Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.719
Поени од реакции
33.958
А како ќе го изведеш напишаното во обоениот текст?...И дали членувањето во ОТАН и ЕУ не е ропство?..
Тоа се тие два спротиставени моменти кои не може да ги процесира.
Ние уште невлезени во ЕУ сме им робови, немаат зошто да се замараат да не внесуваат.

Веќе му напишав еден пост погоре дека когнитивна дисонанца го jeбe дотолку да не може да се соочи со реалноста: Сега во моментов е роб своја држава, САД го држат под јарем и за сатрапи Шќиптари му (ни) имаат поставено... Ама дечкото не го гледа тоа. Он гледа „далеку“, дека наводно Русите ќе го поробеле ако ги немало Америте.
И така додека дефакто е поробен - он се плаши од некои имагинарни (утопистички демек) руски закани. Беда и тага.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
А како ќе го изведеш напишаното во обоениот текст?
Наместо да се караат каква боја гаќи носат, сите партии, АМА БУКВАЛНО СИТЕ, од Македонскиот блок да се договорат да настапуваат заедно за националните прашања, активна работа, мобилизација и активизам на терен кај народот, и да му се даде дознаење на странскиот фактор дека и по цена на војна не се отстапува од позициите. Да му покажеме прво заби и соединетост. И ќе видиш после како и тие ќе ја променат песната, и како ќе почнат повеќе да го ценат нашиот збор...
И дали членувањето во ОТАН и ЕУ не е ропство?
А во БРИКС?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.719
Поени од реакции
33.958
Кои партии? Тие истите партии што не смеат изјава да дадат без да идат на Кале за инструкции? Тие ќе настапат против агендата на Калето да не држи под јарем со шќиптарски сатрапи?

Ме разочаруваш, мислев ќе има напредок ама само регрес гледам. Ти Кико си го изгубил и она малку допир со реалноста што го имаше. Си живееш во некој имагинарен свет каде веруваш во приказни, а истовремено овде на форумов ни ги отече од глупави обвиненија дека „не сме го бранеле името“, итн слични глупости како дека Русите ќе не поробеле, ќе не ставеле под чизмите на Сталин, итн.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
^^ А што си ти професор?А и од кај си го имаш земено тоа право да одредуваш кој има напредок, а кој регрес?Напредок кон што? Кон Русија? Ти ме обвинуваш мене дека не ги дочитувам постовите, ама изгледа ти си тој што го прави тоа. Види погоре реков дека мојот поглед е утопистички но не и невозможен. Јас верувам во таков идеал..Е сега, ти ако сакаш наместо во Америчка да одат во Руска амбасада тогаш е друго двајсет...

Пророк ме праша што сметам дека треба да се направи, јас му кажав што треба (а не како е). И тука излегува фактот дека сум во потполно право дека прво ние сами треба да се сакаме и цениме за и друг да не сака и цени. Не може цела историја се некој друг да ни е крив, а ние како седмачиња да чекаме некој друг да ни ја заврши работата. Македончето мора да порасни во Македонец.... Сам кажа за нашите меѓупартиски односи, и поставеноста на тие партии кон странскиот фактор, и затоа реков дека мојот поглед е утопистички, но тоа е првиот чекор што мора да го преземеме за самите да си ја креираме судбината, на крајот ќе биде или полковник или покојник...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Наместо да се караат каква боја гаќи носат, сите партии, АМА БУКВАЛНО СИТЕ, од Македонскиот блок да се договорат да настапуваат заедно за националните прашања, активна работа, мобилизација и активизам на терен кај народот, и да му се даде дознаење на странскиот фактор дека и по цена на војна не се отстапува од позициите. Да му покажеме прво заби и соединетост. И ќе видиш после како и тие ќе ја променат песната, и како ќе почнат повеќе да го ценат нашиот збор...
Македонските партии одамна се договорени, уште од 1993-тата, декларативно, сите се за влез на Македонија во ОТАН и во ЕУ, ама нуту една од нив претходно не го праша народов за неговото мислење. По прашањето на влезот во ОТАН и во ЕУ, нема разлика меѓу нив, така да последицата од тој влез е една и иста-останување без грам суверенитет и (ќе) играме како што (ќе) ни свират...

Имајќи го на ум „размерот„ од „нашата земјата„, на „добар пат„ сме да исчезнеме како народ (оти како држава не‘ нема...), а не пак некому да му покажуваме заби, „топки„ и томе слично...
Автоматски споено мислење:

А во БРИКС?
Во БРИКС не постои предуслов за самоукинување и самоисчезнување, доколку некоја држава сака да биде дел од таа структура.
БРИКС не е ЕУ, не е ОТАН, не е наддржавна фашизоидна структура, со чиј влез државите и‘ предаваат дел од својот суверенититет, само за да бидат членки или да бидат штитени.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.719
Поени од реакции
33.958
Во БРИКС не постои предуслов за самоукинување и самоисчезнување, доколку некоја држава сака да биде дел од таа структура.
БРИКС не е ЕУ, не е ОТАН, не е наддржавна фашизоидна структура, со чиј влез државите и‘ предаваат дел од својот суверенититет, само за да бидат членки или да бидат штитени.
Не бе па БРИКС е руско ропство, или така барем кажува Кико. :unsure:

Јас верувам во таков идеал...
Ти веруваш дека треба да останеш амерички и шќиптарски роб, за не-дај-боже утре да не се деси некоја фантазија да станеш руски роб... Со други зборови во патолошка заблуда си, или полошо.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.163
Македонските партии одамна се договорени, уште од 1993-тата, декларативно, сите се за влез на Македонија во ОТАН и во ЕУ, ама нуту една од нив претходно не го праша народов за неговото мислење. По прашањето на влезот во ОТАН и во ЕУ, нема разлика меѓу нив, така да последицата од тој влез е една и иста-останување без грам суверенитет и (ќе) играме како што (ќе) ни свират...
Нема да смета да се пишува малку попрецизно.
....би било- тие партии уште во 1993-та се ставени под контрола (купени) од “меџународната“.
Најмал проблем ни е суверенитетот, останавме без идентитет, без држава.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607

Имајќи го на ум „размерот„ од „нашата земјата„, на „добар пат„ сме да исчезнеме како народ (оти како држава не‘ нема...), а не пак некому да му покажуваме заби, „топки„ и томе слично...
Епа брат, јас судејќи по ова што го имаш напишано, оценувам дека имаш кренато раце.

Еве ти ја сега ја имаш антизападната Левица која пропагира тоа што го пропагирате и вие овде, мултиполарност, бујрумте гласајте и сменете го тоа..
Не бе па БРИКС е руско ропство, или така барем кажува Кико. :unsure:
А каде јас така кажувам? Слободно цитирај ме, ако не ме цитираш, тогаш значи дека дрско лажеш и манипулираш...
Ти веруваш дека треба да останеш амерички и шќиптарски роб, за не-дај-боже утре да не се деси некоја фантазија да станеш руски роб... Со други зборови во патолошка заблуда си, или полошо.
Пак истото ти го викам, цитирај каде јас викам дека сакам да остане ваква ситуацијата?? Ми лепиш зборови што не сум ги рекол, и пак дрско лажеш и манипулираш...

Тоа што мислам дека не треба да лижиме Руски газ, не значи дека треба да лижиме Амерички...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.719
Поени од реакции
33.958
Aj бе жити се не (ги) масирај... Ако не сакаш остранување на тираните затоа што не дај боже Сталин со чизмите ќе се повампирел - како поинаку да го толкуваме тоа освен дека бараш изговор да останеш амерички РОБ. Може ти е убаво вака? Со шќиптарски сатрапи?

Не ти натурам јас тебе ништо, тоа што го пишувам логично следува од твоите ставови. Но еј, ако не сум во право ти слободно демантирај ме: Муабетот е дека треба да се ослободиме и од тираните и од нивните сатрапи. Твојата теза е дека дека тоа ќе го донесело овде Сталин со чизмите (Русите, на нив мислам и да нагласам пошто си буквалист кога ти одговара да се правиш глуп).
Не е така? Кажи ЈАСНО како е тогаш. Што проблем имаш со оттарасување од Америте, и шо кој К го мешаш тоа со некакви Руси??

Навистина си отров за муабетење. Кажи и во која друга конотација го спомнуваш БРИКС, ако не во таа што јас ја посочив... Оток!

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Епа брат, јас судејќи по ова што го имаш напишано, оценувам дека имаш кренато раце.

Еве ти ја сега ја имаш антизападната Левица која пропагира тоа што го пропагирате и вие овде, мултиполарност, бујрумте гласајте и сменете го тоа..
Немаш претстава колку си во право (не се мајтапам).

Нит‘ ваква Македонија...пардон, „северна„, нит‘ вакви Македонци (без грам осет за патриотизма) ме занимаат.

Секако, „Левица„ не ми е надеж...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.719
Поени од реакции
33.958
Никој со малку искуство во нашава политичка сцена не се надева дека постои партија која ќе направи разлика со политичко делување. Но од аспект на праќање порака и правење основа за иднината, Левица и не е толку лош избор... Ова е со плитко и површно анализирање на нашата политичка реалност.
Инаку што се тиче „антизападниот“ атрибут, мислам дека денес секоја конотација на родољубие по дифолт иде со антизападен атрибут. Затоа што тие западните ништо добро не ни донесоа, напротив.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Со ДПМНЕ нема влез во ЕУ. Со ДПМНЕ има само диктатура,киднапирања и убиства. Западот нема да прости никогаш повеќе ако граѓаните повторно ги донесат бандитите на ДПМНЕ на власт.

Член од
12 јули 2018
Мислења
1.667
Поени од реакции
5.379
Камо да има киднапирања и убиства на северџани, ставање крај со приказната за еу, ќе имаат не 50, не 61, 80 пратеници, ама за жал невозможно.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Со ДПМНЕ нема влез во ЕУ. Со ДПМНЕ има само диктатура,киднапирања и убиства. Западот нема да прости никогаш повеќе ако граѓаните повторно ги донесат бандитите на ДПМНЕ на власт.
Пак си фати дечко комуњар?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Па и со оваа комуњарско-шќипериска коалиција не видовме влез во ЕУ, иако датумот за датумот за датумот (умот, мот, от, от, от...) за отпочнување преговори со ЕУ фашистичка, го слушаме уште од 2018-тата, ама никако да ти стане јасно.

Kajgana Shop

На врв Bottom