Ако под терминот доминација се подразбира непочитување на партнерот и негово понижување од било каков вид, тогаш неможе да има здрава врска, ниту пак оној што е доминиран да биде среќен, без разлика дали е тоа женското или машкото.
Јас лично не би дозволила не почитување на моите ставови и избори, ниту пак осеќам потреба истото да му го правам на партнерот. Сакам да бидам со човек кој има здрава самодоверба, кој знае да се избори за себе, и на кој можам да се ослонам, но не и да препуштам тој да донесува одлуки за мене или пак да ми наметнува свое мислење.
Мора да постои баланс, во кој и двајцата ќе ги согледуваме и прифаќаме своите мани и доблести, а не да играме игри на надмоќ и да го контролираме партнерот. Нормално дека понекогаш јас ќе го имам последниот збор, понекогаш тој, но не затоа што тој успеал да ми се наметне, туку затоа што јас сум сметала дека е тоа правило.
Така да, убедена сум дека нема потреба од нечија константна доминација, туку менување на улогите во зависност од ситуацијата.