I definiciite ne ti se bas vo red
јас дефининициите си ги ДОКАЖУВАМ
а од дефиниции религиозните усвет фаќаат оти им го стеснуваат ликвидират
просторот за манипулација и измама
И до сега не сум добил забелешка околу Дефинициите (што незначи дека се идеални)
( освен тоа зошто воопшто се напишани оти религиозните не може повеќе да ЛАЖАТ )
ДЕФИНИЦИЈА : НЕВЕРНИК
НЕВЕРНИК Е СЕКОЈА ЛИЧНОСТ КОЈА ПРАКТИКУВА И СО СВОЕТО ОДНЕСУВАЊЕ ДАВА ПРИМЕРИ - ПОТТИКНУВА ИЛИ ИЗМИСЛУВА ГЕНЕРИРА –ПРОПИШУВА РЕГУЛАТИВИ- ЗАКОНИ ИЛИ ПОДДРЖУВА - ОПРАВДУВА ТАКВИ МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ СО КОЈ МЕЃУ ЛУЃЕТО ЌЕ ВЛАДЕЕ НЕМИР – КОНФЛИКНОСТ (конфликтни меѓучовечки односи )
ДЕФИНИЦИЈА : ВЕРНИК
ВЕРНИК Е СЕКОЈА ЛИЧНОСТ КОЈА ПРАКТИКУВА И СО СВОЕТО ОДНЕСУВАЊЕ ДАВА ПРИМЕРИ - ПОТТИКНУВА ИЛИ ИЗМИСЛУВА ГЕНЕРИРА –ПРОПИШУВА РЕГУЛАТИВИ- ЗАКОНИ ИЛИ ПОДДРЖУВА - ОПРАВДУВА ТАКВИ МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ СО КОЈ МЕЃУ ЛУЃЕТО ЌЕ ВЛАДЕЕ МИР – БЕЗКОНФЛИКНОСТ (безконфликтни меѓучовечки односи )
Евреите: 7:2 кому Авраам му оддели десеток од сè; чие име прво значи „Цар на правдата”, потоа „Цар на Салим” односно „Цар на мирот”,
12:14 Стремете се кон мирот со сите и кон светоста, без која никој не може да Го види Господа,
13:20 А Бог на мирот, Кој преку крвта на вечниот завет Го изведе од мртвите Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус,
ЕВЕ КАДЕ КАЖУВА ДЕКА ЕДИНИОТ НЕБЕСЕН БОГ Е БОГ НА МИРОТ
Е ТОЈ БОГ ГО ВОСКРЕСНАЛ ИСУС ХРИСТОС = АЛЛАХ
1 ) ---------------------------------------
Исаија: 10:1 „Тешко им на оние што издаваат неправедни Закони, кои пишуваат жестоки решенија;
Псалм:
58:2 Не, туку смислено беЗЗаконие правите, вашите раце делат неправда по земјата.
94:20 Зар е безбожното судилиште во Сојуз со Тебе, кога создава неправда со помош на Законот?
2) -------------------------------------------
Римјаните: 12:18 Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе!
2 Солунјани: 3:16 А Самиот Господ на мирот да ви даде мир секогаш и на секаков начин. Господ да биде со сите вас!
2 Коринтјани: 13:11 Впрочем, браќа, радувајте се, усовршувајте се, утешувајте се, бидете едномисленици и живејте во мир, и Бог на љубовта и на мирот ќе биде со вас!
Галатјани: 5:22 А плодот на Духот е: љубовта, радоста, мирот, трпението, љубезноста, добрината, верноста, кротоста, самоконтролата;
Ефесјани: 4:3 Настојувајте да го запазите единството на Духот во врската на мирот.
6:15 обујте ги нозете со ревноста за Евангелието на мирот!
Филипјани: 4:9 Она што го научивте, и примивте, и чувте, и видовте на мене - правете го тоа, и Бог на мирот ќе биде со вас!
1 Солунјани: 5:23 А Самиот Бог на миро
Дела Ап.: 10:36 Вие го знаете Словото што им го испрати на Израелевите синови, објавувајќи го Евангелието на мирот
Матеј: 5:9 Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат наречени синови Божји!
3) ----------------------------------------
1 Петрово: 1:17 И кога Го наречувате Татко Оној, Кој не гледајќи кој е кој, го суди според ДЕЛАТА секој поединец, поминувајте го во страв времето на својот живот како придојденици,
1 Солунјани: 1:3 зашто си спомнуваме постојано за ДЕЛАТА на вашата вера, и за трудот на вашата љубов и за вашата трпелива наде
Јован: 3:19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто ДЕЛАТА им беа зли.
5:36 Јас пак имам сведоштво поголемо од Јовановото: делата што Таткото Ми ги даде да ги завршам, токму тие дела, што ги правам, сведочат за Мене - дека Таткото Ме пратил.
7:3 Тогаш Неговите браќа Му рекоа: „Замини оттука и оди во Јудеја, та и Твоите ученици да ги видат делата, што ги вршиш;
Исаија: 3:11 Тешко му на нечесниот, ќе му биде зло, на него ќе паднат ДЕЛАТА на неговите раце.
1 Самуил: 2:3 Не зборувајте многу горделиви зборови, нека не излегува дрскост од вашата уста, зашто Господ е Сèзнаечки Бог, Тој ги пресудува право ДЕЛАТА.
Јов: 34:11 Па Тој му плаќа на човекот според ДЕЛАТА секому му дава според неговото поведение.
Исаија: 1:16 измијте се, очистете се. Отстранете ги од пред Моите очи нечесните ДЕЛА , престанете да правите зло!
4) -------------------
Пословици:
18:5 Не е добро: да се ОБЅИРА на нечесна личност, да му се нанесе неправда на праведникот во судот.
Филипјани: 3:17 Угледајте се на мене, браќа и гледајте на оние, кои одат онака, како што и вие имате ПРИМЕР во нас!
1 Солунјани: 1:7 така што им станавте ПРИМЕР на сите верници во Македонија и Ахаја.
2 Солунјани: 3:9 Не затоа што немавме право на тоа, туку за да бидеме самите себе за ПРИМЕР за да нè подражавате.
. = = = == = = = = = = == = = = = ==
.
.
.
А ЕВЕ ГО БОГОТ НА ИСЛАМ ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ ПРОТЕСТАНТИЗАМ
Откровение: 6:4 И излезе друг, црвен коњ, а на ОНОЈ , кој седеше на него, му беше дадено да го земе мирот од земјата, за да се УБИВААТ луѓето меѓусебно; и му беше даден голем меч.