Гробот на Александар Македонски?

Ф

Флеш

Гостин
Као комшиќе известује ... Дали је то Александар Македонски или Александар Великог ... Ни ми то не знамо .... :confused: Отприлика вака пишуваат медиумите во Србија ,само копи пасте текстот е отприлика сличен .... Грчко богатство ... :sick::cautious:



Amfipolis - otkriće koje talasa celu Grčku

| Izvor: Tanjug
Grčki arheolog Katerina Peristeri godinama je radila daleko od očiju javnosti sve dok nije otkrila mermernu grobnicu iz vremena Aleksandra Velikog - otkriće koje joj je donelo instant slavu.


Beta/AP
U zemlji bogatog kulturnog nasleđa, arheolozi retko privlače pažnju javnosti. Pa ipak Katerina Peristeri je postala "lice" Amfipolis kripte, 2.300 godina stare grobnice ispod peskovitih brda severne Grčke. Samo prošlog meseca dobila je tri grčke nagrade.

"Ja sam samo arheolog koji radi svoj posao", rekla je ona prilikom jedne dodele. Na drugoj je sa horom pevala odu Aleksandrovoj domovini.

Grobnica je možda počivalište Aleksandrove žene Roksane, njegove majke Olimpije ili jednog od njegovih generala. Ali ove teorije i spekulacije nisu jedino što doprinosi popularnosti Peristerijeve.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Грција си постои како термин 1000 години? Само толку? Покажи ми на карта од тоа време (а не сегашна цртана како некој замислил (!) дека тогаш изгледале етничките граници) каде се наоѓала таа Грција? Кои биле нејзините граници, кој народ ја населувал, кој државен систем го имале, кои биле нејзините владетели и т.н. (истото го барам да ми го претставиш и за античкиот период)
Море "терминот" Γραικοί постои повеќе од илијадарка, али нејсе нема да дискутирам за тоа, ниту пак за карти од пред 1000 години зошто сите се средновековни преписи или реконструирани врз база на историски, епиграфски и нумизматички извори (со се археологија, да не зборувам за убикации на посебни регинои-градови). Малку по комплицирано е.
Ако те интересира; Наде Проева, Воислав Саракински, Виктор Лилчиќ (од нашите), Hammond, Borza...

Ако те интересира уште повеќе (пред тој период, корените) Гарашин и Митревски.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
А на кого се однесува тој термин? Тие Γραικοί биле народ со сите карактеристики на народ? Каде се споменуваат во тогашни современи извори жителите на Атина на пример како Γραικοί? Или просто се нарекувани како Атињани?
Споменувани се племињата Илири, Пејонци, Тракијци, Македонци и т.н. ама Γραικοί баш и ги немам сретнато...
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Градови држави... Па затоа биле градови држави. Затоа што тоа биле колонии. Не биле градови оформени од локалното население кое се сконцетрирало во една поголема населба туку тоа биле колонии, наново оформени (или возобновени веќе испустени) градови а потоа “држави“. Доселениците кои ги населиле тие градови биле гусари и разбојници и затоа ги споредив со Карибите.
Па помоќно нешто од град држава во тој период нема, арно ама не си разбрал, треба малку и социологија (пишува за тоа во едни историски извори, да не ти сервирам на тацна но еве хинт; реформите на Дракон, Солон, Клистен итн тука маааалку позаостанати арно ама јбг), за создавање на колонии си има посебен протокол арно ама не го знаеш ќе ти објаснам (ако има потреба, битно е да знаеш дека колконија оформува населба со карактеристики на град, причините се интересни).

Токму така, не се градови оформени од локалното население туку од народите после ИЕ миграции (во кои спаѓаат Хелените, Македонците, Траките, Илирите итн), уствари пред нив не постоеле ни "градови" али нема везе, а локалното население е ставено во позиција на делумно слободни граѓани или се робови (пр. Хелоти). Новите градови држави, се нови а не се возобновени (некои има врз стари населби а не градови) а структурата на населението (од ИЕ корени, но од друг сталеж, т.е. gens) се менува со еволуцијата на самите градови; трговија, занаетчиството и општествениот систем и законите.

Доселениците се бааајаги попрогресивни, ја имаат развиено металургијата т.е. тие се во Бронзено доба а домородците се во Неолит. Направи разлика кој е гусар кој е просветител.[DOUBLEPOST=1417376499][/DOUBLEPOST]
И ние не сме биле заостаати како што мислиш (или како што ти го испрале мозокот). Балканот бил ИЗВОР на писменоста (Херодот кажува дека Хелените го примиле писмото од Феничаните (Венетите) ), славјанските народи (Венетски - Хетитите) биле пионери и во металургијата на железото (кое е многу пософистицирана технологија од леењето на златото, кое може да го лее секоја будала), а и многу други придобивки... Ништо од тоа не е од Грците измислено. Дури ниту Олимпијадата...
За некои работи сме заостанати за некои не.
Писменоста потекнува од блискиот исток, благодарение на Неолитската револуција. Тука знаеш кој период бил?

Писмото се создава на итересен начин, си треба посебна тема за тоа но да не ја должиме многу, писмото не потекнува од Балканот (да не се глупираме дека одредени симболи од Винчанската култура се букви, зошто фонетскиот систем потекнува од Феникија).

Херодот како извор... не сум сретнал да зборува за тоа. ПЛС.
Венети - Хетити ? Ова ќе биде според Анадолската хипотеза.

Кубран хипотезата (темата која ја отвори ред барон) е далеку по веродостојна, башка славјанските народи, според тебе Венетските потекнуваат од Yamna ама културата, а Хетитите се според Анадолиската хипотеза.

Не велам дека од Грците е измислено, ниту пак од Македонците штосот е кој го адаптира, модифицира и шири така ширејќи го своето влијание; културно и политичко.[DOUBLEPOST=1417376787][/DOUBLEPOST]
Дека генетски анализи се правени од Македонците : http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/302707/DNK-analize-Srbi-Hrvati-i-Bosanci-su-najslicniji (ова прво го најдов и знам дека ќе го карактеризираш како нерелевантен извор, ама ако сакаш барај порелевантни извори, јас ниту имам време ниту воља на некоја тврда глава да и се објаснувам и да барам податоци).
Овој текст не е веродостоен, како и многуте текстови поврзани со "генетиката".
Ако имате некој линк од научно списание за генетика, магистерски труд, десертација, книга... ОК.
Генетски лајнализи се правени врз Македонците ама денешните и врз кој основ, која систематизација и анализа на фактите се правени кога никаде немам сретнато да се извади DNK примерок од гроб кој датира од 4век пне (да кажеме...).
Како прво антрополошки се слабо обработени а камо ли генетски, немаме ниту кадри ниту услови и технологија. Да не зборувам за финансиски средства... ако почнам да зборувам - чичко Ѕевс фрли ми гром![DOUBLEPOST=1417377131][/DOUBLEPOST]
А и за тоа миграциите... Многу интересна работа се...
Никакви релевантни фактори нема за тоа ( а сите ги паламудат во “научниот“ свет) но сите ги копираат и препишуваат теориите еден од друг секогаш повикувајќи са на претходникот (нели, “релевантен“ извор мора да се има) па така добиваат тие теории “на тежина“.... А ваму бараш да ти најдам релевантни извори за моето тврдење за бојата на кожата и косата на староседелците во Европа ?!?
Чичко Ѕевс (кој е ИЕ) it's very dissapoint...
Не ми се верува :pos:
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Ако си неписмен не значи дека Винчанското писмо е само чкртаница на некој лудак. Му верувам повеќе на Душко Алексовски, отколку на политичките нарачани научници.
Херодотова “Историја“; книга V - “Терпсихора“ :
“58) Хелени су научили много корисних ствари од ових Феничана који су са Кадмом били дошли и ту се населили, а међу којима су се налазили и Гефирани. Пре свега научили су од њих писмо, које Хелени раније, по мом мишљењу, нису познавали. Из почетка су писали исто као и Феничани, а касније се, упоредо са променама у језику, мењао и облик слова. Око њих су у то време скоро у свим крајевима становали Јонци, који су научили од Феничана како се пишу слова, па су се, изменивши их мало, њима служили и назвали су их с правом феничка слова, пошто су их Феничани и донели у Хеладу. Код Јонаца се књиге још и данас зову коже, јер се раније, кад је папирос био редак, писало на овчијим и козијим кожама, а варвари још и данас пишу на таквим кожама.“


Prehisloriska
glavica iz Vinče u Srbi
(sada U Narodnom Muzeju u Beogradu).
Tražeći sličnosti oblika vinčanske glavice kod raznih naroda iz d prošlosti, mi smo se zaustavili na kraniološkom tipu Hetita u prec Aziji kao tipu najsličnijem. Za primer uporedenja uzimam najpre t: stave dviju Hetitćanki, koje je orijentalist G. Hiising') u svojoj raspn etnologiji Irana označio sa 1 i 2 na tabli VI., a koje reprodukcije je pre toga (1906) objavio Messerschmidt. Reljefna predstava ovih c Hetitćanki proističe iz Marlaša u severnoj Siriji. Čelo i teme zaist, pokriveni kod obe osobe neke vrste visokom kapom, no i ovako t da pretpostavimo natrag i u visinu razvijenu partiju oko vrha glave d »štulat« oblik kao i kod vinčanske~lavice. Na licu su regio labialis ferior, sa regio mentalis odstupaju u pozadinu u pravcu ka vratu. 01 za žvakanje i uopšte deo lica izmedu donjeg ruba sastava nosnih kc i sulcus mentolabialis stupaju u osprede. Vrlo je karakteristično, što I: no sa pada sapoloženim čelom gotovo u jednu istu liniju, tako da nas podseća na izvesnim mestima quasi na profil zeca.
Slično rasno obeležje pokazuju neke predstave u egipatskoj u nosti. Tako na pr. imamo jednog zarobljenog hetitskog knjaza 2) (~ II. 1.) sa perčinom iz doba faraona Ramsesa III. kao i jednog dr
1 G. Ji ii s i n g, Volkerschichten im Iran. Mit 9 Abbildungen in T exte, 1 T afe 1 Karte. (Mitt. d. Anthropo1. GeselJ. in Wien. Bd. XXXVI., Heft 6, str. 199-250), Wien
2 G. H ii s ing. op. c. Abbdg. VI. fig. 1.
.2
H~titi.
Hetita S) iz vremena oko 1300. pre Hr. (Slika II., fig. 3.). Naposletku da spomenemo još i grčko prikazivanje Perzeja (Slika II., fig. 2.), koja kao jedno od mnogih dokazala podupire -po mišljenju G. Hiissinga -tezu etničke srodnosti izmedu prastarog stanovništva Grčke (i Italije) na jednoj i Hetita na drugoj strani. ') Prema tome valja da je u prehistorijsko doba istovetan narod obitavao poluostrva, koja rastavlja Egejsko more i Helespont.
Kameni reljefi otkriveni u Sendjirli u sevemoj Siriji pokazuju po mišljenju F. Luschana O) (op. c. Plate XXXI) izrazita i tipična hetitska božanstva. Skulptura na steni u Ibrizu pokazuje hetitskog boga i kralja, i to sa crtama jevrejskog tipa (Luschan, op. c. Plate XXXII). Neki pisci, kao na pr. F. Luschan i autor ove studije mišljenja su, da dobar deo Jevreja spada u grupu Hetita u fizijo-etnološkom pogledu. Jevrejski ideal lepote ima i oznake hetitskog tipa, kao što se vidi u »Pesmi nad pesmom«, VII, 4: »Vrat ti je kao kula od slonove kosti; oči su ti kao jezera u Esevonu na vratima batravinskim, nos ti je kao kula Libanska, koja gleda prema Damasku«." Svakako su bili Hetiti jedan «nosat» narod, kao što su još i danas plemena u Prednjoj Aziji, naročito u gornjem slivu Tigrisa i Eufrata. Ovamo spadaju delomice i Kurdi (verovatno potomci starih Kar-
duha) i Jermeni sa »štulastim« glavama, i ako oni govore arijevskim
jezikom (Slika III., fig. 1., 2.)
.Ide m, op. c. str. 235.
o Felix von Luschan, The early inhabitants of Western Asia. (The Huxley MemoriaI Lecture for 1911). London 1911.
.Preveo G j u r O Dan i č ić: »Biblija ili cijelo Sveto pismo«, str. 560 Beograd 1915. Izdanje »Britanskog i Inostranog Biblijskog Društva«.
7 F. Luschan, op. c. Plate XXV. s Ide m, op. c. 21.
.Ide m, ibidem.
3

"Znamo samo da su Hetiti mogli doći u Malu Aziju preko dvaju različitih putova:
Preko Kavkaza kroz južnoruske stepe
Preko Bospora dolazeći iz Balkana"

"Danas je većinom prihvaćena teza o tome da je pradomovina Hetita bila Balkan i zapadne obale Crnog mora, zbog toga što u hetitskom jeziku nema tragova riječi posuđenih iz kavkavskih jezika"
Хетите во Библијата се опишани со името Китим (Хитим), а со истото име се опишани и Македонците. Друг синоним за Хетите е зборот “Келти“ (ХЕТИ - КЕТИ - КЕлТИ) и исто така и како (тракиските) ГЕТИ (хети-гети).
Има многу извори за ова и навистина немам време да ти барам - најди си сам.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Кога веќе зборуваме за тоа кој е писмен, ќе знаеше бар нешто за развојот на писмото а не погорниве глупости па згора на тоа не поврзуваш со Хетити ?

Кои глупости ги читам не ми се верува.[DOUBLEPOST=1417391767][/DOUBLEPOST]
"Danas je većinom prihvaćena teza o tome da je pradomovina Hetita bila Balkan i zapadne obale Crnog mora, zbog toga što u hetitskom jeziku nema tragova riječi posuđenih iz kavkavskih jezika"
Овие од Варна ќе да се охохооо па во глобала била прифатена тезата ахахах
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Ти се “интересираше“ за Хетите, па ти одговорам. А тие од Варна може да се радуваат, ама таму сигурно не биле тогаш Бугари...
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Хетити нема на Балканов, ниту Херодот вели дека Феникијците се славјански народ , Венети итн затоа ти велам не сум сретнал никаде, ниту кај други автори а нема ни да сретнам поарно за Пелазги да се зборува ама ајде не е битно.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Венетите се претците на Словените. Дури и имињата се содржат едно во друго (СлоВЕНИ - ВЕНИ). ФЕНИчани и ВЕНИчани (ФЕНИ-ВЕНИ) е еден ист збор. А Херодот не ни можел да ги каже дека Феникијците се словенски народ затоа што името “Словени“ е именка од понов датум за именување на Венетите (ако не сите барем оние Венети од Централна и Источна Европа). Хетити нема никој СЕГА да се нарекува. Но од сите научни мислења што ги најдов Хетите се доселени во Мала Азија од пределите на источните (сега така наречени) словенски предели (или Украина или пределите на Балканот и северно од Балканот). Па затоа го доведуваат во врска со името на народносната група Гети (Келти) која споед Плине, Страбо, Апиан, Јустин и др. антички писатели се наоѓала во северна Романија (Дакија), а со тоа ги поврзуваат со Трачаните. Според тоа не бирекол дека Хети нема(ло) на Балканот....
П.С. Пелазги е подоцнежно (или само едно од повеќето) име на еден дел од Венетите. Исто како и Фриги-Бриги...
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.001
Поени од реакции
14.819
Истата теза сум ја слушал и од Дардан Венетски,дека словени е прекар на венетите,кои поради многуте славења од извојуваните победи ги завикале словени.

Слично како од Хелени во грци и многу примери во светот
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Венетите се претците на Словените. Дури и имињата се содржат едно во друго (СлоВЕНИ - ВЕНИ). ФЕНИчани и ВЕНИчани (ФЕНИ-ВЕНИ) е еден ист збор. А Херодот не ни можел да ги каже дека Феникијците се словенски народ затоа што името “Словени“ е именка од понов датум за именување на Венетите (ако не сите барем оние Венети од Централна и Источна Европа). Хетити нема никој СЕГА да се нарекува. Но од сите научни мислења што ги најдов Хетите се доселени во Мала Азија од пределите на источните (сега така наречени) словенски предели (или Украина или пределите на Балканот и северно од Балканот). Па затоа го доведуваат во врска со името на народносната група Гети (Келти) која споед Плине, Страбо, Апиан, Јустин и др. антички писатели се наоѓала во северна Романија (Дакија), а со тоа ги поврзуваат со Трачаните. Според тоа не бирекол дека Хети нема(ло) на Балканот....
П.С. Пелазги е подоцнежно (или само едно од повеќето) име на еден дел од Венетите. Исто како и Фриги-Бриги...
ОК, имало на балканот.
Материјални докази веднага.[DOUBLEPOST=1417473809][/DOUBLEPOST]
П.С. Пелазги е подоцнежно (или само едно од повеќето) име на еден дел од Венетите. Исто како и Фриги-Бриги...
Извини, Пелазгите се најстари и Хомер зборува за нив и никаде не се поврзани со Венетите.[DOUBLEPOST=1417473950][/DOUBLEPOST]
Истата теза сум ја слушал и од Дардан Венетски,дека словени е прекар на венетите,кои поради многуте славења од извојуваните победи ги завикале словени.

Слично како од Хелени во грци и многу примери во светот
Дардан (Дардан бе!) Венетски...
Самото име ... ај .
 
Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.001
Поени од реакции
14.819
Однапред да кажам дека не сум историчар(инженер сум) и само претпазливо се уфрлам во дебатава.А тоа чоечето Драдан ништо друго не прави него што прават Божидар Димитров,Андонис Самарас.....си ја води водата према својата воденица.

Впрочем и така се прави држава,а не со вистината на чело и искреноста и наивноста пред себе
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
ОК, имало на балканот.
Материјални докази веднага.
Материјални докази? Добро. Прво ти презентирај ми материјални докази за миграциите па после тоа јас...
Тенбе ти е испран мозокот со официјалната социјалистичка историографија и не вреди... :facepalm:
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
1. Уништување на центрите кои бле стационирани по магистралите
2. Промена во погребните ритуали и обичаји
3. Нови типови на материјална култура (керамика, накит итн)

А од XIII - V век пне завршува тој процес на разграничување на палеобалканските племиња/народи кои се микс од домороното (кое е помало) и новодојдените одсевер.

Битно е да го знаеш ова за да можеш да направиш разлика помеѓу Македонци и Хелени, Пајонци и Хелени, Траки и Илири, Трибали, Дардани... различно се манифестираат промените.

За периодот пред овој ти постирав книги на друга тема, прелистај и направи споредба со овој период, кога ќе воочиш огромни разлики одговорими зошто. Каде се Хетитите (се знае каде се) или кој и да е ...
 
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.374
Поени од реакции
1.948
Венетите се претците на Словените. Дури и имињата се содржат едно во друго (СлоВЕНИ - ВЕНИ). ФЕНИчани и ВЕНИчани (ФЕНИ-ВЕНИ) е еден ист збор. А Херодот не ни можел да ги каже дека Феникијците се словенски народ затоа што името “Словени“ е именка од понов датум за именување на Венетите (ако не сите барем оние Венети од Централна и Источна Европа). Хетити нема никој СЕГА да се нарекува. Но од сите научни мислења што ги најдов Хетите се доселени во Мала Азија од пределите на источните (сега така наречени) словенски предели (или Украина или пределите на Балканот и северно од Балканот). Па затоа го доведуваат во врска со името на народносната група Гети (Келти) која споед Плине, Страбо, Апиан, Јустин и др. антички писатели се наоѓала во северна Романија (Дакија), а со тоа ги поврзуваат со Трачаните. Според тоа не бирекол дека Хети нема(ло) на Балканот....
П.С. Пелазги е подоцнежно (или само едно од повеќето) име на еден дел од Венетите. Исто како и Фриги-Бриги...
Не ми е многу убедливо тоа болдираното,не викам дека не е така ама подобар аргумент во прилог на таа теза би биле зборовите кои ги користат финците-venäjä/venäjän,и естонците-vene/venemaa,за Русија/руси.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom