Гитара (почетник)

Член од
16 февруари 2012
Мислења
53
Поени од реакции
174
daj decki kazite ja sum levak i sakam da kupim akusticna gitara. deneska prasav u 5 prodavnici i dobiv razlicni mislenja. dali moze da se zeme akusticna gitara i posle samo zicite da gi prefrlim za leva ruka ?????

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
daj decki kazite ja sum levak i sakam da kupim akusticna gitara. deneska prasav u 5 prodavnici i dobiv razlicni mislenja. dali moze da se zeme akusticna gitara i posle samo zicite da gi prefrlim za leva ruka ?????
Зависи од гитарата, какви носачи има на жиците (кај вратот и кај кобилицата), можеби кеј некои ќе се јави зуење и сл. А зошто едноставнно на лице место не замениш 1-ва и 6-та кај оние кои кажале дека може? Ако се сигурни треба да ти дозволат нели? :)

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Можеш да ми дадеш повеќе информации за т.н. "Фразирање" ? и ако има случајно на нет некои туториалчиња за тоа, било какви, би биле добредојдени :) . Свирам блуз инаку. :)
Пиши Phrasing на јутуб. Тоа ти е као група на ноти што се поврзуваат или повторуваат у одредени тактови. Многу сложен поим е бидејќи со него е поврзано динамика, контура, секвенци и сите други пиздарии што постојат у свирење така тешко малце лекции да се најда по интернет што би опфатило се`. Едноставно слушај инструментална музика од познативе гитаристи, и види како поврзуваат одредена група ноти. Бидејќи свириш блуз обрати пажња на ББ КИНГ како се фокусира на 3-4 ноти па поврзува после друга групација од ноти. Кога еден гитарист ќе научи комплетно фразирање тогаш го достигнал врвот така да не се откажувај лесно. Ја 3 години вежбам па пак скоро до никаде сум :D

Lord Macedon

Етнички жител на Кајгана
Член од
12 септември 2008
Мислења
135
Поени од реакции
21
Ајде за почетниците (како мене) напишете некои попознати песни со 2 или 3 акорди?

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
македонско девојче или биљана сајла немаше имаш на нет акорди од песните

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.840
Поени од реакции
6.551
Такви песни треба да одбегнуваш ако сакаш да научиш добро да свириш. Обично таквите песни и не се многу добри али имаш исклучоци на пр цела дискографија на Нирвана, сите песни се по 2-3 акорда али добро звучат.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Извини темата би била многу монотона. Научи 4-5 акорди и ќе знаеш да свириш 80% од познатите песни. Можеш да побараш и на Гугл.

ПС. Сите екс-ју рок песни се лесни со 3-4 акорди. Ќе си ги задоволиш пријателите а можда и на некоја ќе и се засвиѓаш :D

Едит: Lord Macedon ги споив темите бидејќи си почетник па ако имаш прашања нешто да ги поставиш во соодветнава тема. Радо би ти помогнал :)

Член од
28 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
za pocetok treba da gi naucis akordite c-dur a-moll a-dur d-dur d-moll e-moll e-dur i g-dur i zicite koa zica na koe pole kako se vika toa e za pocetok jas taka pocnav :D

Член од
16 април 2012
Мислења
108
Поени од реакции
22
Drugari,jas sviram opredeleno vreme na gitara,ama sum obvrzan so pesnarka,kako na gi sovladam akordite za da gi sviram po sluh??

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Drugari,jas sviram opredeleno vreme na gitara,ama sum obvrzan so pesnarka,kako na gi sovladam akordite za da gi sviram po sluh??
За тоа прв чекор е да ги распределиш одприлика како звучат акордите т.е како звучат молските (помрачно), дурските (повесело) , па после имаш разни варијации на тие акорди али прво пробај да ги разграничиш овие 2 типа на акорди за да осетиш одприлика како звучат :)

Член од
16 април 2012
Мислења
108
Поени од реакции
22
А дали според нивната висина ги употребуваме во една песна?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
А дали според нивната висина ги употребуваме во една песна?
Како мислиш според нивната висина? Ако на пример прогресијата е Em, Cdur, Gdur и Ddur тогаш за полустепен пониско би било D#m, Bdur, F#dur и C#dur. Зависи од твојот глас така ја штимаш гитарата или па ако те мрзи ја свириш прогресијата пониско. Ова зборим за висината односно тоналитетот на песната ако мислиш на тоа. Ако мислиш на друго те молим подетално прашај за да ти објасним :)

Член од
16 април 2012
Мислења
108
Поени од реакции
22
Прашањето ми беше според што ја одредуваме местополпжбата на акордот во одреден дел од песната?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Прашањето ми беше според што ја одредуваме местополпжбата на акордот во одреден дел од песната?
Слухот нормално, а тој се добива со многу свирење и вежбање. Јас само ти дадов мал совет за тоа како да го подобриш слухот. Тој се вежба, се усовршува и доаѓа по некое време.

Kajgana Shop

На врв Bottom