L
Lu
Гостин
Лајкче за точниот одговорзависи шо нудиш како награда ако ти е веќе квиз прашањето
Лајкче за точниот одговорзависи шо нудиш како награда ако ти е веќе квиз прашањето
слабо - не занима меЛајкче за точниот одговор
Џабе цела дискусија кога незнаеш да одговориш на прашањетослабо - не занима ме
знам не кажувамЏабе цела дискусија кога незнаеш да одговориш на прашањето
Многу добра смисла за хумор имашзнам не кажувам
Ја да не си препознав едни слики, така од една дружба кога бевме во Велес?Прегледај го приврзокот 83673Прегледај го приврзокот 83674Прегледај го приврзокот 83675Прегледај го приврзокот 83677Прегледај го приврзокот 83678Прегледај го приврзокот 83679Прегледај го приврзокот 83680Прегледај го приврзокот 83681Прегледај го приврзокот 83682
Vikas ne moze toa taka da bide a? Aj dobro moze jas halucinirav koga gi setav kucinjata....
мојава е веќе стара, 9-10 години од прилике, значи кај и да е, да очекувам да ме изедеп.с. Лу и Зена, поготово Зена, ќе те молам да се пазиш, немој Мила да те изеде, нели како стареат овие раси си ги забораваат газдите и ги напаѓаат. Лу, кај неа уште е бебе, има време.
тоа си ТИ и ТВОИТЕ кучиња,ела види го мојот златен ретривер како реагира сега на некои кучиња откако е нападнат неколку пати од германска дога,доберман,волчјак.........несвојствено покажува агресија,му се врежа во сеќавање дека некој сакал да го повреди,па гледа да покажи заби на прв контакт........пред да се случат нападите беше мирен бубалче со сите кучиња.Da be pepa eve kazi i ti, se klanje do klanje, ili luge jadat ili drugi kucinja ima i od taa druzba, ima i od drugi, ako gi stavam site sliki ke treba uste 50 strani da ima temava ama izgleda i aparatov i telefonov mi haluciniraat ne e mozno taka da se odnesuvaat kucinja neli?
Inaku, pomegju masinive za ubivanje na slikive imame nekolku izlozbeni sampioni na ubavina, IPO-spremni kucinja, i odbrana/napad dresirani cuvari. Pitbulot na slikite na primer raboti opsta poslusnost kako svajcarski saat, raboti traganje i odbrana/napad, ima nad 10 godini i zamisli i bez povodnik prekrasno se kontrolira i bez da nosi korpa okolu kucinja i luge. Istite ovie kucinja sto setaat po parkot (barem nasiot) odat i po izlozbi i dosega ne napravile incident nikade.
Тоа што твојот златер ретривер е агресивен е поради неселектирање на ген при парење, односно се пари и се размножува се живо и диво. Баш пред некој ден зборував за ова со Ванлок. Не велам дека нападот нема одредена функција, нормално дека има, но твојата контрола врз кучето очигледно е мала, а 100% сум сигурна дека не е ни кастриран. Е па мажјак, не кастриран, е склон кон покажување агресија кон други мажјаци ако е доминантен (или исплашен, неизбалансиран), што сум сигурна дека во твојов случај е тоа.тоа си ТИ и ТВОИТЕ кучиња,ела види го мојот златен ретривер како реагира сега на некои кучиња откако е нападнат неколку пати од германска дога,доберман,волчјак.........несвојствено покажува агресија,му се врежа во сеќавање дека некој сакал да го повреди,па гледа да покажи заби на прв контакт........пред да се случат нападите беше мирен бубалче со сите кучиња.
експерти можете да изигравате на форум,но во пракса се случува нешто друго,зборувам општо,не таргетирам поединци.
само едно ќе кажам - ништо од ова мислење не е точно за тоа што ме цитираш,очигледно си тераш по свое,друго мислење не се прифаќа........кажав зошто и кога е нервозен,ти ми кажуваш приказни за ген и парење,а педигрето го немаш виденоТоа што твојот златер ретривер е агресивен е поради неселектирање на ген при парење, односно се пари и се размножува се живо и диво. Баш пред некој ден зборував за ова со Ванлок. Не велам дека нападот нема одредена функција, нормално дека има, но твојата контрола врз кучето очигледно е мала, а 100% сум сигурна дека не е ни кастриран. Е па мажјак, не кастриран, е склон кон покажување агресија кон други мажјаци ако е доминантен (или исплашен, неизбалансиран), што сум сигурна дека во твојов случај е тоа.
Е па сега, ако твојот ретривер е агресивен, не значи дека Доберманката на Лу е агресивна, не значи дека Ротвајлерката моја е агресивна, не значи дека Лабрадорите на Пепа се агресивни, не значи дека ѕверките на Улуру се агресивни...
Очигледно имаш проблем со воспоставување на алфа статус со кучето твое, значи проблемот е твој, не е мој, не е ничив...
Педигре денес може да извади секој еден, безразлика на квалитетот на примерокот ако ги познаваш вистинските луѓе, а педигрето ни малку не ти гарантира дека ќе немаш агресивен ген(we all live in Macedonia). Сакаш да ми кажеш, не е точно дека не е кастриран и дека тоа воопшто не игра никаква функција во однесување? Сакаш да ми кажеш дека не е доминантен? Поради што е тогаш нервозен? Поради човечки карактеристики кои пробуваш да си го објаснеш неговото однесување? Човечките карактеристики не важат за кучињата.само едно ќе кажам - ништо од ова мислење не е точно за тоа што ме цитираш,очигледно си тераш по свое,друго мислење не се прифаќа........кажав зошто и кога е нервозен,ти ми кажуваш приказни за ген и парење,а педигрето го немаш видено
точно,во МКД секој може да извади педигре,па и да добие оценаПедигре денес може да извади секој еден, безразлика на квалитетот на примерокот ако ги познаваш вистинските луѓе, а педигрето ни малку не ти гарантира дека ќе немаш агресивен ген(we all live in Macedonia). Сакаш да ми кажеш, не е точно дека не е кастриран и дека тоа воопшто не игра никаква функција во однесување? Сакаш да ми кажеш дека не е доминантен? Поради што е тогаш нервозен? Поради човечки карактеристики кои пробуваш да си го објаснеш неговото однесување? Човечките карактеристики не важат за кучињата.
Види вака, пак ќе ти кажам, ако имаш проблеми со твоето куче, можеме да ти објаснеме како да ги надминеш, не само јас, овде имаш прилично многу кучкари со доста кучкарско искуство (поголемиот дел од нас пораснале со глутници од кучиња, барем за себе гарантирам тоа). Агресивноста на твоето куче не е доказ дека сите кучиња се агресивни, без разлика на расата. Ќе си стаиш маска и нема да имаш фрки, ако не знаеш како да го контролираш. А ако сакаш помош, слободно обрати се, не само до мене, сите заедно ќе се потрудиме да ти помогнеме да постигнеш алфа статус. Алфа статусот не важи само за дома. Дома сите кучиња се однесуваат совршено. Проблемите почнуваат кога ќе се пројде домашниот праг, кога не постоиш само ти во светот на кучето, кога вниманието негово не е насочено само кон тебе. На тоа треба да работиш, да му го задржиш вниманието, и нема да имаш никакви проблеми со него. Очигледно тука лежи зајакот со твоето куче, а не во неговото педигре.