Дали вашиот бог има пол?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Да се сложиме дека не се сложуваме.
Јас мислам дека се сложуваме само некако слабо се разбираме.
Поентата во целиов муабет ми е разликата помеѓу неверување и тврдење двата термина си имаат своја дефиниција и неможеш вториов да го користиш како замена за првиот пошто не се ниту синоними ,а имаат фундаментално различно значење и толкување.
Толку од мене.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A дали знаеш дека тие слики од бог со бела коса и брада се правени од верници? А ти викаш дека верниците точно знаат во кој и каков бог веруваат, значи изгледа незнаат
Да, знам дека тие слики се изработени од верници, но од верници, кои не се упатени во каноните за прикажување на ликот Божји, т.е од верници, кои своеглаво се нафаќаат да сликаат, а немаат благослов за такво дејание...

Верниците навистина знаат во кој и во каков Бог веруваат: тоа не е бог, произведен од човековата фантазија, туку тоа Е Бог, онаков каков Он ни‘ се објави.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
не верувам во религии....за мене религиите се еднакви на партии.....служат за поделба на луѓето.....

С

Само Човек

Гостин
Tоа не е мој начин на докажување, туку така се докажало постоењето на водородот. Ти стави му на бог некоа киселина и ако се запали постои, ауу туку кај ќе го најдеш?

Колку души се тоа?
киселина?
хахаа
чекај јас тиреков свето тројство а ти колку души се
значи веќе знаеш дека бог е дух, па шо тролаш

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
киселина?
хахаа
чекај јас тиреков свето тројство а ти колку души се
значи веќе знаеш дека бог е дух, па шо тролаш
Души? не мислев на духови туку на луѓе. И не тролам јас, најсериозно прашав, а ти си тој шо цело време се смее

С

Само Човек

Гостин
Може да се придржуваш до темата и да го објаснуваш полот на бог? и уште нешто ќе ми речеш ли да допрам
да, топлината, светлината,. кислородот итн итн
Бог нема пол...што да објаснувам
пример кислородот шо пол е , оти го викаме ТОЈ а не ТАА ете така звучиш

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Верниците навистина знаат во кој и во каков Бог веруваат: тоа не е бог, произведен од човековата фантазија, туку тоа Е Бог, онаков каков Он ни‘ се објави.
Kaко ти се објави?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
За да постои нешто, јас треба да можам да го видам и да го допрам ако е предмет, како тастатурава сега што ја гледам и ја допирам. Да го почувствувам ако е чувство,емоција, како на пример љубовта,радоста,тагата. А него ни го чувствувам, ни го гледам тоа мене ми е доволно за да знам
Aj neshto prashanje do tebe sega.Sam ke dojdesh do zaklucok na tvoeto prashanje.
Svesta si ja fatil, si ja doprel? Koj pol e svesta?
Znaesh deka imash svest ili samo veruvash vo toa?
A tvrdish deka imash svest...de da ja vidime ako sakash..pokazi ni ja....kako shto ja gledame tastaturata i ja dopirame.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
да, топлината, светлината,. кислородот итн итн
Бог нема пол...што да објаснувам
пример кислородот шо пол е , оти го викаме ТОЈ а не ТАА ете така звучиш
топлината ја чувствувам, светлината ја гледам, кислородот објаснив поназад некое мислење читај малце не туку само тресеш. Иначе на кислородот никој не му дава човечки особини, тогаш зошто би се замарале што пол е?

Aj neshto prashanje do tebe sega.Sam ke dojdesh do zaklucok na tvoeto prashanje.
Svesta si ja fatil, si ja doprel? Koj pol e svesta?
Znaesh deka imash svest ili samo veruvash vo toa?
A tvrdish deka imash svest...de da ja vidime ako sakash..pokazi ni ja....kako shto ja gledame tastaturata i ja dopirame.
А од каде знаеш ти дали јас имам свест? Викаш тврдиш дека имаш, извини кога сум потврдил? Тебе сум ти кажал дека имам?

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
не се луѓе бе , бог човек ли е:tapp::tapp:
Па вие викате дека гледа,слуша, расудува,кажува што е праведно што не. Кое суштество на планетава го прави тоа, а не е човек? И зошто само бог да биде изоставен од пол кога сите други имаат. Ти како си го замислуваш?

С

Само Човек

Гостин
топлината ја чувствувам, светлината ја гледам, кислородот објаснив поназад некое мислење читај малце не туку само тресеш. Иначе на кислородот никој не му дава човечки особини, тогаш зошто би се замарале што пол е?
Па и Бог нема човечки особини туку човекот божји особини

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Kaко ти се објави?
Не напишав дека „ми„ се објави, туку дека „ни‘„ се објави: преку Светото Писмо и преку Црквата, т.е. преку поединци од Црквата, кои се достојни да Го видат Бога, па од тоа видување, верните знаат во кој и каков Бог веруваат.

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Затоа пишав во заграда друже барем не по природен пат.До пред еден век сме ја немале таа технологија да го одвојуваме кислородот од воздухот како смеса ај да не тупам сега.
Поентата ми е моментално не е можно ниту да се докаже дека постои ниту да се докаже дека не постои. Бог.
Само замисли колку е голема вселената ,а ние не можеме ниту до Марс да стигнеме.Затоа ти кажа Атеистот во ред е да не веруваш,но не можеш да тврдиш има голема разлика помеѓу нив.
Не можеш да докажуваш дека нешто не постои-апсурдно е, можеш да докажеш само дали нешто постои. Инаку со кислородот ви се глупости зошто неговото присуство може да се докаже со хемиска реакција. Погоре постави прашање дали може да допреме атом WTF? допираме атоми секојдневно .

Kajgana Shop

На врв Bottom