Дали го почитувате животот и делото на Јосип Броз-Тито

Дали го почитувате животот и делото на Јосип Броз-Тито

• Вкупно гласачи
    153
Статус
Затворена за нови мислења.

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Па тоа е проблемот.Што не ја доби и тоа за еден глас.Сепак твоите ако биле толку против Тито,сметам дека требале да излезат на протест и да не спасат од него.Ама никаде ги немало....
И оп... голи оток, и ке маваат со чекани цели денови да прават коцки...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Тито е типичен диктатор! Моите никогаш не излегле на гласање, а Тито секогаш победувал со 100% гласови од 100% излезеност на гласачите! Не знам зашто мислиш дека тој е заслужен за успесите кои ги постигнала Македонија во негово време.
Типичен диктатор...во ред. Вториот дел -зошто смета дека Тито е заслужен за успесите на Македонија... ако бил диктатор (а така е класифициран), од него се зависело неуспесите ама и успесите :)
Знаеш зошто им било добро на твоите во тоа време?! Бидејќи не се прашувале од каде се парите и дали ќе треба тие кредити да се вратат еден ден!
дел е од дискусијата од српски економисти за слична тема.
Dug Srbije (znači samo jedan deo nekadašnje SFRJ) 2010.godine je iznosio 38 milijardi $.
Dug SFRJ rasporedjen po nekadašnjim republikama posle raspada iznosio je:
Makedonija - 819miliona $
...
Dugovi tih istih država 2010.godine:
Makedonija - 6,7milijardi $
...
To ukupno iznosi preko 191 milijardi $, a prostor je isti kao i pre. SFRJ je pozajmljivala pare, ali ih i vraćala, dok zapadne sile nisu odlučile da je vreme da se uništi SFRJ, i to nije samo teorija zavere, to je ono što se zaista dogodilo. Koga zanimaju činjenice oko raspada SFRJ neka pogleda film The Weight Of Chains.
Се проценува дека од распадот на СФРЈ на овие простори се увезени околу 450 милијарди долари роба...доколку останевме една држава (нека и не е Титова), голем дел од тој увоз (околу 50%) можевме да го произведеме сами. Треба да се земе предвид и досегашното живеење на овие држави и Македонија на "кредит" односно врз база на изграденото од бившиот систем (приватизација, продажба на изградените капацитети, трговски фирми, станови). Ние тек сега живееме на кредит.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ми е смачено од расправање со аналфабети за историја...

"Темава" е лика и прилика за тоа зошто и како Грците и Бугарите по светот успеваат сеуште да убедуваат секакви организации и институции дека Македонија и Македонците се титова творба и дека не заслужуваат да имаат свое име и историја надвор од "југословенизмот"...

Прибидејќи е очигледно дека не е мал бројот на тие што учествувале на "темава" за коишто, во недостаток на помеки зборови ќе кажам само дека "им дува промаја низ уши", еве да видиме како на господинот "другар" Тито гледа народот и земјата од кои тој самиот потекнува = Хрватите и Хрватска.

Бујрум цела серија во 12 епизоди.
На Lurtz (и сличните на него) коишто во недостаток на било какви други аргументи наводната "економска благосостојба" створена демек од Тито им се некаква патерица врз која се ослонуваат за да не убедат во изричито позитивниот карактер на диктаторот, посебно топло им ја препорорачувам последната 12-та епизода.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378

"Темава" е лика и прилика за тоа зошто и како Грците и Бугарите по светот успеваат сеуште да убедуваат секакви организации и институции дека Македонија и Македонците се титова творба и дека не заслужуваат да имаат свое име и историја надвор од "југословенизмот"...

Прибидејќи е очигледно дека не е мал бројот на тие што учествувале на "темава" за коишто, во недостаток на помеки зборови ќе кажам само дека "им дува промаја низ уши", еве да видиме како на господинот "другар" Тито гледа народот и земјата од кои тој самиот потекнува = Хрватите и Хрватска.

На Lurtz (и сличните на него) коишто во недостаток на било какви други аргументи наводната "економска благосостојба" створена демек од Тито им се некаква патерица врз која се ослонуваат за да не убедат во изричито позитивниот карактер на диктаторот, посебно топло им ја препорорачувам последната 12-та епизода.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Како експерт за историја, да те замолам да дадеш бројки за тој период, информации. Јас дадов што имав плус сум сведок од тоа време барем од средината на 70-тите.. Ја споменувам економијата затоа што колку што знам, откако се создала првата заедница, економијата ја движи историјата.
Прашав дали некој има инфо колкумина биле Голи Оток % во однос на вк. население. Што сме имале претходно, што сме имале во рамките на СФРЈ, која индустрија ја движи сегашна Македонија, кој бил одговорен за создавање на НРМ во рамките на ФНРЈ и подоцна СФРЈ, зашто сме биле помоќни од соседите...
На Lurtz (и сличните на него) коишто во недостаток на било какви други аргументи наводната "економска благосостојба" створена демек од Тито им се некаква
Ок, реков ете в ред, не сум у право...од кого тогаш била створена економската благосостојба во СР Македонија и Република Македонија.
патерица врз која се ослонуваат за да не убедат во изричито позитивниот карактер на диктаторот, посебно топло им ја препорорачувам последната 12-та епизода.
јас не знам каков му бил карактерот, колку цигари пушел или колку љубовници имал...мене ми е битно што се има десено во Македонија за време кога тој бил диктатор. Што имаме ние како обични, секојдневни, македонски граѓани изгубено.
Твое право да не го почитуваш ниту Тито ниту СФРЈ ниту цел тој 50годишен период...мое право е истото да го почитувам врз претходно набројаните факти. Ако сметате дека треба да се избрише тој дел од меморијата на македонците, јас сметам дека треба да стои како еден од подобрите (според некои показатели, според балкански политиколози и обични граѓани од цел балкан...можда и најдобар) периоди од историјата.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Како експерт за историја, да те замолам да дадеш бројки за тој период, информации. Јас дадов што имав плус сум сведок од тоа време барем од средината на 70-тите.. Ја споменувам економијата затоа што колку што знам, откако се создала првата заедница, економијата ја движи историјата.
Прашав дали некој има инфо колкумина биле Голи Оток % во однос на вк. население. Што сме имале претходно, што сме имале во рамките на СФРЈ, која индустрија ја движи сегашна Македонија, кој бил одговорен за создавање на НРМ во рамките на ФНРЈ и подоцна СФРЈ, зашто сме биле помоќни од соседите...
Ок, реков ете в ред, не сум у право...од кого тогаш била створена економската благосостојба во СР Македонија и Република Македонија.
јас не знам каков му бил карактерот, колку цигари пушел или колку љубовници имал...мене ми е битно што се има десено во Македонија за време кога тој бил диктатор. Што имаме ние како обични, секојдневни, македонски граѓани изгубено.
Твое право да не го почитуваш ниту Тито ниту СФРЈ ниту цел тој 50годишен период...мое право е истото да го почитувам врз претходно набројаните факти. Ако сметате дека треба да се избрише тој дел од меморијата на Македонците, јас сметам дека треба да стои како еден од подобрите (според некои показатели, според балкански политиколози и обични граѓани од цел балкан...можда и најдобар) периоди од историјата.
А зошто не можеме да имаме различни мислења?

Како што имаме и денеска, сведоци од едно исто време кои сосема различно ја доживуваат сегашната власт и економска ситуација, на истиот начин се случувало и порано.

Лурц, нема потреба од иронизирање и исмејување на човечките животи преку статистичка споредба. Нема никакво оправдување за Голи Оток!

Потоа, колку ли судења биле извршени надвор од Судот и колку ли жртви во „неразјаснети“ околности биле ликвидирани, дискредитирани и деградирани поради политичката неподобност, секако не е бројка со која може да се споредува денешниот „комфор“.

Економската благосостојба на Македонија е неблагородно да се оценува, според тоа што сме го немале претходно, туку според тоа што останатите народи од СФРЈ или оние надвор од неа го постигнале, со практично еднакви стартни позиции.
Затоа што ако ги прашаш оние под кои живееле под турско ропство, може ќе ти кажат дека под српско ропство им било поубаво, многу работи се изградиле, се вовела некаква механизација во производството, се напраиле патишта и сл. Но ништо не го менува фактот дека сепак животните услови биле потценети и дека народот бил поробен.

Ајде да споредиме статистички, економски показатели на развојот на сите федерални држави во СФРЈ и колку се вложувало во секоја одделно, соодветно на бројот на жители!?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
А зошто не можеме да имаме различни мислења?
Како што имаме и денеска, сведоци од едно исто време кои сосема различно ја доживуваат сегашната власт и економска ситуација, на истиот начин се случувало и порано.
Од кога паметам (сигурно и порано, од основање на Македонија како федерална единица во рамките на ФНРЈ) постоеле и постоеја групи и лица кои работеа против југословенскиот поредок. Секоја нормална држава ќе го заштити поредокот и границите. Од друга страна за време војната...во секоја револуција гореле некои непотребни нешта. Не негирам дека немало непотребни ликвидации, но од друга страна и според извештаите на МВР во Република Македонија, тоа време била зголемена активноста против рушење на поредокот на СФРЈ и СРМ. Конкретно еве пример за студентските немири 60тите во Белград и во Скопје во студентскиот...Еве сега имаме од тој аспект пасивни служби, нема ликвидации и прогони... поделбата на територии е се поизвесна.
Ајде да споредиме статистички, економски показатели на развојот на сите федерални држави во СФРЈ и колку се вложувало во секоја одделно, соодветно на бројот на жители!?
Јас немам такви податоци, но и да се покаже дека во Македонија се вложувало најмалку, тоа е далеку повеќе од било кога вложено кај нас. Од истите дискусии помеѓу српски економисти прочитав за една сосем едноставна метода на споредба. Наједноставни показатели се интензитетот на станбена изградба и реалната плата. Знам дека периодот 1972-1980 овие показатели беа меѓу највисоките во историјата на Македонија и како територија и како држава.
Лурц, нема потреба од иронизирање и исмејување на човечките животи преку статистичка споредба. Нема никакво оправдување за Голи Оток!
Не знам колку биле, далеку од потсмев, но секогаш се користат тие жртви за да се урне цел тој период на развој на независна Македонија...за мене тоа е злоупотреба на загинатиот македонец на Голи Оток. Врз база на еден краток период се прават некои шпекулации дека бројот бил огромен. Мислам дека не треба во секоја тема да споменувам дека и двајцата мои дедовци им е национализиран имот, еден е и затвор лежан...затоа што сметам дека (и покрај личното богатство од тие имоти) се работело за доброто на СРМ и согласно на тоа оваа независна Македонија сега.
Факт е дека Македонија, дотогаш само територија, добива признание на АВНОЈ, добива државност на АСНОМ...а дали е Тито, Ченто, Апостолски, Брашнаров...или Черчил... не знам во овој случај кои личности биле заслужни што од феуди и спахилаци без никаква држава, без никаков капитал, банкарски систем, резерви на злато...стигнавме до една нормална европска држава.

H

HITCH

Гостин
Лурц, со сета почит, во тоа време цела Југославија беше уништена од Двете светски војни и од Балканските војни, па тој се најде да искористи. Македонија во гужвата не искористи ништо, бидејќи не се изградија фабрики, не се изградија убави патишта, се градеше колку да помине од ред. Парите кои беа предвидени за Скопје по земјотресот во 1963 не завршија во градската каса на Скопје, завршија во Белград. Дали знаеш колку пари буквално ни ги украдоа после земјотресот во Скопје? Кога Сава ќе го поплавеше Загреб (неколку пати во 5 години) цела Југославија помагаше, кога беше поплавата во Скопје, седеа и не гледаа...
Убаво им беше на оние Југословени кои мислеа од денес за утре, но не и на Македонците. Македонците требале да црнчат по нивите и полињата за да има овошје и зеленчук да се прати на преработка во Хрватска и Словенија, ќар никаков. Тоа било братство и единство, а кои сме ние да го рушиме братството и единството?!

Ѕирни овде:

http://www.macedonianspark.com/mk/istorijaideologija/opropaganda/710------1
http://www.macedonianspark.com/mk/istorijaideologija/makedonskaistorija/665---------1944-1945
http://www.macedonianspark.com/mk/istorijaideologija/makedonskaistorija/667---------1944-1945-2-

Значи, одлично се живееше со кредитите, а потоа Ѓаволот дојде по своето. Некому му се стемнило, а некому му се разденило. Македонците се во првите. :icon_lol:

Југославија е создадена со цел „враќање“ на Србија на изгубените територии, колку и да звучи глупаво - тоа е така.

Бонус: задолжително шпиунирање на комшиите... :facepalm:

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Значи луѓе какви факти изнесувате,да не знае човек буквално што да прави.Глупаво и безлично е да се клевети некое време.Факт е само едно,а тоа е:Maкедонија до 90 тите години имаше развиено производство,подобро образование,подобро здравство,подобри патишта,подобра полиција,подобра војска.Денес македонија е веќе повеќе од 20 години самостојна држава.Ние треба да гледаме што е со овие 20 години,а не да се заскриваме зад југословенско или турско време.Сега сме сами и можеме сами да си одлучуваме за својата економија,безбедност,иднина итн.

Инаку да се надоврзам.На денешен ден
пред точно пред 28 години беа отворени зимските олимспки игри во Сарево.Повеќе на долниот линк

Код:
http://www.time.mk/read/a5e5664023/121cbb0df6/index.html
Oва е за да видат младите генерации во кои сум и јас како се живееше тогаш

H

HITCH

Гостин
Значи луѓе какви факти изнесувате,да не знае човек буквално што да прави.
Бамби, бе... :pos:Сега да не си малку како потресен?! Абе не ми давај линк, за да го гледам отварањето на Олимписките игри во Сараево, читни за Голи оток, колку за да ја видиш зарѓаната страна од дИнарчето. ;)

На овој линк и на овој линк. Тито не бил суров само за Македонците, бил суров за неистомислениците!

Оваа слика не треба да претставува среќна слика, каде најсреќните воени заробеници имале поглед на море. Ова е слика од европскиот Алкатраз. Ова е можност за твојата генерација да види каде биле измачувани и убивани Македонците.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Да не ве потсетувам дека темава се наоѓа во форум - Историја!

Дискусиите треба да одговараат на настаните во минатото.

?

..........

Гостин
Голи оток е мајка за криминалциве кои сега и во изманатите дваесет години го крадат и мачат народот, така да неговото постоење било оправдано...само камшик за квази патриотите кои го ограбуват сопствениот народ ширејки лажен патриотизам...ММЕ

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom