ГИВГИЛИЈА

Diabolical !llusion

Магец
Член од
3 август 2006
Мислења
2.238
Поени од реакции
22
Гевгелчајнеее,не са бунејте ного,убаво е тка как шо е напишано.. да са долове автентичноста на нашиут дијалект...
искрено,јас не бех свесна дека гевгелијскиут дијалект е толко единствен,ного на мешат ус струмичкиут,а факт е дека нема благе везе,само акцентирајнто ни е исто..
бех ги забравила повеќто од тие специфични гивгилијски збораве шо ги користах до пред 6-7 години,а со тек на времто ( чити уд ка пучна интернет ерта) почнаа да избледеават и вие помлајте генерации не ни знаат оти постоат уф нашиут дијалект,камоли па шо значат...
за таа работа ного ми помогна мене да са сетум ваа групичката на фејсбук,алал да му е на Наско шо а отворил... http://www.facebook.com/group.php?gid=67399256505&ref=ts

Член од
19 февруари 2010
Мислења
27
Поени од реакции
2
гевгелија добар град за живеење ама тоа народот пупупупу не дај боже
:nesum::nesum:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
http://www.kanal5.com.mk/default.asp...&eventId=58762

Плоштадот во Струмица по терк на француски Лион

Шест фирми се пријавија на тендерот за изградба на плоштадот во Струмица. Локалната компанија Жикол со најповолна понуда. Конкурирала со понуда вредна околу 184 милиони денари. Доколку ги исполни и останатите критериуми, за помалку од месец токму оваа фирма може да ја отпочне изградбата на плоштадот.

Проектот чини околу 4 милиони евра. Струмичкиот плоштад треба да добие нов лик до почетокот на 2011 година.

Струмица ќе стане град со простран плоштад. Според проектот на општината,тука од година сообраќајот ќе се одвива подземно, а предвидена е и гаража.

Идејата е земена од француски Лион кој според градските власти има најдобро решение за централното градско подрачје.

А во нашта Гивгилија кога ќе почнат да градат нешто ? Втора најбогата општина во Македонија, инкасираат милиони од казината во „Лас Гевгелија“ , а не се гради ништо!!! Срамота :kesa:

Д

ДаркхарТ

Гостин
Би сакала да го посетам градов...Некогаш...

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.989
Поени од реакции
1.272
Шо ќе кажете за јарболот и знамето кое е поставено во центарот. Вчера кога поминах сите зееја нагоре :pos2:. Мене лично ми са аресе.

Nikolic

Џентлмен
Член од
8 април 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
68
Ми се допага Гевгелија како град,доста среден чист и што е најбитно,толку госопримливи луге нема во ниеден друг град во Македонија:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom