Иако имам вкоренет ствар од претходните години ..кога имаше многу неуспешни интервенции кога ми вадеја некој заб ..толку забега ситуацијата ..2 пати бев префрлен во државна ..и имам лежено недела дена поради голем губиток на крв .. плус корењата ми се многу сврзани до коската на вилицата ..па така да една орална интервенција :вадење: обични трае од 30 мин. до 1 час .. болката е неиздржлива .самоубиствена..не постои поголема болка од забоболка .. и не секогаш одржувањето орална хигиена помага да немаш проблеми ...со секое четкање губите по некој процент од заштитната кора ..т.е. се зголемува ризикот од кариес ..како и да е ..нема совршен лек ... само баталување шеќери,јагленхидрати и слично ... плус се повеќе е почесто поради проблеми со жлебината да ти настрада здравиот и совршено чуван заб .. се вознемирува нервот ,кое води до инфекција ..до уништување на коренот .и понатаму гној ..ужасни болки и невидено страдање ...
Стравот се надминува со добриот пристап на стоматологот и тргање на негативните мисли .. докажано е дека луѓето што имаат фобија од ова ..има шанси да не имделува било каква анестезија ,поради блокирање на сигналите во мозокот за pain relief ...
Во секој случај одете си на време на забар ..пошто послем ако настапат екстремните болки ќе сакате да сте мртви ..
Не се срамете ..побарајте голема доза на анестетик ...или послем ако пак ве боли ..побарајте уште една инјекција ,за ваша уста и заби се работи ..
Значи све на време ...не дај боже долготраен кариес или скапан заб .доведуваат до сериозни проблени со здравјето ..Срцев удар ..гнојна ангина ..развивање на циста -која може да еволуира во тумор !!! ... самиот расипан заб може и да пушта отров во крвта ,па мислете му ја ...
Многу е важна оралната хигиена
Се надевам дека ќе соберете храброст и ќе ја снема фобијата од забари ..која е многу честа .. не е секој забар ист ..најдете го правиот dentist за вас и средете се додека е време .