Груевски најави зголемување на минималната плата на 10.080 денари

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Шо не ме разбираш во последно време, шо ти е? :)
Кредитирање ти вели за фирмите, со други зборови кога даваш фактури на 3 месеци одплата ти ги кредитираш фирмите. Бене ти вели да не мешаш кредитирање и плати. Сфаќаш?
Бене очигледно мене не ме свати и богами и ти не ме сваќаш. Сама се жалиш за наплата а сега друга песна пееш очигледно како ми чини така е.[DOUBLEPOST=1395261226][/DOUBLEPOST]
Обврските кон вработените за плата ти е „одложено“ плаќање дека нема синдикат кај нас и дека нема опција па ќе работиш и 3 месеци без плата, ако има ред(и ако фирмите се ликвидни) треба да се исплаќа на 1ви за претходниот месец. Законот е донесен за заштита на работниците, покрај многуте на штета на нив, бидејќи никогаш работодавачот нема да се обврзе со договор да му исплати плата во разумен рок.

Обврските од примени фактури се настанати поради „договор“ помеѓу две компании, и во нив си стои валута, ти си бираш со кој ќе идеш на плаќање со фактура.
Што треба а што нетреба е друг муабет... Ај да не тупиме друга е темата овде. Ај поздрав

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Бене очигледно мене не ме свати и богами и ти не ме сваќаш. Сама се жалиш за наплата а сега друга песна пееш очигледно како ми чини така е.
А што реков јас за наплата? Наплата нема во МКД над 6 месеци е задолженоста. И автоматски јас ги кредитирам нив. Наместо да си земат кредит, моите пари ги вртат, нивните други вртат, и така кругот иде до ...и пак од почеток.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Бене очигледно мене не ме свати и богами и ти не ме сваќаш. Сама се жалиш за наплата а сега друга песна пееш очигледно како ми чини така е.[DOUBLEPOST=1395261226][/DOUBLEPOST]
Што треба а што нетреба е друг муабет... Ај да не тупиме друга е темата овде. Ај поздрав
Назад на темава, што ти е тебе поентата, дека треба да се касни со плата или не? Или, со други зборови, кога треба да се исплати плата?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
А што реков јас за наплата? Наплата нема во МКД над 6 месеци е задолженоста. И автоматски јас ги кредитирам нив. Наместо да си земат кредит, моите пари ги вртат, нивните други вртат, и така кругот иде до ...и пак од почеток.
Е ај де де тоа може а за плата неможе... Тоа ми беше поентата мислам дека бев и до сега јасен.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е ај де де тоа може а за плата неможе... Тоа ми беше поентата мислам дека бев и до сега јасен.
Па од тој круг на вртење на парата, некаде и да сака и да не сака нема пари за плати. Пука кругот на второто вртење. Ете се разбравме :)

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Друга нелогичност, даваат стипендии на факс за оние што имаат приходи до 20.000, им даваат стипендија 3к месечно. Значи државата сама смета дека семејство со примања од 20к месечно неопходно е помош зашто имаат студент и му даваат 3к стипендија. Ок. Тој студент може да е со партиципација од 200 евра може и со 400 ( реално се 300 со 500 кога ке се додадат сите трошкови ) а на конкурс подеднакво се третираат, а друга варијанта е што некој имаат и по 2 деца на факс пример јас на додипломски 500 евра годишно сестра ми на постдипломски 1000евра годишно. Ние дома може да имаме примања и 40.000 месечно но нашиот трошок е 1500 евра годишно наспроти 500 евра на некој што ги исполнува условите, a сепак јас не сум конкурентен за стипендија... nonsense
+ стипендиите им ги исплаќаат после (или при) крајот на учебната година. Или пред избори.

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
И мене ми е нејасно како може да каснат, кога според закон ујп ти ја блокира сметката после месец дена. Плата мораш да поминеш до 15ти, се толерира до 17ти во месецот ако е викенд. Незнам како е да не поминеш до овој датум.

Али од она што слушам, ги толерирале два месеци. После следи блокирање на сметка и казна. Се разбира со добар пријател железни врати се отвараат, не важи за секого.
татко ми работи во државна фирма, плата увек чекаат на 15ти им пуштаат, а месецов уште немаат пуштено само 1 денар стигнала плата прееска ми кажуваше, вероватно некоја фора праат.. не знам не се разбирам

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
татко ми работи во државна фирма, плата увек чекаат на 15ти им пуштаат, а месецов уште немаат пуштено само 1 денар стигнала плата прееска ми кажуваше, вероватно некоја фора праат.. не знам не се разбирам
Системот не важи за државни и јавни фирми. Они се посебни. Пример ако ти должи држава или министерство според закон ти немаш право да ги тужиш и да прекинеш договор, оти ќе те тужат они. На ова додај дека најголем „работодавач и партнер“ е државата, треба да е јасно каде почнува и каде завршува тој круг. За жал.

H

Harry Callahan

Гостин
Тоа што пуштиле само 1 денар тоа го направиле за да му платат придонеси за пензиско , инвалидско и здравствено осигурување , а кога нема да пуштат на трансакциска сметка ниту денар е тогаш нема да уплатат ниту придонеси .

Kajgana Shop

На врв Bottom