Маслото го забораваш? Чоколадото?Corapi 5 za 100, gaki 3 za 100, farmerki od obicnite 500-600 denari, gemperi 300 den itn. Sto e poskapeno?
Ти си тркало,ти кажав кога сум заминат а пред колку сум живеел со една минимална плата.не знам што не ти е јасно за годините.2011 на крај на година сум заминат од мк,2009-2010 живеев со 150евра плата.рачунај пред колку години е тоа.и види си ти каде викаше дека 18000 биле малку,а овие со 8000 имале помош па доволно било изглеа.и ете според тебе тие со 18000 јадат маргарин,според тоа овие со 8000 ке ја јадат само паковката од маргаринот.Две па три па четири. Значи од кога просек плата бил 12-15.000. Како што гледам со прачките, живееш од нива така да во право бев дека или од постари се издржуваш или од нива. Бадијала се пениш и креваш прашина.
цитирај ме каде сум пишал дека 8=18? Пошто неретко има тркала на форумов, мора малце вака да се потсетиме, со цитирање.
Ако добро памтам, ти си го пишал бла бла...ова
на што јас ти реплицирав со прашање дали 18 се доволни? И велам не се освен ако не сакаш да јадеш само маргарин.
На тоа ти реплицираш со ова
Значи те прашувам каде тоа јас сум кажал дека со 18 е исто ко со 8?
Во истиот пост го негираш негираш моето мислење дека со само 8000 не се живее туку се потребни помош од постари, пензија...или нива. Со последните постови, прачките и лозјата, дека струја воопшто не користиш, ти самиот го побиваш твоето негирање од пред 1-2 страни.
Дали сфаќаш дека ти самиот се бламираш кога се негираш во рок од 2 страни?
али знам кој ви е проблемот.со покачување на минималната не значи и покачување на вашата која е над минимална,затоа и толку ви смета ова покачување..
Ти ми даде некој аргумент,ми докажа нешто со ова што го напиша?ајде полни си его,мисли си дека се знаеш.приватната фирма никој не ја обврзува од 20000 да ти покачи на 22000,нејзино право е дали ќе покачи или не.Ти не се осеќаш што тропаш, а?
Ќе се потрудам сега да не паднам на твоето мизерно разговорно ниво на кое што си сега.
Ако се покачат минималните плати, а истовремено овие другите останат на истото ниво = социјално незадоволство.
Ако во исто време не се зголемат сите плати (без разлика од кој ранг) отидовме надоле економски (и од она ниво на кое што сме сега). Овој минималец го земаат најранливите категории на граѓани и оние што се буквално експлоатирани бидејќи ако заминеш од на една работа малку потешко е да најдеш друга, не? А, баш тие категории не можат веднаш да најдат работа. Лечи комплекси со аргументи, барем.
Ти ми даде некој аргумент,ми докажа нешто со ова што го напиша?ајде полни си его,мисли си дека се знаеш.приватната фирма никој не ја обврзува од 20000 да ти покачи на 22000,нејзино право е дали ќе покачи или не.
или ајде најди ми закон каде што при покачување на минимална плата,фирмите се задолжени да дадат покачување на сите останати вработени кои веќе зимаат над минимална.
Негде погоре спомна дека веќе си заминал од Македонија. Уживај таму.
Јас не спомнав дека морално е приватната фирма да ти крене плата. Во случај кога минималецот е толку, а фирмата ти дава исто толку, не знам колку одржливо ќе биде тоа.
Уживај во странство и не тропај. Низ темава кажуваш дека 2000 денари ќе им значат многу на оние што сега земаат 8000, а во исто време кажуваш дека си заминат во странство при што мајка ти земала таква плата. Сигурно не за лепота си заминал во странство. И со тие 2000 плус верувам дека ќе ги доплатиш оние зголемувања на сметките за струја/телефон/парно и слично.
Преку глава ми е од новопечени душегрижници за Македонија кои што заминале скоро странство (максимум од пред 6-7 години) и сега се она што им се сервира го гледаат како добра вест (читај патриотизмот им се крева до небеса).
2 DOLLARS FOR MACEDONIA!
Според мене ова треба да е нормално секоја година а не еднаш на 3-4 години пред избори .
Не знам на кој дроги си човеку....машински инжињер на пример во микросам зема 20к плата, во кромберг шуберт 18к. А во Штип искусна шивачка 20к хахахахха, јас имам роднина што цел живот е во текстилни фабрики и од 8к повеќе не зела, плус мобинг, плус сабота , плус денес не ти е гарантирано работното време ја ќе си одиш во 3 ја во 6.Pa eve ako ima nekoj sivac ili sivacka od stip ovde neka ti kaze ako mene ne mi veruvas. Znaci za sivackite so iskustvo veke nakaj 20.000 odat platite. Ne moze da kazes deka nema dobri i slabi sivacki. taa sto ima npr 10 godini rabotno iskustvo sigurno 3x poveke materijal ke sraboti nego *gusterkite* kojsto obicno se vrabotuvaat za mesec dva i fitilj.
Ако не знаеш ондак не се прај дека се знаеш и не тропај као да си експерт по економија.Негде погоре спомна дека веќе си заминал од Македонија. Уживај таму.
Јас не спомнав дека морално е приватната фирма да ти крене плата. Во случај кога минималецот е толку, а фирмата ти дава исто толку, не знам колку одржливо ќе биде тоа.
Уживај во странство и не тропај. Низ темава кажуваш дека 2000 денари ќе им значат многу на оние што сега земаат 8000, а во исто време кажуваш дека си заминат во странство при што мајка ти земала таква плата. Сигурно не за лепота си заминал во странство. И со тие 2000 плус верувам дека ќе ги доплатиш оние зголемувања на сметките за струја/телефон/парно и слично.
Преку глава ми е од новопечени душегрижници за Македонија кои што заминале скоро странство (максимум од пред 6-7 години) и сега се она што им се сервира го гледаат како добра вест (читај патриотизмот им се крева до небеса).
2 DOLLARS FOR MACEDONIA!
Ако не знаеш ондак не се прај дека се знаеш и не тропај као да си експерт по економија.
Мене ич к.. не ме боли за македонија,не ми овозможила ништо државата.
али очигледно е дека на оние со мизерна минимална плата им требаше некакво покачување,кое нормално според вас не значи ништо,а да ви даат сеа по 500ден сите ке скокате од радост.
Во штип стварно има неколку конфекции кои даваат убава плата бидејќи има конкуренција таму и за подобрите шивачки плаќаат подобро.не се 20000 ден али има шивачки што зимаат околу 13000-14000,валволин најверојатно збори за контролори они зимаат повеќе.во другите градови е бетер,пошо има по 1-2 конфекции и сакаш неќеш ке одиш за 7-8000ден.Не знам на кој дроги си човеку....машински инжињер на пример во микросам зема 20к плата, во кромберг шуберт 18к. А во Штип искусна шивачка 20к хахахахха, јас имам роднина што цел живот е во текстилни фабрики и од 8к повеќе не зела, плус мобинг, плус сабота , плус денес не ти е гарантирано работното време ја ќе си одиш во 3 ја во 6.