Гитара (почетник)

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
Да не ги цитирам многуте над мене, и ја би ти кажала да си земеш акустична за почеток ,маарко ти ги даде акордите,научи ги основните не се воопшто тешки ке видиш и сам. Незнам зашто толку мразиш (нејќеш) акустична,меѓутоа многу полесно е да преминеш од акустична на електрична отколку обратно.

Ако си решен да земаш електрична не би можела да те советувам.Бидејќи си почетник можеш пакет, а за подобра гитара понатаму-усоврши се прво. Не се ни тие толку лоши :)

И стварно не си ништо по кул со електрична,покул ке си ако научиш да свириш,а на акустична можеш доста од тоа.
Да се живи и здрави моите што Не ми купија одма електрична уште на почеток. Бидејќи ми беше мерак секако. Али увидов после дека не било само мерак, пред се воља за свирење ти треба:).
Ако стварно сакаш да научиш,и не ти е само до мерак за електрична,верувај нема воопшто тешко да ти биде.Само воља и труд :)

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Е да, и тоа.
Ако уопште не знаеш да свириш почињај со акустична (така и ја почнав), после елетричната ко вода ќе иде, зашо акустиката е потешка.
А ако земеш прво елетрична ќе имаш проблеми додека ја совладаш акустичната.

Roswell

Tu Sei Tutta La Mia Vita
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.619
Поени од реакции
29
А ти бате како почетник, дали воопшти си фатил гитара во рацете т.е. дали знаеш правилно да ја држиш и дали можеш да врзеш барем два акорди со било каков ритам?

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.340
Поени од реакции
2.232
А ти бате како почетник, дали воопшти си фатил гитара во рацете т.е. дали знаеш правилно да ја држиш и дали можеш да врзеш барем два акорди со било каков ритам?
абе еднашка кај еден другар бев и у скопје и имаше гитара ја фатив враце дрмав 2 жици се наежив (=
не сум свирел на гитара не знам, затоа да ми објаснете

Roswell

Tu Sei Tutta La Mia Vita
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.619
Поени од реакции
29
Од прилика би требало вака да ја поставиш, со тоа што можеш малку да го повлечиш вратот на кај тебе, бидејќи ќе треба многу да го држиш погледот кај левата рака.

Важно секој прст има своја определена позиција т.е. секој прст мора да го користиш за едно поле, нешто вака

Прво научи ги овие три акорди (дурови) и се додека не ги совладаш, да можеш без никаков проблем да преминеш од еден на друг, со било каков ритам на почеток не би ти предлагал да бараш повеќе.

Важно!!! Точките ти се жиците што треба да ги свириш, каде што нема точки значи нема ни звук да вадиш. Бројките ти се позиција за прстите, па сега читај и прави како што читаш.

Толку од мене за почеток.

Член од
31 јули 2008
Мислења
38
Поени од реакции
11
Гледам се развила добра дискусија.
Епа вака: Ако се разбираш од клавир ќе ти биде полесно да се вклопиш бидејќи десната рака е ритамот т.е белите дирки а левата се црните дирки. Ако знаеш да свириш хармоника ќе ти биде уште полесно бидејќи скоро сите ритмови ќе ги знаеш.
Ако не си свирел никаков друг инструмент до сега и тоа не е проблем. Мислам дека во Струмица можеш да најдеш нешто пригодно за почетник(иако акустична е најдобар избор за почеток... можеби и ќе те убедиме хехе) Многу не се разбирам од марките па затоа не ти препорачувам нешто ама и вработените во продавницата можат да ти кажат која е најдобра за почетник и не гледај да фрлиш тешка пара за гитара а сеуште почнуваш да учиш најосновни работи.
Со желба напред научи ги акордите(дурови, молови, димови итд... )
И после ќе ти дадам некои песнички со акорди ( македонски ) бидејќи во претходниот пост ти дадов страна за странски и српски акорди :)

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Како мислиш Ноти нема да му требат .. ноти се 6 нема повеќе .. повеќе се потребни дуровите освен за соло.
Па нема да му требаат да ги учи, јас свирам гитара веќе 5 години и сум во бенд, а не ги знам нотите на гитара и не ми ни затребале. За солото може и табулатура да послужи и онака се поедноставни, нотите се комплицирани за учење.

Roswell

Tu Sei Tutta La Mia Vita
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.619
Поени од реакции
29
Па нема да му требаат да ги учи, јас свирам гитара веќе 5 години и сум во бенд, а не ги знам нотите на гитара и не ми ни затребале. За солото може и табулатура да послужи и онака се поедноставни, нотите се комплицирани за учење.
Вака би рекол јас.

Таблатури? Да, голема помош.
5 години и незнаеш едно соло да отсвириш? Срамота.
Накратко кажано ебати свирењето.

Член од
31 јули 2008
Мислења
38
Поени од реакции
11
и мене не ми е јасно како може да не знаеш НИЕДНО соло :nenene:.. јас на 2рата недела научив и тоа 2.
Добро и тоа не е лошо сепак да дадам пример .. мојот да го наречам професор е самоук гитарист( во тоа време немало од кај да се учи.. денес ние имаме се сомелено само да го џвакнеме) ама свири 30 години гитара и свирел во бенд а не знаел име на ритам, дурови или слично.
И за ова што велиш дека нотите се комплицирани за учење. Ај кажи ми од каде дојде до овој заклучок :nesvest:

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Значи бог да чува и да брани сте. Знам сола колку сакаш да свирам!! Го знам на Dire Straits "Sultans Of Swing", на Metallica "Nothing Else Matters", на White Stripes "Seven Nation Army", на Cranberries "Zombie" итн. Незнам како да ве натерам да сватите, очигледно не ја разбирате разликата помеѓу табулатури и ноти! Јас солата ги учам од табулатури, а не преку ноти!!! И нотите се комплицирани за учење, зошто на една жица имаш по три ноти. Плус другарка ми кај што иде на гитара ми објаснуваше и учителот каде што одев јас! И не се правете многу паметни, една основна разлика не знаете да направите!

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263

Pa ako saka da sviri solazi od Metallica ili nekoj drug rok ili metal bend sigurno nema da gi bara kako noten zapis poso nema nikad da gi najde ...

Notite bile komplicirani...Yeah right, zatoa decana u nizo muzicko gi ucat za edno polugodie....:toe::toe::toe:

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Па ја не реков дека се невозможни за учење, што сте толку накострешени. Само реков дека се покомплицирани од колку табулатурите и дека ако сакаш да свириш рок или забавно не ти требаат толку зошо прочепкајте малце интрнет и ќе видите дека табулатурите се пораспространети.

D

Daftie

Гостин
Ај ја да не останам покуса, морам тука да цитирам
Ако ги знаеш акордите и низата како тие се движат, тогаш логично ќе ги знаеш и нотите на гитара, а ако акордите само напамет си ги научила и све си учиш така од таблатури, ондак џабе свириш од 10 години у бенд кога тапа си.
А за нотите на петолиние, тоа е боза ствар :)

Член од
31 јули 2008
Мислења
38
Поени од реакции
11
Значи бог да чува и да брани сте. Знам сола колку сакаш да свирам!! Го знам на Dire Straits "Sultans Of Swing", на Metallica "Nothing Else Matters", на White Stripes "Seven Nation Army", на Cranberries "Zombie" итн. Незнам како да ве натерам да сватите, очигледно не ја разбирате разликата помеѓу табулатури и ноти! Јас солата ги учам од табулатури, а не преку ноти!!! И нотите се комплицирани за учење, зошто на една жица имаш по три ноти. Плус другарка ми кај што иде на гитара ми објаснуваше и учителот каде што одев јас! И не се правете многу паметни, една основна разлика не знаете да направите!
Абе слушај. Јас знам што е таблатура а што нота. Ама ај сега да не го замараме Xfire бидејќи нотите му се поважни сега отколку таблатурите .. сеуште нема изберено гитара, треба да му помогнеме .. а ние се караме за ноти и таблатури

Kajgana Shop

На врв Bottom