И оп... голи оток, и ке маваат со чекани цели денови да прават коцки...Па тоа е проблемот.Што не ја доби и тоа за еден глас.Сепак твоите ако биле толку против Тито,сметам дека требале да излезат на протест и да не спасат од него.Ама никаде ги немало....
Типичен диктатор...во ред. Вториот дел -зошто смета дека Тито е заслужен за успесите на Македонија... ако бил диктатор (а така е класифициран), од него се зависело неуспесите ама и успеситеТито е типичен диктатор! Моите никогаш не излегле на гласање, а Тито секогаш победувал со 100% гласови од 100% излезеност на гласачите! Не знам зашто мислиш дека тој е заслужен за успесите кои ги постигнала Македонија во негово време.
дел е од дискусијата од српски економисти за слична тема.Знаеш зошто им било добро на твоите во тоа време?! Бидејќи не се прашувале од каде се парите и дали ќе треба тие кредити да се вратат еден ден!
Се проценува дека од распадот на СФРЈ на овие простори се увезени околу 450 милијарди долари роба...доколку останевме една држава (нека и не е Титова), голем дел од тој увоз (околу 50%) можевме да го произведеме сами. Треба да се земе предвид и досегашното живеење на овие држави и Македонија на "кредит" односно врз база на изграденото од бившиот систем (приватизација, продажба на изградените капацитети, трговски фирми, станови). Ние тек сега живееме на кредит.Dug Srbije (znači samo jedan deo nekadašnje SFRJ) 2010.godine je iznosio 38 milijardi $.
Dug SFRJ rasporedjen po nekadašnjim republikama posle raspada iznosio je:
Makedonija - 819miliona $
...
Dugovi tih istih država 2010.godine:
Makedonija - 6,7milijardi $
...
To ukupno iznosi preko 191 milijardi $, a prostor je isti kao i pre. SFRJ je pozajmljivala pare, ali ih i vraćala, dok zapadne sile nisu odlučile da je vreme da se uništi SFRJ, i to nije samo teorija zavere, to je ono što se zaista dogodilo. Koga zanimaju činjenice oko raspada SFRJ neka pogleda film The Weight Of Chains.
Ми е смачено од расправање со аналфабети за историја...
"Темава" е лика и прилика за тоа зошто и како Грците и Бугарите по светот успеваат сеуште да убедуваат секакви организации и институции дека Македонија и Македонците се титова творба и дека не заслужуваат да имаат свое име и историја надвор од "југословенизмот"...
Прибидејќи е очигледно дека не е мал бројот на тие што учествувале на "темава" за коишто, во недостаток на помеки зборови ќе кажам само дека "им дува промаја низ уши", еве да видиме како на господинот "другар" Тито гледа народот и земјата од кои тој самиот потекнува = Хрватите и Хрватска.
Бујрум цела серија во 12 епизоди.
На Lurtz (и сличните на него) коишто во недостаток на било какви други аргументи наводната "економска благосостојба" створена демек од Тито им се некаква патерица врз која се ослонуваат за да не убедат во изричито позитивниот карактер на диктаторот, посебно топло им ја препорорачувам последната 12-та епизода.
Како експерт за историја, да те замолам да дадеш бројки за тој период, информации. Јас дадов што имав плус сум сведок од тоа време барем од средината на 70-тите.. Ја споменувам економијата затоа што колку што знам, откако се создала првата заедница, економијата ја движи историјата.Ми е смачено од расправање со аналфабети за историја...
Бујрум цела серија во 12 епизоди.
Ок, реков ете в ред, не сум у право...од кого тогаш била створена економската благосостојба во СР Македонија и Република Македонија.На Lurtz (и сличните на него) коишто во недостаток на било какви други аргументи наводната "економска благосостојба" створена демек од Тито им се некаква
јас не знам каков му бил карактерот, колку цигари пушел или колку љубовници имал...мене ми е битно што се има десено во Македонија за време кога тој бил диктатор. Што имаме ние како обични, секојдневни, македонски граѓани изгубено.патерица врз која се ослонуваат за да не убедат во изричито позитивниот карактер на диктаторот, посебно топло им ја препорорачувам последната 12-та епизода.
А зошто не можеме да имаме различни мислења?Како експерт за историја, да те замолам да дадеш бројки за тој период, информации. Јас дадов што имав плус сум сведок од тоа време барем од средината на 70-тите.. Ја споменувам економијата затоа што колку што знам, откако се создала првата заедница, економијата ја движи историјата.
Прашав дали некој има инфо колкумина биле Голи Оток % во однос на вк. население. Што сме имале претходно, што сме имале во рамките на СФРЈ, која индустрија ја движи сегашна Македонија, кој бил одговорен за создавање на НРМ во рамките на ФНРЈ и подоцна СФРЈ, зашто сме биле помоќни од соседите...
Ок, реков ете в ред, не сум у право...од кого тогаш била створена економската благосостојба во СР Македонија и Република Македонија.
јас не знам каков му бил карактерот, колку цигари пушел или колку љубовници имал...мене ми е битно што се има десено во Македонија за време кога тој бил диктатор. Што имаме ние како обични, секојдневни, македонски граѓани изгубено.
Твое право да не го почитуваш ниту Тито ниту СФРЈ ниту цел тој 50годишен период...мое право е истото да го почитувам врз претходно набројаните факти. Ако сметате дека треба да се избрише тој дел од меморијата на Македонците, јас сметам дека треба да стои како еден од подобрите (според некои показатели, според балкански политиколози и обични граѓани од цел балкан...можда и најдобар) периоди од историјата.
Од кога паметам (сигурно и порано, од основање на Македонија како федерална единица во рамките на ФНРЈ) постоеле и постоеја групи и лица кои работеа против југословенскиот поредок. Секоја нормална држава ќе го заштити поредокот и границите. Од друга страна за време војната...во секоја револуција гореле некои непотребни нешта. Не негирам дека немало непотребни ликвидации, но од друга страна и според извештаите на МВР во Република Македонија, тоа време била зголемена активноста против рушење на поредокот на СФРЈ и СРМ. Конкретно еве пример за студентските немири 60тите во Белград и во Скопје во студентскиот...Еве сега имаме од тој аспект пасивни служби, нема ликвидации и прогони... поделбата на територии е се поизвесна.А зошто не можеме да имаме различни мислења?
Како што имаме и денеска, сведоци од едно исто време кои сосема различно ја доживуваат сегашната власт и економска ситуација, на истиот начин се случувало и порано.
Јас немам такви податоци, но и да се покаже дека во Македонија се вложувало најмалку, тоа е далеку повеќе од било кога вложено кај нас. Од истите дискусии помеѓу српски економисти прочитав за една сосем едноставна метода на споредба. Наједноставни показатели се интензитетот на станбена изградба и реалната плата. Знам дека периодот 1972-1980 овие показатели беа меѓу највисоките во историјата на Македонија и како територија и како држава.Ајде да споредиме статистички, економски показатели на развојот на сите федерални држави во СФРЈ и колку се вложувало во секоја одделно, соодветно на бројот на жители!?
Не знам колку биле, далеку од потсмев, но секогаш се користат тие жртви за да се урне цел тој период на развој на независна Македонија...за мене тоа е злоупотреба на загинатиот македонец на Голи Оток. Врз база на еден краток период се прават некои шпекулации дека бројот бил огромен. Мислам дека не треба во секоја тема да споменувам дека и двајцата мои дедовци им е национализиран имот, еден е и затвор лежан...затоа што сметам дека (и покрај личното богатство од тие имоти) се работело за доброто на СРМ и согласно на тоа оваа независна Македонија сега.Лурц, нема потреба од иронизирање и исмејување на човечките животи преку статистичка споредба. Нема никакво оправдување за Голи Оток!
Лурц, со сета почит, во тоа време цела Југославија беше уништена од Двете светски војни и од Балканските војни, па тој се најде да искористи. Македонија во гужвата не искористи ништо, бидејќи не се изградија фабрики, не се изградија убави патишта, се градеше колку да помине од ред. Парите кои беа предвидени за Скопје по земјотресот во 1963 не завршија во градската каса на Скопје, завршија во Белград. Дали знаеш колку пари буквално ни ги украдоа после земјотресот во Скопје? Кога Сава ќе го поплавеше Загреб (неколку пати во 5 години) цела Југославија помагаше, кога беше поплавата во Скопје, седеа и не гледаа...
http://www.time.mk/read/a5e5664023/121cbb0df6/index.html
Бамби, бе... Сега да не си малку како потресен?! Абе не ми давај линк, за да го гледам отварањето на Олимписките игри во Сараево, читни за Голи оток, колку за да ја видиш зарѓаната страна од дИнарчето.Значи луѓе какви факти изнесувате,да не знае човек буквално што да прави.