Дали музиката влијае врз психолошката состојба на човекот?

gooner4life

Arsenal-Maniak
Член од
11 јули 2008
Мислења
7.037
Поени од реакции
1.567
Да. Многу често кога сум во неопределена психичка состојба... ниту посебно среќен ниту посебно тажен...
Во зависност од песната што во мигот ќе ми дојде, и секако поради тоа што слушам рап... во зависност од тематиката што ќе биде целина на таа песна... моето расположение може да се промени... на гневно-расположено, хиперактивно, рап-инспиративно или доволно многу тажно. ( овие најчесто)
Но не значи дека слушам само рап, често пак кога Психолошката сосотојба моја ме наведува да слушам нешто побавно одбирам Џез или Реге па можеби и Блуз( секако со барем на секоја втора треба некоја тивка рап песна )
А кога ме наведува да слушам нешто по брзо темпо но да не е само рап, тоа тогаш е Фанк или Соул.

Значи ова е обострано мислење, зашто често и музиката ми влијае над самата психолошка состојба ( поради текстовите како што кажав најбитно) , но многу почесто самата психолошка состојба ме наведува каков жанр и која музика да ја слушам !

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Дали сте приметиле некогаш при слушање различни видови музика дека ви се менува расположението? Секако дека се менува.

Барем кај мене, се менува во смисла...
Слушам транс - се чувствувам убаво (сите оние трансери го знаат тоа чувство), но во истовреме ме прави слаб. Пример: ATB - Future Memories

Потоа, менувам... слушам рок. Пример: P.O.D - Alive, чувствувам некое позитивно чувство, и во истовреме ме прави појак (психички :P).

Ваше мислење/споредба (по можност и стручен совет) :)
Иако темата е стара ке коментирам.. и те како влијае.. на пример ја слушам да речеме Crush-Paul van dyk чувствувам тага, слабост... Потоа ја слушам Alive или Sky од Sonique и полна сум со адреналин, среќа... и што е најјако не ме дроби текстот колку што ми е важна музиката, ритамот. И не можам да сфатам некои кога ке кажат ,,Еј батали музиката, слушај го текстот колку е добар'' :)

Член од
21 март 2013
Мислења
379
Поени од реакции
1.080
Влијае, како не влијае...барем кај мене :icon_lol:
Музиката ми е лек за сите нервози.

Член од
7 април 2013
Мислења
183
Поени од реакции
325
Само ако дозволиме, може да биде лек и да го внесе нашиот дух во чудна состојба на визионирање, но може и да не натера да се потсетиме на некои нешта одамна недовршени, а сепак почнати.

Член од
27 август 2012
Мислења
1.024
Поени од реакции
2.539
Влијае, знае да ме крене со адреналин на забава и да ми предизвика еуфорија,исполнетост,среќа,страсти....Знае да ме опушти од напнат ден, нервозен или тажен....Знае да промени многу во даден момент...Но затоа пак не ја сакам депресивната и тажна музика која знае добро да те спушти и онерасположи...Или агресивната која ми е иритантна....

Моќна е дефинитивно..влијае на чувствата........

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.634
Поени од реакции
31.849
Да бе. Некош и се радувам а некош ме дотолчува в земја. И во едното и во другото има филинг.

M

Muranyi

Гостин
Всушност,јас мислам дека е баш спротивното.Актуелната емотивна состојба го детерминира изборот на музиката која сакаме во даден момент да ја слушаме.Нема таква музика на светот која ќе орасположи личност која скоро доживела некоја трагедија.Или пак да натажи пијан маж во кафана кој го прославува раѓањето на своето дете.Со изборот на музиката само ја интензивираме емотивната состојба и споделуваме со други,доколку се работи за позитивни емотивни доживувања или пак на некој начин "патиме" и се "лечиме",опоравуваме доколку преовладува негативен емотивен набој.

Многу работи се одредени на ваков начин и многу работи правиме баш под влијание на слични фактори.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Night falls....................:sleep:

Инаку кога веќе се зборува за психолошки состојби, кај мене нема влијние музиката, или многу мало во најмала рака. Слушам секој ден нови траки, ретко по некоја стара како сега да речеме. Им верувам на луѓето како Џон Дигвид да речеме....тоа е :D

Semiramida

A prayer for the wild at heart kept in cages
Член од
27 јули 2013
Мислења
97
Поени од реакции
120
Да , на мене доста позитивно ми има делувано во одредени моменти од животот на пример кога ми било тешко и сум имала некои неубави мисли.Затворање неколку саати во соба и преслушување на одредени албуми ми делувало терапевтски кога нешто не ми било како што треба/

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
да. еве рецимо ја слушам музика ко психотерапија, за мене музиката не е за играње или на пример не идам на концерти. Убаво снимено со аранжмани и продукција студиски музиката ми служи као м кој ги ебе но стокава глупава не иде у дубина него демек чуле за некоја група чиста идолатрија или за играње стока глупава.

Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
да. еве рецимо ја слушам музика ко психотерапија, за мене музиката не е за играње или на пример не идам на концерти. Убаво снимено со аранжмани и продукција студиски музиката ми служи као м кој ги ебе но стокава глупава не иде у дубина него демек чуле за некоја група чиста идолатрија или за играње стока глупава.
прати во ПП линк, што слушаш да видам...

Член од
5 декември 2013
Мислења
32
Поени од реакции
8
Мене многу ми помага а и одмага музиката. Со музика знам да се смирам, да се расположам, да ме натера да размислам, да ме растажи, да ме наежи :P Во секој случај мноооогу сакам и стално сум со музика каде и да сум, што и да правам :LOL:

Член од
19 декември 2013
Мислења
236
Поени од реакции
152
Нормално дека влијае.Лек за сите нервози и бегање од реалноста.:)

Член од
14 март 2014
Мислења
473
Поени од реакции
1.163
Да.Барем кај мене.
Кога сум хепи,радо би играла т.е глупирала на рок музика.
:pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom