Грабеж на студентите на Правниот факултет - Скопје (прва година)

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Не сум на правен и може не треба да се умешувам во муабетов, ама кај мене на факултет па се дешавало и се кога имаш напишано асистентот да ти скрати од ќејф 20 бода од 30 вкупно за некоја глупост за која не се ни кратат бодови само затоа што така му дошло. И кај ќе се буниш?
Еве на форум можеш да се буниш колку душа ти сака! Исто како кога ќе ти избришат мислење или кога ќе те банираат! :D

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Taka e.. Od strana e mnogu lesno.. Koj ne osetil ne znae.. Kako e da imash 3 ISPITI VO ROK OD 4 DENA, eden 500 strani drugite dva po 400 strani i site morash da gi polozhis zashto ako padnesh ke plakas 1000ka na kaznena i da go dopolnam Grmush ne kazal deka ni vovedoa izmeni VO MAJ deka koj ne polagal na kaznena ke prezapishuva predmet 8 evra od kredit a site ni bea po 7 kredita.. Taka da tie so ne uplatija na kaznena se zeznaa... A da go znaevme toa site ke uplatevme na kaznena drugo se 1000 den drugo se 56 evra... :\
Положи ги бе кој ти брани. Ако неможеш откажи се, не си за таму, прилично едноставно стојат работите, кој ти е крив кога учиш со сила и си дозволил да ти стават во глава дека мора да го завршиш факултетот.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
prvo i osnovno jas imam do sega se polozeno so dobri ocenki, nishto nemam ostaveno i nikoj mene ne me tera da go zavrsham fakultetot jas sakam da se zanimavam so pravo ushte od 7 odd.. samo imame edna sesija za polaganje toa se zalime nie.. prvo procitajte ubavo shto napishal grmush pa sudete.. NIKOJ NE SE ZALI NA TOA KOLKU IMA ZA UCHENJE TUKU DEKA IMA EDNA SHANSA SFATETE NE VEKE!
Па што се жалите по форуми идете на студентски прашања или кај професорите па ако треба и кај деканот не им давајте пари бунете се организирајте се. Туку како и секогаш студентчето ќе остане на зборови и ќе го стрижат кој како ќе стигне! Кој ви е крив после кога само се жалите и ништо не правите да не сакате мама и тато да идат да се борат за вас?

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Факултетов касни со дипломи 10 години, вие се буните за предмети. Јас годинава дипломирав, диплома ќе земам коа ќе станам доктор.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Факултетов касни со дипломи 10 години, вие се буните за предмети. Јас годинава дипломирав, диплома ќе земам коа ќе станам доктор.
Да. Ова е точно. Јас пред две години дипломирав, до крај на годината ќе магистрирам, од диплома ни Ш нема. Дарки, може во исто време ќе ни ги дадат дипломите.......................................................за едно 5 години.:ROFLMAO:

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.503
Поени од реакции
8.182
Gledam mnogu lugje hejtaat ovde... Onie shto ne se na praven, ne bi trebalo tolku da kenjaat na temata posto ne se zapoznaeni so rabotite.
Brucosh sum na praven, potpisav dogovor vo koj stoi deka imam pravo na 3 regularni sesii vo koi kje mozam da polagam predmeti bilo od prv semestar bilo od vtor. Na pochetokot se si bese okej, si polagavme normalno, si tecea rabotite, se naviknavme na noviot sistem, i OPP pred nekolku dena gledam deka ni e uskrateno pravoto da imame 3 sesii... si se ostavil uchejki, ama ete nekogas ne ti e denot, ne ti se pogodat prasanjata,profesorot namerno kje te butne, i treba da go prezapises predmetot.
Na sekoj fakultet im stojat na raspolaganje 3 REGULARNI sesii, skroz legitimno e toa, samo od nasava generacija na praven izglea odlucile jak kurtasak da si igraat. Oni(profesori,dekan,prodekan) se svesni deka tesko studentite kje se soberat da protestirat(POGOTOVO NE VO TEKOT NA KOLOKVIUMSKA/ISPITNA SESIJA koga site ucat) i zatoa svesno go odbraa datumot na koj shto kje ni gi objavat promenite (pred 2-3 dena).
Ako vekje sakaat da go namalat pravnickiot kadar - NEKA GI SMALAT KVOTITE, i neka bide sistemot kako shto treba, a ne vaka em izmanipulirani, em izmaceni, em da si gi stavat parite v dzeb!
Poraka do idnite generacii koi planiraat da se zapishat na Justinijan : NEMOJTE da se zapisete na praven/politicki/novinarski, posto fakultetot e premnogu tezok a ne e prosperiteten.(moj sovet)
pozdrav!

• Ми се допаѓа
Reactions: :))
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
Нејсе тоа. За друго станува збор. Човек се запишува на државен прво зашто нема толку пари, второ заради квалитет. И двете работи ги изгуби државниот факултет како предност пред приватните. На почеток се кажуваат правилата, а не лешперски откако си се запишал. Па после немаш пари да платиш да дозавршиш и што си направил? Парите во бунар, а ти полуписмен и без диплома. Знаењето е сила и моќ.
Знаењето е сила и моќ, тоа е вистина. Ама во реалноста наша, знаењето изгледа е луксуз :)
Нема везе, мене ми е релативно ултраефтин факултетот, ама ние не плаќаме посебно казнени сесии, таксени марки на испити и други ми ти чуда. И во казнена и во обична сесија плаќаш исто (100 денари, + 15 за банката). Семестар 100 евра (државна квота) ни денарче повеќе.
Барем од тоа немам право да се пожалам. А мн, мн, се жалат од правен посебно еве, на филозофски во Скопје, уште не сум чула некој да ми спомне ваков муабет.
А за правен не знам како е, ама на економски си плаќаат потписи :tapp: И тоа јавно, нема никаков проблем, 500че и ете ти потпис.
Идиотска работа, жими се.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:11 ---
Кој што не учи, ќе се жали!
Ти ако си учиш и ако правилно си го напишеш тестот кој професор би те бутнал? Е сега кога не учиш, и си поминал неколку рокови и ги паѓаш сите, и на крај мораш да плаќаш, па нормално дека ќе те стриже некој професор!

Знам дека професориштава се враг невиден, кретени и што ли не, ама и добар дел од студентите не се цвеќе за мирисање!
Кога не учат, нека плаќаат! Родителите нека работат дење, ноќе за да ги исплатат!.....Срамота!
Јагодче, кој зборува за неучење? Не е вистина дека тие што учат, секогаш поминуваат. Тргнувам од себе. Во прва година бев премногу стресена за просекот, за оценките, и секоја неправда толку лично ја доживував, сега кога ќе се сетам, ми паѓа жал за сама себе.
Случка пред мои очи: одам кај проф. на консултации, а пред него куп тестови. Поштено 2 третини (горна и долна) ги трга на страна, а тие во средина ги фрла во корпа. Ич не ги прегледува.
Сакаш увид? ОК, он ќе те пушти, ќе истераш правда. Ама од неговите колеги, уште 5 години плус ќе студираш и ќе те малтретираат. Една колешка вака ,,тераше правда,, па дури во 3та положи испит ОСНОВЕН од прва (а кај нас на факс, без ликвидирана прва, не можеш да полагаш испити од трета). И направија калакурница, а за девојчето е мал збор ,,учи,,. Девојчето живее од учењето.
Во една друга ситуација, јас добивам 7ца на испит, а знам дека напишав мин. за 9ка. Одам на консултации, зборувам со проф. Ми вика, па ти сакаш од едно полагање 10ка? Пријави во следната сесија, ќе зборуваме.
Секако, ни испит пријавив, ни од тогаш се расправам. За секој држен испит проф. земаат екстра пари, и не им се исплати објективно и фер да оценуваат. Посебно не во повисоките години, каде што има каде каде помалку студенти (во моја генерација, 30 и нешто сме, од запишани 150). И мислиш така ќе ги пушти сите?

Кај нас, моментално, поверојатно ќе добиеш оценка со 3 преведени страни, отколку со учење.
Образовниот систем смрди, ама не да смрди, корне.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:13 ---
Не шири дезинформации, не си студент затоа така мислиш дека на сите дават. :)
Не зезај па ти, сите до еден што ги знам што аплицираа, а имаа над 8.00 просек (правен, медицина, економски, информатика, машински, електро), односно 8.50 (филозофски, филолошки, земјоделски) земаа стипендии.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Знаењето е сила и моќ, тоа е вистина. Ама во реалноста наша, знаењето изгледа е луксуз :)
Нема везе, мене ми е релативно ултраефтин факултетот, ама ние не плаќаме посебно казнени сесии, таксени марки на испити и други ми ти чуда. И во казнена и во обична сесија плаќаш исто (100 денари, + 15 за банката). Семестар 100 евра (државна квота) ни денарче повеќе.
Барем од тоа немам право да се пожалам. А мн, мн, се жалат од правен посебно еве, на филозофски во Скопје, уште не сум чула некој да ми спомне ваков муабет.
А за правен не знам како е, ама на економски си плаќаат потписи :tapp: И тоа јавно, нема никаков проблем, 500че и ете ти потпис.
Идиотска работа, жими се.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:11 ---

Јагодче, кој зборува за неучење? Не е вистина дека тие што учат, секогаш поминуваат. Тргнувам од себе. Во прва година бев премногу стресена за просекот, за оценките, и секоја неправда толку лично ја доживував, сега кога ќе се сетам, ми паѓа жал за сама себе.
Случка пред мои очи: одам кај проф. на консултации, а пред него куп тестови. Поштено 2 третини (горна и долна) ги трга на страна, а тие во средина ги фрла во корпа. Ич не ги прегледува.
Сакаш увид? ОК, он ќе те пушти, ќе истераш правда. Ама од неговите колеги, уште 5 години плус ќе студираш и ќе те малтретираат. Една колешка вака ,,тераше правда,, па дури во 3та положи испит ОСНОВЕН од прва (а кај нас на факс, без ликвидирана прва, не можеш да полагаш испити од трета). И направија калакурница, а за девојчето е мал збор ,,учи,,. Девојчето живее од учењето.
Во една друга ситуација, јас добивам 7ца на испит, а знам дека напишав мин. за 9ка. Одам на консултации, зборувам со проф. Ми вика, па ти сакаш од едно полагање 10ка? Пријави во следната сесија, ќе зборуваме.
Секако, ни испит пријавив, ни од тогаш се расправам. За секој држен испит проф. земаат екстра пари, и не им се исплати објективно и фер да оценуваат. Посебно не во повисоките години, каде што има каде каде помалку студенти (во моја генерација, 30 и нешто сме, од запишани 150). И мислиш така ќе ги пушти сите?

Кај нас, моментално, поверојатно ќе добиеш оценка со 3 преведени страни, отколку со учење.
Образовниот систем смрди, ама не да смрди, корне.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:13 ---

Не зезај па ти, сите до еден што ги знам што аплицираа, а имаа над 8.00 просек (правен, медицина, економски, информатика, машински, електро), односно 8.50 (филозофски, филолошки, земјоделски) земаа стипендии.
Многу пати сум бил на консултации и секогаш јасно се гледа во кого е грешката. Ако е во тебе нема да ти дадат поени а ако си во право ќе си добиеш поени. Ако јас знам ќе го положам испитот неможе да паднам затоа што професорот несака да ме пушти? Ова може да им се случи само на студенти кои неразбираат и мислат дека научиле а тоа не е точно. И после мислат дека професорите не ги сакаат и затоа не ги пуштаат што е смешно. Може професорот колку сака да ме мрази и да се расправам со него али ако јас знам апсолутно ништо не ми може.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
Многу пати сум бил на консултации и секогаш јасно се гледа во кого е грешката. Ако е во тебе нема да ти дадат поени а ако си во право ќе си добиеш поени. Ако јас знам ќе го положам испитот неможе да паднам затоа што професорот несака да ме пушти? Ова може да им се случи на само на студенти кои неразбираат и мислат дека научиле а тоа не е точно.
Не учам на УКИМ, и не можам да зборувам за УКИМ.
Како што веќе кажав, студирам на друг факултет.
А ти не можеш да знаеш за мене и мојот факултет, уште помалку за моето учење.

Да те биваше тебе колку што се фалиш, немаше се да ти оди лошо. Ете ќе станеше асистент, можда еден ден и професор.... ама кој колку го бива, јебига.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Не учам на УКИМ, и не можам да зборувам за УКИМ.
Како што веќе кажав, студирам на друг факултет.
А ти не можеш да знаеш за мене и мојот факултет, уште помалку за моето учење.

Да те биваше тебе колку што се фалиш, немаше се да ти оди лошо. Ете ќе станеше асистент, можда еден ден и професор.... ама кој колку го бива, јебига.
Зошто би сакал да бидам професор..пу..пу.. недај боже од каде пак на тебе таа идеја, јас само зборував за начинот на студирање на психологија кој е многу лошо поставен како и за способностите на тамошните професори...али јасно ми е колку ти не ги разбираш работите штом се плашиш од професорите..добар студент се плаши само од своето незнање од ништо друго. Твој проблем...јас ги жалам неспособните студенти..пошо не им е таму местото...гревота.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.794
Зошто би сакал да бидам професор..пу..пу.. недај боже од каде пак на тебе таа идеја, јас само зборував за начинот на студирање на психологија кој е многу лошо поставен како и за способностите на тамошните професори...али јасно ми е колку ти не ги разбираш работите штом се плашиш од професорите..добар студент се плаши само од своето незнање од ништо друго. Твој проблем...јас ги жалам неспособните студенти..пошо не им е таму местото...гревота.
Јас не се плашам од никого. Само немам време за губење.
Има голема разлика, него кој да ја сфати ;)

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Јас не се плашам од никого. Само немам време за губење.
Има голема разлика, него кој да ја сфати ;)

Ова што го пиша во претходниот пост е израз на храброст така...жално..и трагично... човек и сам себе да не се познава :( Ако не се плашеше што не го праша тогаш зашто ги фрлаш тие од средина тестови а... ти беше страв дека нема да те пушти? :facepalm: Јасно се гледа дека стравот кај тебе е од неразбирање а не од незнаење? Не си ти добар студент максимум просечен ништо више.

Kajgana Shop

На врв Bottom