Гитара (почетник)

Член од
18 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
14
Потешко ти оди затоа што си привикнат на пластични жици.Али добар избор си направил,бидејки металните жици вадат каде каде поприроден звук.Ќе се навикнеш,јесда малце ќе ти стврднат прстите.
А и веројатно ќе набиеш поголема прецизност.
Ок фала. :D
Него имам уште едно прашање поврзано со перцата и нивната дебелина.. Која дебелина за што се користи и која би било најдобро ја да ја користам тоа не ми баш јасно.

--- надополнето ---

nema veze, gitara e gitara, zena e zena, dali podebela, potenka, plasticna ili metalna.....se e do navika i treningot
Немам толку мака за жиците. Мислев на вратот дека на претходната беше поширок и жиците беа повеќе одалечени меѓу себе и полесно ги фаќав акордите и сл, мада не се разбирам многу уште сум на почеток претпоставува со време ке се навикнам и повеќе тренинг и ке биде ок . :D

Г

Господ

Гостин
Перца?
Мислиш на трзалица?
Вака сеа,се зависи од тоа каков тон сакаш да извадиш.Боја на звук.Јас обично користам 0.7 и 1 али имаш и подебели и потенки.Eкспериментирај додека не го добиеш она што го сакаш.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Вака да прашам нешто може изглеа малку глупо прашање али не сеуште сум почетник па ме интересира.....
Значи свирам т.е учам веќе 5 месеци гитара , почнав на класична гитара подебел врат пластични жици и слично по совет на еден другар кој подолго време свири дека подобро било на таква бидејќи имала подебел врат па после на другите полесно ке ми било.... Денес купив акустична потесен врат метални жици и сеа малку по тешко ми иде со оваа дали има везе тоа додека да се привикнам на оваа или незнам ...
Има врска. Гитарата со победебел врат, можеш ем полесно да се научиш, имаш по раздалечени жици, односно акордите ке ги факаш полесно, отколку на потесен врат, кој може да ти прави проблеми на почетокот(како на мене) бидејки кога факаф акорд не можев убаво бидејки факаф и друга жица, ме сфакаш? И е потешко на потесен врат. Инаку и за со гитарата далеку по квалитетен звук вадат металните жици е многу подобро барем за мене, добар избор.

Ако идеш таму на часови само за да те учи како да свириш туѓи песне тогаш ја не би идел. Песнете моеш и сам да ги учиш преку јутуб. А ако те учи и теорија и техника тогаш тоа е друго :) Колку време свириш? =]
Е, од јутјуб, пробав не ми станува јасно. Инаку тама учам песни, да. А понатака ке почнам и сола? А што ти мислиш и според тебе треба да учам таму? Каква техника на што мислиш?

Еми веќе 2-3 месеца, абе почетник сум. Тек енос совладав акордите да ги мењам без проблем. :) (зависи кој акорди, нели нормално не ги знам сите) :)

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Има врска. Гитарата со победебел врат, можеш ем полесно да се научиш, имаш по раздалечени жици, односно акордите ке ги факаш полесно, отколку на потесен врат, кој може да ти прави проблеми на почетокот(како на мене) бидејки кога факаф акорд не можев убаво бидејки факаф и друга жица, ме сфакаш? И е потешко на потесен врат. Инаку и за со гитарата далеку по квалитетен звук вадат металните жици е многу подобро барем за мене, добар избор.
нема везе, не е потешко, во спротива би можел да кажам дека тенок врат е подобро пошто можеж побргу да ги менуваш акордите пошто немаш толку празен простор меѓу жиците????

Кога си почетник се е тешко, затоа велат, нема мајстор паднато од небо...

Г

Господ

Гостин

Е, од јутјуб, пробав не ми станува јасно. Инаку тама учам песни, да. А понатака ке почнам и сола? А што ти мислиш и според тебе треба да учам таму? Каква техника на што мислиш?

Еми веќе 2-3 месеца, абе почетник сум. Тек енос совладав акордите да ги мењам без проблем. :) (зависи кој акорди, нели нормално не ги знам сите) :)

Акорди и ритам можеш да учиш колку сакаш.Кога веќе си тргнал да учиш,нема крај :)
Е сега зависи кон што се стремиш.Ако имаш намера да дрнкаш во парк освен квинтни и некои септакорди,дурска молска скала па и не ти треба којзнае што.
Ако планираш да се развиваш како гитарист ондак не е лошо да поработиш на трзајот и контролата и индивидуалноста на прстите на левата рака и синхронизација на двете раце.
Така да не е лошо да пробаш да вежбаш alternate picking,сепак е easy to learn but hard to master.Сепак како ќе напредуваш се повеќе врати ќе ти се отворат.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
нема везе, не е потешко, во спротива би можел да кажам дека тенок врат е подобро пошто можеж побргу да ги менуваш акордите пошто немаш толку празен простор меѓу жиците????

Кога си почетник се е тешко, затоа велат, нема мајстор паднато од небо...
Поважно е да ги фаќаш правилно, односно не е поважно туку прво и основно да ги факаш акордите како што треба (правилно) и ондак да вежба да се префрлува. Сепак како и да е со желба и учење се се може.

Smexy_Bit

Повеќе за во друштво ми е онака. :) =) Али сепак и јас имам желбичка за некои сола итн. Тек почетник сум. :)

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Поважно е да ги фаќаш правилно, односно не е поважно туку прво и основно да ги факаш акордите како што треба (правилно) и ондак да вежба да се префрлува. Сепак како и да е со желба и учење се се може.

Smexy_Bit

Повеќе за во друштво ми е онака. :) =) Али сепак и јас имам желбичка за некои сола итн. Тек почетник сум. :)
Свирам преку 20 год, знам што зборувам, нема потешко, нема ниту поважно...

Член од
18 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
14
Перца?
Мислиш на трзалица?
Вака сеа,се зависи од тоа каков тон сакаш да извадиш.Боја на звук.Јас обично користам 0.7 и 1 али имаш и подебели и потенки.Eкспериментирај додека не го добиеш она што го сакаш.
Па од сите дебелини купив за да видам , и како што глеам со 0.7 најдобро ми иде...

--- надополнето ---

Може да знам дали самоук си или си идел на професор , бидејќи погоре мислам напиша некој член дека без професор погрешно можело да се научи, па ја дека сум самоук ме интересира дали може на тој начин добро да се научи или мора некој час да се земе :D

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Да, ама не ти викам јас дека го говорам ова од мое искуство туку го имам слушнато од професор и ми кажувано, прво да се научам чисти акорди да излеват потоа да се префрлувам и така, се е битно бе :)

Инаку што музика свираш ?

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Па од сите дебелини купив за да видам , и како што глеам со 0.7 најдобро ми иде...

--- надополнето ---

Може да знам дали самоук си или си идел на професор , бидејќи погоре мислам напиша некој член дека без професор погрешно можело да се научи, па ја дека сум самоук ме интересира дали може на тој начин добро да се научи или мора некој час да се земе :D
самоук

--- надополнето ---

Да, ама не ти викам јас дека го говорам ова од мое искуство туку го имам слушнато од професор и ми кажувано, прво да се научам чисти акорди да излеват потоа да се префрлувам и така, се е битно бе :)

Инаку што музика свираш ?
кликај тука или на потписот

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Тврдо перце не е флексибилно толку, при прелази од жица на жица знае да биде малку круто, ама многу прецизно и нема заебанција, секој трзај е скоро ист. Ова е за потврди трзалици (перца).

Меките се виткаат, имаш мек осет на секоја жица, можеш да развлечуваш еден трзај, да ја тегнеш жицата и пушташ по желба... повеќе блузерски пристап, малку попрљав...

Обично фраери со брз трзај и што фураат похардкор музика имаат потврди перца :)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
There are no bad scales... there are only bad guitarists...

Јас препорчувам потврдо перце иако свирам со помеко.
Зависи што репертоар имам во моментот.

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Јамаха футрола колку пари е?

Г

Господ

Гостин
Претпоставувам дека е околу една или две илјадарки.

Kajgana Shop

На врв Bottom