Гласај: Бојкот на Охридскиот туризам: Сложно, да "неидаме"!

Чисто да се преброиме, колку луѓе се подготвени да го бојкотираат.

• Вкупно гласачи
    247
Статус
Затворена за нови мислења.

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Pa eve ko na primer nekoi se bunea deka gradot ne e cist- vo poslednive dve tri godini se ima podobreno ohrid na to pole, nekoi vikaja deka nemalo dobri privatni smestai jas vikam kolku plakas tolku dobivas ima mnogu mesta vo koi za cena od 300-350 denari dobivas krevet so topla voda non-stop i sl osnovni uslovi koi mozes da gi dobies za cena od 5, ako sakas poveke imas prekrasni stanovi koi se dvizat po 50 evra na dena vo koi slobodno mozete da spiete po 4-5 dusi, mesto da fakate divi taksisti koi se segde koljaci mozete slobodno da se javite vo taksi kompanija da ima ja kazite destinacijata i uste so niv da se dogovorite za cena, za uslugata vo kaficite ima i dobri i losi zosto gi vregate i tie koi so imet dobra usluga, za toa so slusate skopjanistata vaka skopjanistata taka nie pak slusame ohriganite vaka ohriganite taka. so drugo te interesira pile?:toe:
Еве ќе ти ти реплицирам јас за ова.

Кој прв го почна ова?
Ај баш кажи ми која е причината што скопјаните зборат така за охриѓаните, па фала богу вие сте причината што така цело време ги серете скопјаните! И се разбира дека и скопјани ќе си имаат свој став и свое мислење за охриѓани.

Не ми е сфатливо само зошто мора така да се збори за скопјани?:toe:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Дали некој охриѓанец воопшто ги прочита постовите на Злобница?

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Тука е проблемот. Вие не сфаќате дека Охрид е на Ориѓани, не ваш!

:ironicno_icon

Не знам дали ова е кажано саркастично или сериозно, ама токму тука лежи Зајко.

Проблемот ќе биде решен кога ќе сфатите дека Охрид е на сите, а не на охриѓани. И тоа што по некој пат на судбината живеете таму не значи дека треба да се однесувате како Охрид да ви е сопственост, зашто не ви е. Наместо да ја искористите приликата што живеете во град погоден за туризам, и да вадите пари како ненормални, го тапшате со тоа ‘ако не ви чини, не одите’. Тоа е проблемот. Што ни чини, ама не ни чини. Оти да не одиме бе? Зашто на вас ќе ви падне егото ако се однесувате со малку повеќе почит кон скопјаните, кои пред се се туристи кои на ВАС ги трошат своите пари? Не се криви скопјаните што се родени во главен град. Тоа не ги прави исфурани сељачишта и не ви дава за право да им се одмаздувате со тоа што ќе ги малтретирате и ќе им создавате нервози додека се на одмор.

ЗНАЧИ - бојкот не е правилното решение, ама ако тоа е единствениот начин да им дојде памет на некои луѓе, би било одлично доколку успее.

Толку од мене на темава. Мислам дека кажав се што имав, а некако и се ближи крајот.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Еве ќе ти ти реплицирам јас за ова.

Кој прв го почна ова?
Ај баш кажи ми која е причината што скопјаните зборат така за охриѓаните, па фала богу вие сте причината што така цело време ги серете скопјаните! И се разбира дека и скопјани ќе си имаат свој став и свое мислење за охриѓани.

Не ми е сфатливо само зошто мора така да се збори за скопјани?:toe:
Марко, што е постаро: пилето или кокошката?
И кој е поглупав ако ги споредиме? Дали е мерливо?

Драги мои, апелирам до сите кои не се сложуваат со бојкотов, да ја прескокнуваат темава.

А другите, за жал не се гледаме во Охрид. Бар не до 2010.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Не знам дали ова е кажано саркастично или сериозно, ама токму тука лежи Зајко.

Проблемот ќе биде решен кога ќе сфатите дека Охрид е на сите, а не на охриѓани. И тоа што по некој пат на судбината живеете таму не значи дека треба да се однесувате како Охрид да ви е сопственост, зашто не ви е. Наместо да ја искористите приликата што живеете во град погоден за туризам, и да вадите пари како ненормални, го тапшате со тоа ‘ако не ви чини, не одите’. Тоа е проблемот. Што ни чини, ама не ни чини. Оти да не одиме бе? Зашто на вас ќе ви падне егото ако се однесувате со малку повеќе почит кон скопјаните, кои пред се се туристи кои на ВАС ги трошат своите пари? Не се криви скопјаните што се родени во главен град. Тоа не ги прави исфурани сељачишта и не ви дава за право да им се одмаздувате со тоа што ќе ги малтретирате и ќе им создавате нервози додека се на одмор.

ЗНАЧИ - бојкот не е правилното решение, ама ако тоа е единствениот начин да им дојде памет на некои луѓе, би било одлично доколку успее.

Толку од мене на темава. Мислам дека кажав се што имав, а некако и се ближи крајот.

Амин.

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Дали некој охриѓанец воопшто ги прочита постовите на Злобница?
Постовите кадешто неможат да се фатат ко слеп за стап за она вие скопјаните го тупите само ради охридскиот табиет,не се читаат, а уште помалце да им текне на она правилото дека купувачот,муштеријата, во овој случај туристите, секогаш се во право. А критика со адекватни аргументи па ич...
Не сум за бојкот бидејќи го гледам тоа како ultima ratio, ама мора да постои некој друг поадекватен начин да се среди истиот проблем.

N

n/a

Гостин
Сега и јас еднаш сериозно:
(и последно на темава и на сите други од ваква тематика)
Може да правиме муабет со денови...
и пак да нема никаков напредок и конструктивен муабет.
Она... се да се сведе на муабет вие вака... а пак вие... вака!!!
= нула напредок.Потрошено време и силни зборови кои што не ми е мерак да ги трошам кон македонци.

1.Точно е дека најгласни во своите прохтеви за Охрид... се оние што таму сакаат да летуваат за 150еу или пак идат втор пат- после главниот одмор.
РУМЗ кажа најдобро-секаде и секогаш -колку плаќаш...толку добиваш.
2.Тој што со лошо ќе ги дотера на памет охриѓани- да ми се јави од кога ќе го постигне.
Јас сместа на сунет ќе идам.
3.Услугата и воопшто Охрид како град (објекти,улици,кафичи,плажи) е рапидно подобрена последниве неколку години,и тоа што е за пофалување е дека има тенденција таквиот раст (напредок) да продолжи.
4.Наместо да се карате до бесвест- за после пак да се видите сите во Охрид за едно 20 дена до еден месец од сега.... секој нека проба да подобри по нешто од горе наведените `зулуми` наведени од `контра екипата`...
и ќе има многу помалку можност за кавга и расправање.
5.Конечно... Охрид е гордост на Македонија.
И не бива да се валка од македонци... на било каков начин.
Поздрав... не ви пишувам веќе на темава.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
еве ќе ти пишам неколку причини кои не се однесуваат само на охридскиот табиет:

-кога сум на одмор сакам да искулирам, а не да се тепам за лежалка на плажа која ми ја наплаќаат ко на свети петар кајгана ко да е којзнае кој луксуз
-до сега со исклучок на еднаш не сум била во асален апартман, секаде се делат тоалети, кујни итн, за хигиена да не збориме, менување постелнина во апартман може одма да заборавиш
-повеќето од апартманите-собите што се рентаат не се воопшто предвидени за туристички намени, туку се дел од нечие нормално живеалиште
-топла вода за туширање исто со тешки рестрикции
-возење со такси,пази да не бекнеш зошто ако се деси тоа пиши одма дупла цена

-заден пат ги разгледуваме црквите низ охрид, кадешто насекаде се наплаќа 50дена влез (прват тоа билокаде да видам) срам ми беше на гостите што ги шетав да им кажам дека се плаќа, а уште повеќе дека за нив ко за странци е поскапо т.е 100ден, со која логика незнам.
-плаќање сметка во кафич стрикно со мени пред тебе,зш искачаат некои феноменални математички нелогичности
-паркинг наоѓање исто научна фантастика
И уште мал милион ситници кои не ми текнуваат во моментов.
Атер од Злобница, да најдам тро време во полемикиве да и кажам збор два да не се осетит изоставена. За то време, Гаго слободно побарај ми мислења на кои не ми е реплицирано мене (или ко шо би рекол ти, не се прочитани). А можеш и на сите воопшто, добра студија ќе е :)

За првиот дел, хотел му е мајката, ако секоја година си некасметлија и налетуваш на чурук домаќини. Малку поскапо ќе платиш, али ќе бидеш услужена на ниво. Или па јави се, ќе средиме нешто приватно а асално, ама со време.

За вториот дел, синиот: Се сложувам дека доколку не се претворени во музеи, во црквите не смее да се наплаќа влез. Ете, ова е можност за убава кампања. Ако се музеи како Аја Софија, Килисе Џамија и така натака, и да платиш влез да не ти е жал, музеј си е музеј секаде во светот.

Паркингот е ужасен, и е РЕАЛЕН проблем. Не и нерешлив, ама за решавање треба да се случат ПРВО темелни промени во инфраструктурната поставеност и прогноза за развој на Охрид во наредните 30, 50 и повеќе години, а како ВТОРО да се скроти алчноста кај многу МАКЕДОНЦИ ( не викам Охриѓани, бидејќи за урбаниот хаос во Охрид виновни се со заеднички - тврдам - сили локалната самоуправа во координација со министерството за транспорт и врски).

За сметка во кафиќ, повисока него реална... Не биди параноична Мила :) Не е дек сакаме да крадиме, математика не знајме. А сега озбилно, се надевам дека кај шо си го забележала ова си го известила газдата.
Јас ако ми се случи, најверојатно саркастично ќе му дофрлам нешто на келнерот, и нема да му текне да му се повтори.

За првиот дел имам уште да ти зборвам, ама нема овде, зш темава е за друго.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
до сега со исклучок на еднаш не сум била во асален апартман, секаде се делат тоалети, кујни итн, за хигиена да не збориме, менување постелнина во апартман може одма да заборавиш
под апартман мислиш на соба од 300 денари? Иначе во приватен (домашен) смештај не ти менат они постелнина, сама ќе си побараш ќе ти сменат ко ќе ти треба. А никогаш не сум слушнал дека апартмани делат тоалет и кујна и ...каде тоа?
повеќето од апартманите-собите што се рентаат не се воопшто предвидени за туристички намени, туку се дел од нечие нормално живеалиште
То се вика бизнис, а не се вика апартман ;)
возење со такси,пази да не бекнеш зошто ако се деси тоа пиши одма дупла цена
одговор од состанокот пред една недела во Охрид, за цените на таксито:

Предлог - одлуката предвидуваше зголемување на цените на такси-превозот по предлог на таксистите, но не беше усвоена од страна на советниците.

заден пат ги разгледуваме црквите низ охрид, кадешто насекаде се наплаќа 50дена влез (прват тоа билокаде да видам) срам ми беше на гостите што ги шетав да им кажам дека се плаќа, а уште повеќе дека за нив ко за странци е поскапо т.е 100ден, со која логика незнам.
ВО НИКОЈА ЦРКВА НЕ СЕ НАПЛАЌА! Св. Софија не е црква, Св. Софија е музеј о.0 Иначе гарантирано во никоја црква не се наплаќа, освен ако тоа не е музеј.

-плаќање сметка во кафич стрикно со мени пред тебе,зш искачаат некои феноменални математички нелогичности
-паркинг наоѓање исто научна фантастика
Паркингот е нормално дека ќе е тешка понуда во летен период. Оди пешки, Охрид не е Скопје о.0 (следниот пат прашај за паркинзите шо се празни кај Европа ресторант (ПОЛИГОН), хотел Палас, Општина, Гимназија...

За то во кафичите...кога? На времето ко немаше фискални?

Стварно треба да дојдите и Охриѓани да ви напраиме една-две-три тури низ градов да видите само колку грешите!
И море, шо не ви текна кампања за да ги смириме Скопје и Охрид?

N

n/a

Гостин
Врв на ситуацијата беше во Х-фактор,наводно шема дискотеката во Охрид,за 1-ви мај годинава.
Си одиме културно да си влеземе со другари,вратарот вика-Дечко 150 денари.
Јас само реков-Колкууу? и тргнав да си одам. Таман стигнавме до вратата,вратарот викна-Ееејј дечки,чекајте,ајде за 100 денари........Ние нормално,си отидовме.
После 2 дена,другар,охриѓанец отишол во дискотеката,прашал колку пари е влез,му рекле луѓето-Па имаш тарифа за скопјани што е 150 денари и тарифа за охриѓани и остали што е 100 денари. После 3 збора муабет за охриѓани,го пуштила другарот бесплатно.
Доволно е?:smir:
И тебе морам да ти реплицирам сега сериозно...онака за крај-крај на темава.
Добро бе батка... биваше за 100ден. цел состав да склепаш овдека?
Колку плаќаш ти за влез у дискотека во Скопје?
Или таму може а...о.к е.
Аман...:toe:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
И тебе морам да ти реплицирам сега сериозно...онака за крај-крај на темава.
Добро бе батка... биваше за 100ден. цел состав да склепаш овдека?
Колку плаќаш ти за влез у дискотека во Скопје?
Или таму може а...о.к е.
Аман...:toe:
Зевсус не е проблемот за колку чини влез, може некој ќе даде некој нема да даде толку пари, проблемот лежи во двојните тарифи.

Мартин тоа што се издаваат соби, тоа и се, едноставно соби, не се ниту студија ниту апартмани.
Јас сум бил со моите во турција 6 пати, секогаш на споствена режија ,значи палиме колата идеме во турција и на лице место бараме апартман.
Тоа што секогаш сме го добивале во просек е за 30 до 40 евра дневно е довособен стан со најмалку 25-30 квадрати, со купатило што секогаш има топла вода. Едната соба била спална во која има ло секогаш два кревети составени од каса и душек, специјално купени само за апартманот. другиот дел бил обично ходник поврзан со другата поголема соба во која има маса со две до три столици за ручање, кујна со две рингли а понекогаш и рерна, и опремена со чаши, ножеви, лажици и вилушки и тањири. Во таа поголема соба секогаш имало една фотеља или тросед кој пак е специјално само за апартманот и не е релативно нов на кој јас имам спиено секогаш и никогаш не бил пропаднат или тотално стар и искористен. Скоро секогаш имало клима уред.
Апартманот секој ден околу 11-13 часот беше чистен до чистачка, која воколку имало малку тоаелтна хартија ставала нова ролна. Постелнината беше во истиот тој период кога се чисти секој трет или четврти ден менувана со нова свежа испрана постелнина.
Обично тоа биле згради само со такви апартмани половина од кои имале базен кој секое сабајле се чисти.
И сето тоа за цена до 30 до 40 евра на ден без разлика дами се користи каучот или фотељата за трета особа која спие.
Еве сум бил еднаш пред неколку години и на закинтос кој важи за поскап остров во грција, сметајќи дека и во грција се поскапи апартманите од тие во турција и таму дневно беше 50 евра и тоа е најскапиот таков апартман кој сме го платиле.
Па сега ставете се во позицијата на странецот (холанѓанец, германец итн.) кои биле во турција и знаат што добиле за колку пари и ќе го споредат со понудата во охрид.

Можеби постов беше за во другата тема, за да им се даде претстава на тие охриѓани што нудат приватно сместување дека странците биле и на други места и добиле поквалитетно сместување за помали пари, ама за нив може не се толку парите важни колку што е квалитетот. затоа размислувајте во таа насока.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Мартин тоа што се издаваат соби, тоа и се, едноставно соби, не се ниту студија ниту апартмани.
Имат разлика, апартмани тука се цел спрат на пример, или пола спрат од куќа. Зависи од колкава е. А соби, ти се со заедничко веце...и се по 250-300 денари.Има разлика соби, апартмани, стан, хотел.

и за 300 денари неможиш да добиеш исто таква услуга ко во Турција тој шо чинел 40 евра! аман...:icon_bigg

И брат неможи мене шо сум од Охрид и на зима и лето да ми дава карти со различна цена некој (познат).

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Ете, за да биде поинтересно, секој кој мисли да го бојкотира охридскиот квази туризам може да кликне на анкетата, па ќе се преброиме на крај :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
А анкетава се важи за 2009 и понатаму, или почнува од 2008?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Почнува од сега, крајната цел кога ќе се сумираат резултатите е сезона 2009 :)

Напомена: охриѓаните нека не се мачат да гласаат, не важи за нив, важи за туристи :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom