Губење на семејното презиме

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Ќе изгубеле идентите, понижувачки било, бла бла бла...

Не дека толку би ми било битно мене дали она ќе го смени или не, т.е битно ми е, али ако имам ќерка ќе бидам задоволен доколку го земе од мажот презимето, и да се изгуби семејното презиме, големо чудо, да не го памтам тој некојси по кој го носам презимето...

Се што сакаме машките за женските е свето и битно, додека не стапат одредени „сили“ на сцена, па тогаш и не е толку важно...

B

Black Guard

Гостин
но соодветсвуваат за некое минато време.
Не се лажи самата себеси-погледни ја реалноста.

(како што веќе знаеме, умот седи во фотелја, а физичката снага копа, ѕида, урнива...
Колку само плитко размислуваш па каде се користи ум ако не во градежништво ама јасно-не си работела.

но презиме, име, и хиерархија во домот не се биолошки, туку социолошки прашања.
Точно така-помина матријархатот.
--- надополнето: 19 февруари 2012 во 02:37 ---
Геј не е, можда е бисексуалец, дојди, ќе провериме ;)
Фала неќам двоцефки,јас сум од оние со тежок калибар:)

Член од
5 август 2007
Мислења
3.588
Поени од реакции
2.617
Во тој случај би размислила пред да одлучам.... Ништо не е сигурно ;)
Од една страна кажуваш колку ти значи тоа твое презиме, од друга страна спремна си за атрактивно презиме. Уште еден доказ дека живејш во филм, само ти кажав за филмот неколку страни поназад. ;)

Иначе, искрено, без навреда, после последниов пост што го напиша, дали можиш да се пронајдиш во пораката од видеово?

ПП ти би да си го промениш презимето во Трајкоска? - А бе какво менување презиме, јас си имам принципи, бла бла бла...
ПП ти би да си го промениш презимето во Николоска? - А бе не иди во предвид бе, јас сум самостојна жена, еманципирана, матријахат, бла бла бла...
А ПП ти би да си го промениш презимето во Иглезиас?
- А бе види вака, ипак Иглезиас ти е презиме светски познато, да ти кажам право че размислам, ама би...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Не се лажи самата себеси-погледни ја реалноста.

Колку само плитко размислуваш па каде се користи ум ако не во градежништво ама јасно-не си работела.

Точно така-помина матријархатот.
--- надополнето: 19 февруари 2012 во 02:37 ---

Фала неќам двоцефки,јас сум од оние со тежок калибар:)

Реалноста на Петранка со 3 козметичко, ич не ме интересира. Уште помалку ме интересира што прават другите жени.
Јас не живеам за никој друг - освен за себе. А мене ми е најубаво, онака како што јас правам. Не се ни обидувам да бидам конформист.
И во реалноста, на луѓето кои јас ги познавам, не познавам ни еден кој цепе дрва, ора ниви, служи војска или не знам што веќе прави. Сите што ги познавам - а многу од моја генерација се веќе во брак - се вработени, земаат горе-долу еднакви плати, и бидејќи во домаќинството нема потреба од физичка сила, мажите се способни доволно да измијат тањири, пуштат машина за перење, или избришат плочки/прашина.

Од сите тие, моја генерација, кои стапија во брак, 3-4 го земаа неговото презиме, 2 го додадоа, 1 го задржа нејзиното.

Се што е законски дозволено - ако ми се допаѓа ќе го применам. И нема таква сила што ќе ме спречи во тоа.
--- надополнето: 19 февруари 2012 во 02:46 ---
Од една страна кажуваш колку ти значи тоа твое презиме, од друга страна спремна си за атрактивно презиме. Уште еден доказ дека живејш во филм, само ти кажав за филмот неколку страни поназад. ;)

Иначе, искрено, без навреда, после последниов пост што го напиша, дали можиш да се пронајдиш во пораката од видеово?

Видеото не можам сега да го гледам.

Инаку, како што веќе реков понапред - само будала тврди дека секогаш ќе го мисли истото. Секако дека можно е да си го променам мислењето. И да, може ми се допаѓаат едни штикли, и штедам за да си ги купам, но ако начекам поубави, веројатно ќе се одлучам за вторите.

Моето презиме ми е важно зошто е ретко, ако најдам некој со уште поретко или уникатно презиме... Why the hell not?

B

Black Guard

Гостин
Моето презиме ми е важно зошто е ретко, ако најдам некој со уште поретко или уникатно презиме... Why the hell not?
Очигледно сакаш да се разликуваш од другите макар и во негативна па дури и ексцентрична конотација,имај го ова предвид-презимето не е важно колку и да е уникатно туку умот и разумот.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Очигледно сакаш да се разликуваш од другите макар и во негативна па дури и ексцентрична конотација,имај го ова предвид-презимето не е важно колку и да е уникатно туку умот и разумот.
А какво презиме ќе одлучам да носам - нема баш никаква врска со умот и разумот.
Избор. Можеби само уживам да бирам, а не да правам нешто ,,зошто така треба,, ;)

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Јас повеќе би го ценел ставот да се задржи сопственото презиме кога се влегува во брачна заедница отколку да се редат презимиња, па да се преговара за нивниот редослед после проценката според убавина и должина и соодносот на самогласки/согласки, како и докажаноста за моќта на тоа презиме да те направи успешен.....
И сепак, не кажа ниту нешто објективно, а уште помалку аналитички обработено според утврдени принципи....
Мислев, откако ќе прочиташ, ќе сфатиш дека пишував воопшто за трулоста на твојот занес по необичното и негирање на досега постигнатото...
И не ми се правдај со тоа дека необичното е напредно, авангардно, еманципирано, бидејќи не се сите необични работи со такви карактеристики... Сакам да кажам: Абе, од кога тоа секој крив ку* се смета за апстрактна уметност???

Се надевам не очекуваше да ти презентирам анализа спроведена пред 10 векови зошто е најдобро да се има ваков систем на именување. Искуството покажало дека неговата употреба е практична, а времето е најголемиот тест за објективноста, оправданоста и вистинитоста на определени сфаќања.
Но, повеќе од очигледно е дека немаш конкретен и цврст став, поткрепен со аргументи и си се уште недооформена личност која знае само да тера инает. На темава, и на било која друга тема, би признала дека не си во право само "кога крушата ќе роди грозје".

B

Black Guard

Гостин
А какво презиме ќе одлучам да носам - нема баш никаква врска со умот и разумот.
Избор. Можеби само уживам да бирам,
Уживаш да бираш кога гледаш мени од ресторан,кога си на плажа и има убави момиња.

а не да правам нешто ,,зошто така треба,, ;)
Правиш бидејќи бегаш самата од себеси-не се секирај на сопствената сенка не можеш да и избегаш.
--- надополнето: 19 февруари 2012 во 15:08 ---
А која иронија, сингл луѓе ни кажуваат како ќе останеме сами и дека никој не‘ може да не прифати со овакво размислување :)

Од каде знаеш ти кои се сингл а кои не,башка со другарка секс бади не си сингл ипак.

и дека никој не‘ може да не прифати со овакво размислување
Ти кажав некој метилав најверојатно(метил е паразит што ги напаѓа овците па оттука метилава овца).

A

AnFem

Гостин
Од каде знаеш ти кои се сингл а кои не,башка со другарка секс бади не си сингл ипак.
Без гајле, не целев на тебе.

Ти кажав некој метилав најверојатно(метил е паразит што ги напаѓа овците па оттука метилава овца).
„Метилавиот“ ми рече да ти пренесам дека се’ прати што пишуваш, дека бил големо злопамтило и дека веќе ти замерил за некои работи од порано :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Уживаш да бираш кога гледаш мени од ресторан,кога си на плажа и има убави момиња.

Правиш бидејќи бегаш самата од себеси-не се секирај на сопствената сенка не можеш да и избегаш.
--- надополнето: 19 февруари 2012 во 15:08 ---

Јас од никого не бегам, уживам во тоа што сум, и секоја моја постапка, без оглед дали излегува добра или лоша - е моја, без ничии сугестии и мешања. Затоа никому не сум благодарна, ниту пак некој друг за нешто ми е крив.

А ти од каде знаеш ,,каков е тој,, , а во ист пост зборуваш дека АнФем ,,од кај знае,, дека се ,,сингл фаци,,?
--- надополнето: 19 февруари 2012 во 20:17 ---
Јас повеќе би го ценел ставот да се задржи сопственото презиме кога се влегува во брачна заедница отколку да се редат презимиња, па да се преговара за нивниот редослед после проценката според убавина и должина и соодносот на самогласки/согласки, како и докажаноста за моќта на тоа презиме да те направи успешен.....

Мислев, откако ќе прочиташ, ќе сфатиш дека пишував воопшто за трулоста на твојот занес по необичното и негирање на досега постигнатото...
И не ми се правдај со тоа дека необичното е напредно, авангардно, еманципирано, бидејќи не се сите необични работи со такви карактеристики... Сакам да кажам: Абе, од кога тоа секој крив ку* се смета за апстрактна уметност???

Се надевам не очекуваше да ти презентирам анализа спроведена пред 10 векови зошто е најдобро да се има ваков систем на именување. Искуството покажало дека неговата употреба е практична, а времето е најголемиот тест за објективноста, оправданоста и вистинитоста на определени сфаќања.
Но, повеќе од очигледно е дека немаш конкретен и цврст став, поткрепен со аргументи и си се уште недооформена личност која знае само да тера инает. На темава, и на било која друга тема, би признала дека не си во право само "кога крушата ќе роди грозје".
Никаде не спомнав ништо за практичноста, затоа што е практично така. Но тоа што е практично, не мора да биде и убаво.
Дали тоа што со векови жените не смееле да се образуваат, можеме да го наречеме ,,објективно,,? Оти искуството било така, праксата со векови... Дали црнците треба да бидат робови - оти така биле со векови?
Мојот став може да варира - и тоа е позитивно према мене, само едно нешто нема никогаш да се промени - некој друг да одлучува во мое име. Алерична сум на тоа, јбг.
А очигледно не ме читаш многу по ,,темите,, - на неколку пати сум признала дека не сум во право. Откако ми биле презентирани и другите аспекти. На оваа тема, не наидов на ниту едно рационално и оправдано мислење, зошто моето презиме не биде тоа кое ќе се задржи и продолжи.
Докажување кој има муда, на друго место, мене тоа не ме интересира.
--- надополнето: 19 февруари 2012 во 20:19 ---
А која иронија, сингл луѓе ни кажуваат како ќе останеме сами и дека никој не‘ може да не прифати со овакво размислување :)
А јас пак, сирота, мислам дека навистина им се допаѓам на мажите :(

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Моето презиме ми е важно зошто е ретко, ако најдам некој со уште поретко или уникатно презиме... Why the hell not?​
еве сум, моето е ретко ем уникатно, а и убаво стои на Purple Puma ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom