Дали коефициентот на интелегенција на младите опаѓа?

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Бреее, се напнаа децава, ржее не се држее...

Дефинитивно не им е опаднат коефициентот на интелигенција на децава ама далеку се од паметни. Го нападнавте Dark King , а всушност се што кажа е вистина, разликата тогаш и денес е огромна и премногу воочлива за некој на наша возраст.

Значи да живееш во 21 век, да си по цел ден на интернет и да не знаеш како да најдеш линк од нешто што ти треба, па тоа е страшно. Жив пример братучетка ми што живи со мене, книга нема прочитано, нити ја интересира, нити пак сака да ја заинтересира, братучетка ми и нејзините 1025364 пријатели. Единствено што ги интересира е љубов и дечковци, да се изгледа по некој филм нешто, ново спотче од Џеси Џ, Селена Гомез и другарка и, и таму некој кој им се у мода незз, и тоа е се. Абе ништо друго. Немаа ни култура ни недај боже почит кон постари. Трагедија...

А за првооделенциве да не ни зборам... израснаа со долина на волците и сека алексиќ... и велики брат да не го забораам :), и што сакаш појќе.
Ние барем растевме со Касандра и Тома Здравковиќ (култни нешта запишани у историја ;)). Тоа е тоа.

Член од
11 септември 2011
Мислења
358
Поени од реакции
608
Јас имам девојка 10 години помала од мене и многу ми е гајле ако генерализирам и не зборувам рационално и објективно ама ќе кажам дека девојката како претставник на помладите генерации е премногу понапредна, поинвентивна, подобра и поинтелигентна ( и поубава) од многу девојки што се од мојата генерација и од мене што дури и се срамам и ми се повраќа од мојата генерација.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
За нивото на интелегенција не знам, ама дека имаат искривени гледања на реалноста и дека се без амбиции, без воља за напредок и успех сигурно. И сето тоа не е предизвикано само од компјутерите и интернетот туку и од допуштањето се од страна на родителите. Кога детето веќе има се што ќе посака, не се стреми да достигне нешто повеќе.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Бреее, се напнаа децава, ржее не се држее...

Дефинитивно не им е опаднат коефициентот на интелигенција на децава ама далеку се од паметни. Го нападнавте Dark King , а всушност се што кажа е вистина, разликата тогаш и денес е огромна и премногу воочлива за некој на наша возраст.

Значи да живееш во 21 век, да си по цел ден на интернет и да не знаеш како да најдеш линк од нешто што ти треба, па тоа е страшно. Жив пример братучетка ми што живи со мене, книга нема прочитано, нити ја интересира, нити пак сака да ја заинтересира, братучетка ми и нејзините 1025364 пријатели. Единствено што ги интересира е љубов и дечковци, да се изгледа по некој филм нешто, ново спотче од Џеси Џ, Селена Гомез и другарка и, и таму некој кој им се у мода незз, и тоа е се. Абе ништо друго. Немаа ни култура ни недај боже почит кон постари. Трагедија...

А за првооделенциве да не ни зборам... израснаа со долина на волците и сека алексиќ... и велики брат да не го забораам :), и што сакаш појќе.
Ние барем растевме со Касандра и Тома Здравковиќ (култни нешта запишани у историја ;)). Тоа е тоа.
Ниту пак тоа е мерилото на коефициентот на интелигенција.

Фората е што еве пример, на денешницава децата мозокот го активираат за да подразмислат како да решат одредено ниво на одредена игра. Но, не го активира мозокот да го најде “патот“ за да го пројде, туку размислува како најбрзо да најде walkthrough на рандом сајт.

Додека на возразст од шта ја знам 5-6-7 оделение, децава сега се шо знаат е Кантер, Дота, ГТА, јас се обидував да сконтам како да го врзам радиото со касетофонот за да си снимам песни од радио (бидејќи татко ми нејќеше да ме просветли). Денес, децава незнаат да си ги повзат звучниците во компјутер, и ќе те праша како да го врзе вуферот шо го извадил од DVD у компјутер.

Од друга страна, општо школувањето станува се повеќе и повеќе за никаде, што ги отупува дополнително децата, со измислување “синдроми“ и дисордери за да ги сожалуваат и опуштаат, рецимо ствар као ADD, ADHD, и уште еден куп од таков калибар. Цела Америка, и пола од останатите држави што имаат “развиено“ школување, ги учат децата таблица множење во 6то одделение. Ние тоа го учиме во второ.

Како и да е, темава е огромна, може да се пљампта до утре, факт е дека од генерација за генерација, децава се се поглупи, и помрзи.

Член од
14 април 2006
Мислења
116
Поени од реакции
43
Ја би те запрашал тебе зашто ти се замараш со нив :)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Ниту пак тоа е мерилото на коефициентот на интелигенција.
Да де, се разбираме. Никаде ја не дискутирав за нивната интелигенција, а ни за нашата. Може дури и да се поинтелигентни од нас ама се далеку од попаметни, потупи се и како што кажа ти помрзи и дефинитивно не се свесни во која насока да го развиваат мозокот.
Само ме плаши иднината со оваа генерација, сега се деца и тоа што умствено не се развиваат и не се приметува толку ама во иднина не знам каков живот ни следи.

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции
94
отсекогаш имало и ќе има луѓе со ниско ниво на интелигенција и тука не можат да се стават сите млади луѓе затоа што меѓу нив има и многу паметни

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Повеќето сте тука меѓу 20 и 25 а ги критикувате помладите генерации па во исти услови имате растено и вие и они.

Ете јас сум постара генерација и баш можам да направам споредба барем со 17 годишници и нема ама никаква разлика од јас коа бев средно, така да не знам од каде ги вадите споредбите?

Сите што ги познавам помеѓу 20 и 25 и со кои се дружам се струја и во мозок и во дејство а и некои помлади се исто топ и нема ама баш никаква разлика помеѓу мое друштво јас коа бев на 20, дури би рекол ние бевме и по смотани за некои работи.

Едина разлика што приметувам дека тогаш се бркаа женски во живо а денес на ФБ, но разлика во интелигенција нема некоја како вие повеќето што мислите.

Барем денешнава генерација знае ако не те бива тонеш, ќе те изеде конкуренција и мораш да се бориш сам за себе а плус ги имаат сите информации на тацна нешто што порано го немаше.

Постарите генерации од што беа паметни ја направија Македонија најразвиена република во СФРЈ а плус и после независноста сме ете супер развиени (малку иронија).

Мене денешниве 20 годишници ми се барем поамбициозни а потупи сигурно не се. Просекот бил секогаш туп и глуп, ама интелигенцијата е таа што ја води државата а таа денес не е полоша него пред 20 години а може е и појака, времето ќе покаже иако јас разлика во негатива не приметувам а баш се дружам со таа генерација што ја спомнав.

PMS

карпошова ќерка
Член од
28 септември 2011
Мислења
23
Поени од реакции
17
Кога беше ти помал во школо ако направиш некоја глупост јадеше шамари од учителката. Другиот ден од домашните јадеше шамари. Од кога ќе поминат сите тие шамари, ќе земеш надвор ќе играш трчаш и ќе се радуваш на тешкото што поминало т.е ќе се радуваш на животот. Тоа е психологија кај човекот после некој тежок период е благодарен што е жив или како татко ми викаше кога ќе скршев рака или нога, на ова некој ден ќе се смееме.
А денешните деца незнаат за тоа и т.е прават глупости ама тоа поминува така млако што ги прави да се чуствуваат семоќни и нормално ги туркаат границите на глупостите што може да заврши фатално.
Значи на младината и фалат шамари и од дома и од наставниците
Ja ne sum jadela samari ni na skolo, ni doma, pa izrasnav u normalna devojka so magistratura, dobra rabota, i visok IQ, i tvojava teorija za jadenje kotek ne da ne drzi voda, nego e provincijalsko, planinsko, maloumno razmisluvanje na covek sto ne znae da se razbere od zbor, tuku mora so samaranje, i uste si nasol da zboris za gluposta na mladava generacija.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Ja ne sum jadela samari ni na skolo, ni doma, pa izrasnav u normalna devojka so magistratura, dobra rabota, i visok IQ, i tvojava teorija za jadenje kotek ne da ne drzi voda, nego e provincijalsko, planinsko, maloumno razmisluvanje na covek sto ne znae da se razbere od zbor, tuku mora so samaranje, i uste si nasol da zboris za gluposta na mladava generacija.
Чим си стигнала до магистатура треба да знаеш дека постојат три типа на деца
1. Деца кои се разбираат со збор - како ти
2. Деца кои се разбираат со ќотек - како мене
3. Деца кои се не разбираат се разбираат ни со збор ни со ќотек
Да те видам кога ќе имаш деца ако ги имаш од третите како ќе фатиш крај со крај со нив. Начинот на кој ти размислуваш е бидејќи сеуште немаш деца и не си била во некоја околина (повеќе од 1 година) со деца од вторите и третите, еве и јас немам ама знам како би било и верувај глупостите што сум ги правел како помал тешко да ќе може да поминат без ќотек и на овие години кога ќе размислам ќе сфатам дека и јас самиот би си удрил ќотек. Така да не размислувај за твојот случај само и твојата гледна перспектива има многу повеќе од тоа.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Чим си стигнала до магистатура треба да знаеш дека постојат три типа на деца
1. Деца кои се разбираат со збор - како ти
2. Деца кои се разбираат со ќотек - како мене
3. Деца кои се не разбираат се разбираат ни со збор ни со ќотек
Да те видам кога ќе имаш деца ако ги имаш од третите како ќе фатиш крај со крај со нив. Начинот на кој ти размислуваш е бидејќи сеуште немаш деца и не си била во некоја околина (повеќе од 1 година) со деца од вторите и третите, еве и јас немам ама знам како би било и верувај глупостите што сум ги правел како помал тешко да ќе може да поминат без ќотек и на овие години кога ќе размислам ќе сфатам дека и јас самиот би си удрил ќотек. Така да не размислувај за твојот случај само и твојата гледна перспектива има многу повеќе од тоа.
Само што на денешницава ќе му врзеш шамар на син ти, и утредента ќе лежиш затвор.

Затоа го имаме овој проблем со деликвенти од деца, на шо личи бе 6то одделенец, се дере урла у автобус некои комитски секташки песни, му викам стиши тоа гласот, и уште ми вика кој си ти да ми кажеш. Па ја коа сум бил дете, се знаело бе брат, помал си ќе ќутиш, не ќутиш, нема да моеш да седнеш на газот идните 2 недели.
Му опалив еден шамар у сред двокатна четворка, срипаа тоа другарите негови, на сите по една нога за да си седнат у столче, и таков копукот ми вика ќе те тужам, малолетен сум. Јас сум вонземјанин, ме нема во податоци. Да видиш како ќутеа после од рекорд до кисела вода.

Паметно рекол некој старец, ќотекот е излезен од рајот (иако сум атеист).
--- надополнето: Oct 4, 2011 12:53 PM ---
Ја би те запрашал тебе зашто ти се замараш со нив :)
Пошо Иване, замисли и ја треба некоаш да имам деца :)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.487
Поени од реакции
31.035
Апсурдно е да се изјави дека коефициентот на помладите генерации е позаостанат од сегашниот.
Или сте мижеле до вчера па не сте успеале да прочитате како секоја наредна генерација носи свои достигања во науката или не можете да го прифатите простиот факт дека и за вас вашата 5 години постара братучеда го викала истото.
Не опаѓа коефициентот, туку социјализацијата. Она девојче што нема видено кокошка во живот, има видено на фармвил. Онаа која неможе да си фати дечко, става провокативни слики на фејсбук. Ако некој има за домашно проект од 20 страни, нема да отиде до библиотека или да побара книга од пријател, туку ќе прогугла.
За жал, со помалку социјализација, децата побрзо растат, и ги забораваат вистинските вредности на животот. Аналогно на тоа, децата стануваат готовани и неснаодливи.

Kajgana Shop

На врв Bottom