Дали минувањето на времето е движење?

Termos

I rule, I'm a ruler!
Член од
26 јуни 2006
Мислења
77
Поени од реакции
4
Aaaaaaaaagh kolku ja sakam temava..:vozbud:
1vo: spored teorijata na stringovi(ili struni) idi vremeto da e edna dimenzija so 7 poddimenzii
2ro: spored edna najnova teorija na Hawking(poke e kako upgrade na edna postara) vika deka ne postoi niti minato niti idnina..
Niti fizicarite ne se na cisto so iluzijata(ako mozi taka da se nareci) vreme, i ova e :tapp: .
3to: dedo Einstein vika deka ne postoi vreme, niti pak prostor se e povrzano vo prostor vreme..
a pazete, za seto toa postojat matematicki dokazi, a mathematics is the language of nature.
I na koe da se verva?:toe:
Sepak, jaka tema za diskutiranje, iako ne produskutirav, tuku cisto iznesov fakti..
 
Член од
25 јуни 2006
Мислења
759
Поени од реакции
10
abe gleano vaka vremeto nemoze da pridvizi nekoj si predmet osvem so magija i prirodni sili ali ako stane stvar za brzina na svetlina i vremeto toa e druga stvar zasto na pr. ako e postaveno na dve ednakvi strani od predmetot dve metalni sipki i ogledala koi se svrteni nakaj predmetot i uz toa pominuva nesto brzo eve da receme elektricen voz samoto pominuvanje vlijae na ogledalata a toa vrz predmetot ako kontate toa sto tipkam
 

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Acid напиша:
Не може предметот да се помести, освен ако на него не влијаат надворешните влијанија и елементарните непогоди од типот на ветрови, земјотреси... Значи, доколу телото (предметот) не е под било какво влијание неможе да биде поместено, од проста причина што за таа цел е потребна физичка сила.
ne bas...se na svetot e vo postojano dvizenje i nema ni eden edinstven moment vo koj bilo sto ne se dvizi (ne go gledam toa dvizenje samo preku dvizenjeto na samata zemja planeta, iako i toa e edna bitna pricina)...nego ako navlezes podlaboko vo slucajot ke svatis deka se na svetot e sostaveno od atomi koi se vo posojano dvizenje pa taka da sekoj predmet koj ke go nabljuduvas e sostaven od atomi koj ednostavno neprekinato se dvizat samo sto ti ne mozes da go vidis toa dvizenje.
 

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Мистичен напиша:
Aбе како давате заклучоци и теории, како навистина да сте летале со брзина на светлината :)

Теоријата која вели дека со движење со брзината на светлината може да се влијае на времето е приказна за мали дечиња. Или уште подобро, добра подлога за филмски сценарија од типот на Back to the Future. Ајде малку да си го вклучиме копчето за логика во нашите мозоци на on.

Значи, накратко, според добропознатата теорија, ако штотијазнам некој одпатува на пример до Марс со брзина на светлината и се врати на Земјата, ќе биде помлад кога ќе се врати, односно нема да биде остарен како тие што останале на Земјата. Со тоа што тој патува со брзина на светлината, може само да го намали потребното време за да го помине одреденото растојание, но не и да го запре или успори времето. Времето во објектот со кој што тој се движи ќе тече исто како и времето на Земјата или на било кое место во Универзумот, нели? Значи, нема да се случи ништо спектакуларно, само ќе помине огромно растојание за миг.
Времето е релативно, но само како поим, инаку е многу прецизен и конкретен поим. Исто како и големината - големо, поголемо, најголемо (релативно), но затоа се измислени мерките - килограми, сантиметри ...кои точно ја детерминираат големината.

Значи, според глупавава теорија, да замислиме дека доколку некој патува со брзина бесконечно поголема од брзината на светлината, тој никогаш нема да остари, туку ќе се подмлади?

V=s/t беше познатата равенка која ја покажува врската помеѓу брзината, растојанието и времето. Баш би сакал некој од тие кои ја поддржуваат теоријата, да ми формулира како забогу со зголемување на брзината на движење, наместо на времето потребно за да се помине одредено растојание, може да се влијае на "хакирање" на брзината на течењето на времето, во објектот со кој се движи со течењето на времето од местото кое го напуштил.
moze nema da ti go dolovam toa so go baras u celost ama ke ti kazam nekoj poznati teorii....
dokazano e deka vremeto vo vselenata se odviva posporo vo zavisnost od odalecenosta (na primer od zemjata) na koja se naogas (i nadovrzuvam za posle toa povtorno vrakanje na istata so ogled na toa deka si pomlad i deka zivotot na zemjata prodolzil so zabrzano tempo)...zasto za nekoj planeti vo astronomijata vikaat: taa i taa planeta e odalecena od zemjata za pr. 200 milijardi svtlosni godini?
svesen li si deka ako nabljuduvas planeta koja e odalecena 200 milijardi svetlosni godini od zemjata i vo istiot moment ja gledas taka kako sto ja gledas....taa ustvari bila takva tokmu pred tie e^ani 200 milijardi godini?

Misticen: Значи, според глупавава теорија, да замислиме дека доколку некој патува со брзина бесконечно поголема од брзината на светлината, тој никогаш нема да остари, туку ќе се подмлади?

ne, naprotiv toj ke staree no na toj nacin sto kolku poveke se odalecuva od zemjata tolku ke bide pomlad vo odnos na zemjanite ili vo odnos na bilo koi drugi sustestva ili vanzemjanci (kako sakas kazi gi) koj ziveat na planeta od koja sto toj se odalecuva
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Vremeto e najgolema brzina poznata za covekot
 

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
A shto e vreme? Postoi li toa, ili e samo edna nametnata hipoteza koja shto manipulira so nas so vekovi?
 

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Picasso` напиша:
A shto e vreme? Postoi li toa, ili e samo edna nametnata hipoteza koja shto manipulira so nas so vekovi?
mozebi, no sepak, go smetam kako nacin na orientacija. Nekoj bi rekol deka i nagore i nadolu, levo i desno, bi bilo manipulacija na nasata percepcija, distorzija na nacinot na koj go percepirame svetot.

that being said

da, mislam deka minuvanjeto na vremeto e na nekoj nacin dvizenje. samo sto segasnosta ne moze nikogas da bide staticna. Taa e nonstop vo dvizenje. Nie ne ziveeme vo segasnosta, nie se trkame so segasnosta, begame od minatoto, da ne bideme progoleteni, kako sekoj zbor sto ke go kazeme vklucuvajki go i ovoj post, koj veke e progoltan od minatoto, od moja gledna tocka. Od tebe, citatelu, toj se pojavuva vo tvojata segasnost, za povtorno da bide progoltan od tvoeto minato, and so on...
 

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
и така минатото продолжи да ја голта сегашноста (реков сегашност....хммм, веќе и тоа е минато....) , па и темава беше голтната долго време.,.....се додека Имперторот не пропатува до минатото и ја извади пак на површина за наредниот читател повторно да почуствува дека зборот СЕГА....веќе е минато....... хаха...ај доста заебанции.

Пред да почнам да зборувам за времето....ќе мора да го разгледам просторот.

Замислете две точки одалечени на некое растојание меѓу себе, од таа почетна позиција едната точка почнува се движи кон местото на другата со некоја постојана брзина.Кога тогаш ,таа ќе се најде на половина пат и ќе продолжи да се движи.Така движејќи се таа повторно ќе се најде на средина од преостанатата половина и ќе продолжи да го дели растојанието на се поситни половини.Но до кога? Несомнено е тоа дека ќе постои моментот во кој точката ќе се најде на средината од преполовеното растојание.Ако можеме така вечно да го делиме просторот на половинки....Заклучокот е неизбежен.Точката никогаш нема да стигне до втората позиција.Но ние можеме да видиме не само дека точката ќе го пропатува одреденото растојание туку и ќе го премине.Како е тоа можно точката да ги препатува тие бесконечно многу половинки??
Можно е затоа што не се бескончно многу.Ги има во конечен број.Просторот ќе се најде во неделива состојба.Во состојба каде што нема да има ништо поситно.Ќе се сведе на нешто единично и основно и повеќе неделиво.Што е тоа незнам!!! Ама мора да го има, инаку движењето низ просторот не би било возможно....никој нема да стигне таму каде што тргнал.Помеѓу две такви единици на просторот ќе има нешто што се нарекува “ништо”.A Патувањето од една таква заокружена целина во друга мора да се одвива инстантно и со скокови ,патот нема да биде непрекинат.Затоа што повторно би навлегле во иститот “зенов парадокс”.Преминот ќе изгледа буквално магично.Во едниот момент е на едно место , а во наредниот скока во соседството без да пропатува.А впрочем , неможе да патува преку ништо,затоа што нема простор меѓу единиците.
Но ајде да ја тестираме оваа теорија.
Соодветен пример имаме во делот од науката кој се занимава со веројатноста.Тоа е дисциплина која се занимава со изучување на крајниот исход на одредени експерименти за кои не сме во можност да ги предвидиме однапред.Повторно да земеме една отсечка.Ако го ограничиме некој интервал од отсечката и сакаме да знаеме која е веројатноста некоја “случајно ” избрана точка ќе се наоѓа во истиот.Тогаш таа ќе се определи така што должината на интервалот ќе ја поделиме со должината на отсечката.Веројатноста ќе има вредност помеѓу нула и еден 0<x<1.
0 ќе значи дека настанот нема да се случи а 1 дека сигурно ќе се случи.
А која ќе биде веројатноста да избереме точно определена точка од истата отсечка??
Тоа ќе се пресмета на тој начин што ќе ја поделиме должината на точката со должината на отсечката.А бидејќи точката има должина “нула” тоа значи и дека веројатноста да ја избереме точката е нула т.е не е возможно да се случи.Но дали е навистина така.Ако на изборот на некоја точка е невозможен, тогаш тоа ќе важи и за сите точки од таа отсечка.А од што е градена истата ако не од точки.
Е сега ќе ја тестираме претходната претпоставка.И нема да замижуваме со тоа што ќе ја разгледуваме како математички проблем* , туку како нешто реално.
Проблемот е многу лесно решлив со тоа што ќе кажеме дека таа точка и не е точка, туку тоа е таа најмала единица на просторот која има цел и неделив број на должина(односно треба да се тргне од неа како референт и да се земе како цел број) .Од тука веројатноста нема да биде нула при нејзиниот избор...колку и да е мала таа, сепак ја има.



Сега после теоретскиов тест на теоријава можам да се опуштам и да кажам дека просторот е дискретен а тоа значи дека мора да постои честичка која исто така е неделива и кончна.


хухх.......

Сега е 5 саатот посабајлечки, у 12 попладне полагам веројатност и статитика. Очигледно не ми бега паѓање на колоквиумот.

уффф времето од секогаш било проблем....


Ајде да го разгледаме и времето .Да претпоставиме дека е во постојан тек.Дека нема прекини (сега си викате" па како инаку....зар може да прекине да тече времето"). Замислете дека цел универзум се "замрзнал" и нема никакво движење.Ако времето продолжи да тече ,тоа значи дека е апсолутно независно од материјата и просторот.Штом е независно тоа значи дека неговото постоење нема да има никаква ама баш никаква смисла.Нас не не интересира нешто со што нема начин да кореспондираме.Тоа за нас не постои .Единсвен начин за спознавање на светот е преку интеракција.Ако нема интеракција, значи не постои.Но сепак го осеќаме времето.Тогаш што е тоа.Времето не е ништо друго освен показател дека материјата се придвижила .Тоа е директно поврзано со движењето.Во моментот на премин на честичките времето не тече.Затоа што така би ја затекнало материјата во состојба на непостоење.Односно во одреден период таа не би постоела затоа што не би се наоѓала никаде во просторот, заглавена меѓу две единици простор односно "никаде".Времето едноставно отчукува како што материјата се движи.Времето и просторот не се непрекинати како што обично си ги замислуваме.
Доколку ти драг читателу го прочита ова и барем малку се потруди да ме разбереш што сум напишал, ќе те замолам да ме известиш за тоа на било кој начин




*математички проблем....математиката е јазикот на природата.Односно нејзин модел,што јасно укажува дека математичките правила се изведуваат како заклучоци од набљудувањето и сознавањето на сето она што не опкружува.Во некои делови од математиката потребни се изменувања на правилата......професорката предава предава и вели дека решението за веројатноста да се погоди точно избрана точка е нула и од никаде вади заклучок дека е скоро нула, таа се чеша за глава ....јас за брада...си викам жено не си у право, ама ако ти го кажам тоа. никогаш нема да положам
 

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
А сега (пак реков сега....а тоа е минато веќе):toe:
Одговорот на поставеното прашање на темата е ДА.
Кога ќе размислам поубаво
Ако движењето на материјата значи минување на времето тогаш и минувањето на времето значи движење.

еве да појаснам....Ако нема движење значи дека не тече времето.Тоа го напоменав погоре затоа што не би имало смисла.А од тука лесно може да се согледа дека важи обратното т.е дека ако не тече времето нема да има движење бидејќи е морално да помине време при движењето.....кој сфати сфати...кој не ...нека прочита пак.

Болдираниве пасоси се негации едни од други.

Заклучок ....Членот што ја отворил темата.....пишал нешто што ни самиот незнае дека е тоа така и зошто е тоа така.Па има дадено и безвезен пример кој не се вклопува со тоа што го кажал.

уште едно дополнување....Времето тече само за таа честичка што се поместила.
Од тука следува дека времето е релативна работа.
 
Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
:helou:Времето е како река која е создадена од се што се случува ,тоа е брзак. Бидејќи веднаш штом нешто се појави , е однесено, а бранот носи друго, што исто така ќе биде однесено .:smir: :smir: :smir:
 
Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.805
Поени од реакции
3.058
Според Анјштајн : "време е нешто кое го покажува часовникот" приближна дефиниција .. но времето не постои , а и нема точно одредена дефиниција:)
 
Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.805
Поени од реакции
3.058
Според мене,може некако да се каже дека ВРЕМЕ е ПРОМЕНА.. тоа постои само во нашите "глави". Исто така се сретнав со една изрека "Time Belongs to the Mind, Motion Belongs to the Universe"
 
Х

Ханзо

Гостин
Абе тоа времето го измислија Евреите за да продаваат Кока Кола...:pos:

За што се расправаше во темава? Од лаички муабети, прозни искри и класичната физика на Мистичен дојдовме до интересниот и исцрпен одговор на Императоро. Сериозно...што беше прашањето? :)
 
K

kat.<3

Гостин
времето е најбрзо од се, затоа е загатката која ги решава оние што ние не можеме.
 
Член од
30 јануари 2008
Мислења
18
Поени од реакции
0
Времето е релативно... тоа е нешто што НЕ ПОСТОИ, затоа неможеме да го споредуваме со предмети и такви нешта. Но, докажано е дека ако патуваме со брзината на светлината во вселената една година, и ако дојдеме на земјата ќе бидеме помлади за 12 секунди.

Времето е релативно... тоа е нешто што НЕ ПОСТОИ, затоа неможеме да го споредуваме со предмети и такви нешта.

Relativno = Ne postoi.Bravos!

Но, докажано е дека ако патуваме со брзината на светлината во вселената една година, и ако дојдеме на земјата ќе бидеме помлади за 12 секунди.

Samo teorija..Ne e dokazano na praksa.Ako imashe telo shto kje se dvizi so brzina na svetlinata sea kje bevme svetlosni godini daleku ponapred i sigurno nemashe da tropame vakvi gluposti. Inace za temata..Nema da davam mislenje poshto se smetam za nedovolno kompetenten da zboram a mislam i deka povekjeto koi zboruvaat se isto shto i jas,ama sepak zboruvaat. Za neshto shto ne mozi da se objasni,ima beskraen prostor za imaginacija. T.E. da zi zamisluvash kako sakash i da si velish "Taka e".
 

Kajgana Shop

На врв Bottom