Гробот на Александар Македонски?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Тенбе ти е испран мозокот со официјалната социјалистичка историографија и не вреди... :facepalm:
Ист одговор добивам и од татарчета на форумов, да не сте во роднински врски?
 

R.1

Член од
23 јануари 2014
Мислења
149
Поени од реакции
57
што зборувате бе еј?! оф топик одите, за гробот на Ацета се пише овде а за за тие народи дали сме или не сме, заборавете, нема од нив повеке, само гробови нивни можете да најдете.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Не сме оф топик, мора да се напомене и претходната историја па да се дојде до тоа зошто и каде е гробот на Ацета т.е. кои се задгробните обичаји и која форма на погребување (инхумација или кремација) и која конструкција (рамна некропола со цисти, тумули итн) се користи. Тука ќе стане интересантно.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Стана дискусијава без лезет, јас ти кажувам како пишува во разни извори (на интернет) и сите се во нешто согласни (односно поделени) - Хетите потекнуваат или од подрачјето на Украина или од Балканот и во Мала Азија и Блискиот Исток се продрени по можни два патишта : или преку Кавказ (ако евентуално потекнуваат од пределите околу денешна Украина), или преку Босфорот (доколку се пак од Украина или Балканот) но сепак се индоевропски-венетски народ. Балканот е и територијата која ја населувале и тракиските (?) племиња Гети (североисточна Романија) кои го имаат истото име. Дека Хетите говореле на индоевропски јазик (според пронајдени записи) и за тоа има согласување.
Ако бараш Хетски карактеристични артефакти на Балканот ќе најдеш само Венетски, Тракиски (гетски) Артефакти што нема пак да докаже дека Хетите не се Гети.
А за тролањето - ти си тој што трола. Ако нешто не ти се вклопува во твојот ограничен светоглед, не мораш да го прифатиш, живеј си со твоите сваќања. Ама немој да ги тероризираш другите да мислат како ти што си замислил - по твој терк и “твоја“ вистина...
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Потеклото во никој случај неможе да го бараме по северно, може да следиме миграција кон север а не кон југ.

Преку Босфорот се продрени кон Балканот. Тоа е ОК според Анадолската хипотеза = Хелените може да се се нивни наследници, јас неверувам во тоа туку знам дека примат влијание од нив.
Значи, Хелените кои се различни од другиот континентален дел да кажеме дека, дел се Хетити а континенталниот, Македонци, Траки, Илири се наследници на Јамна културата од север, т.е. Кубран хипотезата. На крај двете ќе се точни.
Се смета дека Етрурците потекнуваат од таму, го спомнувам ова како податок и за Анатоската хипотеза.

ИЕ-венетски народ... збунка правиш. Венетите се према Јадранот, ако признаваме нешто во врска со нив. Ние имаме влијанија од Морава/Тимок (од север) и Егеј (југ), природна траснверзала и попреку една трансверзала која подоцна (бајаги) ќе стане патот Виа Егнатија.

Околу артефактите... се наоѓаат секакви, зависи на која територија и период. (кај нас се делиме на 4ри групи, погоди кои)
Кај нас имаш и Микенски, и северни баш во тој период а и стари традиции.
"Венетски" нема, незнам кои се нивните карактеристики зошто едноставно ги нема.
Таа миграција е еден многу битен историски настан, малку покомплексен одколку пишаната историја.

Мојот светоглед не е ограничен, многу лесно е да се потпаѓа под влијание на некој какао Венетски, тој Димитров, на Рубу Знаности а подруго е да се согледаат и анализираат фактите.

Овие миграции ги ги тупиме бајаги, зошто погребувањето под тумули, кое подоцна (во време на Алекс и пред тоа) е наречено Македонски тип на гробници (не е ексклузивно наше, туку варијација во формата т.е. конструкцијата) потекнува од...?

бтњ, Хетитие кога постојат во Мала Азија, кој постои тука и дали има некои сличности барем, сличности....
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Моите мислења за оваа проблематика се изградени далеку пред да видам емисија од “Дардан Венетски“, а за “На рубу знаности“ и да не говорам - за таа емисија разбрав пред околу две години (можеби водителот, не знам како се викаше, не бил заоден ниту во забавиште кога ги градев моите ставови), а тој Димитров - кој е? Навистина без шега, не знам за кој ми говориш?
Татко ми уште пред 40-тина години во разговор (јас бев дете тогаш) застапуваше мислење дека човечката цивилизација е сигурно уништувана безброј пати и наново градена од почеток (оваа цивилизација сегашна е стара најмногу неколку илјади години, а техничката цивилизација која ја знаеме сега е нецели 2-300 години). И замисли во стотици илјади години наназад колку пати може тоа да се повтори? И тоа свое мислење го имаше изградено без да приметам дека читал книги (иако беше врвен интелектуалец, но во друга сфера), го гледал Дардан, на рубу знаности и слични емисии... Дури ни телевизија немало кога ги градел своите ставови.
Можеби луѓето мигрирале на југ кога леденото доба го оковало северниот дел од Европа, па потоа се вратиле назад, а и тие што останале не можеле да градат кој знае каква цивилизација борејќи се за опстанок. А и тоа што го изградиле е сигурно длабоко под земјата.
Венетите се точно баш тие индоевропски народи. Имаше некој од оние историчари на ТВ или интернет (кој заборави погоре да го споменеш) сега точно не се сеќавам кој беше, тие Индоевропски народи ги нарекуваше Виндо-европски народи, односно ВЕНЕТО-европски народи. Не би рекол баш со сигурност дека е така, но прилично издржано ми се гледа неговото мислење...
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.980
Поени од реакции
14.763
Drevnu grobnicu okružuje misterija
IZVOR: TANJUG
Geolog koji je učestvovao u iskopavanju drevne grobnice u Amfipolisu na severu Grčke, kaže da grobnica i niz zasvođenih prostorija nisu izgradđeni istovremeno i da su sobe nešto starije.




Foto: Beta/AP



Geolog Evangelos Kamburoglu rekao je i da humka u kojoj se nalaze grobnica i sobe nije čovekova tvorevina, kako su arheolozi pretpostavljali, već prirodni brežuljak.

On je rekao i da je Lav iz Amfipolisa, ogromna skulptura lava na pijedestalu visoka više od 7,5 metara, previše težak da bi stajao na vrhu grobnice, kako pretpostavljaju arheolozi.

"Zidovi (grobnice) ne bi mogli da izdrže ni pola tone a kamoli 1.500 tona koliko se procenuje da je lavlja skulptura teška", rekao je Kamburoglu, prenosi AP.


Foto: Beta/AP


Što se tiče grobnice u obliku kutije u kojoj se nalaze ostaci najmanje pet tela, to je zadnja prostorija glavne grobnice koju su poharali pljačkaši, rekao je on.

"Mermerna vrata (spomenika) pokazuju znake česte upotrebe što znači da su brojni posetioci ulazili i izlazili".

Zasvođene prostorije potiču iz perioda od 325. pre nove ere - dve godine pre smrti Aleksandra Velikog - do 300. pre nove ere.

Vođa arheološkog tima Katerina Peristeri veruje da je neki član Aleksandrove porodice, ili jedan od njegovih generala tu sahranjen.

Ali otkriće kockaste grobnice i pet tela bacile su senku sumnje na tu teoriju, a Kamburogluovi komentari je potpuno opovrgavaju, piše AP.


Foto: Beta/AP


Pojednini arheolozi juče su kritikovali odsustvo Peristerijeve i njene metode.

Aleksandar, koji je izgradio carstvo koje se prostiralo od današnje Grčke do Indije, preminuo je u Vavilonu a sahranjen je u Aleksandriji, gradu koji je osnovao.

Tačna lokacija njegove grobnice jedna je od najvećih misterija arheologije.

Njegovi generali godinama su se borili za prevlast, a Aleksandrova majka, udovica, sin i polubrat svi su ubijeni u tim ratovima i to mahom u blizini Amfipolisa.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=03&dd=08&nav_id=966072
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.980
Поени од реакции
14.763
ЕКСКЛУЗИВНО ОХРИДСКАЈ ОТКРИВА: ГРОБОТ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ Е ВО МЕСНОСТА ТРЕСКАВЕЦ
SHARE ON:
28/08/2014

Многу контровезности години наназад се пласираат околу тоа каде, на која локација е закопан Александар Македонски. Се пласираа многу тези за тоа каде е погребан, таткото на антиквизацијата Паско Кузман не пропушташе прилика, а да не каже дека му бил зад петиците!, притоа тресејки разни глупости, а со тоа наведувајќи ја македонската научна јавност, македонскиот народ, а патем и дивокопачите во погрешна насока. На ваквата глупост, на фрлената јадица како кленови се фатија и грците кои не издржаа, па така нивниот крвен непријател кој му пресуди на Демостенос, кралот на Атена, исто како и македонците го бараат на погрешна локација.

Доколку сериозно се трага по гробот на Александар Македонски не треба преголема Соломонова мудрост да се открие гробницата на поранешниот Македонски крал.

Во сојузниот секретаријат за државна вредност од 1954 година отворено е досие за оперативна обработка „МАКЕДОН“ – со назнака државна тајна, строго поверливо, архивски број 114-2242/53.

Имено, тогашниот Војно Технички Институт, по налог на Генералштаб на ЈНА врши испитување на радиоактивност на терен во место викано Трескавец во близина на Прилеп трагајќи по ураниум, кој во тоа време беше потребен на војската на Југославија. Според службената белешка, при сондажни испитувања, откриена е гробница од поголем обем, истата е документирана, со приожени фотодокументации од стратеграфијата на теренот која е приложена на службената белешка, која веднаш е испратена во Белград. За ваквото нешто од Македонскиот врв знаел Лазар Колишески, Крсте Црвенкоски и Киро Глигоров. Се до 1990 година овој дел беше под постојан мониторинг на тајната полиција, а и на војската на југосавија. Доколку се проверат архивите на тајната полиција, ќе се увиде, дека воопшто не е случајност зошто овој терен бил под посебен безбедносен режим.

ОхридСкај има сознанија дека одредени диво копачи, наоружани со современа апаратура, вршеле испитувања на овој терен, а тоа се вршело пред една година кога се пробиваше новиот пат кон манастирот Трескавец, но поради голематѕа фрекфенција на луѓе, а и поради фактот што местото е видливо и со голо око од далеку не презеле дејствија за диво откопување на гробницата. Не преостанува ништо друго освен Дирекцијата за културно историско наследство не преземе детално истражување на овој терен кој е од најглем национален интерес.

ОхридСкај
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Наводно го објасниле изгледот на Филип II
Куцал на левата нога,веројатно од тешка рана од копје , бил со гигантски раст за тоа време со свои 180 цм и бил највисокиот македонец во тоа време(y)

http://www.livescience.com/51605-alexander-the-great-father-possibly-found.html
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Наводно го објасниле изгледот на Филип II
Куцал на левата нога,веројатно од тешка рана од копје , бил со гигантски раст за тоа време со свои 180 цм и бил највисокиот македонец во тоа време(y)

http://www.livescience.com/51605-alexander-the-great-father-possibly-found.html
Волку развиен не бил во рацете. Косата црно бела му е погодена ама обликот на фацата не е погоден.
 
Ф

Флеш

Гостин
Наводно го објасниле изгледот на Филип II
Куцал на левата нога,веројатно од тешка рана од копје , бил со гигантски раст за тоа време со свои 180 цм и бил највисокиот македонец во тоа време(y)

http://www.livescience.com/51605-alexander-the-great-father-possibly-found.html
Ова интересно е,највисок Македонец во таа ера.Зборот Македонец како важело значењето,високи луѓе,што биле со мошне височина.Доста историски факти постојат,дека просечната големина во античка доба била 1,6 м височина.Ако се спореди со денес каде е 1,7/8 м е тогаш 2 метраш би бил Фичо :)
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
А зошто косата да му биде црно-бела? Јас колку што знам бил црвенокос.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom