Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278
Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Прашањето би било поточно ако прашаме, дали во други земји дијаспората може да учествува на изборите. Тоа е случај во многу земји.
Но гласаат за пратеници од изборните единици во матичната земја. Бирање на пратеници од дијаспора е само голема изборна манипулација.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
СДСМ не е против гласањето на дијаспората, напротив -- СДСМ го поддржува правото на дијаспората да гласа, но за нив спорен е моделот што се применува.

За укинување на правото на дијаспората се: ДУИ, ДПА и ЛДП (последните уште од 2010 се на тој став).
Пред одмори побарале укинување на правото на глас на дијаспората. Доколку во меѓувреме промениле став, одлично. Лесно ќе се договорат за моделот.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.318
Поени од реакции
8.811
Пред одмори побарале укинување на правото на глас на дијаспората. Доколку во меѓувреме промениле став, одлично. Лесно ќе се договорат за моделот.
Еве изјава од Рада http://libertas.mk/сдсм-е-за-дијаспората-да-гласа-но-секој/

Не сум сигурен дека лесно ќе го договорат моделот. ДУИ и ДПА силно се залагаат правото на глас на дијаспората да се суспендира. На последната средба на работните групи учествувал и некој стројник од ЕУ и ништо не договориле. Ако сум добро информиран, имаат некој ултиматум да го средат ова.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
сител така кажа?

не гледам причина зошто би барал да им се ускрати правото на глас на иселениците кои сеуште имаат македонско државјанство.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Еве изјава од Рада http://libertas.mk/сдсм-е-за-дијаспората-да-гласа-но-секој/

Не сум сигурен дека лесно ќе го договорат моделот. ДУИ и ДПА силно се залагаат правото на глас на дијаспората да се суспендира. На последната средба на работните групи учествувал и некој стројник од ЕУ и ништо не договориле. Ако сум добро информиран, имаат некој ултиматум да го средат ова
Посредникот од ЕУ е некој правник кој служи како медијатор и нуди решенија. Тоа де факто се преговори помеѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, ДУИ и ДПА се статисти таму, без разлика што пробуваат да продаваат приказни од време на време.

Нема ултиматум, ама има одредено некои рокови до кои треба да се затвораат точките. ВМРО-ДПМНЕ е против тоа да се одземат мандатите на дијаспората. Ама доколку СДСМ инсистира на тоа, ќе прифатат тоа да се направи за овие избори, па после нивното враќање може да го стави како предизборно ветување, како што всушност најави Груевски.

Сепак пратениците на дијаспората не се толку битна точка, па да им се дозволи на пациентите заради тоа да напуштаат преговори.[DOUBLEPOST=1439416299][/DOUBLEPOST]
сител така кажа?

доколку иселениците сеуште имаат македонско државјансто не гледам причина зошто би им се ускратувало правото на глас.
Јас така ти кажувам. А ти ако не веруваш, оди прашај ја Рада “дали на последната средба сте побарале да се укине гласањето на дијаспората?“. И замоли ја да ти одговори со да или не.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Јас така ти кажувам. А ти ако не веруваш, оди прашај ја Рада “дали на последната средба сте побарале да се укине гласањето на дијаспората?“. И замоли ја да ти одговори со да или не.
ти што кажуваш не значи и дека е вистина

јас ништо не сум побарал, ниту сум бил член на политичка партија, ниту планирам да бидам.
не значи дека секој што не е вмро е сдсм и со тоа предавник на Македонија.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
јас ништо не сум побарал, ниту сум бил член на политичка партија, ниту планирам да бидам.
не значи дека секој што не е вмро е сдсм и со тоа предавник на Македонија.
Јас не те ни коментирав тебе. Ич не ме интересира што и како бараш. Јас реков дека СДСМ побарале. Ти почна да скокаш за тоа.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Јас не те ни коментирав тебе. Ич не ме интересира што и како бараш. Јас реков дека СДСМ побарале. Ти почна да скокаш за тоа.
се извинувам, погрешно прочитав.

како и да е се, се надевам дека СДСМ бар знаат малку од малку што сакаат и нема го менуваат мислењето по ова прашање секој втор ден.

оние македонски државјани што на денот на избори не се во Македонија ќе си гласаат во најблиската амбасада за пратеник од општината за чии жители се водат.
како што е секаде во светот.

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Edno vreme zeni ne smeea da glasaat, pa crnci pa....sea u 21 vek nekoj na nekogo za sitni politichki poeni saka da mu go odzeme pravoto na glas! I toa na svoj brat Makedonec!
Ja i brat mi ke glasame a setra mi da ne smee!! Samo zoshto e mazena vo stranstvo!!
Svashta!!

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Тоа се тие случаеви ко ќе сакаш сложена и комплексна работа да објасниш во една реченица. Место да делуваш многу паметен делуваш глуп. И Твитер не е за секого.
Дечкото што го напишал ова, според мене, убава компарација направил.

Не знам зошто сложена и комплексна работа е давањето глас на дијаспората и имање 3 нивни пратеника кои што однапред се знае зошто воопшто се воведоа тие 3 пратеника (т.е. за да може да се формира силно мнозинство во Собрание), ама нејсе.

Прашањево е чисто политичко, а не комплексно. И не, не треба дијаспора да гласа на овој начин. Убаво си кажаа погоре, согласно местото на живеење нека си гласаат и нек им се брои гласот во една од 6те веќе постоечки изборни единици - ако веќе сакате гласање.

Но, бидејќи според претходните избори, се гледа одзивот на нашинците во странство, најдобро е да се укине гласањето. А, оние 3-ца освен што земаат плата, друго не знам што можат да направат како пратеника. За сето наведено на форумов како ситуации во кои што помогнале, имаме амбасади и тела внатре во МНР за истите работи, што фајде од пратеник? А, дека МНР не работи како што треба, тоа е тема за друга тема овде.

Член од
24 октомври 2015
Мислења
25
Поени од реакции
19
Mnogu mi se smeshni mislenjata od nekoi chlenovi koi se protiv glasanjeto na svoite brakja i sestri koi se naogjaat vo dijasporata zatoa shto dosega se pokazha deka tokmu tie so svoite greshni odluki dovedoa do ovaa situacija vo koja tie samite se naogjaat.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
A dali Albancite od dijasporata smeat da glasaat na izbori,primer!?A be do koga ke go gaime ovaj samounistuvacki gen be???:(

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Не ми е јасна темава.

Секој Македонец, државјанин на Република Македонија, има право да гласа на избори.

Тоа право е загарантирано и неоуѓиво.

Исто така нејасно е како може некој да се спречи да гласа?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.871
Поени од реакции
36.916
Не ми е јасна темава.

Секој Македонец, државјанин на Република Македонија, има право да гласа на избори.

Тоа право е загарантирано и неоуѓиво.

Исто така нејасно е како може некој да се спречи да гласа?
Нека дојде де во своето избирачко место во Македонија и нека си гласа.

Kajgana Shop

На врв Bottom