Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Тоа важи за Лицето на Богот!
Излез-33:20

Но во Излез се вели и ова, богот на евреите зборува кон Мојсеј:
Еве место тука покрај Мене - продолжи Господ. Застани на карпата!
Додека поминува Мојата слава, ќе те ставам во пукнатината на карпата и ќе те заштитам со Својата рака додека не поминам.
Тогаш ќе ја помрднам Својата рака, па ќе Ме видиш од плеќи. Но Моето лице не може да се види.

Така да, одговорот е да - Мојсеј го видел богот од позади, откако поминала „славата“. :vozbud:

Абе не се расправај туку така... факти давај :)
Види,во Библијата се збори многу многу пати во метафора,затоа и ова е метафора,бидејќи никаде во Библијата никој жив не го опишува Бог а не знам дали воопшто е опишано како изгледа Бог,колку што знам само пишува дека Бог го створил човекот според својот изглед за ова сум 100% сигурен,значи Бог има човечки изглед,односно е човек,сега како изгледа тоа никаде не е опишано... дури ни во Откривенијата кога доаѓа крајот на светот односно завладувањето на сатаната и сатанистите не е опишан неговиот лик иако се збори цело време што ќе се случува,за најголемата и последна војна,за јавачите на апокалипсата,за 200 милионската армија.. итн..
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 21:22 ---
Во Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - е клучот на парадоксот и за гледањето!

п.с. Сите вистинскичеда Божји умираат уште додека живеат, затоа и живеат и одкако умираат!
(Ев. Матеј 16:25)
Не сум сигурен што сакаше да кажеш..

Последно уредено од модератор:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Не сум сигурен што сакаше да кажеш..

Во Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - е клучот на парадоксот и за гледањето, бидејќи Таа/Тој е Неговата Нога, Рака, Тело, Слава, ... и сите од вистинските пророци кои што Го виделе БОГА, тие всушност Го виделе Него/Неа!

.

Не дека некој Го видел Таткото,
освен Оној Кој доаѓа од Бога,
Тој Го видел Таткото!
(Ев. Јован 6:46)
.

п.с. Сите вистински чеда Божји умираат уште додека живеат, затоа живеат и одкако умираат!

.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Чудни писанија од тебе... на граница на теории на заговори и забегани :)

Види, мене не ми е грижа дали ти мислиш дека Стариот завет е метафоричен или не. Ниту пак што ти мислиш за богот.
Не си добро запознаен со Тората, затоа така рече дека никој не го видел богот ;)
Јас само укажав на дел од Стариот завет каде што пишува дека Мојсеј ГО ВИДЕЛ од ПОЗАДИ богот. Не смеел лицето да му го види!
Раката сигурно ја видел! :)
Да те демантирам, не за друго... не ми е грижа многу за тоа што видел Мојсеј и што тоа значи. Само пренесувам инфо!

П.С. Ти не си сигурен дали утре ќе бидеш жив не пак да си сигурен во нешто од типот: какви се боговите. Кога ќе го видиш богот, ќе зборуваш за сигурност, сега имаш само 100% верување дека е човек :)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Чудни писанија од тебе... на граница на теории на заговори и забегани :)

Види, мене не ми е грижа дали ти мислиш дека Стариот завет е метафоричен или не. Ниту пак што ти мислиш за богот.
Не си добро запознаен со Тората, затоа така рече дека никој не го видел богот ;)
Јас само укажав на дел од Стариот завет каде што пишува дека Мојсеј ГО ВИДЕЛ од ПОЗАДИ богот. Не смеел лицето да му го види!
Раката сигурно ја видел! :)
Да те демантирам, не за друго... не ми е грижа многу за тоа што видел Мојсеј и што тоа значи. Само пренесувам инфо!

П.С. Ти не си сигурен дали утре ќе бидеш жив не пак да си сигурен во нешто од типот: какви се боговите. Кога ќе го видиш богот, ќе зборуваш за сигурност, сега имаш само 100% верување дека е човек :)
Добро раката ја видел.. но под гледање се подразбира цело тело заедно со лицето.. јас не мислам туку ти кажувам дека се она што го пишува во Библијата не е буквално така,туку има позадина,и ова многу пати сум го слушнал на проповедања во црква,јас ти кажав како пишува,јас не сум пророк овде и гарантирам дека никој не го видел.. a и не е верување тоа,тоа го пишува во Стариот Завет кога Бог го создава човекот.. толку знаеш :)
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 21:55 ---
Во Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - е клучот на парадоксот и за гледањето, бидејќи Таа/Тој е Неговата Нога, Рака, Тело, Слава, ... и сите од вистинските пророци кои што Го виделе БОГА, тие всушност Го виделе Него/Неа!

.

Не дека некој Го видел Таткото,
освен Оној Кој доаѓа од Бога,
Тој Го видел Таткото!
(Ев. Јован 6:46)
.

п.с. Сите вистински чеда Божји умираат уште додека живеат, затоа живеат и одкако умираат!

.
Повеќе од јасно е дека Христос го видел,јас зборам за сите луѓе освен него,секој жив човек освен еден.. НЕМОЖЕШ ДА МЕ ВИДИШ МЕНЕ И ДА ОСТАНЕШ ЖИВ!

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
.
Зашто светот со својата мудрост
не Го позна Бога во Неговата Мудрост,
Бог благоволи да ги спаси сите оние, кои веруваат,
преку безумството на проповедувањето.
(1 Кор. 1:21)

Баш интересен овој стих,и ме стави во размислување ова болдираново.Кое е тоа безумство на проповедањето на верата?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Ама небитно е ти што подразбираш.
Пишува дека го видел целиот од позади! Не му го видел лицето... можеби е како сонце, можеби е грозен бог... никој не знае, како што кажа не е опишан!
Ама е запишано дека е виден.
И погрешно цитираш! Не знаеш ниту кој стих е тоа од Стариот Завет кој што вели дека нема да останеш жив ако ... видиш нешто од богот!ЕТЕ ЌЕ ТИ ЦИТИРАМ!

„А ти - додаде - не можеш да го видиш Моето лице, зашто човек не може да Ме види Мене и да остане жив.“ - Излез, 33:20

А потоа следи што може да види за да посведочи дека сепак го видел!
ЛИЦЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ; АМА СЕ ДРУГО - ДА! :)

ТИ реков: ти неможе ништо да гарантираш! Ниту си пророк, ниту знаеш што пишува, а како што гледам не ни прочита од кој дел на Стариот завет е извадокот за „видувањето на богот“ од страна на ЕВРЕИН! :)

Читај малку...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Повеќе од јасно е дека Христос го видел,јас зборам за сите луѓе освен него,секој жив човек освен еден.. НЕМОЖЕШ ДА МЕ ВИДИШ МЕНЕ И ДА ОСТАНЕШ ЖИВ!

Кој Го видел БОЖЈИОТ Логос (Христос), тој Го видел БОГА!

Повеќе нема што да се види од БОГА Творецот (со човечко око)!

Кој Ме видел Мене, (тој) Го видел и Таткото
(Ев. Јован 14:9)
.
.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ама небитно е ти што подразбираш.
Пишува дека го видел целиот од позади! Не му го видел лицето... можеби е како сонце, можеби е грозен бог... никој не знае, како што кажа не е опишан!
Ама е запишано дека е виден.
И погрешно цитираш! Не знаеш ниту кој стих е тоа од Стариот Завет кој што вели дека нема да останеш жив ако ... видиш нешто од богот!ЕТЕ ЌЕ ТИ ЦИТИРАМ!

„А ти - додаде - не можеш да го видиш Моето лице, зашто човек не може да Ме види Мене и да остане жив.“ - Излез, 33:20

А потоа следи што може да види за да посведочи дека сепак го видел!
ЛИЦЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ; АМА СЕ ДРУГО - ДА! :)

ТИ реков: ти неможе ништо да гарантираш! Ниту си пророк, ниту знаеш што пишува, а како што гледам не ни прочита од кој дел на Стариот завет е извадокот за „видувањето на богот“ од страна на ЕВРЕИН! :)

Читај малку...
Епа што не е јасно :D? ти пишува убаво.. ниеден човек не го видел и крај на цитатот :)
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 22:08 ---
Кој Го видел БОЖЈИОТ Логос (Христос), тој Го видел БОГА!

Повеќе нема што да се види од БОГА (со човечко око)!

Кој Ме видел Мене, (тој) Го видел и Таткото
(Ев. Јован 14:9)
.
.
Епа тоа е таа метафора,Христос говори дека он и Бог се едно,но на крстот кога е распнат збори ,,Боже прости им не знаат што прават'' и на молитвите се обраќа ОЧЕ НАШ КОЈ СИ НА НЕБЕСАТА.. значи како може ако е буквално он сам на себе да се обраќа.. патем и Бог им се обраќа на Евреите со зборовите ,,Ова е мојот син него слушајте го''.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Тука те чекав :)
Крај е за оние кои не го читале Стариот Завет, ами само форуми читаат...
Што следува после тој цитат? :)
Ајде, ќе почекам да цитираш понатаму што пишува :)

И пишува не може да го видиш моето ЛИЦЕ и да остане жив човекот... Само тоа! Не вели: не може да останеш жив ако ми го видиш малото прсте на ногата (за тебе нели богот е човек, 100% си сигурен :pos:)!

П.С. Ми се допаѓа кога неуки не сфаќаат дека богохулат :D

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Епа тоа е таа метафора,Христос говори дека он и Бог се едно,но на крстот кога е распнат збори ,,Боже прости им не знаат што прават'' и на молитвите се обраќа ОЧЕ НАШ КОЈ СИ НА НЕБЕСАТА.. значи како може ако е буквално он сам на себе да се обраќа.. патем и Бог им се обраќа на Евреите со зборовите ,,Ова е мојот син него слушајте го''.

.

Тоа Христос го прави за наша поука, спасение и исполнение!

Сфаќаш?

п.с. Христовото Едно со БОГА Отецот е многу повеќе од само метафора!
.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Тука те чекав :)
Крај е за оние кои не го читале Стариот Завет, ами само форуми читаат...
Што следува после тој цитат? :)
Ајде, ќе почекам да цитираш понатаму што пишува :)

И пишува не може да го видиш моето ЛИЦЕ и да остане жив човекот... Само тоа! Не вели: не може да останеш жив ако ми го видиш малото прсте на ногата (за тебе нели богот е човек, 100% си сигурен :pos:)!

П.С. Ми се допаѓа кога неуки не сфаќаат дека богохулат :D
хахаха :D добар си.. ти значи задоволен си пример ако девојка ти,мајка ти,татко ти бидат ставени во некоја огромна картонска кутија а само раката им биде извадена надвор :D? добро. :D
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 22:13 ---
.

Тоа Христос го прави за наша поука, спасение и исполнение!

Сфаќаш?

п.с. Христовото Едно со БОГА Отецот е многу повеќе од само метафора!
.
кое поточно ?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Примерот не чини... премногу е глуп и нема што да се дискутира за истиот!
Ајде замисли си вака:

Мојсеј застанат пред Богот кој што го создал преку Адам - се прашува дали е задоволен што неговиот Бог му вели дека не може да го види неговото лице?
Мислиш дека застанат пред бог ти би се прашувал дали си задоволен од тоа што твојот Бог ќе ти каже?
Ти изгледа не ја знаеш моќта на верата!
Треба да го прочиташ Стариот Завет повторно, или барем прв пат, ако не повторно!

Јас пренесов информација од Стариот завет каде што се зборува што би ти се десило ако го видеш лицето на Богот!
Ќе умреш и никој жив не го видел ЛИЦЕТО!

Ама ти секако не си пророк, не може тоа да го знаеш, иако 100% сигурно знаеш како Богот на евреите е човек!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
хахаха :D добар си.. ти значи задоволен си пример ако девојка ти,мајка ти,татко ти бидат ставени во некоја огромна картонска кутија а само раката им биде извадена надвор :D? добро. :D
Еремија 23
24 Може ли некој да се скрие во тајни места та Јас да не го видам? - говори Господ. Не ги исполнувам ли Јас небото и земјата? - говори Господ.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
кое поточно ?

.

Тоа што неверниот и кривовениот свет (како евреи, така и пагани) до ден денешен не се во состојба да го сфатат, бидејќи несакаат Вистината да Ја прифатат!

Оној, Кој се јави во Тело,
беше оправдан во Духот,
им се покажа на ангелите,
беше најавуван меѓу народите,
поверуван во светот,
вознесен во слава.
(1 Тим. 3:16)
.

.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Еј какви се не филозофии и матни мисли изнакажавте а прашањето е многу едноставно, ко пасуљ.
Дали бог е видлив за човековото око или никој го нема видено?

Ама не, тоа "не можело" толку едноставно да се одговори со да или не, мора да биде сложено, да ти го замати умот, малку да се ебава со твојата психа за на крај кога ке те хипнотизира, сам да си кажеш "така е" а во суштина поима немаш за што кажуваш "така е".
2000 и кусур години ОН само гледа, будно прати, а ние никако да го видиме на дело.
Малку закаснивме, ама барем почнавме да сваќаме дека целата приказна околу религиите е bullshit.

Kajgana Shop

На врв Bottom