Дали Исус навистина воскреснал?

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Ме мрзи да барам по интернетов интевју од Ајнштајн каде зборува за Господ . . .
инаку другарчето од погоре пошо спомна па го прашував да се доизкаже, ме интересира . . .

--- надополнето ---

Најверојатно затоа што црквата е многу влијателна организација во која се врти огромен капитал, па неможат своите субјекти(овци за шишање) да ги пуштат на слобода туку така.
Исус не е сопствност на ниту една црква, ниту па личност
Сите имаме право на него, поденакво :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ме мрзи да барам по интернетов интевју од Ајнштајн каде зборува за Господ . . .
инаку другарчето од погоре пошо спомна па го прашував да се доизкаже, ме интересира . . .
- Do you believe in immortality? No, and one life is enough for me.

- I do not believe in the God of theology who rewards good and punishes evil.

- I cannot imagine a God who rewards and punishes the objects of his creation and is but a reflection of human frailty.

- It was the experience of mystery - even if mixed with fear - that engendered religion.

- Morality is of the highest importance - but for us, not for God.

- My religion consists of a humble admiration of the illimitable superior spirit who reveals himself in the slight details we are able to perceive with our frail and feeble mind.

- That deep emotional conviction of the presence of a superior reasoning power, which is revealed in the incomprehensible universe, forms my idea of God.

http://www.einstein-quotes.com/GodReligion.html

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџија: Христијанството не тврди дека се што се случува е по Божјата воља...

-Ova najblago kazano ne e tocno i pokazuva nepoznavanje na Biblijata i tolkuvanjeto na istata niz istorijata,
1. Ако се што се случува е по Божјата воља, тогаш зошто Исус ги учел Своите ученици во своите молитви да велат: „Да биде вољата Твоја, како на Небото, така и на Земјата...“ (ев. Матеј 6:10; Библијата)
Очигледно на Земјата не се исполнува целосно Божјата воља, па затоа Исус ги учел да молат Божјата воља да се исполнува и на Земјата онака како што се исполнува на Небото.

2. Ако се што се случува е по Божјата воља, тогаш зошто Бог му рекол на Каин дека тој можел да му се спротистави на гревот пред да го убие својот брат Авел? (Битие 4:7, Библијата)
Очигледно Каин имал сопствена слободна воља и согласно неа тој одлучил да направи лош избор, го убил братот свој и си ги понел последиците заради тој грев.

Итн.

--- надополнето ---

Ајнштан во кој Бог верувал?
Сакам да знам повеќе на таа тема :)
Ајнштај имал специфичен поглед на Бог. Тој не верувал во личносен Бог, во старец со бела брада што седи на престолот со камшик во рака и што ги казнува лошите луѓе и сл. Сепак Ајнштај ни одблиску не бил атеист. Тој верувал во постоење на Бог, но си го разбирал на свој начин. Едноставно Ајнштајн бил доволно паметен да сфати дека Универзумот во целата негова комплексност мора да е дело на некој супериорен Ум, супериорен Создател.

"Мојата вера се состои од понизно восхитување на еден неограничен и супериорен ум кој се открива себеси во ситните работи кои ние можеме да ги набљудуваме со нашите ограничени и слаби умови. Ова длабоко и емотивно убедување за постоењето на една сила со разум, која се открива во несфатливата вселена, го сочинува мојот поим за Бог."
(The Universe and Dr. Einstein, Morrow, стр. 95)

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно."
(Алберт Ајнштајн)

"Сакам да знам како Господ го создал универзумот. Сакам да ги знам Неговите мисли; се друго се детали."
(Алберт Ајнштајн)

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
--- надополнето ---

1. Ако се што се случува е по Божјата воља, тогаш зошто Исус ги учел Своите ученици во своите молитви да велат: „Да биде вољата Твоја, како на Небото, така и на Земјата...“ (ев. Матеј 6:10; Библијата)
Очигледно на Земјата не се исполнува целосно Божјата воља, па затоа Исус ги учел да молат Божјата воља да се исполнува и на Земјата онака како што се исполнува на Небото.

-
a isus na kogo se molel

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.439
Поени од реакции
5.130
Ајнштај имал специфичен поглед на Бог. Тој не верувал во личносен Бог, во старец со бела брада што седи на престолот со камшик во рака и што ги казнува лошите луѓе и сл. Сепак Ајнштај ни одблиску не бил атеист. Тој верувал во постоење на Бог, но си го разбирал на свој начин. Едноставно Ајнштајн бил доволно паметен да сфати дека Универзумот во целата негова комплексност мора да е дело на некој супериорен Ум, супериорен Создател.

"Мојата вера се состои од понизно восхитување на еден неограничен и супериорен ум кој се открива себеси во ситните работи кои ние можеме да ги набљудуваме со нашите ограничени и слаби умови. Ова длабоко и емотивно убедување за постоењето на една сила со разум, која се открива во несфатливата вселена, го сочинува мојот поим за Бог."

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно."
(Алберт Ајнштајн)

"Сакам да знам како Господ го создал универзумот. Сакам да ги знам Неговите мисли; се друго се детали."
(Алберт Ајнштајн)
Браво Чорбаџијо, овие сам си ги накуца?

Einstein also stated: "I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal God is a childlike one.
Ајнштајн го смета Бог исто како и дедо мраз...

http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein's_religious_views

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Einstein also stated: "I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal God is a childlike one.

Ајнштајн го смета Бог исто како и дедо мраз...
Не, туку личносниот Бог (оној со бела брада) го смета за детска работа. Како што пишав погоре, Ајнштајн верувал во Бог, но си го разбирал на свој начин. Ајнштајн не верувал во личносен Бог.
Ајнштајн бил доволно паметен и разумен да сфати дека зад Универзумот мора да постои некоја сила со разум, некој дух посупериорен од човечкиот - како што и самиот се изразува во цитатите погоре нели.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Природата е дело на Бога, а законите не природата се Божји закони - не убивај, не уништуивај, не лажи, не кради, не мисли лошо - баш во религиозните книги ги има истите правила, со кои ние успешно можеме да живееме во хармонија со природата. Почнав да ги почитувам религиите, набљудувајќи ја природата и “правилата“ и релациите кои важат во неа.
Исус го доживувам како симбл на љубовта - а бога ми треба да ја сакаме, цениме и почитуваме и ШТИТИМЕ (од себе си) нашата мајка Природа.
Егото (Алчноста, злопамтењето, држењето лутина - се’ на се’ нељубењето) е тоа што ни го поматува умот и се дешава ова што се дешава на нашава планета - СЕ’ ШТО СЕ СЛУЧУВА Е КАКО РЕЗУЛТАТ НА ОДРЕДЕНА КОЛИЧИНА ЉУБОВ ИЛИ (за жал, кога се прави штета) ОДСУСТВО НА ЉУБОВ.
ТРЕБА ДА СЕ САКАМЕ СИТЕ, ИСКРЕНО И БЕЗУСЛОВНО (без било какво делење: познат/непознат, пријател/душман, валкан/чист, дебел/слаб, рабтник/академик, сиромав/богат, педер/непедер, зелен/црвен, сдсмовец/вмровец, турчин/акедонец, еверин/католик . . . . без никакви услови: убав/неубав, ме сака/ме неќи,) БАШ КАКО ШТО РЕКОЛ ИСУС, ДА СЕ ЉУБИМЕ СИТЕ И ЗЕМЈАВА ЌЕ НИ БИДЕ РАЈ. Поделбите се тие што креваат ѕидови меѓу нашите срца. Затоа да престанием да ги креваме меѓу нас бариерите и да ги рушиме веќе постоечките. Тогаш Исус/Љубовта ќе воскресни (повторно).

--- надополнето ---

:):):) Интересен човек си - се прашувам што е тоа што те тера со толку жустро да докажуваш - кога ни јас ни ти немаме опопливи докази :):):):):):):)
PS Во Швајцарија научниците во Хадронскиот Асцелатор се обидуваат да ја прнајдат Божјата честичка, Ајнштан верувал во Бога (не викам ајде сега верувај и ти - тоа би немало смисла, само те информирам пошо фино е да се знае) Не викам и дека сите треба да имаат иста сликаи доживување за Бога, Ако Ајнштајн веруал во Бога незначи дека верувал во сликата која ти или јас ја имаме за Бога (добро ти неверуваш) или сликата за Бога на некој трет.
Ono što ste mogli čitati o mojim religioznim uvjerenjima je, naravno, laž. Laž koja se sistematski ponavlja! Ja ne vjerujem u ličnog Boga, i to nikada nisam poricao, već sam to svima jasno stavio do znanja. A ako ima išta u meni što se može nazvati religioznim, to je onda moje bezgranično divljenje nad strukturom svijeta, u onoj mjeri u kojoj nam to naša nauka može razotkriti. – Albert Ajštajn

--- надополнето ---

Не, туку личносниот Бог (оној со бела брада) го смета за детска работа. Како што пишав погоре, Ајнштајн верувал во Бог, но си го разбирал на свој начин. Ајнштајн не верувал во личносен Бог.
Ајнштајн бил доволно паметен и разумен да сфати дека зад Универзумот мора да постои некоја сила со разум, некој дух посупериорен од човечкиот - како што и самиот се изразува во цитатите погоре нели.
Ne vjerujem u teološkog Boga koji nagrađuje dobro, a kažnjava zlo. – Albert Ajnštajn-(ete vo kolku razumen bog veruval Ajnstajn)

Ako postoi sila so razum od kade tolku nerazum na svetov? Znam ke kazete gaolo no zaboravate deka hristijanstvoto ne e dualisticka tuku monoteisticka religija, taka da gavolot ne e drug Bog podednakvo moken kako praviot Bog tuku po dozvola na Bog ostaven taka da ne moze da se amnestira, rabotive se jasni ima knigi i knigi pisuvano i se e ubavo objasneto no ete gluposta e neunistiva!
Zloto voopsto ne treba da postoi ne treba ni bolest ni starost ni smrt ni zluradost da ima, no ete go deloto Gospodovo, se vadite na gavolot kako da e toj gospod a ne vasiot bog!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

(Алберт Ајнштајн)

(Алберт Ајнштајн)
Неуморниот лажго повторно напаѓа!!!

Ајнштајн е ДЕЦИДЕН по прашањето на АНТРОПОМОРФНИОТ ЈАХВЕ. Такво нешто НЕ ПОСТОИ.

I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954)
Клучни фрази: „нема Бог“, „наука како Бог“ и „закони на науката како врховен авторитет“

...а ти можеш КОЛКУ САКАШ да манипулираш и лажеш. Ајнштајн ЈАСНО И ГЛАСНО го порекнува Антропоморфниот Јахве. Неговиот Бог се природата и законите на универзумот.

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114

2. Ако се што се случува е по Божјата воља, тогаш зошто Бог му рекол на Каин дека тој можел да му се спротистави на гревот пред да го убие својот брат Авел? (Битие 4:7, Библијата)
Очигледно Каин имал сопствена слободна воља и согласно неа тој одлучил да направи лош избор, го убил братот свој и си ги понел последиците заради тој грев.

Итн.

--- надополнето ---

(Алберт Ајнштајн)

(Алберт Ајнштајн)
Благодарам друже, што ги најде и постира ;)
Нека прочитаат и тие што тврдат дека не верувал во Бога.
Јас погоре низ цитативе спомнав дека фала богу не сите имаат иста представа за Бога. Така да еве и малку факти за сите - да се едуцираат, да шират погледи. Благодарам повторно ;)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Благодарам друже, што ги најде и постира ;)
Нека прочитаат и тие што тврдат дека не верувал во Бога.
Јас погоре низ цитативе спомнав дека фала богу не сите имаат иста представа за Бога. Така да еве и малку факти за сите - да се едуцираат, да шират погледи. Благодарам повторно ;)
Ама што не ти одговара не го читаш, едноставно го прескокнуваш, ignorance is a bliss, I suppose.

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Ako postoi sila so razum od kade tolku nerazum na svetov? Znam ke kazete gaolo no zaboravate deka hristijanstvoto ne e dualisticka tuku monoteisticka religija, taka da gavolot ne e drug Bog podednakvo moken kako praviot Bog tuku po dozvola na Bog ostaven taka da ne moze da se amnestira, rabotive se jasni ima knigi i knigi pisuvano i se e ubavo objasneto no ete gluposta e neunistiva!
Zloto voopsto ne treba da postoi ne treba ni bolest ni starost ni smrt ni zluradost da ima, no ete go deloto Gospodovo, se vadite na gavolot kako da e toj gospod a ne vasiot bog!
Се’ паметно си кажа, само не во ред шо одма судиш :)
Znam ke kazete gaolo . . .
Од каде знаеш што ќе кажам јас? :)
Те само ти, генерално тоа е одлика на сите нас да коваме мислења за личностите/карактерите/ставовите на другите . . . .
Јас ерувам во Бог но не сум припадник на ниту една религиозна група. Тоа не ме прави ни помалку ни повеќе верник. јас ги почитувам и тие штио веруваат (на било кај начин и облик) и тие што не веруваат.
Ајнштајн очигледно е по неколкуте постови дека верувал во Бог, и очигледно немал иста перџцепција за Бог ко некои други. Но, ако само се погледнеме наоколу, очигледно не е единствен. Сите горе долу имаат своја перцепција на Бога. Дури и тие што не веруваат имаат своја перцепција за него. Го замислуваат/доживуваат како строг дедо кој будно бдее над нас чекајчи да згрешиме. или слични некои доживувања. Кои за жал се створиле ради одредени причини. Пред се’ ради грешно толкување/доживување на светите книги. Или па и тие се напишани од луже кои така го доживувале - појма немам и нема смисла со тоа да се занимавам.
Мојата перцепција за Бога е БЕСКРАЈНА, НЕИСЦРПНА ЉУБОВ, a Исус како негов син (а сите ние сме негови деца) е само доказ дека ако се придружиме со Верба и бескрајна Љубов и нашиот дух ќе еволуира.
Јас верувам дека Бог свесно го создал сево ова и дека еволуцијата е негово дело, Физичките закони исто така, се’ што постои е негово дело и треба да го почитуваме - вкључувајќи се и ние самите (нашите тела и души и останатиет луѓе како божји дела)
Замисли свет во кој сеој би го почитувал секого. Свет во кој животот би бил приоритет и над се’.
Само за споредба: денес ради алчноста на човештвото- милјарди луѓе се неухранети - а на светото постојат доволно ресурси за сите нас.
денес постои техологија и лекови за скоро сите болести на светот - но, ради алчноста на човештвото- ако некој нема пари неможе да си дозвли да се лекува и ќе си умри или страда.
За тоа не е винеовен Бог. Туку ние луѓето, бидејќи сме маѓепсани од парите и моќта. тоа е болеста што не уништува.
А Исус - проповедал Љубов, Делење на добрата со своите браќа и сестри. Замисли свет каде сите доктори би биле Мајка Тереза - денес немаше да има болни
Замисли свет каде хемиската индустрија што произведува храна-наместо профит приоритет би и била здравјето на луѓето - Немаше да има срања кои се толку рекламирани што луѓето се убедени дека уживаат во таа храна - кја е се’ само не храна за организмот, Полна со хемикалии и чуда кои секој организам ги доживува како токсини.
Замисли свет во кој милјонерите, пардон милјардерите се полни со Љубов кон светот и луѓето. Па неможат да си дозволат војни ради нафтата, каде гинат невини луѓе и секојденвно се лее крв. Магнати кои вистински ја сакаат природата и се свесни за еколошката штета па вложуваат во еколошко прифатливи решенија. Колку е банално тоа што некој имал неколку милијони му дале за право да стопанисува со делче од планетата (која патем е на сите подеднакво).
Ради тоа што Свесно НЕ ги почитуваме правилата на Природата и Љубовта (патем и на Бога, како создавател) ние страдаме - од сопствеите навики.
Буда, Мојсие, Исус, Мухамед сите тие биле луѓе кои со Божја милост и Љубов сакале да ги потсетат и вратат луѓето на правиот пат, секој на свој начин- во тоа не невлегувам, немам довлно познавања за да дискутирам на таа тема. НО, од НАС зависи се’ што ни се случува. И таа борбата меѓу ѓаволот и Бога јас ја доживувам како компарација - тоа се случува во нашата глава. Од нас зависи каков избор ќе направиме - лош или добар - едноставно е.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.308
Поени од реакции
84.453
Уопште нема никакво значење за муабетов, дали Ајнштан го прифатил Господ Бог Исус Христос како свој спасител или пак дали верувал во било каква форма на Бог. Зарем тоа што има у главата некој човек, влијае врз Творецот на се?
:pos2:

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Ама што не ти одговара не го читаш, едноставно го прескокнуваш, ignorance is a bliss, I suppose.
Од каде сега па тоа. Се’ читам - да, и тоа што е различно од моето мислење - да, и го игнорирам- да, Пошо почитувам различни мислења, и ако не се слагам -не се контрам веднаш :):):)

Kajgana Shop

На врв Bottom