Гласај: Бојкот на Охридскиот туризам: Сложно, да "неидаме"!

Чисто да се преброиме, колку луѓе се подготвени да го бојкотираат.

• Вкупно гласачи
    247
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Имат разлика, апартмани тука се цел спрат на пример, или пола спрат од куќа. Зависи од колкава е. А соби, ти се со заедничко веце...и се по 250-300 денари.Има разлика соби, апартмани, стан, хотел.

и за 300 денари неможиш да добиеш исто таква услуга ко во Турција тој шо чинел 40 евра! аман...:icon_bigg

И брат неможи мене шо сум од Охрид и на зима и лето да ми дава карти со различна цена некој (познат).

Хинт,Хинт.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Боби,не ми е јасно зашто мешаш хотели во целава приказна?

Мислам,како мал во Охрид одев исклучиво во хотели,и секогаш добивав добра услуга,но не е тоа поентата на темата,хотелите се сосема друга работа.

Тоа ти е исто како да го мешаш Тинексот во Охрид,во кој нормално продавачите нема сами да креваат цени (пардон - касиерките),бидејќи нема да видат никаков поголем профит.

Држете се до приватниот смештај,и цената од 300 ден кревет.
Некоја математика,и 5 души ги фаќа 25 евра,цена со која во јуни се добива апартман во прв ред на море.
И тоа ми е поентата,Охрид е убав,но во никој случај не може да се рамни со море.
И секаде околу вас има мориња,а вие нас ќе не сметате за улави и ќе не колете со такви смешни цени?

Тоа е зашто знаете дека ќе се враќаме секоја година.
Затоа,бојкот.

Друга работа е однесувањето на Охриѓани,во кои сите,освен Серпико,на темава се покажаа како екстра арогантни.
А замислете ги тек во живо.
Им се може?

Епа,затоа,бојкот.

И Зевус,не е поентата дали е 100 ден влез,а он мене проба да ми земе 110 ден.
Поентата е што како и да е,ти ќе ги потрошиш парите кои си ги земал на одмор,без или со нивното колење.
Ама да те прават малоумен и да те колат за 10 или 100 ден,тоа е веќе смешно.
И самиот пиша дека е смешно,сепак тоа се некои принципи,не му беше на бушав до 50те денари.

Но сепак,ова со дебилни избацувачи се случува сегде,не можеме само на Охрид да му го залепиме.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
265
Поени од реакции
18
Abe danokot od osoba za vecer ko so znam e edno evro, dodaj na to struja koja doaga na leto do astronomski ceni deka bojlerite se stalno ukluceni, dodaj tuka pari za prasok i za toaletnitni, dodaj tuka amortizacijana mebel i slicno,i plus stalno nekoj neso skrsil. ke vidis zosto se cenite 300 denari nema smisla i da se pomalce od to:toe: ne e nikakva arogancija muabetov samo ti dolovuvam kakva e situacijata.
EDIT: plus voda kaj ne se plaka ko vo ostanatite gradovi po stotina denari tuku na leto i deset pati pojke, zaradi kolektorot mislam deka e taka neznam. i ima uste drugi troskovi so ne mi tekvet vo momentov

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ќе го бојкотирам чисто поради некоректниот однос на охриѓаните кои нудат приватен смештај, како што напомена Мац)). Не поради езерото и природните убавини. Во Охрид сум секоја година за охридскиот маратон(и малиот и големиот) и можете да ме најдете како ги шетам странците на Плаошник, Самуиловата тврдина, амфитеатарот, куќата на Робевци и сл. А за ограбување, сум била сведок како продавачка во локална продавница сакаше да им наплати повеќе на некои од странците само затоа што зборуваа на англиски.
Исклучок се пријателите што ги имам во Охрид и што знам дека се коректни, но не е туризам за сите.

Едит: Да напоменам, не идам ни во Црна Гора, ни во Хрватска, ни во гејлада, и така веќе овие 3-4 години летото ми е пополнето со маратони.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Abe danokot od osoba za vecer ko so znam e edno evro, dodaj na to struja koja doaga na leto do astronomski ceni deka bojlerite se stalno ukluceni,
А тоа во земјите со море го нема,бидејќи како што знам они имаат сончеви колектори.

Не ви текнало досега на таа финта? :)

Бојкот,дур не ви текне.

Нема јас да плаќам исто за море и езеро,макар и Охридско.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
265
Поени од реакции
18
dobro be mac bojkotiraj nemozam da ti se mesam i osporuvam tvoite stavovi! Jas samo ti kazava kakva e situacijata kolku od tie 5 evra od osoba gi zema gazdata! A za to deka ke mu zemis posle vervi me nema sansi mnogu cesto sum svedok za luge koi izbegale, koi pred da zaminat ispokrale cela kuka, koi iskrsile se... ova e samo mal del od to so moze da se desi na nekoj so izdava. normalno idat i luge kio se stvarno prekrasni koi ne pravat problemi i koi siguren sum deka site gazdi im davaat gratis denovi i im namaluvaat od cena i slicno.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Е добро де,вие сигурно не сте во загуба со издавањето,а како и секоја работа на светот,има и добри и лоши страни.
Сакам да ти кажам,не мора мене да ми кажуваш како што се работите,кога сум бил за исти пари на поквалитетно,така да овие приказни за даноци,кршења итн итн,се случуваат и во другите земји,немојте да почнете да се жалите уште.

Вашиот проблем со односот е што сите туристи ги гледате како можна штета за вашите апартмани,и со тоа уште одма се создава лош старт и ладен однос.

И нормално,ако јас сум дошол таму на одмор,и сум искршил се во некое од моите пијанства,најпоштено ќе си го платам тоа.
Но вие цената за штетата,како што изјави ти,ја делите на сите ваши туристи во пресметан општ трошок,наместо на тие кои навистина ќе ја направат.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Имат разлика, апартмани тука се цел спрат на пример, или пола спрат од куќа. Зависи од колкава е. А соби, ти се со заедничко веце...и се по 250-300 денари.Има разлика соби, апартмани, стан, хотел.

и за 300 денари неможиш да добиеш исто таква услуга ко во Турција тој шо чинел 40 евра! аман...:icon_bigg

И брат неможи мене шо сум од Охрид и на зима и лето да ми дава карти со различна цена некој (познат).
Е тука имате грешка мартин, во дефинирањето, никаде во туристичките места цел спрат или пола спрат од куќа или зграда нe се дефинира како апартман.
Значи едноставно апартман е најчесто двособен стан можеби некогаш трособен стан,со сопствено купатило со 30 до 60 квадрати.
Студио е еднособенстан со најмалку 30 квадрати и со сопствено купатило и помошна кујна.
И студиото и апартманот ги имаат ортприлика остите одлики како што ги опишав погоре.
Соба издавање е принцип на хостел, каде што обично се дели купатило и кујна, но каде што краветите се во посебни соби доволно голем за два до три особи удобно да спијат каде што постелнината се менува на три до четири дена.
И од моја гледан точка јас сум спремен да плаќам по 600 денари дневно сместување, заедно со уште двајца другари што би значело да даваме сите тројца по 30 евра дневно, ама затоа да добиеме апартман, со помошна кујна и сопствено купатило.
И пацо ја утињаш поентата со цените, не е борбата на туристите само да им се понуди што е можно поевтино, туку да им се понуди и нешто поквалитетно, бидејќи освен тие што ептен имаат мали примања и тинејџерите, некои едноставно се спремни да дадат повеќе пари за подобар квалитет, кој во охрид во форма на апартмани и студија многу ретко се наоѓа, а дури и собите кои се издаваат подобро да дада 400 денари дневно за легло и да добијам соба специјална само за туристи со стандарден кревет наместо да добијам соба од нечија куќа во која си живее преку зима и импровизиран кревет, како пред три години кога спиев на кауч спуштен во кревет, кој од едната страна беше потпрен на трупче од дрво за да не се преврти. А еден кревет воопшто не е скапо да се набави, тука во икеа има каси за кревет за само 30 евра на кој едноставно ставаш душек од оклу 40 евра и оп ете ти нов кревет само за туристи.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Како и да е, добро кажа, апартман е кога имаш свое веце и кујна. Значи Злобница, следниот пат, нема да одиш во ‘‘апартман‘‘, туку ќе одиш во апартман.:icon_bigg

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
под апартман мислиш на соба од 300 денари? Иначе во приватен (домашен) смештај не ти менат они постелнина, сама ќе си побараш ќе ти сменат ко ќе ти треба. А никогаш не сум слушнал дека апартмани делат тоалет и кујна и ...каде тоа?

То се вика бизнис, а не се вика апартман ;)

одговор од состанокот пред една недела во Охрид, за цените на таксито:

Предлог - одлуката предвидуваше зголемување на цените на такси-превозот по предлог на таксистите, но не беше усвоена од страна на советниците.

ВО НИКОЈА ЦРКВА НЕ СЕ НАПЛАЌА! Св. Софија не е црква, Св. Софија е музеј о.0 Иначе гарантирано во никоја црква не се наплаќа, освен ако тоа не е музеј.

Паркингот е нормално дека ќе е тешка понуда во летен период. Оди пешки, Охрид не е Скопје о.0 (следниот пат прашај за паркинзите шо се празни кај Европа ресторант (ПОЛИГОН), хотел Палас, Општина, Гимназија...

За то во кафичите...кога? На времето ко немаше фискални?

Стварно треба да дојдите и Охриѓани да ви напраиме една-две-три тури низ градов да видите само колку грешите!
И море, шо не ви текна кампања за да ги смириме Скопје и Охрид?
Вака јас кога барам смештај и се јавувам телефонски, неможам да знам каков ќе биде смештајот и на цена од 10евра и кога ќе ми кажат има тоалет,тераса итн итн се алудира на тоа да се работи на апартман, а не на соба, ова ми се има случено двапати. Кога стигнавме во охрид и го видовме смештајот дека се работи за нивни приватни простории, т.е целито кат 3соби ама со со заеднички тоалет и кујна, што не иде, не иде нели,а тоа дека ако бараш ќе ти дадат постелнина е малце научна фантастика ама ај,сме побарале не ни дале.
Ако убаво ми го прочита постот се работи за мај оваа година, значи фискални каси постојат. Само бидејќи бев со странци кои сакаа да ја платат сметката, келнерката виде дека може да забушава малце,па откако и дадов до знаење дека неможе да си игра курташак е тек тогаш донесе сметка, претходната кажана сума беше дупла од реалната сметка.
Само св.Софја се наплаќа, абе ајде, кај е за странци дупло поскапо, тркни ѕирни ќе се увериш дека е точно, св.Јован канео исто се наплаќа истата цена, св.Наум и св.Богородица перивлепта истотака итн итн.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Св. Јован не работи о.0 Не се оддржуваат богослушби, а ако не се оддржуваат...
Следниот пат ќе си дојдиш ќе најдиш на лице место стан, знаеш дека секаде така на ќоро те заебават. Или мене ќе ми се јавиш ќе ти најдам. :)
Ај сеа ние Охриѓани ја бојкотиравме темава..:icon_razz

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Тоа со забраната за пуштање бојлер ..е најтапа од све.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Следниот пат ќе си дојдиш ќе најдиш на лице место стан, знаеш дека секаде така на ќоро те заебават. Или мене ќе ми се јавиш ќе ти најдам. :)
Ај сеа ние Охриѓани ја бојкотиравме темава..:icon_razz
Епа тука лежи проблемот мартин, нема професионализам и искреност, то ест кога на тие што издаваат соби од свои приватни куќи ќе им спомнеш апартман тие си го толкуваат како ним им одговара самоз а да ти го издадат, а не гледаат дека со тоа само шират лош глас за нехотелското сместување во охрид.
Треба јас да биде и да се знае што апартман со сопствено вц а што е кат од приватна куќа кој импровизирано адаптиран во лето за престој на туристи. Тоа се две различни работи а не едно исто како што повеќето охриѓани кои издаваат соби кажуваат пред да видиш самиот.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Хихи, напоменав дека анкетата не е за охриѓани и да не гласаат на неа, затоа што е наменета за туристи, а не за домаќини. И не издржаа бе, пак напуниле гласови мартинче со доларче, Solid и компанија, срцки :pos2:

Ќе ви ги избришам, како што е редот.

Aнкетата треба да е показател на мислењето на туристите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom