Графички карти

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Jas si imam GeForce FX 5200 128 mb i ne sum imal do sega nikakvi problemi

Unstoppable

Баниран
Член од
27 јануари 2007
Мислења
702
Поени од реакции
0
GeForce 6600 LE, 256 MB DDR, 128-bit, PCI-E... Презадоволен сум, макар што има и појаки!

Член од
15 март 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
aj pomos ve molam.imam graficka asus en7600gs silent i mnogu mi se zagreva(i od 119 step.) sto moze da e problemot i kako moze da go resam

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Kapsar напиша:
aj pomos ve molam.imam graficka asus en7600gs silent i mnogu mi se zagreva(i od 119 step.) sto moze da e problemot i kako moze da go resam
??? А вентилаторот врти? Можеш да го отвориш куќиштето да видиш? Да не и имаш направено оверклок?
Она силент да не значи дека уствари имаш пасивен вентилатор?

едит: Проверив, пасивен е, е друже останува да не имаш направено оверклок, инаку незнам зашто толку да грее, или пак, да не ти е куќиштето пренатрупано со уреди кои греат а да немаш доволно издувни вентилатори.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
61
Поени од реакции
0
krusha03 напиша:
Jас мислам дека GPUот ти е поважен од тоа колку ти е битна меморијата, и оверклокот не зависи од кој ја склапа графичката (Nvidia не скапа, така да не можеш да речен нвидиа е добра за оверклок) туку највеќе од GPUoт и мемориските чипови. Нормално има и други фактори...
brat me razbra ili se pravi6 takov???? :uvo:

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
DeathTracker напиша:
brat me razbra ili se pravi6 takov???? :uvo:
Еве што си пишал
DeathTracker напиша:
ja poveke pretpo4itam graficka 128MB ama 256bit otkolku 256MB a 128bit posle se gledat "4estotite": clock rate:GCPU i memory
Значи прво колку ти е битна меморијата па после си пишал дека е Clock Rate (фрекфенцијата) на GPUот и меморијата. А јас ти викам дека според мене на прво место е GPUот и тоа не според неговата фрекфенција туку архитектура и карактеристики/можности.

DeathTracker напиша:
posle se gleda proizvodite ne sekoj prozvoditel ima dobri graficki a da ne spomenuvam za moznosta za overklokvane (NVIDIA ASUS ATI se dobri za taa rabota)
Nvidia не склапа графички...

Член од
10 март 2007
Мислења
104
Поени од реакции
0
Јас користам GeForce FX 5200 128MB ке почекам да излезе некоја послаба 8ххх верзија за да купам.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
61
Поени од реакции
0
ајде да спориме тогаш za битовете си стојам на зборот дека е така но не можам да кажам дека е секогаш така земи пример за GF6200 256mb 32bit 460/333mhz во спредба со GF6200 128mb 128bit 380/310mhz (ако си имал искуство со такви работи)
а и нешто од твоја страна се надевам дека знаш англиски:
Most video cards are specified in part by a bit width. It is important not to be mislead by claims from video card manufacturers about how many bits their card "is". Many companies are now coming out with cards that are claimed to be "128 bits" and the implication (or worse, direct statement) is that these are much better than 64 bit cards. This is very misleading for several reasons.

The bit size of a video card usually refers only to one portion of its operation, such as how many bits it uses to access the video memory. Virtually every card, for example, still accesses the PCI or VLB system bus using 32 bits, no matter what the width of the internal processing circuits is on the card. This means a 128 bit card cannot (all else being equal) have double the performance of a 64 bit card. Perhaps more importantly, there are no standard definitions of what exactly a "128 bit card" means. Two different manufacturers can have totally different standards for deciding what is a 64 bit card and what is 128 bits.

A card with a wider internal memory bus can in theory have more performance, but remember that it is just one component in a complex performance equation. Don't be dazzled by the big numbers. A high-quality card that calls itself "64 bits" can be much faster than one calling itself "128 bits" if the former has a better-implemented chipset--or better drivers.

За тоа дека Nvidia не се скапи или што и да си сакал да кажеш со тоа.... сепак сакав да кажам дека пример:
GeCudu или Palit со таков чипсет на графичка можат да се наречат срање графички за overclock за разлика од ATI или Nvidia кои можат со overclock да искараат 30% подобри перформанси

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
DeathTracker напиша:
ајде да спориме тогаш za битовете си стојам на зборот дека е така но не можам да кажам дека е секогаш така земи пример за GF6200 256mb 32bit 460/333mhz во спредба со GF6200 128mb 128bit 380/310mhz (ако си имал искуство со такви работи)
Оваа првата е највероватно со TurboCache технологија

DeathTracker напиша:
а и нешто од твоја страна се надевам дека знаш англиски:
Most video cards are specified in part by a bit width. It is important not to be mislead by claims from video card manufacturers about how many bits their card "is". Many companies are now coming out with cards that are claimed to be "128 bits" and the implication (or worse, direct statement) is that these are much better than 64 bit cards. This is very misleading for several reasons.

The bit size of a video card usually refers only to one portion of its operation, such as how many bits it uses to access the video memory. Virtually every card, for example, still accesses the PCI or VLB system bus using 32 bits, no matter what the width of the internal processing circuits is on the card. This means a 128 bit card cannot (all else being equal) have double the performance of a 64 bit card. Perhaps more importantly, there are no standard definitions of what exactly a "128 bit card" means. Two different manufacturers can have totally different standards for deciding what is a 64 bit card and what is 128 bits.

A card with a wider internal memory bus can in theory have more performance, but remember that it is just one component in a complex performance equation. Don't be dazzled by the big numbers. A high-quality card that calls itself "64 bits" can be much faster than one calling itself "128 bits" if the former has a better-implemented chipset--or better drivers.
Ова овде го кажува токму тоа што јас го кажав + и нешто повеќе. Значи во кратки црти пероформансите не зависат само од memory busот туку и од самата архитектура, имплементација и GPU на графичката. Прочитај го само болдираното, меморијата ти е само еден елемент во таа комплексна направија наречена графичка.

DeathTracker напиша:
За тоа дека Nvidia не се скапи или што и да си сакал да кажеш со тоа....
Прочитај пак може појас%

Billa Bong

I love Basketball
Член од
14 август 2006
Мислења
6.590
Поени од реакции
11
Shorty напиша:
Jas si imam GeForce FX 5200 128 mb i ne sum imal do sega nikakvi problemi
Иста никакви проблеми до сега топ е да не ја урочам:helou:

Г

Гоццццце

Гостин
Моментално имам Ati Radeon 9550 co 128 MB рам, и се немам нешто посебно пожалено,и да, ја терам со најновите драјвери, 7.3
A за новава конфигурација планирам да земам Радеонка X1950 XTX

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Имав Гејнворд 6600 Гт со 128 ддр3

Сеа пред еден ден ми дадоа Радеон X800pro со 256 ддр3

Мераци :)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Кај ти даваат бе, и ја да идам да зеам една? :uvo:

ЕДИТ: за Гоце пишав у друга тема али ке пишам и тука. Братче не зимај 1950XTX џабе фрлени пари, однесени со ветерот.

IsusHristos

Bojan CPU
Член од
1 март 2007
Мислења
256
Поени од реакции
1
7300ГТ со 256ддр3 мераци
до пред тоа имав 5200 128мб траеше 2,5 години ми рикна пред некој месец ама работеше 24 часа

Член од
15 февруари 2007
Мислења
238
Поени од реакции
2
najbitni stvari u graficka se Pipelines, brzina na memorija i brzina na GPU-to. Mozebi ne za denesni igri, ama za slednata generacija site tie 256-bitni graficki so 256+ MB memorija kje bidat mnogu podobri od tie 128 ili 64-bitni graficki so 512 MB memorija.

:)

Pipelines (vertex and shader)
GPU clock
Memory Clock
Memory bandwidth

Kajgana Shop

На врв Bottom