Гитара (почетник)

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Не сум почетник ама имам почетнички проблем, више трет ден го вежбам и се сецкам на интрово секој ебан пат. :facepalm:

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Не сум почетник ама имам почетнички проблем, више трет ден го вежбам и се сецкам на интрово секој ебан пат. :facepalm:

Сигурно си приметил дека кога вежбаш некоја работа во примеров интрото со тапинг, таква механичка работа и треба време да легне како што треба. Пример вежбај ја 3 дена нонстоп и дај и 1-2 дена одмор т.е уопште не ја вежбај. Ќе видиш после наредниот ден ќе ти лизга :D

CroMkd

Someone
Член од
24 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
35
Drugari,jas sviram opredeleno vreme na gitara,ama sum obvrzan so pesnarka,kako na gi sovladam akordite za da gi sviram po sluh??
Научи нешто за прогресии (гуглај за chord progressions), да ги препознаваш и да ги свириш во секоја скала.
Ако ги препознаваш, не би гарантирал дека во точен тоналитет би ги свирел песните (освен ако имаш развиено perfect pitch), ама лесно би транспозирал во бараниот.

Член од
16 април 2012
Мислења
108
Поени од реакции
22
Дали има некој софтвер кој може да ја мери висината на мојот глас,нешто слично како со штимањето на гитара со компјутер,имам проблем со интонацијата на гласот,не го пеам истиот тоналитет со гитарата,па ми треба мала помош :rolleyes:

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.545
Поени од реакции
5.855
Ај некој нека ми каже како да наштимам гитара? Некој програм или нешто така?

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Ај некој нека ми каже како да наштимам гитара? Некој програм или нешто така?
Тоа највеќе мразам.:mad:
Инаку јас пак планирам да почнам,одев предтоа 3 години, 1 во приватно,2 во државно.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
http://truefire.com/guitar-tuner/?gclid=CJ_WkPqtkrICFYS9zAods3IApA (ако имаш електрична, стави ја во влезот за микрoфон)
http://www.123guitartuner.com/

Или инсталирај guitar rig и имаш прецизен тјунер.
НИКОГАШ во влезот за микрофон. Може да ти рокне звучната. Ќе ја ставиш во line in со кабел од која на едната страна имаш голема моно банана (гитарата) и мала стеро банана (line-in)

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
НИКОГАШ во влезот за микрофон. Може да ти рокне звучната. Ќе ја ставиш во line in со кабел од која на едната страна имаш голема моно банана (гитарата) и мала стеро банана (line-in)
Ајде бе, ја откоа сум чепнал електрична пошто скапо ми е да купувам процесори и сл. си инсталирам гитар риг или ампли тјуб и си ја ставав во влез за микрофон, па еве досега не рикнала ниедна звучна.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Ајде бе, ја откоа сум чепнал електрична пошто скапо ми е да купувам процесори и сл. си инсталирам гитар риг или ампли тјуб и си ја ставав во влез за микрофон, па еве досега не рикнала ниедна звучна.
Убаво ти кажа ... може. Тоа што ти си имал среќа незначи дека и друг ќе има :)

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Am I too old for this sh*t ? Веќе неколку години слушам метал и рок музика, и гитарата почнува да ме „влече“ во последно време.. Но ме обезхрабрува тоа што сум малку компетитивен (по долго време вежбање, не би сакал да гледам 7 годишни деца како свират подобро од мене) и „постар“, моите омилени гитаристи Jimmy Page, Tony Iommi, Jake E. Lee, Buckethead и мојот идол Zakk Wylde. Секако јас не планирам да станам најдобар во свет, но ете да знам што е што.
Доколку мислите дека е вреди да се проба, препорачајте ми некоја акустична гитара со цена до 5000 денари. Или доколку мислите дека за таа цена нема да се најде доволно добра за учење, кажете вие цена и модел по ваш избор. Секако мене не ми треба некоја многу опасна, сепак сум почетник, само да не ми „ѕвони“ и убаво да се препознаваат акордите. Може да биде и половна, со линк до огласот. иии последно, да не биде многу голема.

Поздрав!

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
You old? Ти пред малце си се откажал од млеко од цицка бе. Kids this days...

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.439
Не си стар јас на 17 почнав да учам :D.
Не купувај нова гитара, земи си на старо колку да видиш дали воопшто те бидува и можеш да свириш.Ако ти оди, свири ја старата одредено време, па ако сакаш уште повеќе да навлезеш во свирењето купувај нова(електрична).
Со среќа.
П.С. Има тема гитара(почетник)-предлог до модератор да се спојат двете:)

Член од
18 ноември 2010
Мислења
885
Поени од реакции
408
Знаете каде има курсеви за гитара во Скопјево?

Kajgana Shop

На врв Bottom