ДУША

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Астрален секс. :)

Шала на страна.

Мора да ти го надополнам мислењето кое ти го поддржувам комплетно.

Доколку душите биле тие што се префрлаат од тело на тело, практично ние не би се викале луѓе, него паразити, непостојани суштества, зависиме од колонизирање нечие тело, преземање на контролата.
Би рекол дека душа е термин што го вовела религијата, за мене тоа е само свест и подсвест, или уште подобро, микрострујата која овозможува мозокот да функционира.
Еј, фала :) Можам и само да додадам, што не се сетив кога го пишував мислењето. Ако ние навистина ги 'наследуваме' душите од нашите предци, ако е можно мојата душа претходно да ја поседувало куче, дали е можно и растение и дождовна глиста, или кокошка да ја поседувало? Верувам дека религијата ќе каже дека тие немаат души. А како е тоа можно, кога постојат научни податоци, факти и докази дека тие се живи суштества, што подлегнуваат на биолошки закони, како и ние?
Апсолутно ми се нон-сенс овие размислувања.

Г

Господ

Гостин
Еј, фала :) Можам и само да додадам, што не се сетив кога го пишував мислењето. Ако ние навистина ги 'наследуваме' душите од нашите предци, ако е можно мојата душа претходно да ја поседувало куче, дали е можно и растение и дождовна глиста, или кокошка да ја поседувало? Верувам дека религијата ќе каже дека тие немаат души. А како е тоа можно, кога постојат научни податоци, факти и докази дека тие се живи суштества, што подлегнуваат на биолошки закони, како и ние?
Апсолутно ми се нон-сенс овие размислувања.
Тоа.Не.Е.Концептот.На.Реинкарнација.

Член од
26 октомври 2010
Мислења
90
Поени од реакции
4
Душата е последно нешто што ке ти излезе низ гзот кога ке починеш.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
На работ на науката ,гледајте ги сите 4 дела ,интересно е.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Тоа.Не.Е.Концептот.На.Реинкарнација.
Епа, може јас не сум добро информирана, или ставовите не ми се во согласност со вистината. (ова не го кажувам саркастично) Може сум во грешка, па ако можеш да ми објасниш тогаш што точно е концептот на реинкарнација. Барем, да научам нешто кога веќе сум во грешка :)

Г

Господ

Гостин
Епа, може јас не сум добро информирана, или ставовите не ми се во согласност со вистината. (ова не го кажувам саркастично) Може сум во грешка, па ако можеш да ми објасниш тогаш што точно е концептот на реинкарнација. Барем, да научам нешто кога веќе сум во грешка :)
Па вака.Според будизмот,души и не постојат.Се се сведува на чиста енергија.Е сега реинкарнацијата или прераѓањето всушност значи дека кога материјалното тело е истрошено енергијата се ослободува и повторно се материјализира во друга форма.
Така да не е ништо паразитско или нешто слично :)
Во Тибет севкупно постоењето се опишува како круг поделен на четири таканаречени бардо-а,тоест премини.
Природно бардо на овој живот
Болното бардо на умирањето
Сјајното бардо на дармата
кармичко бардо на настанувањето

Природното бардно се однесува на периодот од физичкото раѓање до смртта.По него настапува Болното бардо на смртта кое ја опфаќа смртта до испуштањето на последниот здив,тоест самиот момент на смртта.Тогаш настапува сјајното бардо на дармата,кое го означува зрачењето на природата на умот,што се покажува како обоена светлина.
Кармичкото бардо на настанувањето се нарекува меѓусостојба и трае до моментот на новото раѓање.

Во секое бардо постои можност за духовно просветлување.

Накратко,то е то :smir:

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Па вака.Според будизмот,души и не постојат.Се се сведува на чиста енергија.Е сега реинкарнацијата или прераѓањето всушност значи дека кога материјалното тело е истрошено енергијата се ослободува и повторно се материјализира во друга форма.
Така да не е ништо паразитско или нешто слично :)
Во Тибет севкупно постоењето се опишува како круг поделен на четири таканаречени бардо-а,тоест премини.
Природно бардо на овој живот
Болното бардо на умирањето
Сјајното бардо на дармата
кармичко бардо на настанувањето

Природното бардно се однесува на периодот од физичкото раѓање до смртта.По него настапува Болното бардо на смртта кое ја опфаќа смртта до испуштањето на последниот здив,тоест самиот момент на смртта.Тогаш настапува сјајното бардо на дармата,кое го означува зрачењето на природата на умот,што се покажува како обоена светлина.
Кармичкото бардо на настанувањето се нарекува меѓусостојба и трае до моментот на новото раѓање.

Во секое бардо постои можност за духовно просветлување.

Накратко,то е то :smir:
А ова, не е реинкарнација?
И, од каде докази за ова? Мислам, ова се само древни приказни што се пренесуваат од генерација на генерација или постојат физички докази, и науката го поддржува ова?

Г

Господ

Гостин
И, од каде докази за ова? Мислам, ова се само древни приказни што се пренесуваат од генерација на генерација или постојат физички докази, и науката го поддржува ова?
Па можеби не директно ама ете првиот закон на термодинамиката вели дека енергијата не се губи ниту се добива туку само се претвора.
Тоа што го пишав е донекаде концептот на реинкарнација.
Барем така јас сум го разбрал :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Набљудувач на нештата субјектривно доживувајќи се во тело, јас или доживувањето на тоа нешто е душа, душата не е нешто што се поседува или не, туку битисување на личноста и самата свесност дека човек е свесен е душа.

--- надополнето ---

Денешната материјалистичак наука не го поддржува концептот за душа.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Набљудувач на нештата субјектривно доживувајќи се во тело, јас или доживувањето на тоа нешто е душа, душата не е нешто што се поседува или не, туку битисување на личноста и самата свесност дека човек е свесен е душа.

Мислев да пишам нешто ама гледам дека се си кажал.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Тоа не е концептот на реинкарнација.Кога телото е истрошено,енергијата во него не умира туку се материјализира во друга форма.
Значи, енергијата (во случајов микроструја шо го држи мозокот во функционалност) преминува во друга форма, тогаш, и компјутеров има душа? И телевизоров? И апаратоов? Ама чекај, тие неможат да умрат. Можат да се расипат, и да се поправат и пак да работат. А што со таа енергија? Што со струјата шо се троши цело време? Таа стануе нечија душа? Или нечија душа стануе струја за сијалица?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи, енергијата (во случајов микроструја шо го држи мозокот во функционалност) преминува во друга форма, тогаш, и компјутеров има душа? И телевизоров? И апаратоов? Ама чекај, тие неможат да умрат. Можат да се расипат, и да се поправат и пак да работат. А што со таа енергија? Што со струјата шо се троши цело време? Таа стануе нечија душа? Или нечија душа стануе струја за сијалица?
Погледај го видеово ќе ти разјасни многу работи:
[video=google;7799171063626430789]http://video.google.com/videoplay?docid=7799171063626430789#[/video]
Подетални дискусии имаш на оваа тема:http://forum.kajgana.com/showthread.php?53867-%D0%A1%D1%83%D0%BF%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D 0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B7%D1%83%D 0%BC%D0%BE%D1%82-%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82.
Поздрав.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178

--- надополнето ---

Фала, што ме поддржа, така и си мислев :)

Г

Господ

Гостин
Вака.Телевизорот е составен од материја.Ти си составен од материја.Твојата градежен материјал има толку и толку рок на траење а на телевизорот толку и толку.Струјата не се троши.Електричната енергија се претвора во топлинска...

Kajgana Shop

На врв Bottom