ДУША

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
sakas da kazes . deka toa e nesto sto go custvuvas vo sebe???
i deka za toa sto go custvuvas nema potreba nekoj drug da ti go kazuva!?!?!
more , da porasnese izoliran od svetot na informaciite i da ne ti go kazese nekoj drug toa neznam ja toa ti kolku ke znese, sigurno nemase ni da se zaprasas a kamoli da najdes odgovor (duri i odgovorot ne e tvoja licna tvorba,samo si napravil kombinacija od veke postoecki filozofii)
А како воопшто дошол човекот до идеата за душа, пошто според ова ти што го кажуваш на сите ни влијаат некои постоечки учења, ама како дошло да ги има тие учења сигурно некој бил без овие информации што денес ги имаме...:raz:

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
ај да се ограничам сеа јас малку

хардвер => тело (механичка формација)
софтвер => душа (ителектуална формација , интелектуално подредување на материјата)

јас не осеќам никаква потреба да го воведам поимот душа во мојот речник,
дури она "душевна боница" тоа е болница за луѓе со ментални пречки во развојот,
, ако умот ти е одделен од душата т.е. ако тоа се два сосема различни поими, тогаш , како може да ти е болна душата ако ти си ретардиран...
доколку не му даваме религиозна смисла на тој збор ,
тогаш тоа што другите ќе го наречат душа , јас би го нарекол "интелектуална формација на материјата"
а ако му даваме религиозна смисла , тогаш јас веќе се изјаснив дека збориме за поим произлезен од невалидно сфаќање за светот околу нас!!!!!!
Благодарам

Член од
5 декември 2007
Мислења
169
Поени од реакции
0
Душата на човека - всички знаем, че ја има, че е уникална ,че определја човешкото в човека .
Но к'де е анатомичното и мјасто?

Има различни теории за анатомичното и мјасто- сл'нчевија сплит,с'рцето,хипофизата, лимбичната система.

Всеки човек, има свое виждане за това.

"Човек'т е неразбираемо с'штество, не знае отк'де е дош'л, нито к'де отива, знае малко за света и оште по-малко за себе си!" -
това е източна сентенција, изказана преди векове, но колко истина има в неја!

Душата се вселјава в човека с п'рвата гл'тка в'здух и си отива с последнија му д'х.
Научно е доказано, че тја отлита от тјалото при см'ртта на човека.

Христијанството говори за душата приживе и след см'ртта, тоест, вјарата се основава на нетленността на душата.

Науката, философијата и теологијата са категорични по този в'прос-има душа и тја е нетленна.

В'прос'т е к'де е анатомичното и мјасто, дори да е ефирна и незабележима , тја би трјабвало да има нјакакво измерение?!

shadows & smile

just a lost boy
Член од
10 февруари 2008
Мислења
291
Поени од реакции
7
Според моето мислење од само неколку секунди од поставувањето на многу опширното прашање,јас можам да кажам дека според мене душата е ништо друго освен енергија која ја движи машинеријата наречена човек.Во таа енергија има многу фреквенции на движења од тоа произлегуваат и чувствата.Со одредените навики и чувства се основа и карактерот на човекот кој исто така е само дел од душата...Има многу за објаснување бидејќи е навистина опширна темава.Како и да е душата е вид на енергија...

C

Cool Hand Luke

Гостин
Ne znam dali so ova ke zakompliciram, ili ke pridonesam, ali nemoj da ja vrtite temata nakaj "duh".
Bas go prasav eden drugar - pop sto e toa dusha i mi vika: "kamenot ne e ziv, nema dusha. Mackata mrda, ako ja shutnesh, ke ja boli, ke mrdne, taa ima dusha, no nema duh. Covekot ima i dusha, i duh.". I ushte u kontekst na temava: "Psihijatrite nekad rabotat vo dushevni bolnici, a popvite vo duhovni bolnici. Crkvata e duhovna bolnica". Bash me zanima nekoj ako znae "definicija"
Душата е чиста свест би рекол, која се замаглува, заспива, ограничува во телото. Болдираното, душевна болница е само израз, а душата тешко да може да биде болна, животните не патат од ментални болести за разлика од човекот, кој има дух нели?

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
Dusata e dar od Gospod, toa si samiot sebe staven vo edno biolosko telo za da mozes da prozivees, da gi osetis blagodetite i losite raboti vo zivotot. Toa ti e ko test, kako borba pomegu dva lika dusa i telo, iako imame nie dusa kako mali do 4-5-6 godina ne ucat nasite roditeli, posle opstestvoto i naseto samoto jas moze da zamagli i da se izgubi. Poradi toa mislam deka ke ni treba golemo vreme da ja najdeme nasata dusa(naseto jas) toa sto sme a koga ke najdeme ke sfatime i kolku e tesko vo ovoj svet da se zadrzi naseto jas, premnogu prepreki no mora nekako da se izdrzi ako sakame toa sto ni e podareno i toa sto sme da opstane vo nas, da ne zamine, da ne si otide. Dusata e se sto ti pridonesuva bolka i sreka(custva) lugeto bez custva se luge bez dusa, sto nemora da znaci deka nema da im se vrati(za mene se toa luge sto premnogu bolka osetile vo svojot zivot i ednostavno da se spasat odlucile na toj izbor ).

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Dusata e energijata koja go dvizi naseto telo. Dusata e "organ" koj mu dava zivot na teloto. Spored mene se naoga vo 'rbetnata koska bidejki tamu se naogaat cakrite koi se energijata na teloto odnosno dusata. Ako dusata go napusti teloto togas R.I.P. ke mu kazeme na covekot.

Вондерфул

Chemical love
Член од
2 јуни 2008
Мислења
251
Поени од реакции
157
Според мене, ако не постои душа, или како сакате наречете ја, луѓето би биле само еден вид на роботи. Без неа, не би имале чувства и емоции.
А сега, после смртта на телото, дали 'таа' продолжува да постои или не, дали преминва во друго тело или не знам каде, зависи од тоа во што верувате. За жал никогаш нема да дознаеме, само кога ќе умриме, а никој не се вратил да ни кажи.
И не знам шо сте запнале да докажвате дека душата не постои. Како прво, најлогично е да се барат докази дека нешто постои, а не дека не постои. А и како и да е, тоа е нешто шо никогаш нема да можи да се докажи. И зато секогаш ќе постојат оние шо веруваат дека има такво нешто како душата, и оние што не веруваат.
Лично за мене да си кажам, не верувам во тоа дека после смртта душата си бара нов сопственик, или дека оди во рајот, пеколот или не знам шо. Ама вервам дека постои нешто поќе од телото, нешто шо ете го нарекват душа. Всушност, не знам баш во шо точно верувам. Ама важно сите тие работи се измислени од религијата, и луѓето го прифаќаат за полесно да се справат со смртта ( како шо рече некој пред мене)

Член од
25 јануари 2005
Мислења
5.274
Поени од реакции
4.158
Ќе бидам краток:
ДУША=ЕНЕРГИЈА, ништо друго!

Член од
21 декември 2005
Мислења
661
Поени од реакции
7
па душата е она што ми зафаќа 21 грам од мојата тежина

Член од
9 септември 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
Неколку термини се изпомешаа гледам: дух, душа, личен идентитет, свест, карактер...

Можеби се збори за исти работи, но поинаку е изразувањето , а со тоа и онака сложената тема се прави уште посложена.

Да се согласиме на некои работи и да знаеме за што разговараме.

1. Карактерот нема врска со душата, тоа се различни работи.
Никој не вели и по смртта карактерот ке живее, како што се вели за душата (ова чисто како појаснување дека мислиме на различни работи)

2. За сопствен дух се мисли на самосвесноста дека сме единствени односно свесноста за сопствениот личен идентитет, точка од каде го набљудуваме светот околу нас.

3.Душата е синоним за личен идентитет (можеби во комбинација со карактерот/стремежите,а можеби и не).

Секое едно живо нешто почнува од семка, каде е запишана генетската информација каков живот ќе се роди, висина,бои, раст, функции, способности...Со репликација на гените (клонирање) ќе се добие исто таков живот (единка), но со различен идентитет (душа), а сепак тоа е истиот живот (единка).

И само да потсетам дека ние не го измисливме светот него тој постои од пред ние да почнеме да го изучуваме. Има многу работи кои не ги знаеме и сигурно сите работи не може да се објаснат со досегашното знаење.

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
јас мислам дека душа постои и дека постоела пред да се всели во нашето тело . Тоа сме всушност ние вистинските и ако малку повеке навлеземе во нас ке ја препознаеме . Колку повеке ја препознаваме толку повеке стануваме другачии со други приоритети и цели во животот.Да внимаваме на нашата душа да биде спокојна и да не е тажна.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Душата е психа, значи својствено за сите живи суштества, како што не учат на факултет, својство на повисоките животински видови, почнувајќи од оние кои поседуваат нервен систем. И не излегува од нас кога ќе умреме, не бара нов сопственик, туку умира кога умира и нашето тело. Значи секој има своја душа, не е сопственик на душа која ја поседувале којзнае колку луѓе претходно. Ако беше така, со постојаниот пораст на човековата популација, се зголемува и бројот на новите души што шетаат? Ако веќе се менуваат душите наоколу. Не знам тие теории ми се ептен бесмислени.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Душата е психа, значи својствено за сите живи суштества, како што не учат на факултет, својство на повисоките животински видови, почнувајќи од оние кои поседуваат нервен систем. И не излегува од нас кога ќе умреме, не бара нов сопственик, туку умира кога умира и нашето тело. Значи секој има своја душа, не е сопственик на душа која ја поседувале којзнае колку луѓе претходно. Ако беше така, со постојаниот пораст на човековата популација, се зголемува и бројот на новите души што шетаат? Ако веќе се менуваат душите наоколу. Не знам тие теории ми се ептен бесмислени.
Астрален секс. :)

Шала на страна.

Мора да ти го надополнам мислењето кое ти го поддржувам комплетно.

Доколку душите биле тие што се префрлаат од тело на тело, практично ние не би се викале луѓе, него паразити, непостојани суштества, зависиме од колонизирање нечие тело, преземање на контролата.
Би рекол дека душа е термин што го вовела религијата, за мене тоа е само свест и подсвест, или уште подобро, микрострујата која овозможува мозокот да функционира.

Г

Господ

Гостин
Астрален секс. :)

Доколку душите биле тие што се префрлаат од тело на тело, практично ние не би се викале луѓе, него паразити, непостојани суштества, зависиме од колонизирање нечие тело, преземање на контролата.
Би рекол дека душа е термин што го вовела религијата, за мене тоа е само свест и подсвест, или уште подобро, микрострујата која овозможува мозокот да функционира.
Тоа не е концептот на реинкарнација.Кога телото е истрошено,енергијата во него не умира туку се материјализира во друга форма.

па душата е она што ми зафаќа 21 грам од мојата тежина
Wrong.
Тоа не е душа.Губитокот на грамажа се случува затоа што по смртта телото го испушта кислородот од белите дробови а потоа и топлината.Душата не е материјална затоа и не може да се измери.

Kajgana Shop

На врв Bottom