Знаењето е сила и моќ, тоа е вистина. Ама во реалноста наша, знаењето изгледа е луксуз
Нема везе, мене ми е релативно ултраефтин факултетот, ама ние не плаќаме посебно казнени сесии, таксени марки на испити и други ми ти чуда. И во казнена и во обична сесија плаќаш исто (100 денари, + 15 за банката). Семестар 100 евра (државна квота) ни денарче повеќе.
Барем од тоа немам право да се пожалам. А мн, мн, се жалат од правен посебно еве, на филозофски во Скопје, уште не сум чула некој да ми спомне ваков муабет.
А за правен не знам како е, ама на економски си плаќаат потписи
И тоа јавно, нема никаков проблем, 500че и ете ти потпис.
Идиотска работа, жими се.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:11 ---
Јагодче, кој зборува за неучење? Не е вистина дека тие што учат, секогаш поминуваат. Тргнувам од себе. Во прва година бев премногу стресена за просекот, за оценките, и секоја неправда толку лично ја доживував, сега кога ќе се сетам, ми паѓа жал за сама себе.
Случка пред мои очи: одам кај проф. на консултации, а пред него куп тестови. Поштено 2 третини (горна и долна) ги трга на страна, а тие во средина ги фрла во корпа. Ич не ги прегледува.
Сакаш увид? ОК, он ќе те пушти, ќе истераш правда. Ама од неговите колеги, уште 5 години плус ќе студираш и ќе те малтретираат. Една колешка вака ,,тераше правда,, па дури во 3та положи испит ОСНОВЕН од прва (а кај нас на факс, без ликвидирана прва, не можеш да полагаш испити од трета). И направија калакурница, а за девојчето е мал збор ,,учи,,. Девојчето живее од учењето.
Во една друга ситуација, јас добивам 7ца на испит, а знам дека напишав мин. за 9ка. Одам на консултации, зборувам со проф. Ми вика, па ти сакаш од едно полагање 10ка? Пријави во следната сесија, ќе зборуваме.
Секако, ни испит пријавив, ни од тогаш се расправам. За секој држен испит проф. земаат екстра пари, и не им се исплати објективно и фер да оценуваат. Посебно не во повисоките години, каде што има каде каде помалку студенти (во моја генерација, 30 и нешто сме, од запишани 150). И мислиш така ќе ги пушти сите?
Кај нас, моментално, поверојатно ќе добиеш оценка со 3 преведени страни, отколку со учење.
Образовниот систем смрди, ама не да смрди, корне.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:13 ---
Не зезај па ти, сите до еден што ги знам што аплицираа, а имаа над 8.00 просек (правен, медицина, економски, информатика, машински, електро), односно 8.50 (филозофски, филолошки, земјоделски) земаа стипендии.