Дали музиката влијае врз психолошката состојба на човекот?

Член од
27 март 2011
Мислења
362
Поени од реакции
163
dali vlijae?!!! ooo,daaa,jas ne mozam a da neslusam muzika,se boram za muzikata kako narkoman za droga
--- надополнето: Aug 1, 2011 8:18 PM ---
samo zavisi od toa kako se cuvstvuvam takva muzika slusam:ljuto-rok,tazno-baladi,srekno-pop,itn

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
без музика светот би бил големо сра*е
ептен влијае.....

Член од
28 јули 2010
Мислења
179
Поени од реакции
49
Премногу влијае. Мислам дека сите имаме почувствувано на своја кожа.
Обично во депресивните моменти избегнувам да слушам балади, бидејќи уште толку ме фрлаат даун. Пуштам днб и дабстеп и немам гајле. :cool:

Член од
24 август 2011
Мислења
65
Поени од реакции
23
Треба да сфатите дека музиката е само дел од еволутивниот процес и стремеж на човекот кон достигнување на последното ниво на свест. И треба да сфатите дека музиката како и другите форми на уметност не е буквална и секогаш има подлабоко значење од она буквалното. Таа се бави со љубовта и бесмртноста на идејата за подобро човештво и нормално идејата е да се одржи развојот на човештвото и општеството на онаков начин како што човештвото евоулирало и до сега.

Или накратко нешто како ова:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ne mi se sviga listata pogore :)
Moram da ja nadopolnam jbg...ova vlijae na mene, ama ne znam uste na koj nacin :)

Член од
24 август 2011
Мислења
65
Поени од реакции
23
А ова ех, како влијае ех?

--- надополнето: Aug 23, 2011 11:54 PM ---
c c c... оштро а?

малку социјално, нешо 47 типци им се собрале на 3 сакаат компанијата нивна хаха. А и шифти не е ништо покус хаха.

Тоа ти е музика, уметност, да се бави со социјалните и општествени проблеми со тоа борејќи се за подобра иднина на човештвото, или заедницата.

Уметниците се на првите борбени линии. Ако светот отиде кај што не треба тие се првите што ќе го кркаат стапот.

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
секако дека многу влијае.
како можеш да слушаш балади, а да бидеш весел??
или слушаш некоја весела песна, мелодија едноставно самата те крева да играш и мислиш тажен ќе бидеш?

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции
94
Нејзиното влијание е големо...Да ја немаше музиката јас мислам дека досега би умрела од досада

Член од
24 август 2011
Мислења
65
Поени од реакции
23
Да не беа песните ко овие подолу, црнците уште ќе беа робови, а Обама наместо претседател на САД ќе рмбаше на памучни полиња.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
duhovna hrana., a i vo nekoi bolezni sostojbi se koristi kako doplnitelen lecheben metod., ., a za toa deka muzikata e svemirsko blazheno ludilo koe vo sekoj moment mozhe da ne otkachi i sekoj da odlepi na svojata svirka od sekoja vrsta si e prikaska sama po sebe., ., izedov mnogu trici kratko i jasno bez nea .muzikata. ne se mozhe:cool::coffee:

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
У последно време главна преокупација ми е да разберам како успеал Бетовен да долови толку темни моменти како во вториот став од 5та симфонија. Музиката е волшебно нешто. Не се обидувајте да ја слушате само поради текстовите, туку обидете се да слушнете што сакаат да кажат инструментите. Двајца странци перфектно можат да се разберат со музика, зашто музиката е универзалниот јазик кој сите можат да го разберат ако малку се позаинтересираат.

D

detence007

Гостин
Музиката има многу голем ефект врз чоцечката психолошка состојба. Исто така на музика реагираат и растенијата и водата.:)

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Има, има ефект, но јас зависно од расположението одбирам каква музика ќе слушам. Изборот на музиката е одраз на расположението.
Кога сум тажна и нерасположена обично слушам некои балади.
Кога сум расположена слушам музика со побрзо темпо, нешто што ми го крева адреналинот, што ме тера да потпевнувам и да денсам. Исто и кога вежбам.
Но каков и да е изборот, би кажала само дека без музика неможам.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
386
Поени од реакции
98
Едно научно истражување покажува дека луѓето слушаат музика поради следниве причини:
1) За да ја подобрат нивата функција при извршувањето на работните задачи (музиката ни помага да се избориме со здодевноста и да достигнеме оптимално ниво на концентрација при возење, учење или работа);
2) Да ја поттикнат својата љубопитност (со тоа што се концентрираат и ја анализираат музиката што ја слушаат) и
3) За да повлијаат врз сопствената емоционална состојба со цел да го достигнат посакуваното расположение, да почувствуваат среќа, возбуда или пак тага.

Видовите на музика постојат само за да ја опишат музиката, а не и самите луѓе. Затоа, три важни нешта треба да се земат во предвид:
1) Повеќето луѓе слушаат различни видови на музички жанрови, особено сега кога музиката е уште подостапна (преку евтино симнување од интернет, споделување со пријателите, преку страници за гледање на музички спотови итн.).
2) Изборот на одреден вид на музика е најчесто поттикнат од нашиот социјален идентитет (на пример, ако се сметаме себеси за интелектуалци, ќе слушаме џез или класична музика, ако се сметаме за бунтовници, ќе слушаме рок или хеви метал, иако, во последно време, оваа музика почесто ја слушаат средновечни компјутерски порграмери отколку револтирани млади луѓе, а пак, идните интелектуалци ќе слушаат Фифти сент или Џеј Зи). Според тоа, кога станува збор за музичките вкусови, може да се каже дека возраста, полот и социоекономскиот статус се порелевантни отколку карактерот.
3) Главната функција на музиката е емоционална, меѓутоа, на психолозите останува да ја разрешат врската помеѓу различни песни и различни емоции. Оваа задача е многу значајна, особено поради огромното количество на музика што постои денес.

Kajgana Shop

На врв Bottom