Стев
Rockscourge Stevahn
- Член од
- 19 декември 2019
- Мислења
- 4.510
- Поени од реакции
- 4.342
Actually yes.Не викам дека треба да живееме во омраза но добро е да се знае се од минатото,
Actually yes.Не викам дека треба да живееме во омраза но добро е да се знае се од минатото,
A ti nekoj dokaz da ponudish?Ај и за тебе како и за претходните членови, некој доказ да понудиш рецимо како се изјаснувале пред „посрбувањето“, зошто се посрбиле и повеле во бој толку народ... или и ти како претходните така ти кажале баба ми и дедоми...
Никој од членовите не кажа дека истите фаци што ги набројав не биле српски четници, вие велите дека биле посрбени, али ако сакаш да ти најдам докази дека биле српски четници и се бореле во име и за србија нема проблме, само ти кажи мене не ми е проблем.A ti nekoj dokaz da ponudish?
Neli ti e dosadno celo vreme so dokazi da te shamarat clenovi po forumov, daj pokazi se ti malce.
Nikoj ne ti go spori toa deka bile srpski chetnici.Никој од членовите не кажа дека истите фаци што ги набројав не биле српски четници, вие велите дека биле посрбени, али ако сакаш да ти најдам докази дека биле српски четници и се бореле во име и за србија нема проблме, само ти кажи мене не ми е проблем.
Набивање на колци мислам дека не се забележани ни во турско време. Има после убиство ставање глави на колци од турците и албанците за пример, но вакви мачења како 30 часа да стои човек на тие летни жештини е рамно на мачењата опишани во Библијата од страна на римјаните.Жално што ова голем дел од луѓето не го знаат, да им кажуваш нема ни да веруваат зошто митот за Србите е премногу голем кај народот овде.
Не викам дека треба да живееме во омраза но добро е да се знае се од минатото, а ова не е секојдневие, ова е вистински терор во едно минато време.
Па да, зошто македонските деца да не знаат за овој настан и да не се изучува низ наставата. Не велам да им се создава омраза кон некого како што прават Грците и Бугарите но да се знае за се што се случувало низ историјата се до 91.Actually yes.
За тоа докази да приложиш?Nikoj ne ti go spori toa deka bile srpski chetnici.
Nivnoto srbijanstvo e steknato.
Затоа најмногу ме нервира кога ќе каже некој они не ослободиле од Турците. Мислам ок и најголемето зло од луѓе да дојдело во тоа време и да ги избркале Турците народот ќе му бил благодарен, така биле пречекани и Србите овде но проблемот настанува кога народот овде не се поистоветува со нив. А Турците исто како да останале на власт, имале пари, поткупувале џандари и чиновници, така да Македонецот пак живеел лошо, нормално далеку од исламската власт но од друга страна пак биле прогонувани поради националната идеја.Набивање на колци мислам дека не се забележани ни во турско време. Има после убиство ставање глави на колци од турците и албанците за пример, но вакви мачења како 30 часа да стои човек на тие летни жештини е рамно на мачењата опишани во Библијата од страна на римјаните.
Нема тука пазарења мора еднаш засекогаш да се стави крај на југо-србоманството и да се стават овие страшни ѕверства во образовен процес.Затоа најмногу ме нервира кога ќе каже некој они не ослободиле од Турците. Мислам ок и најголемето зло од луѓе да дојдело во тоа време и да ги избркале Турците народот ќе му бил благодарен, така биле пречекани и Србите овде но проблемот настанува кога народот овде не се поистоветува со нив. А Турците исто како да останале на власт, имале пари, поткупувале џандари и чиновници, така да Македонецот пак живеел лошо, нормално далеку од исламската власт но од друга страна пак биле прогонувани поради националната идеја.
Добро е да се знае ова но мислам дека не е потребна омраза во овие времиња сега, за жал најголемиот дел од соседите сеуште се останати во минатото па поради тоа не дозволуваат да ги оставиме овие теми.
Тоа за децата во фурна навистина не ми е познато, знам дека стрелале деца со изговор дека истите тие утре ќе пукале по нив заедно со Бугарите кога ќе дојделе.Нема тука пазарења мора еднаш засекогаш да се стави крај на југо-србоманството и да се стават овие страшни ѕверства во образовен процес.
Деца да гориш живи во фурна бре ебате гнасите четнички и домашни посрбени предавници.
Да, деца во фурна биле горени и тоа живи биле фрлани. Исто и луѓе биле палени живи. Ѕверствата се огромни, затоа напоменав дека иако не е најмасовен прогон сепак методите се најѕверски.Тоа за децата во фурна навистина не ми е познато, знам дека стрелале деца со изговор дека истите тие утре ќе пукале по нив заедно со Бугарите кога ќе дојделе.
Инаку со другото се согласувам.
Не само тоа, туку и пиеле крв од децата за да се подмладат, вршеле сатанистички ритуали и обреди, а од коските на дечињата правеле ланчиња кои ден денеска потомците на тие луѓе ги имаат во владение како аманет од дедовците оставено...Тоа за децата во фурна навистина не ми е познато, знам дека стрелале деца со изговор дека истите тие утре ќе пукале по нив заедно со Бугарите кога ќе дојделе.
Ko za pocetok, nivnoto predsrpsko ime, prezime, a potoa sliki vo tradicionalna mk nosija.За тоа докази да приложиш?
Kako be ? Neli si od Veles?Инаку со другото се согласувам, срамота е 30 години независност децата(т.е и самиот јас пред некоја година) да учат дека Рацин загинува од неразјаснети околности, да не знаат зошто Панко и Ченто завршиле како што завршиле, итн.
Нема логика да се отвори дебата за ова уште 50 години.Прегледај го приврзокот 262310
Неколку од вкупно 150-те кавадарчани кои биле распнати во центарот на градот во период од 30 часа, за потоа да бидат одведени во месноста Полјаната и да бидат стрелани.
Ретка слика од крволочните ѕверства на српските животни и нивните домашни посрбени предавници во име на српството и слободата. Покрај распнувања имало и палења на живи деца, силувања... Иако не се работи за најмасовниот прогон на македонскиот народ, сепак според методите на физичка елиминација се работи за убедливо најстрашните во нашата историја.
Како што веќе напоменав Востанието било предизвикано од репресивните мерки што ги спроведувала новата окупаторска власт во Македонија по победата над Турците. Меѓу другото, таа започнала насилна асимилација врз населението. Спроведувајќи ги наредбите од Белград, српскиот командант на Кавадарци, потполковникот Урошевиќ, ги свикал градските првенци и им се заканил со зборовите: „Вие сте стари Срби. Сега, кога ние сме веќе тука, ќе си бидете повторно Срби… Ако не ја исполните наредбата, веднаш ќе ве испотепаме сите“.
Вкупно во Тиквешијата биле убиени повеќе од 1.200 души, од кои во Кавадарци 363, во Неготино 263 и во Ваташа 89. Во Кавадарци биле изгорени над 60 куќи, а во Неготино една третина од вкупниот број куќи во градот. Најмногу настрадале селата Мрзен Ораовец, Фариш, Глишиќ, Ваташа, Марена, Куријата, Паликура, Рибарци, Манастирец и Шивец каде што имало и најмногу изгорени куќи. Според Васил Сеизов, вкупно во Тиквешијата биле изгорени повеќе од илјада куќи, околу 500 души, мажи, жени, деца и старци биле убиени, заклани и живи изгорени, околу 750 куќи во Неготино биле опожарени, а вкупно во Неготинска општина биле убиени околу 500 души, од кои само во градот Неготино 280 души.
Лесна им земја на починатите жртви, а до 100-то колено да страдаат потомците на тие што ги извршиле ови ѕверства. Несомнено, мора да се отвори многу поголема дебата околу овие крволочни ѕверства и никогаш не смеат да се заборават, за да не се повторат.
Прегледај го приврзокот 262311
Егзекутирани невини жени и неколкугодишни деца
Мислам дека ни македонците не би сакале баш многу да чујат зошто и како тие работи се случиле.Инаку со другото се согласувам, срамота е 30 години независност децата(т.е и самиот јас пред некоја година) да учат дека Рацин загинува од неразјаснети околности, да не знаат зошто Панко и Ченто завршиле како што завршиле, итн.