Грабеж на студентите на Правниот факултет - Скопје (прва година)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Сакаш увид? ОК, он ќе те пушти, ќе истераш правда. Ама од неговите колеги, уште 5 години плус ќе студираш и ќе те малтретираат. Една колешка вака ,,тераше правда,, па дури во 3та положи испит ОСНОВЕН од прва (а кај нас на факс, без ликвидирана прва, не можеш да полагаш испити од трета). И направија калакурница, а за девојчето е мал збор ,,учи,,. Девојчето живее од учењето.

Ова што го пиша во претходниот пост е израз на храброст така...жално..и трагично... човек и сам себе да не се познава :( Ако не се плашеше што не го праша тогаш зашто ги фрлаш тие од средина тестови а... ти беше страв дека нема да те пушти? :facepalm:

Не е моја работа. Научив да не си го пикам носот каде што не е мој проблем.
Никој нема да го направи истото за мене. Зошто јас да го направам?!
Мене ми се нама случено ,,мистериозно,, да паднам на испит.

Јас тебе те разбирам, и твоите фрустрации, ОК е. Не се секирај.
Само не си во право, очигледно не си воопшто во Македонија - како што сам кажа, а друго, веројатно си учел по ,,стариот,, систем. Новиот е СРАЊЕ.
И тоа го знае само студентот, а не некој wannabe асистент, професор, лапач на пари.....

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322

Само не си во право, очигледно не си воопшто во Македонија - како што сам кажа, а друго, веројатно си учел по ,,стариот,, систем. Новиот е СРАЊЕ.
И тоа го знае само студентот, а не некој wannabe асистент, професор, лапач на пари.....
Тоа се вика СТРАВ и СЕБИЧНОСТ чедо божје а ти врти во круг и рационализирај колку сакаш :)

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322

Ај пошо неразбирам еве ти објасни ми идам јас на испит и го знам испитот. Ме прашува професорот дали тоа било устно или писмено есејски или со кратки прашања или со заокружување сеедно му ги одговарам и сеа што ќе ми прави а? Посебно по новиот ЕКТС систем каде прашањата се писмени и со заокружување? Што ќе ми прави ајде како ќе ме блокира? Кај тебе работи стравот дека ќе ти постави некое прашање кое не го знаеш и дека ќе паднеш. Ова е единствено од причина што или недоволно си учела или поверојатно од твоиве постови што може да приметам не баш ги конташ работиве мислам тука негде просек...си така?
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:53 ---
Ај важи. Хинт: погоди зошто си спамер.
Еве погодив а ти зошто си? :tapp:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.574
Ова правнициве само со 90 бода на колоквиум да поминуваат. Ништо помалце за нив, ништо!

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Ај пошо неразбирам еве ти објасни ми идам јас на испит и го знам испитот. Ме прашува професорот дали тоа било устно или писмено есејски или со кратки прашања или со заокружување сеедно му ги одговарам и сеа што ќе ми прави а? Посебно по новиот ЕКТС систем каде прашањата се писмени и со заокружување? Што ќе ми прави ајде како ќе ме блокира? Кај тебе работи стравот дека ќе ти постави некое прашање кое не го знаеш и дека ќе паднеш. Ова е единствено од причина што или недоволно си учела или поверојатно од твоиве постови што може да приметам не баш ги конташ работиве мислам тука негде просек...си така?
Дај не зезај ако сакат да те паднит ич не му е проблем.Ко прво знајт шо е најтешко,а ти не мојш да знајш се'!Ко второ мојт да те прашат нешто шо го немат во учебникот уште ќе ти се напрајт будала као демек 'На час е ова дискутирано',а за повисоки оцени да не прам муабет шо прает..Збесвет на усен испит ко ќе те подберит да не знајш глата кај ти е.И да ако сакат мојт да ти најт нешто и на крај уште крив ќе му испадниш ти шо не си учел.Дај не зезај имат студенти по 12 пати предмет шо полагет.Толку немат научено за една 6ка или друго е нешо работата?Недај Боже да се замериш со професор.Кај шо имат сила немат правдина.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Ова правнициве само со 90 бода на колоквиум да поминуваат. Ништо помалце за нив, ништо!
Да тоа е единствено решение мора да се направи селекција многу ги има а не ни требаат!
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:59 ---
Дај не зезај ако сакат да те паднит ич не му е проблем.Ко прво знајт шо е најтешко,а ти не мојш да знајш се'!Ко второ мојт да те прашат нешто шо го немат во учебникот уште ќе ти се напрајт будала као демек 'На час е ова дискутирано',а за повисоки оцени да не прам муабет шо прает..Збесвет на усен испит ко ќе те подберит да не знајш глата кај ти е.И да ако сакат мојт да ти најт нешто и на крај уште крив ќе му испадниш ти шо не си учел.Дај не зезај имат студенти по 12 пати предмет шо полагет.Толку немат научено за една 6ка или друго е нешо работата?Недај Боже да се замериш со професор.Кај шо имат сила немат правдина.
Никогаш немам паднато на испит стварно не те разбирам како можеш да паднеш ако си учел? Искрено ти кажувам неможам да сфатам?
Постојат три можности:
1. или неучите
2.или незнаете да учите
3. или не ви е местото таму

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Ај пошо неразбирам еве ти објасни ми идам јас на испит и го знам испитот. Ме прашува професорот дали тоа било устно или писмено есејски или со кратки прашања или со заокружување сеедно му ги одговарам и сеа што ќе ми прави а?
Никогаш немам паднато на испит стварно не те разбирам како можеш да паднеш ако си учел? Искрено ти кажувам неможам да сфатам?
Постојат три можности:
1. или неучите
2.или незнаете да учите

Усно се пишува, wannabe лекторче, не усТно :icon_lol:. Исто, негацијата и глаголот се пишуваат одвоено, тоа ти го напоменав пред 2-3 саата коа сакаше да ми глумиш даскал по македонски јазик, ама толку ти е капацитетот тебе. :icon_lol:

И искрено ти кажувам, јас не можам да сфатам како тоа ти никогаш не си паднал на испит.
Постојат три можности :
1.учиш во "Златан Сремац"
2.лажеш
3.им нудиш сексуални услуги на професорите

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Да тоа е единствено решение мора да се направи селекција многу ги има а не ни требаат!
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:59 ---

Постојат три можности:
1. или неучите
2.или незнаете да учите

Ти беше генијалецот, другите на факс не чинат.
Каков народ крепи земјава, чудо едно.

Јас имам паднато на испит еднаш. Сакаш да знаеш како?
Еве вака. Станува збор за физиологија.
Не знам како е во Скопје, кај нас се полага физиологија 3 пати.
Прво полагаш теорија на вежби, ако положиш, идеш вежби пракса, а ако положиш тоа, идеш на испит теорија.

Е сега, ние на пракса учевме како да вадиме крв од луѓе, како да броиме еритроцити и остали сосема неважни работи за моите студии.

Положив теорија на вежби со сите можни бодови, и стигнав да полагам пракса. Асистентката ми рече да земам крв од РЕАЛЕН ПАЦИЕНТ. Јас имам завршено средно економско, а на вежби ние никогаш на никого вистински не му извадивме крв. Учевме теоретски како тоа се изведува.
Е сега, не беше муабетот со ,,печатче,, да извадиш крв. Не знам ни да објаснам со што ме тераше да вадам, еве медицинари нека објаснат. Со игла, па преку цревце во едно како стаклено балонче, а јас со др. цревце го шмукам воздухот за крвта да стигне до балончето.
Со др. зборови, требаше игла да забодам во прст, а игла во рака никогаш не сум држела, ниту сме учеле како тоа се прави, а на крајот, ние сме психолози, и никогаш во пракса нема никому да вадиме крв.

Јас одбив, и нормално, не сакаше да ми го замени прашањето со броење еритроцити, или мерење притисок, или тестирање на рефлекси. И ете така паднав.
И пази, не паднав зошто не знаев, паднав зошто имав асистентка тежок шовинист (антимакедонски настроена, до срж). Ја сменија до следната сесија, и без никаков проблем ги положив сите три етапи.

П.С. На првиот дел од полагањето (теорија вежби) јас добив прашања за испитот (не вежбите) по физиологија, кој иначе требаше да го држам дури после 2 месеци од тој момент. Таа претпоставуваше дека немам учено за испитот.
На ниту еден друг студент не му се случи истото. Со сите имаше разбирање, башка нивното полагање пракса се состоеше од мирисање материи и погодување дали е цимет, чоколадо или лимон :facepalm:

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Усно се пишува, wannabe лекторче, не усТно :icon_lol:. Исто, негацијата и глаголот се пишуваат одвоено, тоа ти го напоменав пред 2-3 саата коа сакаше да ми глумиш даскал по македонски јазик, ама толку ти е капацитетот тебе. :icon_lol:

И искрено ти кажувам, јас не можам да сфатам како тоа ти никогаш не си паднал на испит.
Постојат три можности :
2.лажеш
Им нудев сексуални услуги на професорките да во право си :vozbud:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Им нудев сексуални услуги на професорките да во право си :vozbud:
А твоите фрустрации произлегуваат од твојот неуспех?
I can smell it dude.
Срам ми е колега да те наречам, извини :(

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322

Постојат три можности :
2.лажеш
Не сте вие за на факултет можеби над 80 % од студентите не им е таму местото. Затоа и во таква состојба ни е образованието па и државата. Не е на арно ова. Сите мислат дека се разбираат дека ги бива посебно жениве...доколку ги ставиш на пракса и побараш нешто да направат незнаат...на сите егото им е полно...и само тоа е полно ништо друго.
Како што гледам ти и во иднина ќе паѓаш по испити :icon_lol:
--- надополнето: 18 мај 2012 во 01:31 ---
А твоите фрустрации произлегуваат од твојот неуспех?
I can smell it dude.
Срам ми е колега да те наречам, извини :(
Кој неуспех? Срамежлива колешке?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Не сте вие за на факултет можеби над 80 % од студентите не им е таму местото. Затоа и во таква состојба ни е образованието па и државата. Не е на арно ова. Сите мислат дека се разбираат дека ги бива посебно жениве...доколку ги ставиш на пракса и побараш нешто да направат незнаат...на сите егото им е полно...и само тоа е полно ништо друго.
Како што гледам ти и во иднина ќе паѓаш по испити :icon_lol:
Сега ми е јасно зашто не те вработиле.
Премногу си мудар ти за нив..... :tapp:
--- надополнето: 18 мај 2012 во 01:33 ---
Кој неуспех? Срамежлива колешке?
Тоа ти си знаеш, предосаден случај си за мене.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Сега ми е јасно зашто не те вработиле.
Премногу си мудар ти за нив..... :tapp:
--- надополнето: 18 мај 2012 во 01:33 ---

Тоа ти си знаеш, предосаден случај си за мене.
Си имам јас диплома, си зимав стипендија додека бев на факултет си работам, во долари ме плаќаат...а доларов гледам расте во однос на еврото и денарот :), од каде неуспех? Мене ме плаши состојбата во македонското образование што наместо способните се вработуваат оние со врски...ме плаши просечноста која мисли дека е натпросечна...море ме плашат многу работи во македонија...не е добро, лошо се поставени работите :facepalm:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Си имам јас диплома, си зимав стипендија додека бев на факултет си работам, во долари ме плаќаат...а доларов гледам расте во однос на еврото и денарот :), од каде неуспех? Мене ме плаши состојбата во македонското образование што наместо способните се вработуваат оние со врски...ме плаши просечноста која мисли дека е натпросечна...море ме плашат многу работи во македонија...не е добро, лошо се поставени работите :facepalm:

Изгледа ти неписмен си. Кој по ѓаволите вика дека е добро во Македонија?
Тема е отворена затоа што НЕ Е ДОБРО.
И не е нормално да очекуваш од некого да научи во рок од 3 месеци 2000 страни (можеби и повеќе, на правен) а башка, што колоквиумите им се во прекратко време, и башка, за да иде на испит, МОРА да ги положи колоквиумите. Тоа е така направено, не за да научи некој повеќе, (со извинение, ама и да падне на колоквиум, може да научи за испит) туку за штанцање пари. Ти слеп си или?!

И башка, ниту еден од нас од филозофски, нема право да каже како им е на правен/медицина. Зошто ние вкупно полагаме 1000 страни, макс. 1500 за цела година. А не за семестар.
Како и да те плаќаат, не го работиш тоа што си го студирал, значи никој до сега не проценил дека те бива за тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom