Гитара (почетник)

S

smexy

Гостин
Па ја не зборам за електрична..
почетник треба да почне со електрична???
Што да не?
Не е као да ќе останеш сакат ако почнеш на електрична...ја една година на акустична исто ко да не сум вежбал.

Член од
18 ноември 2010
Мислења
885
Поени од реакции
408
Почетник сум свирам на обична или стручно кажано акустична гитара сакам да свирам панк,рок и рокен ролл се учам некако на видеоата на јутуб али не оди дали имате некој саовет да ми дадете или некој што учи почетници на ваква музика колку пари би коштало за таа "обука" инаку знам дека акустичната гитара не е за таа музика али целта ми е да се научам па потоа да земам некоја елекрична.

Член од
13 август 2011
Мислења
82
Поени од реакции
7
Што да не?
Не е као да ќе останеш сакат ако почнеш на електрична...ја една година на акустична исто ко да не сум вежбал.
Абе се тоа е така ама мислам дека полесно се почнува на електрична зашо друг звук се вади и така ! :)

S

smexy

Гостин
Знаеш шо е добра финта мислам
да земеш електрична па накнадно да земеш и акустична пошо на акустична потешко иде трзање.
Али ја увек сум викал дека почетници треба прво да ја увежбаат левата рака, па после десната.
Тоест прво да вежбаат легато на електрична.
Битно е за било што да свират.
The left hand is the steering wheel, the right hand is the gas.If you can't control the wheel you shouldn't press the gas.~Paul GIlbert ;)

Член од
13 август 2011
Мислења
82
Поени од реакции
7
Знаеш шо е добра финта мислам
да земеш електрична па накнадно да земеш и акустична пошо на акустична потешко иде трзање.
Али ја увек сум викал дека почетници треба прво да ја увежбаат левата рака, па после десната.
Тоест прво да вежбаат легато на електрична.
Битно е за било што да свират.
The left hand is the steering wheel, the right hand is the gas.If you can't control the wheel you shouldn't press the gas.~Paul GIlbert ;)
Да да :)
Ја знаеш како почнав
прво вежбав некои ноти...(соло) па после акорди и така..! :)

Член од
28 јуни 2011
Мислења
414
Поени од реакции
163
Абе другар, малце на средината кај 5тото поле ми е вдлабнат се гледе, кога ке ја исправам и кога ке видам добро малце вдлабнат на средината, ама се свири, не ми е скроз прав, како и да е само ми беше тоа да прашав.
Инаку ми стои повеке на телово гитарата, колку пари се овие сталките ?
Стварно..и мојава е искривана малку...не бев забележал патем проблемот со каква гитара да купам го решив. Ќе зимам Ариа :D

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Почетник сум свирам на обична или стручно кажано акустична гитара сакам да свирам панк,рок и рокен ролл се учам некако на видеоата на јутуб али не оди дали имате некој саовет да ми дадете или некој што учи почетници на ваква музика колку пари би коштало за таа "обука" инаку знам дека акустичната гитара не е за таа музика али целта ми е да се научам па потоа да земам некоја елекрична.
За панк не ти треба обука, чак ни теорија.
Него, како стоиш со англискиот? Топла препорака да почнеш да читаш, на македонски или на англиски, теорија. Се за нотите, акордите и скалите. Основите мора да ги знаеш теориски за да свириш.
Исто така имаш предобри професори онлајн кој работат за беспари , топла препорака до :
http://justinguitar.com/ и видеата на Marty Schwartz .
Не е тешко, бар не за панк. Како и да е , за да свириш рок мора да знаеш блуз. Тоа е основата . Почни со пентатонски скали, па блуз пентатонска , па блуз „ликови“ за да почнеш после некое време да свириш рок. Не се залетувај одма по електрична гитара поради дисторзијата, стварно не ти треба.

Инаку whoim1, што Ариа и за која цена ? :)

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
Кој е последниот воз за да почнеш да свириш гитара? возраст?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Кој е последниот воз за да почнеш да свириш гитара? возраст?
Нема последен воз. И 50 години не е премногу. За разлика од виолината, гитарата има полиња што значи дека точно ти се определени фрекфенциите на нотите- немора увото да ти се навикнува од мал.

Член од
13 август 2011
Мислења
82
Поени од реакции
7
Нема последен воз. И 50 години не е премногу. За разлика од виолината, гитарата има полиња што значи дека точно ти се определени фрекфенциите на нотите- немора увото да ти се навикнува од мал.
Да да ..
тие што се виолина виолончело неможе да ги свири секој
мислам може секој али не исто :)
а гитарата за 2 години ке ја усовршиш многу бидејки имаш определени полинја :)

Член од
27 април 2011
Мислења
2.308
Поени од реакции
3.064
Да ве прашам ... имам гитара со пластични жици ...дали може да ставам метални жици пошто купив вакви ?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Да ве прашам ... имам гитара со пластични жици ...дали може да ставам метални жици пошто купив вакви ?
Можеш, најголем број од акустичните се со stable врат без шипка така да не би требало да имаш проблеми со вратот откога ќе ставиш метални. :)

Член од
27 април 2011
Мислења
2.308
Поени од реакции
3.064
Можеш, најголем број од акустичните се со stable врат без шипка така да не би требало да имаш проблеми со вратот откога ќе ставиш метални. :)
E-кецот жицата ми се кине по 2 пут на штимање XDDDDDDDDD

Kajgana Shop

На врв Bottom