, убаво ти кажуваш потекло од Слатино, Албанија...а имаш ли благе везе кои се арванитите? И каде е поврзаноста со Слатино, Албанија, и арванитите кои живеат сосема на друга територија??

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Ne znam be ABC, zatoa i ne spekuliram premnogu. Ama toa sto znam e deka ako im se zameris na nekoi od bosovite ke te jade meckata i nikoj ne te spasuva.

Gledaj So Hajder sto bidna pa vo Hrvatska sto se slucuva a za MK i da ne pravime muabet. Visoki interesi se vo prasanje.
Точно е тоа,сепак има и од оние кој не се плашат да им се замерат на “босовите“ фала богу,па сеуште се живи и здрави.Инаку на тој што зел пари за името клетвата би била:
-На гробот внуците да му вршат голема нужда,во недостаток на јавни клозети..:smir:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.975
Поени од реакции
5.590
-На гробот внуците да му вршат голема нужда,во недостаток на јавни клозети..:smir:
Или оваа...Кој примил/ќе прими мито за името, гробот тесен да му биди...

Член од
13 септември 2007
Мислења
267
Поени од реакции
4
Abe toj Latas kako vlijae na nekoi na forumov toa chudo neshto...kazhav ednash i povtorno ke kazham...SDSM imashe i te kakvi priliki ne samo imeto da go smeni tuku cela drzhava da pojde jabana...ama na zhal za VEMERO vo 2004ta godina pod vodstvo na SDSM ne prizna rechisi cela EU pod ustavno ime R.Makedonija...samo shteta shto ne bil G'uevski i Latas zasluzhen...tuka e bolkata.

Aj nabroi koi drzavi od eu ja priznavaat makedonija pod ustavno ime?

Член од
13 септември 2007
Мислења
267
Поени од реакции
4
На почетокот на 2007 година вестникот Фокус ги објави податоците за потеклото на семејството Црвенковци од с. Слатино. Според монографијата на Злате Ѓоршоски за Дебарца и податоците од МАНУ фонд д-р Бранислав Ристиќ, Црвенковци се доселеници од Албанија. Потеклото им било од с. Закамен, Малесија (Албанија), а избегале оттаму под притисокот за исламизација од крајот на 18 век или почетокот од 19 век. Тогаш доаѓаат покрај Македонци и големи порции влашки и православни албански семејства во Македонија, пред се во струшко, битолско, охридско, крушевско, прилепско, штипско.

Според податоците од МАНУ и Ристиќ, најстариот познат предок на Црвенковци бил Нич, кој ја предводел фамилијата во преселбата од Албанија во Македонија. Прво се преселиле во с. Црвена Вода, па од таму надимакот Црвенковци.

Нич имал син Јон. Тој Јон ја преселил фамилијата во Слатино. Јон пак имал 3 сина, најверојатно родени во Македонија и тоа Јон Помладиот, Марко и Цветан (Фокус, стр. 37, 23/02/2007, број. 608). .

Имињата Јон, Нич се тоскински или влашки. Но, како дошле во Македонија се забележува кај семејството и македонското име Цветко (Цветан).

Претседателот потекнува од Цветко Јон. Неговите деца се Петре и Поте.

За ова, демант од БЦ немаше.

Ne go branam Branko, no ne mi e jasno kade vodi ovoj tekst. Kolku od nas mozat da se vratat povekje od 2-3 generacii ponazad da znaat od kade se dojdeni, pradedovci itn?

Kajgana Shop

На врв Bottom