Дали ви е тешко на другите да им кажете НЕ?

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
(Не)можете да кажете не?

Повеќе да не речам скоро сите имаме проблеми одј видот ”едноставно не можам да кажам не”, бидејќи сите сакаме да не сметаат за способни, љубезни и секогаш услужливи. Во тоа нема ништо лошо. Но, пред да го прифатиме предлогот, најпрво треба да размислиме дали може стварно да го исполниме тоа, или дали треба да запоставиме некои важни обврски само поради фактот да не кажеме НЕ!

Јас едноставно не можам да кажам НЕ кога некој ќе побара нешто од мене.. било што. Дури и да ми е тешко да го исполнам барањето јас не кажувам не можам, не сакам и слично. Мислам дека нема смисла да прифаќаме СЕ, а притоа да изиграваме маченик нели? Ама како да му кажеш НЕ на некој што ти е драг, мил, шо ти помогнал, шо те советувал..!? Го имате ли и вие истиот ”проблем”?:coffee:

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Не секогаш можам да кажам НЕ. Кога е во прашање работата и обврските врзани со неа....за мене нема НЕ и затоа сум многу често пренатрупана со обврски, но обврски кои ме прават задоволна и среќна.
Ако се работи за нешто што сметам дека не можам или не сум сигурна дека би можела да го исполнам (како нечие барање или молба) не велам НЕ, само кажувам јасно дека ќе сторам се што е во можност да помогнам, со тоа што сепак потенцирам дека не е ветување.
Е сега, има и нешта за кои од старт знам со сигурност дека не би можела да ги исполнам, за такви нешта не постои размислување, отсечно НЕ!

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
Лелеее многу ми е тешко да кажам НЕ...
Некогаш идам и против себе само за да им удоволам на другите...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Ако сакам ништо не може да ме спречи да кажам НЕ па што и да виде во прашање :pishtoldz

Toa се учи :wink:

Член од
2 јануари 2006
Мислења
325
Поени од реакции
34
богами ни ја не можам да кажам не па шо и да е тоа ,да ли би можел или не или коку време би ми требало да му помогнам на некој не ми е битно важно да помогнам, шо да праам таков сум:)

Член од
21 септември 2005
Мислења
198
Поени од реакции
0
Koga ke naucite da kazete Ne (a pe premnogu lesno) ke si olesnite sebesi.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
DreamBeatDream напиша:
Koga ke naucite da kazete Ne (a pe premnogu lesno) ke si olesnite sebesi.
Да, за жал и јас сега го сфаќам тоа...ама премногу тешко ми иде во адаптирањето...а и луѓето не се научени да ме гледаат во таква варијанта

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Ако не сум можела нешто лично јас да направам, барам помош од личност која знам дека може да го направи тоа што некој побарал јас да направам. Значи, никогаш не велам „не”, велам дека ќе направам се што можам, дека ќе се обидам. Не ветувам ако не сум сигурна, а ако не успеам да направам ништо, се убивам од мислење зошто не сум успеала и ми е непријатно од личноста која го побарала тоа.

Mia

Whisper of an angel
Член од
22 јануари 2006
Мислења
579
Поени од реакции
5
Leleee.. i jas go imam istiot problem. Ne mozam da kazam NE,i toa mi e golema mana.Ednostavno takva sum i ne mozam da se promenam, a i tesko e da se promenish koga lugeto veke te naucile kakov si.

betogrozdanov45

мајстор за гибаници
Член од
26 октомври 2005
Мислења
1.549
Поени од реакции
6
E jas mozam da kazam NE.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Имам проблем со кажување НЕ. Најголем непријател да ми е човек не можам да му кажам НЕ ако нешто побара од мене, а не па на поблсиките пријатели, другари ...
Некогаш ме фаќа мака зошто сум таква, ама па мислам дека е добра особина тоа и би било добро кога сите би ја имале.:coffee:

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Отсекогаш сум го имала овај проблем...Па поради тоа можеби некои луѓе ме карактеризираат како наивна, но вистината е дека ретко кажувам НЕ...Едноставно не можам,а ако кажам не потоа чувствувам грижа на совест, а за разлика од мене кога некој мене ќе ми каже НЕ тоа најдобро го прифаќам и воопшто не го осудувам ... Дури и си велам алал да му е што може да каже не....

Devilish Angel

Лошотија по потреба
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
За луѓето што ми значат во животов и што си ги сакам неможам да кажам НЕ, а за останатите можам и тоа многу лесно .. немам никаков проблем со тоа

Kajgana Shop

На врв Bottom