Дали Федерер е најголемиот спортист на сите времиња?

Статус
Затворена за нови мислења.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.492
Во ред е се тоа, но ти направи погрешен пристап на темава, невозможно е да се спореди тенисер со фудбалер или со F1 возач, кошаркар со боксер, итн..
Дури и да се направи таква споредба во никој случај Федерер би бил прв во светот, ни по популарност ни по резултати...
Јас не ја направив таа споредба, новинарот на ESPN ја направи, јас ниту еднаш не реков дека Федерер е најголемиот спортист на сите времиња, ама ми се допадна со колку ентузијазам и енергија зборуваше новинарот, и затоа го постирав, за мене најдобрите на сите времиња се Џордан, Федерер, Роналдо, (Бразил) Мухамед Али....ги ставам сите на исто рамниште.

Баш дека беше чудна и нескојдевна анализа ја постирав за видам какво мислење имаат другите од тој аспект, ама се отиде во погрешен правец на споредување на Федерер со Надал и Ноле....тоа не беше поентата, нема сврха, ќе заврши со бесконечно натегање и префрлање на статистика, како и жешка дискусија.

Член од
29 ноември 2010
Мислења
773
Поени од реакции
334
А за тоа H2H изброј колку дуели се на земја, колку се на тврда, одвој ги дуелите на тврда подлога/тврева/indoors и спроеди тогаш колку победи има надал надвор од земјената подлога вс Федерер, до тогаш поздрав.
Надал го има победено Федерер на Грен Слем на секаква подлога. На тврда го тепаше на АО(не знам која година но знам дека Надал го расплака Федерер) и на Вимболдон 2008. Федерер никогаш го нема тепано Надал на Ролан Гарос...

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.234
Поени од реакции
14.576
Најдобар тенисер на сите времиња, дефинитивно Федерер. Надал можеби би бил подобар од него само и доколку само го надмине во сите/повеќето статистички показатели (и да, не мислам дека на Федерер оваа му беше последната ќе има уште една или две сигурно)

Најдобар спортист на сите времиња? НЕ!
На таа тема може да се разглаба 100 страни.
За мене тоа е Џордан.
--- надополнето: 15 јули 2012 во 23:42 ---
Како прво,дискутабилно е дали Федерер е најдобриот тенисер на сите времиња. Можеби Сампрас и Надал се подобри од него.

А за Надал, фановите на Федерер се исти како фановите на Ливерпул и Јувентус со Титулите. Дали Федерер добил 81 меч по ред на една подлога?Дали Федерер некогаш освоил Ролан Гарос, Вимболдон и УС опен во една календарка година? Кој го зема прв приматот GOAT на еден гренд слем? Дали Федерер има освоено 2 грен слема во 7 различни години? И еден грен слем во 8 различни години? Надал го има напревона ова и има само 26 години и еден од најконстатните тенисери. И има големи шанси да го надмине Федерер. Џокович имаше добра сезона а формата му паѓа. Надал може да освои уште 2 до 4 Ролан Гарос титули па зависи од тоа што ке направи на другите Грен Слема.
Дискутабилно е само за првиот али статистика кажува поинаку, Надал сигурно не е подобар од него, барем не сеуште.

А со статистики ако почнеме, веруј ќе го јаде Надал скоро у секој поглед. Барем во 75% од сите статистики Федерер е подобар.

И да, Надал е "јак" претежно на земја, Федере е посестран тенисер од Надал, никој неможе да ме убеди у спротивното а и бројките го кажуваат тоа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom